Извор: РТС

Украјинска војска напада пограничну Курску област у Русији; Москва зато размешта трупе

Рат у Украјини – 895. дан. Руска војска размешта трупе услед украјинског напада на Курску област. Две особе су погинуле, а више особа је повређено, укључујући троје деце, у нападу украјинских дронова у Курској области. Најмање осморо цивила је рањено, укључујући и једну бебу у руском ракетном нападу на центар Харкова, а страхује се да се испод рушевина налази још људи, саопштило је регионално тужилаштво.

Кијев: Руски војници лажу да контролишу ситуацији у Курској области

Руски пропагандисти су имали задатак да фокус пажње са севера фронта пребаце на битке у Доњецкој и Луганској области, објавио je Андриј Коваленко, шеф Центра за борбу против дезинформација при Савету за националну безбедност и одбрану Украјине.

"Руски војни команданти и пропагандисти добили су задатак да хитно пребаце фокус пажње са Севера на битке у Доњецкој и Луганској области", приметио је Коваленко.

Украјински званичник додаје да је то традиционална руска информативна стратегија – "руски војници лажу да контролишу ситуацији у Курској области".

Ковалеко тврди да Руска Федерација не контролише границу, преноси Укринформ.

Украјинске војне власти у области Суми наводе да су током дана уништиле руску балистичку ракету, две беспилотне летелице и хеликоптер.

(Укринформ/Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: У нападу на центар Харкова убијена једна особа, 12 повређених

У руском ракетном нападу на украјински Харков је погинула најмање једна особа, а повређено је 12, рекао је председник Украјине Володимир Зеленски.

Под рушевинама је било још људи, додао је током видео обраћања објављеном на Телеграму.

(Reuters)

ФОТО: EPA/EFE
SERGEY KOZLOV

Генералштаб Украјине: 85 борбених окршаја током дана

На фронту је од почетка дана било 85 сукоба, борбе се воде на седам праваца, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

"Руски освајачи настављају да јуришају на положаје украјинских бранилаца. Од почетка дана дошло је до укупно 85 борбених окршаја", наводи се у извештају војске.

(Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Украјинска диверзантска група се повлачи после покушаја напада на Курску област

Украјинска диверзантска група која је покушала да нападне руску Курску област повукла се у поразу, саопштило је руско министарство одбране.

Претходно је Русија оптужила Украјину да је извршила напад на своју јужну границу и навела да је преместила резерве како би помогла да одбије стотине бораца уз подршку тенкова.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Убијен цивил у руском нападу на град у Херсонској области

У руском нападу дроном на град Берислав, у Херсонској области, убијен је мушкарац, цивилно лице, саопштио је регионални гувернер Олександар Прокудин.

"Данас подне окупатори су бацили експлозију из дрона на 45-годишњег мушкарца. Нажалост, од задобијених повреда преминуо је на лицу места", рекао је Прокудин на Фејсбуку.

Како је пренео Укринформ, руска војска је бацила експлозив из дрона на људе у предграђу Херсона, при чему је повређено шест цивила.

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија премешта резервне трупе на границу након украјинског напада на Курску област

Русија је оптужила Украјину за напад на њену јужну границу и рекла да је преместила резерве како би помогла у одбијању стотина украјинских бораца подржаних тенковима.

Неколико сати након што је руски регионални гувернер рекао да су нападачи потиснути, Министарство одбране Русије је објавило саопштење у којем се наводи да борбе и даље трају.

"Трупе које покривају државну границу, заједно са јединицама граничних трупа ФСБ (службе безбедности) Русије, одбијају нападе и наносе ватру на непријатеља у зони државне границе и на (украјинске) резерве у Сумској области", ​​наводи се у саопштењу.

Речено је да Русија користи ратне авионе за напад на украјинска оклопна возила и да је преместила сопствене резерве у зону борби.

Украјински генералштаб је у редовном ажурирању ситуације на фронту известио о руским ударима на погранична села, али није помињао било какву украјинску офанзивну операцију на граници.

Москва је саопштила да је до 300 украјинских бораца, уз подршку тенкова, учествовало у нападу на руске пограничне јединице у руској области Курск.

(Reuters)

Опширније Краће

Руске трупе опколиле град Торецк у Доњецкој области Украјине

Руске трупе опколиле су Торецк и боре се у том граду у Доњецкој области у Украјини, изјавио је саветник лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Игор Кимаковски.

Кимаковски је рекао за руски Први канал да су почеле борбе и у самом граду Торецку и да се украјинске снаге померају ка центру града.

Према речима Кимаковског, руске снаге ће ускоро ставити Торецк под своју контролу, пренела је агенција РИА Новости.

Руско министарство одбране претходно је данас саопштило да су руске снаге за протекла 24 сата ослободиле село Тимофејевка у ДНР и заузеле повољније положаје у областима Торецка, Новгородског, Воздвиженке, Гродовке и Тарасовке.

Торецк је упориште за Оружане снаге Украјине од 2014. године, одакле су редовно гранатирале Горловку, један од највећих градова у ДНР.

Заузимање Торецка ће олакшати снабдевање руских трупа дуж деонице пута Доњецк-Горловка-Бахмут, наводи руска агенција.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Потребно је да се припреми основа за мир са Русијом ове године

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је већ ове године потребно да се припреми основа за склапање мира са Русијом.

"Наш стални циљ је да припремимо праву основу за праведан прекид сукоба ове године", рекао је Зеленски, преносе РИА новости.

Володимир Зеленски је раније признао да цео свет и он сам желе да Русија учествује на следећој мировној конференцији како би се решила ситуација у Украјини.

