Извор: РТС

Рок привременог примирја истиче, трају напори да се продужи; Хамас ослободио 16 талаца

Извор близак палестинском Хамасу изјавио је за агенцију "Франс прес" да је та исламска организација пристала на продужење примирја за четири дана. Преговори о продужењу примирја у Катару. Хамас ослободио 10 Израелаца и четири Тајланђанина из Појаса Газе. Званичник из кабинета израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа каже да се разматра могућност продужења рока привременог примирја. Хамас саопштио да је у ранијим нападима током израелског бомбардовања убијен и најмлађи талац, 10-месечна беба Кфир Бибас, заједно са својом мајком и четворогодишњим братом. Израел проверава наводе Хамаса. Сукоби у Џенину на Западној обали, ухапшено 20 Палестинаца, рањено шест, укључујући двоје деце. У оквиру напада на камп у граду Џенину, убијена двојица палестинских дечака, јавља WAFA, док је израелска војска саопштила да је убила два високорангирана оперативца Исламског џихада.

Блинкен допутовао у Тел Авив на разговоре о продужењу примирја

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је у Тел Авиву на састанак са израелским лидерима с којима би требало да разговара о продужењу привременог примирја са Хамасом и јачању хуманитарне помоћи житељима Појаса Газе.

Очекује се да ће Блинкен током свог трећег путовања на Блиски исток од напада Хамаса на Израел 7. октобра, посетити и окупирану Западну обалу, где би требало да се састане са председником палестинске самоуправе Махмудом Абасом.

"У наредних неколико дана, бићемо фокусирани да учинимо шта год будемо могли да произведемо примирје, да ослободимо што више талаца и обезбедимо што више хуманитарне помоћи“, најавио је Блинкен.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Хамас ослободио још 10 Израелаца и четири Тајланђанина

Хамас је предао Међународном комитету Црвеног крста 14 талаца које је држао у Појасу Газе, од којих 10 Израелаца и четири држављана Тајланда, јавља Тајмс оф Израел.

Раније у току дана Хамас је пустио две две руско-израелске држављанке, као гест добре воље према руском председнику Владимиру Путину, ван споразума са Израелом. 

Оне се налазе на израелској територији.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Званичник Хамаса у Либану: Тренутна понуда Израела у вези са продужетком примирја није вредна разматрања

Високи званичник Хамаса у Либану Осама Хамдан каже да договор о продужењу привременог прекида ватре у Гази са Израелом још није постигнут и да Хамас сматра како тренутна понуда Израела није вредна разматрања, пише Тајмс оф Израел

Према раније постигнутом договору, примирје је на снази до четвртка ујутру (30. новембра), уколико на састанку у Катару, уз посредство земље домаћина и Египта, не дође до новог споразума о продуженом прекиду ватре у Појасу Газе. 

(Тајмс оф Израел

Опширније Краће

У току ослобађање израелских талаца

Хамас тренутно ослобађа још неколико израелских талаца у Појасу Газе је, саопштио је неименовани палестински изваничник у изјави за Ројтерс.

Палестински Исламски џихад, савезник Хамаса, саопштио је раније у току дана да је већ ослободио неколико талаца у оквиру споразума о размени који такође укључује ослобађање палестинских затвореника из израелских затвора. 

Према ранијем договору, Хамас би до вечерас требало да ослободи укупно 10 талаца. 

(Ројтерс)

Опширније Краће

Портпарол израелске војске: Наши војници убили тројицу наоружаних палестинских нападача у Појасу Газе

Портпарол израелске војске Данијел Хагари саопштио је да су припадници Војске Израела убиле "тројицу палестинских наоружаних нападача у Појасу Газе", након што су, како каже, "прекршили примирје и представљали претњуи израелским војницима", пренео је Тајмс оф Израел

Раније у току дана, изрaелска војска је саопштила да је убила два "високо рангирана оперативца Исламског џихада" у нападу на избеглички камп у граду Џенин на Западној обали. 

