Извор: РТС

Хамас ослободио 12 талаца из Газе; Израел пустио 30 палестинских затвореника

Израелска војска саопштава да je Хамас ослободио 12 талаца из Појаса Газе, међу којима 10 Израелаца и два држављанина Тајланда. Израелска затворска служба потврдила је да је у замену, пустила 30 палестинских затвореника, међу којима 15 жена и 15 деце. Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барни и директор америчке обавештајне агенције ЦИА Вилијам Бернс у Катару о новом продужењу примирја између Израела и Хамаса.

Десет талаца из Газе стигло у Тел Авив на лечење

Десет израелских талаца ослобођених из Газе после 53 дана заточеништва стигло је на лечење у у Тел Авив.

Осам Израелки, од којих шест старијег доба, једна мајка и њена 17-годишња ћерка ослобођене су вечерас, као и две држављанке Тајланда у оквиру посебног споразума.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Гвир прети растурањем израелске владе ако се не настави рат

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир изјавио је да ће растурити Владу ako Израел не буде наставио рат против палестинске милитантне групе Хамас.

"Заустављање рата, једнако је разбијању владе", рекао је Бен Гвир.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Пентагон: САД паузирају летове дроновима изнад Газе током примирја

Војска САД паузирала је своје осматрачке летове дроновима изнад Газе током примирја између Израела и палестинске групе Хамас, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

''У складу са споразумом постигнутим између Израела и Хамаса, тренутно не спроводимо летове беспилотним летелицама. За сада, они су паузирани", образложио је Рајдер.

Америчка војска је беспилотним летелицама помагала у оквиру потраге за америчким таоцима које је отео Хамас.

(Reuters)

Опширније Краће

Изарел потврдио да је ослободио 30 палестинских затвореника

Израелска затворска служба потврдила да је омогућила ослобађање 30 палестинских затвореника, у замену за ослобађање изралеских талаца из Појаса Газе.

Катар је претходно саопштио да ће Израел ослободити 15 жена и 15 малолетника.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Први амерички авион са помоћи за Газу слетео у Египат

У Египат је слетео први од три америчка војна авиона који превозе хуманитарну помоћ за Газу током примирја између Израела и Хамаса, саопштили су амерички званичници.

То је први пут да је америчка војска послала авионе са храном, медицинским залихама и зимском опремом за цивиле у Гази откако је Хамас напао Израел 7. октобра, преноси Глас Америке.

Летелица америчких ваздухопловних снага Ц-17 слетела је у Египат са 24,5 тона медицинских залиха и припремљених оброка, саопштено је из америчке Агенције за међународни развој.

"Са 1,7 милиона интерно расељених и 2,2 милиона којима је потребна хуманитарна помоћ, веће хуманитарне залихе су кључне за спасавање живота и ублажавање патњи најрањивијих", наводи се у саопштењу.

Друга два авиона стићи ће у Газу наредних дана. 

(Танјуг)

Опширније Краће

ИДФ: Ослобођени су на територији Израела

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да се 12 ослобођених талаца из Појаса Газе сада налази на територији Израела, а у пратњи специјалних снага и припадника безбедносне агенције Шин Бет.

"Након што прођу почетну медицинску процену, наше снаге ће их пратити све док се не уједине са својим породицама", кажу из ИДФ-а.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Црвени крст потврдио да је 12 талаца ослобођено из Газе

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да је успешно омогућио ослобађање и трансфер 12 талаца, које је у Гази држала палестинска група Хамас.

"Успели смо да изведемо ову операцију, захваљујући нашој неутралној посредничкој улози", навео је у твиту Црвени крст.

(Reuters)

Нетанјахуов кабинет: Два држављанина Тајланда ослобођена са израелским таоцима

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да су два држављанина Тајланда ослобођена са 10 израелских талаца.

Нетањахуов кабинет је, такође, потврдио списак ослобођених израелских заробљеника из Газе – девет старијих жена и једна тинејџерка, поновивши да ће сви таоци бити ослобођени.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Катар: Израел ће ослободити 30 палестинских цивила

Портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ел Ансари потврдио је да је 10 израелских талаца који су држани у Гази, предато Међународном комитету Црвеног крста, укључујући девет жена и једно дете.

