Извор: РТС

Зеленски објавио од којих држава зависи победа Кијева; Лавров: Не шалите се с руским "црвеним линијама"

Рат у Украјини – 923. дан. Најмање седам особа је убијено, а 64 су повређене у руском ракетном нападу на Кијев и Лавов. Председник Володимир Зеленски истакао је да од САД, Велике Британије, Француске и Немачке зависи победа Украјине у рату с Русијом, јер те четири државе могу да им обезбеде оружје дугог домета. Шеф дипломатије Сергеј Лавров упозорио је САД да се не шале с руским "црвеним линијама".

Зеленски: Сви дефинисани циљеви Курске операције се спроводе

Председник Володимир Зеленски је изјавио да се сви задаци дефинисани за за Курск спроводе. 

"Данас је био извештај главнокомандујућег Сирског (Олександр), за сваки део фронта, посебно за Кураховски правац Спроводе се апсолутно сви конкретни задаци наше операције Курск", рекао је Зеленски.

Изразио је захвалност војном особљу које је учествовало.

(Унијан)

Опширније Краће

Немачка наручила још 17 система "ирис-Т" за Украјину

Канцелар Олаф Шолц преузео је испоруку напредног система противваздушне одбране "ирис-Т" за немачке оружане снаге и потврдио наруџбине за још пет, као и додатних 17 јединица за Украјину, како би помогли у одбијању руских напада.

Шолц је у ваздухопловној бази на северној обали у близини Кила, рекао да је Бундесвер купио шест "ирис-Т", произвођача Diehl Defence GmbH&Co. KG, који ће играти кључну улогу у јачању Европске иницијативе "Sky Shield", пише Блумберг.

До сада је 21 земља, укључујући Британију и Турску, потписала пројекат под вођством Немачке како би континент учинио мање рањивим на ваздушне ударе у време растућих геополитичких тензија.

(Блумберг)

Опширније Краће

Москва: Четири украјинска беспилотна чамца уништена у Црном Мору

Четири беспилотна чамца Оружаних снага Украјине, који су се упутили ка полуострву Крим, уништиле су посаде хеликоптера поморске авијације у Црном мору, саопштило је руско Министарство одбране.

(Известија)

Опширније Краће

Три особе погинуле у украјинском нападу на пијацу у Доњецку

Три цивила су погинула, а пет је повређено у последицама гранатирања пијаце у Доњецку, изјавио је шеф Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

"У Кировском округу у Доњецку, од непријатељске употребе артиљерије калибра 155 мм на територији Соколске пијаце (микроокруг Текстилшчик), погинула су, према прелиминарним информацијама, два мушкарца и једна жена, још пет особа је повређено“, рекао је Пушилин.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Шолц: Не посустајемо у војној помоћи Кијеву

Немачка неће посустати са пружањем војне помоћи Украјини, поручио је  канцелар Олаф Шолц у војној бази у близини града Тодендорф.

Шолц је тиме одагнао страховања да би Берлин могао да разочара Кијев због кризе домаћег буџета и медијских извештаја о замрзавању нове војне помоћи Немачке.

(Reuters)

Опширније Краће

Жестоке борбе на Покровском и Кураховском правцу

Током дана било је 107 борбених окршаја, најжешћих на Кураховском и Покровском правцу, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

"Данас је окупатор извео ваздушне ударе и артиљеријску ватру на пограничне области Сумске и Черниговске области. Тренутно знамо за пет ваздушних удара са 11 вођених авио-бомби", саопштио је Генералштаб.

(Укринформ)

Опширније Краће

Зеленски открио од којих држава зависи победа Украјине

Председник Володимир Зеленски рекао је током заједничке изјаве медијима са премијером Ирске Сајмоном Харисом да данас четири земље обезбеђују или су способне да обезбеде Украјини оружје веома дугог домета које може да помогне да се Русија протера са украјинске територије и сачувају животи цивилног становништва.