Такође, локални извори и агенција WAFA претходно су известили да је израелска војска у нападу на камп у граду Џенин убила двоје палестинске деце.

(Тајмс оф Израел)

 

Опширније Краће

Две ослобођене руско-израелске држављанке на израелској територији

Израелска војска је саопштила да се две Рускиње, које имају израелско држављанство, а које је Хамас раније у току дана ослободио као одговор на захтев Русије, налазе на израелској територији.

У саопштењу се наводи и да се две руско-израелске држављанке налазе у пратњи израелских специјалних снага. 

"Након што се провери и процени њихово медицинско стање, наша војска ће их вратити породицама", саопштила је Војска Израела, а преноси Тајмс оф Израел. 

Портпарол израелске војске Данијел Хагари је рекао да је ослобађање талаца још увек у току и да Хамас, према договору, треба да ослободи још 10 израелских таоца.

Саопштио је да се у Појасу Газе налази још 159 израелских талаца.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Папа Фрања позвао на продужетак примирја у Појасу Газе

Папа Фрања позвао је на продужење примирја између Израела и Хамаса у Појасу Газе, рекавши да је "рат увек пораз" за све осим за произвођаче оружја.

"Надам се да ће се примирје које је у току у Гази наставити, како би сви таоци били ослобођени, а неопходна хуманитарна помоћ могла да прође", поручио је папа на крају своје опште аудијенције и упутио молитве за мир.

Напоменуо je да је недавно телефоном разговарао са католичком парохијом у Гази.

"Немају воде и хлеба, обични људи страдају", рекао је папа. 

(Танјуг)

Опширније Краће

WAFA: Већерас ће бити пуштена шеста група палестинских затвореника

Шеста група палестинских затвореника у Израелу – у којој се налази по 15 жена и деце – биће пуштена вечерас у замену за 10 израелских заробљеника који се налазе у Појасу Газе, преноси WAFA. 

Наводи се и да је 29 затвореника притворено након догађаја од 7. октобра и почетка сукоба између Израела и Хамаса.

Такође, портпарол израелских одбрамбених снага Данијел Хагари саопштио је да су, према информацијама Црвеног крста, два израелска таоца пребачена у међународну хуманитарну организацију и да су "на путу ка израелској територији".

"Њихово ослобађање је додатак списку отетих који би данас требало да буде пуштени", рекао је Хагари, а преноси Тајмс оф Израел

(WAFA, Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Либански медији: Израелска војска гађала положаје на југу Либана

Израелска војска наводно је гађала два положаја на југу Либана, у близини града Хула и око кампа Привремених снага Уједињених нација у Либану, пренела је либанска Национална новинска агенција. 

Израелске одбрамбрене снаге саопштиле су да испитују тачност навода либанских медија, пише Си-Ен-Ен

Либанске власти су пријавиле неколико инцидената након што су прекогранични сукоби између Хезбола и израелске војске званично престали упоредо са почетком привременог примирја у Појасу Газе.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Расту позиви за коначно окончање сукоба између Израела и Хамаса

Док трају преговори о продужењу примирја у Појасу Газе, расту позиви за потпуно окончање сукоба.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган навео је је да Труска планира да искористи своје контакте у циљу напора да се ослободе таоци и оконча сукоб Израела и Хамаса, пише Ал Џазира

Ердоган је навео и да је Анкара послала други брод са 1.500 тона хуманитарне помоћи за Палестинце у Појасу Газе. 

Реаговао је и портпарол Уницеф-а Џејмс Елдер и истакао да у "Појасу Газе нигде није безбедно и да ће тако бити све док привремени прекид ватре не постане коначан".

Опширније Краће

Гутереш: У току интензивни преговори о продужетку примирја у Појасу Газе

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш каже да су у току интензивни преговори о продужетку примирја у Појасу Газе и позвао да се сви таоци из тог подручја одмах и безусловно ослободе.