 

"Израел ће у замену ослободити 30 палестинских цивила из затвора, укључујући 15 жена и 15 деце", рекао је Ансари.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Хамас ослободио 12 талаца – 10 Израелаца и два страна држављанина

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврдиле су да је Хамас предао 12 талаца Црвеном крсту, који су на путу ка израелској територији.

"На основу информација добијених од Црвеног крста, 12 талаца — укључујући десет Израелаца и два страна држављанина — на путу је ка израелској територији", наводи се у кратком саопштењу ИДФ-а.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Грифитс предложио отварање још једног прелаза у Газу

Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс отпутоваће у среду у Аман, престоницу Јордана, на разговоре о могућности отварања прелаза Керем Шалом да би се омогућило да хуманитарна помоћ дође из Израела у Газу.

Смештен на граници Израела, Појаса Газе и Египта, прелаз Керем Шалом је пре тренутног сукоба коришћен за пролаз више од 60 одсто камиона који су ишли у Газу.

"Од почетка смо рекли да нам је потребно више од једног прелаза. Требало би истражити могућност коришћења Керем Шалома. То ће бити тема у Аману", рекао је Грифитс, који је помоћник генералног секретара УН за хуманитарна питања.

Тренутно је могуће помоћ доставити у Газу једино преко прелаза Рафа у Египту, али је изграђен да туда пролазе пешаци, а не камиони.

Неименовани западни дипломата је рекао да за сада нема изгледа за отварање прелаза Керем Шалом, додавши да Израел то не дозвољава јер се у близини налазе њихове трупе. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Столтенберг: Ратови у Украјини и Гази су веома различити, потребно поштовање међународног права

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да међународно право мора да се примењује у свим сукобима, али да су ратови у Украјини и Гази веома различити.

"Моја порука је да међународно право, хуманитарно право, мора да се поштује у свим сукобима и да се животи цивила увек морају заштитити", рекао је Столтенберг 

Столтенберг је, такође, истакао да је "важно препознати да се ситуација у Гази и Украјини на много начина разликују".

"Украјина никада није представљала претњу Русији и није напала Русију", рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, Украјина има право на самоодбрану и на очување територијалног интегритета.

(Reuters)

Опширније Краће

Званичник Хамаса позвао Илона Маска да посети Газу

Високи званичник Хамаса позвао је у уторак америчког милијардера Илона Маска да посети палестински Појас Газе како би се уверио у размере разарања изазваних израелским бомбардовањем.

"Позивамо га да посети Газу, да види размере масакра и разарања почињених над народом Газе, у складу са стандардима објективности и кредибилитета", рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан на конференцији за новинаре у Бејруту.

Илон Маск у понедељак је обишао кибуц уништен у нападу Хамаса, истакавши да је против антисемитизма и свега што "промовише мржњу и сукоб" .

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је Маску предочио сведочења о злочину који се тамо догодио.

(Reuters)

Опширније Краће

Шефови Ције и Мосада у Катару преговарају о продужењу примирја

Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барни и директор америчке обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс налазе се у Катару, где преговарају о новом продужењу примирја између Израела и Хамаса и ослобађању додатног броја талаца, саопштили су званичници, пише Гардијан.

Један дипломата, који је желео да остане анониман, потврдио је да су Бернс и Барни отпутовали у Катар, пренео је АП.

Састанак треба да буде посвећен "надоградњи напретка споразума о продужењу хуманитарне паузе, али и да се иницирају даље дискусије о следећој фази потенцијалног договора", рекао је неименови извор Ројтерсу. 

(The Guardian, Reuters)

 

Опширније Краће

Ердоган Гутересу: Израелу да се суди за злочине у Гази

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутересу, у телефонском разговору, да Израел мора да одговара међународним судовима за ратне злочине које је починио у Гази, саопштило је турско председништво.

"Израел наставља бесрамно да гази међународно право, законе рата и међународно хуманитарно право", саопштила је Ердоганова канцеларија, уочи састанка Савета безбедности УН о Гази који је планиран за среду.