"Потребна нам је дозвола да користимо оружје дугог домета управо од оних земаља које нам дају ово далекометно оружје. И то зависи од њих (те земље). Бићу искрен, то не зависи од коалиције свих пријатељски партнери, све земље света", рекао је шеф државе.

Нагласио је да та одлука зависи од конкретних земаља: САД, Велике Британије, Француске и Немачке.

(Унијан)

Опширније Краће

Парламент Украјине прихватио оставке потпредседнице владе и три министра

Парламент Украјине, Врховна рада, прихватио је данас оставку потпредседнице владе за европске и евроатлантске интеграције, као и три министра.

За смену потпредседнице владе за европске и евроатлантске интеграције Олге Стефанишине гласао је 241 посланик, за смену министра стратешке индустрије Олександра Камишина њих 243, док је оставка министра правде Дениса Маљушика прихваћена са 249 гласова, а министра животне средине Руслана Стриљцја са 244 гласа, преноси Укринформ.

Раније данас, украјински посланици нису подржали смену Ирине Верешчук, потпредседнице Владе и министра за реинтеграцију привремено окупираних територија, а за њену оставку гласало је 214 посланика.

Врховна рада није успела да разреши ни шефа Фонда државне имовине Виталија Коваља. За оставку овог функционера гласало је 225 народних посланика од потребних 226.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба поднео је данас оставку, објавио је председник парламента Руслан Стефанчук.

Стефанчук је рекао да је Врховна рада Украјине данас примила писмо оставке министра спољних послова, пренео је Укринформ.

Заменица премијера Украјине и министарка за реинтеграцију привремено окупираних територија Ирина Верешчук саопштила је јуче да подноси оставку, као и потпредседница Владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина.

Министар стратешке индустрије Украјине Олександар Камишин, министар правде Денис Маљусик, министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стриљц и шеф Фонда државне имовине Виталиј Коваљ такође су у уторак поднели оставке.

Председник Украјине Володимир Зеленски је јуче сменио заменика шефа Кабинета Ростислава Шурму. Народни посланик Јарослав Железњак рекао је да је одлука донета због "очигледне корупције".

(УкрінформReuters

Опширније Краће

Лавров упозорава САД: Не играјте се са руским црвеним линијама

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, упитан о потенцијалној испоруци америчких ракета дугог домета Украјини, упозорио је Сједињене Америчке Државе да се не шале са руским "црвеним линијама".

Лавров је рекао да Вашингтон губи осећај "заједничке обузданости" са Русијом, и да је то опасно.

(Reuters)

Опширније Краће

Пушилин: Три цивила погинула у украјинском гранатирању Доњецка

Три особе су погинуле, а пет је повређено у украјинском гранатирању града Доњецка, рекао је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин којег је именовала Русија.

Град је погођен украјинском артиљеријском ватром, рекао је Пушилин.

Још једна особа је повређена у нападу украјинске беспилотне летелице у другом делу града, додао је он.

(Reuters)

Опширније Краће

Регионални начелник: Завршена акција спасавања у Лавову, број повређених порастао на 64

Број убијених у руском ракетном нападу у Лавову, где су завршене акције спасавања, порастао је на седам, док су повређене 64 особе, саопштио је начелник Максим Козицки.

"У Лавову су завршене хитне и спасилачке акције на местима напада окупатора. Службе хитне помоћи спасиле 12 особа. Нажалост, погинуло је седам особа. Према наведеним подацима, међу њима је двоје деце од 7 и 14 година", објавио је Козицки на Телеграм налогу.

Он је додао да је 12 особа спасено, а да се међу повређенима налази и осморо деце, преноси Укринформ.

Гувернер је такође напоменуо да је више од 150 спасилаца и 38 јединица са специјалном опремом било укључено у акцију спасавања. 

Он је претходно рекао да су у нападу запаљене зграде и оштећене две школе.

Руске снаге данас су напале и Криви Рог, где је повређено пет особа, а једно дете се налази у болници.

Раније данас, руске снаге су лансирале ракете и дронове на Кијев и Лавов, на западу Украјине, недалеко од границе са Пољском, док су пољски војни авиони у стању приправности.