Оценио је да ниво помоћи Палестинцима у Гази није на одговарајућем нивоу, јер не може да задовоље огромне потребе више од два милиона људи.

Истакао је да ни испоруке горива нису довољне, због чега позива да се отворе додатни прелази ка Гази, а инспекцијски механизми уреде све како би се омогућио пролаз веће количине неопходне помоћи.

"Безбедан и неометан хуманитарни приступ свима онима којима је помоћ потребна у критичном је стању", рекао је Гутереш на седници Савета безбедности УН о ситуацијина Блиском истоку, оцењујући да се становништво у Гази налази у сред "епске хуманитарне катастрофе".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Палестински представник у УН: Сукоб Израела и Хамаса не представља рат него покољ који нико не може да оправда

Представник палестинских власти у Савету безбедности Уједињених нација Ријад ал Малики рекао је да обим насиља у сукобу Израела и Хамаса "не представља рат", него "покољ који нико не може да оправда".

"То се мора окончати. Израел је убио више од 15.000 Палестинаца. Од тога, више од 10.000 њих су жене и деца. У Гази нико није безбедан – деца, лекари, хуманитарно особље, новинари, УН", рекао је Ал Малики. 

"Налазимо се на историјској раскрсници", закључио је. 

(Гардијан)

Опширније Краће

Гутереш: Од почетка сукоба, више од милион цивила у склоништима УН-а

Генерални секретар Уједињених нација Антионио Гутереш рекао је да је од почетка сукоба у Гази погинуло 111 радника УН-а, што је највећи број погинулих у историји те организације. 

Од почетка сукоба, према речима шефа УН, око 45 одсто свих кућа у Гази оштећено је или уништено, а да је 80 одсто људи протерано из својих домова.

Навео је и да се више од милион цивила налази у склоништима УН-а.

"Цивили, укључујући и особље УН-а, морају бити заштићени. Цивилни објекти, укључујући болнице, морају бити заштићени. Објекти УН не смеју бити погођени", рекао је Гутереш, посебно нагласивши да "међународно хуманитарно право морају поштовати све стране у сукобу, у сваком тренутку".

Гутереш на говорио седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији на Блиском истоку.

(Гардијан)

Опширније Краће

Израелски званичник: Разматрамо могућност продужења примирја

Израел разматра "да ли постоји могућност" да прихавти продужење примирја са Хамасом које је на снази до четвртка ујутру, изјавио је високи израелски званичник из кабинеа израелског премијера током преговора о продужењу примирја у Катару, а пише Си-Ен-Ен

На питање новинара да ли је на столу било понуда да се ослободе сви палестински заробљеници у израелским затворима, израелски званичник је навео да израелска страна "није упозната са том могућношћу" и навео "да није било такве понуде на столу". 

Такође је изјавио да ће се Израел залагати да сва деца и жене таоци буду пуштени као део садашњег споразума о прекиду ватре са Хамасом пре него што се преговоре прошире и на ослобађање одраслих мушкараца цивила и војника. 

"Имамо договор, споразум се тиче деце и жена. Знамо имена све деце и свих жена које су у Појасу Газе. Не прихватамо оправдање Хамаса да не знају где се они налазе и да би постојао проблем да их пронђе", рекао је израелски званичник, а преноси Тајмс оф Израел

(Си-Ен-Ен, Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Министарство спољних послова Катара: Разговори иду ка томе да се и мушкарци цивили ослобде из Газе

Министарство спољних послова Катара је саопштило да се разговори "крећу ка" споразуму према ком би Хамас требало да ослободи и израелске мушке цивиле који су у заробљеништву од 7. октобра.