(Reuters)

 

 

Опширније Краће

Клуб палестинских затвореника: Број ухапшених на Западној обали порастао на 3.290

Број ухапшених Палестинаца на Западној обали од 7. октобра порастао је 3.290, укључујући 125 жена и 145 деце, саопштио је Клуб палестинских затвореника.

Најмање шест затвореника умрло је  од почетка сукоба у израелским затворима, додаје се у саопштењу, у којем се каже да су само током трајања привременог примирја израелске снаге ухапсиле 168 Палестинаца.

(Reuters)

Опширније Краће

Катар: Хамас спреман да ослободи 20 талаца за 48 сата

Хамас је спреман да ослободи додатних 20 талаца у Гази у наредних 48 сати, рекао је портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ел Ансари.

Ансари је на свом недељном брифингу рекао да су прва четири дана примирја искоришћена за ослобађање већег броја талаца, које држи Хамас у Појасу Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Уницеф: Бесмислено је мислити да ће убијање деце донети мир

Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да је "потпуно бесмислено мислити да ће убијање деце донети мир", након посете болници Насер у Кан Јунису у јужном делу Појаса Газе.

Елдер је, у интервјуу за Ал Џазиру, описао оно што је видео као "разорно", називајући болницу и "хитним одељењем" и "ратном зоном".

"Где год да се окренете деца су угрожена. Видео сам децу са ампутираним удовима, дечаке и девојчице који су се до пре шест до седам недеља играли са својим другарима", рекао је Елдер.

Елдер је, такође, предочио да је помоћ која је последњих дана ушла у Газу била велика, али недовољна.

"Биће довољно само ако се ове кратке паузе и прекид ватре, продуже у трајни мир. Не можемо никако да мислимо да ће уништење Газе и убијање деце донети мир у регион, то је крајње бесмислено", поручио је Елдер, позвавши на слање додатне помоћи која би била испоручена у условима без оружаног сукоба.

(Al Jazeera, Танјуг)

Опширније Краће

ЕУ: Израелске рестрикције горива утичу на испоруку помоћи

Европски комесар Јанез Ленарчић изјавио је да израелске рестрикције горива спречавају достављање хуманитарне помоћи Гази, пише Ал Џазира.

"Позивамо на повећање залиха горива у Појасу Газе. Приступ хуманитарној помоћи треба да буде базиран на неопходности, не на ограничењима", рекао је Ленарчић.

Комесар је нагласио да испорука помоћи Гази има два проблема – процес прегледа камиона на граничном прелазу Рафа и ограничења горива.

"Количина помоћи која пристиже у Газу на дневној бази није довољна", закључио је Ленарчић.

(Al Jazeera, Танјуг)

Опширније Краће

Међусобне оптужбе за кршење примирја, размена ватре на северу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је одређени број војника задобио лакше повреде након што су их наводно напали припадници Хамаса, што представља прво озбиљно кршење привременог примирја.

ИДФ у саопштењу наводи да су три експлозивне направе детониране на две локације у северном делу Појаса Газе, као и да је у једном од инцидената пуцано на војнике, који су узвратили ватру.

"Трупе ИДФ су се у оба случаја налазиле у оквиру договорених линија", тврди се у саопштењу.

На те тврдње одворио је потпарол Хамаса, који је оптужио Израел да је први прекршио примирје, те да су милитанти одговорили на напад, без даљег образложења.

"Остајемо посвећени примирју све док га се непријатељ придржава. Позивамо посреднике да изврше притисак на окупационе снаге да се придржава свих услова примирја на земљи и у ваздуху", саопштио је Хамас. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шефови израелске и америчке обавештајне службе у Катару

Високи званичници америчких и израелских обавештајних служби налазе се у Катару како би разговарали о могућим наредним корацима у примирју.

Директори ЦИА-е и Мосада састају се са катарским премијером у Дохи како би "надоградили напредак" постигнут продужењем привременог прекида ватре у Гази за 48 сати.

Присутни су били и египатски званичници.

(Reuters)

Опширније Краће

Како изгледа живот у Кан Јунису након израелских удара

Катар ради на продужењу примирја Израела и Хамаса

Министар спољних послова Катара Маџид Ал- Ансари изјавио је да његова земља ради на продужетку примирја Израела и Хамаса које би у среду требало да се заврши.