Очевици су за Ројтерс рекли да су чули неколико експлозија на периферији Кијева и Лавова, а тврде да је у питању активиран систем ПВО.

Украјински војни званичници рекли су да су одбрамбене јединице ангажоване на одбијању напада, а  Козицки је додао да су у Лавову оштећене стамбене зграде.

Истовремено, Пољска је данас подигла војне авионе по трећи пут за осам дана како би осигурала безбедност свог ваздушног простора, наводи британска агенција.

(УкрінформReuters)  

Опширније Краће

Ирски премијер допутовао у Кијев на састанак са Зеленским

Ирски премијер Сајмон Харис допутовао је данас у Кијев, где ће се састати са украјинским председником Володимиром Зеленским, наведено је у саопштењу на веб-страници ирске владе.

Лидери ће разговарати о рату у Украјини, подршци ЕУ Кијеву и путу ка чланству ове земље у блоку, као и о билатералним везама и помоћи Ирске Украјини.

Харис и Зеленски ће такође потписати Споразум о подршци и сарадњи између Ирске и Украјине.

"Ово јасно даје до знања да су вредности Украјине наше вредности и ми ћемо подржавати храбри народ Украјине колико год буде потребно", нагласио је Харис.

Ирски премијер ће посетити подручја која су бомбардована и уништена у руским нападима, а одржаће и низ састанака у вези са повратком украјинске деце коју су руске снаге наводно киднаповале.

Очекује се да ће се Харис састати и са премијером Украјине Денисом Шмигаљом и представницима  међународних организација и добротворних фондација које помажу расељеним и повређеним Украјинцима, као и онима чији су чланови породице убијени у нападима.

(Укрінформ

Опширније Краће

Русија: Напади на Полтаву били усмерени на украјинске војнике и стране плаћенике

Руско министарство одбране саопштило је да је његов напад на војни институт у украјинском граду Полтави био усмерен на војнике и стране инструкторе који су били укључени у нападе на цивилне циљеве у Русији.

Украјински званичници саопштили су да је најмање 50 особа убијено, а 271 рањена у нападу.

"Оружане снаге Руске Федерације извеле су 3. септембра прецизни удар на 179. заједнички центар за обуку Оружаних снага Украјине у граду Полтави", саопштило је Министарство одбране Русије.

Додају да су у институту "под руководством страних инструктора обучавани специјалисти за комуникације и електронско ратовање из свих делова и војних јединица украјинских оружаних снага, као и оператери беспилотних летелица укључених у ударе по цивилним објектима на територија Руске Федерације".

Министарство је саопштило да су његове снаге такође користиле хиперсонични систем "кинжал" за нападе на војно-индустријске објекте у граду Лавову на западу Украјине.

Руске снаге су такође преузеле контролу над насељима Пречистивка и Карливка у источној Украјини, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Руска војска напала енергетске објекте у шест украјинских региона

Руска војска напала је рано јутрос енергетска постројења у шест региона Украјине, саопштило је украјинско министарство енергетике на Телеграму.

Министарство у свом саопштењу није навело додатне детаље о размерама штете на енергетским објектима.

(Reuters)

Опширније Краће

Руска војска уништила постројење ХИМАРС-а у Сумској области

Руска војска је високопрецизним ракетама уништила неколико лансера ХИМАРС у Сумској области Украјине која се граничи са руском Курском облашћу, саопштило је Министарство одбране.

"Као резултат извиђачких активности Оружаних снага Русије, у рејону села Храповшчина у Сумској области откривени су камуфлирани вишецевни ракетни системи америчке производње ХИМАРС, које су испоручене украјинској војсци", наводи се у саопштењу Министарства.

Команда је одлучила да изврши нападе ракетним оружјем високе прецизности.

Према информацијама руских јединица, уништено је неколико лансера ХИМАРС МЛРС као и два возила.