"Преговори у вези са ослобађањем жена и деце заузимају најважнију позицију у разговорима, али очигледно идемо и ка томе да се ослободе мушкараци цивили“, рекао је портпарол министарства спољних послова Катара у изјави за Си-Ен-Ен

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Хамас саопштио да је ослободио два руска таоца у одговору на захтев Русије

Хамас је на званичном Телеграм каналу објавио да су из Газе ослобођена два руска таоца, која имају и израелско државњанство, у одговору на захтев Русије за њиховим ослобађањем.

Хамас је објавио да су двојица Руса предата "Црвеном крсту у уводу у њихову каснију предају представницима руског министарства вањских послова", преноси Тајмс оф Израел

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Нетанјаху: Наставићемо рат против Хамаса након завршетка примирја

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је да ће Израел, након завршетка примирја, наставити офанзиву на Појас Газе која за циљ има уништење Хамаса.

"Главни циљеви су елиминисање терористичке групе која влада Газом и враћање кући свих талаца отетих 7. октобра", рекао је Нетанјаху у видео-обраћању, а преноси Тајмс оф Израел.

Навео је да је приоритет и обезбеђивање да енклава никад више не представља претњу по Израел.

"Последњих дана чујем питање: Хоће ли се Израел вратити борбама након што се заврши ова фаза враћања наших талаца? Мој одговор је недвосмислено да", рекао је Нетанјаху.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Хитна помоћ болнице Ал-Шифа у Гази од сутра поново активна

Болница Ал-Шифа сутра ће поново покренути службу хитне помоћи, изјавио је доктор који ради у тој болници у Гази.

Наводи да су у току припреме болнице како би хитна помоћ сутра почела с радом, пренела је Ал Џазира.

Такође је напоменуо да је у тој установи јуче успешно обављена дијализа бубрега и позвао људе да се врате у болницу на лечење.

"Операционе сале још увек нису спремне, као ни сва одељења да дочекају нове пацијенте, али ипак припремамо терен да примимо све више пацијената", рекао је доктор болнице Ал-Шифа. 

(Ал Џазира)

Опширније Краће

Хамас: У ранијим израелским нападима на Појас Газе убијена три таоца, међу њима и 10-месечна беба

Палестински Хамас саопштио је да су у ранијим нападима током израелског бомбардовања Појаса Газе убијена три израелска таоца. 

Хамас је навео да је реч о најмлађем таоцу, 10-месечном дечаку Кфиру Бибасу, његовом четворогодишњем брату и њиховој мајци, преноси Ројтерс.

Из израелске војске су саопштили да проверавају тачност тврдње Хамаса и да су обавестили породицу Бибас о случају.

"Хамас је у потпуности одговоран за безбедност свих отетих у Појасу Газе", наводи се у саопштењу израелске војске, а преноси Тајмс оф Израел

(Ројтерс, Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила да је убила два високо рангирана оперативца Исламског џихада

Изрaелска војска је саопштила да је убила два "високо рангирана оперативца Исламског џихада" у нападу на избеглички камп у граду Џенин на Западној обали. 

Одбрамбрене снаге Израела навеле су да су током ноћи опколиле зграду у кампу Џенин, а у којој су били смештени поменути оперативци, и започеле напад. 

Локални извори и агенција WAFA претходно су известили да је израелска војска у нападу на камп у граду Џенин убила двоје палестинске деце.

Израелска војска ове наводе у саопштењу није помињала. 

(Би-Би-Си)

 
Опширније Краће

Маск одговорио на позив Хамаса: Тренутно је опасно бити у Појасу Газе

Амерички милијардер Илон Маск одговорио је данас на позив Хамаса да посети Појас Газе, рекавши да да је тренутно опасно бити у тој области.

"Делује да је тренутно помало опасно бити тамо, али верујем да је дугорочно просперитетна Газа добра за све стране", написао је Маск на друштвеној мрежи Икс.

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан претходно је позвао власника компаније "Тесла" и друштвене мреже Икс да посети Газу како би видео последице израелског бомбардовања.