Министар је нагласио да су преговори с Израелом компликованији, али да ће Катар покушати да продужи прекид ватре ослобађањем више Хамасових талаца дневно, што је Израел претходно поставио као услов за померање наставка рата за један дан.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Поново отворена јединица за дијализу у болници Ел Шифа

Министарство здравља у Гази које саопштило је да је јединица за дијализу у болници Ел Шифа поново отворена и да прима пацијенте.

Министарство је позвало пацијенте да наставе лечење.

Израелске трупе упали су пре две недеље у Ел Шифу, највецћу болницу у Гази, што је довело до евакуације стотина пацијената и хиљада расељених људи који су се тамо склонили.

Болници је понестало хране, воде и струје и више није могла да прима пацијенте. Израел тврди да је Хамас користио болницу у војне сврхе.

Светска здравствена организација наводи да се у болници налази још 180 пацијената, укључујући 22 на дијализи бубрега и седам здравствених радника.

Тренутни прекид ватре између Хамаса и Израела омогуц́ио је улазак одређене количине хуманитарне помоћи и залиха у Газу.

 (The Times of Israel)

Опширније Краће

СЗО: У Гази више људи угрожено од болести него од бомбардовања

Потпарол Светске здравствене организације (СЗО) изјавио је да је у Гази већи број људи у ризику од смртног исхода као последица заразних болести, него од бомби.

"Више људи ће умрети од болести, него од бомби ако се здравствени систем не поправи", рекла је званичника СЗО Маргарет Харис.

Она је описала колапс болнице Ел Шифа на северу Појаса Газе као трагедију и изразила забринутост када је у питању притвор медицинског особља од стране израелских снага.

Она је поновила забринутост због пораста избијања заразних болести, посебно дијареје.

"Нема лекова, нема активности вакцинације, нема приступа безбедној води и хигијени и нема хране. Видели смо веома велики број случајева дијареја код новорођенчади", рекла је Харисова.

Услед пренасељености на југу Газе и лошој санитацији шире се болести попут дијареје, респираторне и кожне инфекције, укључујући шугу, рекао је Ричард Бренан, регионални директор СЗО за хитне случајеве региона Источног Медитерана.

(ReutersAl Jazeera)

Опширније Краће

Начелник ИДФ-а: Спремни смо за сваки сценарио дуж либанске границе

Начелник генералштаба израелске војске (ИДФ) Херци Халеви састао се са шефовима општина на северу Израела, рекавши им да је војска спремна за сваки сценарио дуж либанске границе.

"Донели смо тешку одлуку да евакуишемо становнике на северу и захвалан сам за начин на који сте показали отпорност и стрпљење и дозволили нам да се боримо", рекао је Халеви.

Халеви каже да ће повратак евакуисаних становника бити координисан са локалним властима "уз разумевање да нећемо моћи да се вратимо у ситуацију која је овде постојала пре рата".

"Протеклих осам недеља, борци ИДФ и њихови команданти су се борили одлучно и бранили наш дом. Наставићемо да се боримо и спремни смо за развој догађаја у другим аренама, укључујући и север", рекао је он.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Гутерес : Палестинци пролазе кроз једно од најмрачнијих поглавља у својој историји

У саопштењу, уочи Међународног дана солидарности са палестинским народом, генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да Палестинци трпе "једно од најмрачнијих поглавља" у својој историји.

Гутерес је поново осудио Хамасов напад на Израел 7. октобра, али је рекао да то "не може оправдати колективно кажњавање палестинског народа".

Позвао је на дугорочни хуманитарни прекид ватре, неограничен приступ помоћи за спасавање живота, ослобађање свих талаца, заштиту цивила и окончање кршења међународног хуманитарног права.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска гађала југ Либана

Израелска граната пала је у уторак ујутру у близини јужног либанског града Аита ел Шаб, наводи либанска државна новинска агенција, неколико сати након што је примирје између Израела и Хамаса продужено.

Примирје формално није укључивало Либан, али вишенедељно прекогранично гранатирање између Израела и Хезболаха, савезника Хамаса, прекинуто је када је примирје први пут ступило на снагу прошлог петка. 