(Известија)

Опширније Краће

Број страдалих у руском ракетном нападу на Лавов порастао на седам, 38 повређених

Број страдалих у руском ракетном нападу на украјински град Лавов порастао је на седам, а 38 људи је повређено, саопштио је градоначелник Андриј Садовиј.

"Број повређених је порастао на 38. Црни је дан за наш регион", рекао је начелник Максим Козицки и прецизирао да је пета особа која је умрла дете.

У нападу на Лавов су запаљене стамбене зграде, а две школе су оштећене, преноси Укринформ.

У руском ракетном нападу на цивилни објекат у Кривом Рогу повређено је пет особа, међу којима је 10-годишња девојчица, изјавио је председник Савета за одбрану овог града Олександар Вилкул.

Како је на Фејсбуку навео начелник обласне војне управе Дњепропетровска Сергиј Лисак, повређене су жене старости 62, 83 и 84 године, 70-годишњи мушкарац и 10-годишња девојчица. 

Дете се налази у болници, а у нападу је оштећен хотел, преноси Укринформ.

Руске снаге су лансирале ракете и дронове на Кијев и Лавов, на западу Украјине, недалеко од границе са Пољском, саопштиле су данас украјинске власти, док се пољски војни авиони налазе у стању приправности.

Очевици су за Ројтерс рекли да су чули неколико експлозија на периферији Кијева и Лавова, а тврде да је у питању активиран систем ПВО.

Украјински војни званичници рекли су да су одбрамбене јединице ангажоване на одбијању напада, а Козицки је додао да су у Лавову оштећене стамбене зграде.

Истовремено, Пољска је данас подигла војне авионе трећи пут за осам дана како би осигурала безбедност свог ваздушног простора, наводи британска агенција. 

(Укрінформ, Reuters)

Reuters
Опширније Краће

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба поднео оставку

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба поднео је данас оставку, објавио је председник парламента Руслан Стефанчук.

Стефанчук је рекао да је Врховна рада Украјине данас примила писмо оставке министра спољних послова.

Председник парламента је на мрежи Фејсбук такође објавио фотографију писма оставке, преноси Укринформ.

Неименовани извори из тима председника Украјине Володимира Зеленског су у уторак рекли за Украјинску правду да је највероватнији кандидат за новог шефа дипломатије први заменик министра спољних послова Андриј Сибига.

Такође су додали да би могло доћи до нових отпуштања у влади, као и да промене неће утицати на украјинског премијера Дениса Шмигаља, који ће остати на функцији. 

Шеф парламентарне групе "Слуге народа" Давид Аракамија најавио да ће ове недеље доћи до "великог ресетовања владе", које ће утицати на више од 50 одсто чланова кабинета.

Зеленски је јуче сменио заменика шефа Кабинета Ростислава Шурму. Народни посланик Јарослав Железњак рекао је да је одлука донета због "очигледне корупције".

Заменица премијера Украјине и министарка за реинтеграцију привремено окупираних територија Ирина Верешчук саопштила је да подноси оставку.

Потпредседница Владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина поднела је оставку, а према писању медија, она би могла да преузме функцију министра правде.

Министар стратешке индустрије Украјине Олександар Камишин, министар правде Денис Маљусик, министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стрилц и шеф Фонда државне имовине Виталиј Коваљ такође су у уторак поднели оставке.

(Укрінформ)

Опширније Краће

Украјина: У руском нападу на Лавов убијене три особе, 25 повређених

У руском ракетном нападу на Лавов, на западу Украјине, данас су убијене три особе, међу којима је и 14-годишња девојчица, а 25 људи је повређено, саопштио је начелник Максим Козицки.

"Нажалост, трећа особа је преминула од последица ноћног напада у Лавову. Ради се о 14-годишњој девојчици", рекао је Козицки. У руском ракетном нападу на цивилни објекат у Кривом Рогу повређено је пет особа, међу којима је 10-годишња девојчица, изјавио је председник Савета за одбрану овог града Олександар Вилкул.