"Позивамо га да посети Газу да види размере масакра и разарања почињених над народом Газе", рекао је Хамдан на конференцији за медије.

Маск је ове недеље посетио локације у Израелу где је Хамас извршио нападе 7. октобра и том приликом изјавио да ће учинити све што је неопходно како би се зауставило ширење мржње.

(Икс, Твитер

Опширније Краће

Израел верује да Хамас држи још 161 таоца у Гази

Израел верује да се још 161 талац и даље налази у заточеништву Хамаса у Појасу Газе, речено је из канцеларије премијера Бенјамин Нетанјаху за Си-Ен-Ен.

Како је наведено, четворо отетих су млађи од 18 година, а четворо имају 18 или 19 година, док је 10 њих старије од 75 година. Поред тога, 15 њих су странци, а 146 Израелци, од којих неки са двојним држављанством.

(CNN

Опширније Краће

Лидери најмање два кибуца одбијају састанак са премијером Израела

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху састаће се са лидерима заједница које живе у близини Појаса Газе које су уништене 7. октобра, али најмање два позвана кибуца, Бери и Нир Оз, одбијају да пошаљу своје представнике.

Заједнице критикују израелског премијера што ће се са њима састати тек сада, скоро два месеца након разорног напада и што је одлучио да разговара само са руководством кибуца, а не са целим заједницама.

Кибуц Бери наводи да не бојкотује састанак сам по себи, већ уместо тога позива израелског премијера да посети кибуц, преноси Канал 12.

"Уколико премијер жели да дође у кибуц Бери, да се састане са управом кибуца и члановима кибуца, сагледа злочине почињене 7. октобра и разговара о плановима за санацију Берија, ми ћемо бити срећни да га угостимо по претходном договору и без комуникационог тима", наводи се у саопштењу кибуца, преноси сајт Вала.

Оснат Пери, секретар кибуца Нир Оз рекао је да су они предложили израелском премијеру да се састане са свим становницима кибуца, децом, родитељима, породицама које су преживеле страшни масакр 7. октобра.

Хамас је напао Израел 7. октобра, убивши око 1.200 људи и заробивши око 240 талаца. Као одговор на тај напад, Израел је бомбардовао Појас Газе и покренуо копнену офанзиву на северу енклаве. 

Око 14.800 Палестинаца је убијено, кажу здравствене власти у Гази, а стотине хиљада је расељено.

(The Times of Israel

Опширније Краће

Хамас: Израел ће ослободити 30 затвореника

Тридесет затвореника биће пуштено из израелских затвора, објавио је Хамас на свом Телеграм каналу.

Међу онима који ће бити ослобођени је и палестинска активисткиња Ахед Тамими.

Затвореници су из разних градова на окупираној Западној обали, укључујући Хеброн, Рамалу и Јерусалим.

Израел је до сада ослободио 180 жена и малолетних Палестинаца који служе казну у израелским затворима због безбедносних прекршаја.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

WAFA: Израелске снаге убиле двоје палестинске деце на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле су данас двоје палестинске деце у оквиру напада на камп у граду Џенину.

Безбедносни и локалне извори рекли су да су ИДФ, уз претњу оружјем, приморале становнике насеља Дамј унутар логора Џенин да напусте своје домове након масовног разарања кућа и улица у комшилуку и бомбардовале једну кућу из дрона.

Према речима извора, Израелске одбрамбене снаге наставиле су ''агресију на логор Џенин, где су покренуле масовну кампању хапшења и евакуисале грађане у насељу Дамј из њихових домова усред насилних сукоба''.

ИДФ су потом булдожерима срушиле пратећу инфраструктуру, водоводну, електричну и канализациону мрежу, и оштетили неколико возила у логору.

(WAFA)

Reuters
Опширније Краће

Блинкен: Радићу са Израелцима на продужетку прекида ватре и ослобађању талаца

Амерички државни секретар Антони Блинкен изјавио је да ће радити са Израелцима током боравка у Израел у наредним данима, како би се утврдило да ли се може продужити привремени прекид ватре који је на снази и омогућио је ослобађање талаца које је отео Хамас.