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Двојица Палестинца убијена на Западној обали

Израелске снаге убиле су двојицу Палестинаца на Западној обали, објавио је израелски лист Харец позивајући се на неименоване изворе из здравствених служби. 

Како се наводи, једна особа је убијена у близини града Бејтуније на Западној обали, а друга у оближњем граду Рамали, преноси Гардијан

Израелске снаге дигле јутрос у ваздух и једну кућу у кампу Дери Амар, западно од Рамале, наводи палестинска WAFA, а Ал Џазира јавља да је реч о кући Дауда Абдела Разака Дараса, Палестинца кога су Израелци убили у августу.

Приликом упада израелских снага у село Деир Амар и његов камп дошло је до сукоба током којих су војници гађали бојевим мецима Палестинце, рекли су неименовани локални извори за агенцију WAFA.

Двојица младића су рањени у стопала и пребачени су у болницу.

Израелске снаге убиле су више од 200 Палестинаца на Западној обали од почетка сукоба са Хамасом 7. октобра, наводи Гардијан.

(Haaretz, Al JazeeraThe Guardian)

Опширније Краће

Шта знамо о четвородневном примирју и договору Израела и Хамаса о таоцима

- После четири дана примирја из заточеништва је пуштено 50 Израелаца које је Хамас отео 7. октобра. У замену за њих Израел је пустио 150 Палестинаца које је држао у затвору. Сви ослобођени у размени су углавном жене и деца.

- Катар је саопштио да је постигнут договор да се примирје продужи за још два дана.

- Катарски званичник каже да дводневно продужење примирја значи да ће још најмање 20 израелских заробљеника који се држе у Гази и 60 палестинских затовореника који се држе у израелским затворима бити ослобођени.

- Очекује се да израелска влада службено потврди продужење примирја за још два дана, за шта Катар и САД тврде да је договорено.

- Израел је добио списак израелских талаца који Хамас треба да ослободи данас, саопштила је канцеларија премијера Бенјамина Нетанјахуа.

- Израелска влада одобрила је ослобађање 50 палестинских жена талаца у оквиру споразума о продужењу привременог примирја и обезбеђивању ослобађања још скоро 20 Израелаца које Хамас држи као таоце од 7. октобра.

Опширније Краће

Снимци сусрета ослобођених палестинских затвореника са најближим члановима својих породица

Reuters

Израел добио списак талаца које Хамас треба да ослободи данас

Израел је добио списак талаца које Хамас треба да ослободи данас, саопштила је канцеларија премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Списак талаца се тренутно прегледа и "у овом тренутку се достављају обавештења породицама оних који ће бити ослобођени након више од 50 дана које су провели као таоци у Гази", истакнуто је у саопштењу.

Није наведен број талаца који ће бити пуштени данас као део споразума о продуженом примирју постигнутом у понедељак.

Од петка је ослобођено 50 израелских талаца у оквиру почетног договора о четвородневном примирју у борбама у Гази и ослобађању по три палестинска затвореника за сваког израелског таоца. Као резултат паралелних преговора које је водио Катар, Хамас је такође ослободио 17 Тајланђана, једног Филипинаца и једног руско-израелског држављанина.

Израел и Хамас јуче су се сагласили да продуже привремено примирје за два дана, отварајући тиме пут за ослобађање још око 20 људи које палестинска милитантна група држи као таоце.

(The Times of Israel

Опширније Краће

Израел није званично потврдио да ће примирје са Хамасом бити продужено на још два дана иако су званичници Катара, САД и УН поздравили одлуку о продужењу примирја.

Хамас је саопштио да ће током дводневног примирја пустити још 20 талаца које је из Израела отео 7. октобра.

Четвртог дана примирја у Појас Газе је ушло 200 камиона помоћи и 4 цистерне са горивом, али из агенција УН које дистрибуирају помоћ кажу да недовољно помоћи стиже на север Газе која је претрпела највећа разарања у рату који траје више од 50 дана.

Ситуацију у Појасу Газе додатно отежавају киша и лоше време, а велики број цивила склониште тражи међу рушевинама зграда.

Читај ми!