Како је на Фејсбуку навео начелник обласне војне управе Дњепропетровска Сергиј Лисак, повређене су жене старости 62, 83 и 84 године, 70-годишњи мушкарац и 10-годишња девојчица. Дете се налази у болници, а у нападу је оштећен хотел, преноси Укринформ.

Руске снаге су лансирале ракете и дронове на Кијев и Лавов, на западу Украјине, недалеко од границе са Пољском, саопштиле су данас украјинске власти, док се пољски војни авиони налазе у стању приправности.

Очевици су за Ројтерс рекли да су чули неколико експлозија на периферији Кијева и Лавова, а тврде да је у питању активиран систем ПВО.

Украјински војни званичници рекли су да су одбрамбене јединице ангажоване на одбијању напада, а Козицки је додао да су у Лавову оштећене стамбене зграде.

Истовремено, Пољска је данас подигла војне авионе по трећи пут за осам дана како би осигурала безбедност свог ваздушног простора, наводи британска агенција.

(Укрінформ, Reuters)

Опширније Краће

Украјински медији: Након више украјинских званичника, и Кулеба подноси оставку

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба планира да поднесе оставку, а у кабинету украјинског председника Володимира Зеленског тражи се замена за њега, преноси Украјинска правда, позивајући се на неименоване саговорнике у тиму Зеленског.

Извори наводе да је највероватнији кандидат први заменик министра спољних послова Андриј Сибига.

Такође су додали да би могло доћи до нових отпуштања у влади, као и да промене неће утицати на украјинског премијера Дениса Шмигаља, који ће остати на функцији.

Шеф парламентарне групе "Слуге народа" Давид Аракамија најавио је да ће ове недеље бити "великог ресетовања владе", које ће утицати на више од 50 одсто чланова кабинета.

Опширније Краће

Русија лансирала дронове и ракете на Кијев и Лавов, Пољска подигла борбене авионе

Руске снаге су лансирале ракете и дронове на Кијев и Лавов, на западу Украјине, недалеко од границе са Пољском, саопштиле су украјинске власти, док се пољски војни авиони налазе у стању приправности.

Украјински војни званичници рекли су да су одбрамбене јединице ангажоване на одбијању напада, а начелник Лавова Максим Козицки додао је да су у Лавову оштећене стамбене зграде.

Истовремено, Пољска је подигла војне авионе трећи пут за осам дана како би осигурала безбедност свог ваздушног простора.

"Ово је још једна веома напорна ноћ за цео систем ПВО у Пољској због уочене активности далекометне авијације Руске Федерације која изводи ударе“, саопштио је војни штаб те земље на мрежи Икс.

(Reuters)

Reuters
Опширније Краће

У Полтави су у току спасилачке акције на месту руског ракетног напада на образовну установу и болницу, у којем је погинуло више од 50 људи, а више од 270 је повређено.

Председник Володимир Зеленски рекао је да органи реда и Министарство одбране истражују све околности те трагедије.

Руске снаге извршилe ваздушни напад на зграду Универзитета у Суми, саопштила је обласна војна управа.

Поводом напада на Полтаву, Бела кућа је изразила саучешће украјинском народу и уверење да ће подршка остати непоколебљива, пре свега у смислу јачања способности Оружаних снага.

Зеленски је у интервјуу за Ен-Би-Си њуз потврдио да Кијев планира да на неодређено време држи руске територије које је заузео у изненадном упаду у Курск прошлог месеца док не примора председника Владимира Путина на преговоре. 

"Украјина ће држати територију, јер је то саставни део његовог победничког плана за окончање рата", поручио је Зеленски.

Шеф руске државне компаније за нуклеарну енергију "Росатом" рекао је да Москва види веома висок ризик од напада на нуклеарну електрану у региону Курск где су украјинске снаге прошлог месеца пробиле руску границу.

Монголија је објаснила да није могла да ухапси председника Владимира Путина по налогу Међународног кривичног суда, током боравка у тој држави због њене енергетске зависности од Русије.

Европска унија је изразила жаљење због чињенице да су власти Монголије угостиле шефа Кремља, а да га нису ухапсиле.

Читај ми!