На конференцији за новинаре у Бриселу, након састанака чланица НАТО-а, Блинкен је рекао да би наставак паузе значио ослобађање већег броја талаца и више помоц́и за Газу.

"Јасно је да је то нешто што желимо. Верујем да је то нешто што и Израел жели", рекао је он.

У понедељак, 27. новембра постигнут је договор да се примирје између израелских и Хамасових снага у Гази продужи за два дана.

(Reuters

Опширније Краће

ППС: Више од 3.300 ухапшених на Западној обали од 7. октобра, међу њима и деца

Палестинско друштво затвореника (ППС) и Управа за питања затвореника кажу да су израелске снаге ухапсиле 35 Палестинаца на Западној обали у последња 24 сата, укључујући 12-годишње дете.

Укупан број људи ухапшених од 7. октобра сада је већи од 3.325, стоји у објави на Фејсбук страници ППС-а.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хамас позвао Илона Маска у Газу да види последице насиља и разарања

Хамас је позвао Илона Маска да се лично увери у размере насиља и разарања које је Израел починио у Појасу Газе.

Позив високог званичника Хамаса Осаме Хамдана стигао је у уторак.

Дан раније, технолошки милијардер, у чијем је власништву платформа Икс, посетио је кибуц Кфар Аза који је био мета Хамасовог напада 7. октобра, том приликом се обавезујући да ће урадити све што је потребно како би се зауставило ширење мржње.

Маск се састао и са израелским премијером и председником, а Хамдан га је позвао да посети и Палестину како би стекао целокупну слику о стању у Гази.

Опширније Краће

СЗО: Више људи у Гази може умрети од болести него од израелског бомбардовања

Шеф Светскe здравствене организације Тедрос Гебрејесус упозорава да постоји повећан ризик од избијања болести због пренатрпаних склоништа и недостатка хране, воде, санитарних услова и лекова у Појасу Газе, и упозорио да би више људи могло да умре од болести него у нападима Израела.

Указује да 111.000 људи пати од респираторних инфекција и 75.000 других од дијареје, више од половине њих млађе од пет година.

"С обзиром на услове живота и недостатак здравствене заштите, више људи би могло да умре од болести него од бомбардовања", рекао је он, позивајући на трајно примирје.

"То је питање живота или смрти за цивиле", поручио је Гебрејесус.

Израел је рекао да дугорочни прекид ватре није опција све док Хамас не буде уништен и сви таоци које је терористичка група заробила не буду враћени.

Рат који је покренут нападом Хамаса у Гази на јужни Израел 7. октобра раселио је до 1,8 милиона људи у Гази, или око 80 одсто становништва енклаве, према подацима УН.

(The Times of Israel)

Reuters
Опширније Краће

Хамас: Двојица руских држављана биће ослобођена у знак захвалности Путину

Хамас ће ослободити два таоца са руским држављанством у знак "захвалности" за позицију коју је заузео руски председник Владимир Путин, рекао је Муса Абу Марзук, званичник политичког крила Хамаса, преноси јавни емитер Кан.

Нејасно је да ли њих двојица имају и израелско држављанство.

Очекује се да двојица руских држављана буду ослобођени заједно са десет Израелаца који би требало да буду пуштени касније данас у оквиру споразума о привременом прекиду ватре између Израела и Хамаса уз посредовање САД, Египта и Катара.

Рођаци израелско-руских талаца које Хамас држи у заробљеништву у Гази отишли су ове недеље у Москву да траже помоћ Кремља у ослобађању чланова њихових породица. Москва је у недељу помогла у ослобађању Ронија Кривоја.

Кривој је ослобођен посебним споразумом од споразума о ослобађању талаца, очигледно као услуга Хамаса Москви.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Локални извори: Напад на Џенин - ухапшено 20 особа, рањено шест, укључујући двоје деце

Израелска војска дигла је у ваздух две куће и уништила путеве и водоводе, рекли су локални извори за Ал Џазиру, док напад на Џенин и његов избеглички камп траје више од 12 сати. Куће су се налазиле у четврти Ел Дамј.

Више десетина оклопних војних возила и најмање четири булдожера упали су у Џенин.

Најмање 20 особа је ухапшено, укључујући чланове породица Палестинаца које је Израел назвао "траженим".

Медицински званичници рекли су за Ал Џазиру да је најмање шест особа рањено, укључујући двоје деце, те да су израелске снаге блокирале улазе у две главне болнице, док је трећа била накратко затворена.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хамас спреман на продужење примирја за још четири дана

Извор близак палестинском Хамасу изјавио је данас за Агенцију Франс прес да је та исламска организација пристала на продужење примирја за четири дана.

"Хамас је обавестио посреднике да је спреман да продужи примирје за четири дана и да ће покрет моћи да ослободи израелске заробљенике које он, други покрети отпора и друге странке држе током овог периода, у складу са условима постојећег примирја", каже извор за АФП.

Укупан број талаца који је Хамас ослободио од почетка примирја прошлог петка сада износи 81, док је Израел ослободио 180 затвореника.

Према условима споразума, прекид ватре би могао да се продужи за више дана, до укупно 10 дана, ако Хамас сваког дана ослободи најмање 10 додатних талаца, при чему би Израел ослободио више затвореника, према договору три за сваког таоца.

Продужени споразум о размени израелских талаца за палестинске затворенике истиче сутра ујутру.

Шеф Мосада Дајвид Барнеа посетио је јуче Катар где се разговарало о потенцијалном даљем продужењу примирја.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Г7 подржава продужетак паузе у сукобима - позива на ослобађање свих талаца

Министри спољних послова земаља Групе седам (Г7) Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Британије, САД и високи представник Европске уније подржали су даљи продужетак паузе у сукобима у Појасу Газе.

"Морају се уложити сви напори да се осигура хуманитарна подршка цивилима укључујући храну, воду, гориво и медицинске залихе. Подржавамо даље продужење ове паузе и будућих пауза по потреби како би се омогућило повећање помоћи и олакшало ослобађање свих талаца", наводи се у заједничкој изјави Г7.

Позивају на хитно и безусловно ослобађање свих талаца. 

"Ми, као Г7, позивамо на ослобађање свих талаца одмах и безусловно", наводи се у саопштењу Г7.

Укупан број талаца који је Хамас ослободио од почетка примирја прошлог петка сада износи 81, док је Израел ослободио 180 затвореника.

Наглашава се "право Израела да брани себе и свој народ", али је подвучена важност "заштите цивила и поштовања међународног права".

Такође се наводи да је Г7 посвећена палестинској држави као делу решења о две државе.

(The Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

ИДФ поново упозорава Палестинце да се не враћају на север Газе

У објави на друштвеној мрежи Икс, израелске одбрамбене снаге (ИДФ) упозориле су Палестинце да не иду према северној Гази упркос постојању и продужењу примирја.

“Не покушавајте се преселити на север Газе, који се сматра ратном зоном. Можете се кретати само према југу Газе путем Салах ел Дин,” речено је.

Поручилу су да је забрањен прилаз граници на километар као и улазак у море.

(Israel Defense Forces)

Опширније Краће

Сукоби током ноћи на Западној обали, рањен Палестинац

Током ноћи је дошло до сукоба између палестинских наоружаних нападача и израелских трупа у граду Џенину на северу Западне обале, известили су палестински медији.

Палестински лист Ел Кудс известио да је израелска рација у Џенину у току.

Један палестински младић је током ноћи упуцан и рањен у упаду израелске војске у град Бејтунија, западно од Рамале, преноси Вафа.

Према локалним и безбедносним изворима, израелске снаге су упале у кварт у близини војног затвора "Офер" који се налази у Бејтунији, што је довело до избијања сукоба, током којих је војска испаљивала метке, шок бомбе и сузавац, када је један младић рањен.

(The Times of Israel

Израел добио списак талаца за данашњу размену

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да је добила списак са именима отетих Израелаца које Хамас треба да ослободи данас током дана, што је шеста група талаца која ће бити ослобођена у оквиру привременог примирја у Гази између Израела и Хамаса.

У саопштењу из кабинета израелског премијера наводи се да су породице оних који се налазе на списку обавештене, без давања додатних детаља.

Укупан број талаца који је Хамас ослободио од почетка примирја прошлог петка сада износи 81, док је Израел ослободио 180 затвореника.

Према условима споразума, прекид ватре би могао да се продужи за више дана, до укупно 10 дана, ако Хамас сваког дана ослободи најмање 10 додатних талаца, при чему би Израел ослободио више затвореника, према договору три за сваког таоца.

Шеф Мосада Дајвид Барнеа посетио је јуче Катар где се разговарало о потенцијалном даљем продужењу примирја.

(The Times of Israel

Опширније Краће

Нетанјаху: Европа је следећа ако не уништимо Хамас

Израелски премијер Бенјамина Нетанјаху упозорио је на опасност од исламиста у Европи, рекавши да ће тај континент бити следећи на мети након што је палестинска милитантна група Хамас извела напад на Израел 7. октобра.

"Ви сте следећи, схватите то. Немачка, Европа. Хамас је део терористичке осовине Ирана, Хезболаха, Хута и других. А њихов циљ је да поведу прво Блиски исток, а затим и цео свет у доба варварства, мрачно доба средњег века. То је оно што они желе. А ако људи то још нису схватили, требало би. Неће нестати осим ако их не победимо", рекао је Нетанјаху у интервјуу за немачки лист Билд

Он је додао да постоје тренуци у историји цивилизације "када цивилизовани људи морају да заузму став".

"Баш као што се то догодило против нацистичког режима, против ИСИС-а и против Ал Каиде. То се мора учинити и против Хамаса и терористичке осовине коју води Иран. Да је Блиски исток пао, Европа би била следећа, ви бисте били следећи. Тренутно смо на првој линији нашег заједничког цивилизацијског рата против варвара", поручио је израелски премијер.

Према његовим речима, Израел нема другог избора, него да уништи Хамас. "Ако желите мир, уништите Хамас. Ако желите сигурност, уништите Хамас. Ако желите другачију будућност за Израелце, Арапе, Палестинце и све остале, уништите Хамас", рекао је Нетанјаху.

(Танјуг, Билд)

Опширније Краће

Палестинска група Хамас ослободила је током јучерашњег дана 10 Израелаца и два држављанина Тајланда из Појаса Газе. Са друге стране, Израел је пустио још 30 палестинских затвореника, од којих 15 жена и 15 деце.

Пре нове размена талаца и заробљеника, израелска војска и припадници Хамаса међусобно су се оптуживали за нападе и прво "озбиљно" кршење примирја.

Након што је после четвродневног прекида ватре примирје између Израела и Хамаса продужено за 48 сати, министар спољних послова Катара Маџид ел Ансари изјавио је да његова земља ради на продужетку мира. 

Шефови израелске и америчке обавештајне службе се такође налазе у Катару, где разговарају о могућим наредним корацима у примирју.

Клуб палестинских затвореника је, истовремено, саопштио да је број ухапшених Палестинаца на Западној обали од 7. октобра порастао на 3.290, укључујући 125 жена и 145 деце.

За то време, Уједињене нације предложиле су отварање прелаза Керем Шалом да би се омогућила испорука хуманитарне помоћи из Израела у Газу, док је први од три америчка војна авиона са помоћи слетео у Египат.

Читај ми!