Како се наводи Москва је у више наврата предлагала да се сукоб реши мирним путем, али је Кијев увео забрану преговора.

Са друге стране руски председник Владимир Путин покренуо је средином јуна иницијативу за мирним окончањем сукоба у Украјини наводећи да за почетак преговора кијевски режим мора да повуче своје трупе са територија ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области, као и да Кијев мора службено да одустане од планова за придруживање НАТО -у.

Кабинет Зеленског одбацио је Путинове предлоге, уз оцену да та иницијатива наводно подразумева одрицање Украјине од свог субјективитета.

(Tanjug)

Опширније Краће

Русија каже да спречава покушај Украјине да продре у Курск

Руске снаге осујетиле су покушај Украјине да продру на границу, али је ситуација и даље тешка и два цивила су погинула, рекао је регионални гувернер Алексеј Смирнов.

Смирнов, вршилац дужности шефа руске области јужног Курска, је рекао да су војници и граничне снаге Федералне службе безбедности (ФСБ) одбиле украјински напад.

Руски медији цитирају ФСБ који наводи да су руске снаге биле суочене са оружаном "провокацију" Украјине. Из Украјине нису коментарисали ситуацију.

Телеграм канал МАШ, који има контакте у руској државној безбедности, саопштио је да је око 100 украјинских бораца покушало да уђе у Русију у области Суџа у Курској области, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Моква: Украјинци нападају Курск, има погинулих и повређених

Једна особа је погинула у украјинском нападу дроном на руску област Курск, рекао је регионални гувернер Алексеј Смирнов на Телеграму.

Смирнов је раније саопштио рекао да је још један цивил убијен, а 13 рањено у украјинском гранатирању.

(Reuters)

Опширније Краће

Број рањених у Харкову порастао на осам, укључујући и бебу

У Харкову је број жртава у јутарњем ракетном нападу порастао на осам, укључујући и осмомесечн., преноси Укринформ.

"У последицама гранатирања повређено је осам цивила: шест жена, мушкарац и једно осмомесечно дете", наводи се у извештају.

(Укринформ)

Опширније Краће

Ракетни напад на Харков, петоро повређених

Најмање пет пособа је повређено у руском ракетном нападу на центар Харкова, саопштио је портпарол  регионалног тужилаштва Дмитро Чубенко.

"За сада имамо пет повређених особа. Могуће је да под рушевинама има људи", рекао је портпарол тужилаштва.

(Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Заузели смо Тимофејевку

Оружане снаге Русијез аузеле су село Тимофејевка у Доњецкој Народној Републици (ДНР) и заузеле повољније положаје, известило је руско Министарство одбране.

(Известия)

Опширније Краће

Италијан ухапшен у Москви, управљао дроном близу Кремља

Италијански држављанин је ухапшен у Москви након што је управљао дроном у близини Кремља, јавила је државна новинска агенција Тас, позивајући се на изворе за спровођење закона.

Агенција је пренеле да су руске агенције за спровођење закона ухапсиле Италијана, јер је управљао дроном изнад парка Зарјађе који се налази одмах поред Кремља у центру Москве.

Италијанска амбасада у Москви није одмах одговорила на захтев за коментар.

Италијан је рекао да није знао забрану летења дронова у Москви и да је само желео да сними прелепе слике престонице, пренео је Тас.

(Reuters, Тас)

Опширније Краће

Синегубов: Руси погодили центар Харкова

У Харкову је одјекнула снажна експлозија, руске снаге су погодиле централни део града, известио је Олег Синегубов, шеф ОВА.

Градоначелник Харкова Игор Терехов навео је да се на месту удара налази густа стамбена зграда и да је избио пожар. 

(Укринформ)

Опширније Краће

Смирнов: Осујећен украјински покушај продора на границу

Руске снаге осујетиле су покушај Украјине да продре на границу у руској области Курска, рекао је привремени губернатор Алексеј Смирнов.

У гранатирању Украјине у руској области Курск повређена је пет особа, укључујући троје деце, рекао је  Смирнов.

(Reuters)

 
Опширније Краће

Захарова: Русија није у формули "посредовања" Париза за мир

Формула  "посредовања" коју је предложио Париз за решавање сукоба у Украјини не узима у обзир легитимне интересе Русије и значајног дела Украјинаца, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући интервју за медије с амбасадором Пјером Левијем, који је завршио своју мисију у Москви.

Истакла је да је амбасадор у разговору са новинарима веома значајно навео потребу да се врати на поштовање међународног права и Повеље УН за решавање украјинске кризе, а такође је позвао да се узме у обзир "забринутост Украјинаца, Европљана и Француска о безбедносним питањима".

"У исто време, он ништа не говори о дивљању неонацизма у Украјини, репресији против опозиције, кршењу права верника и масовном кршењу права етничких Руса и грађана који говоре руски. Као што видимо, Русији, њеним легитимним националним интересима и интересима значајног дела самих Украјинаца једноставно није место у формули "посредништва" Париза", оценила је Захарова за Тас.

(Известия)

Опширније Краће

Кијев први пут испалио АТАКМС на Луганск

Оружане снаге Украјине први пут су употребиле касетне ракете дугог домета америчке производње АТАКМС за гађање цивилне инфраструктуру у Луганску, изјавио је за агенцију РИА Новости извор у безбедносним снагама.

"Током украјинског ракетног напада на Луганск у недељу су коришћене америчке касетне ракете АТАКМС са повећаним радијусом уништења до 300 километара. Упркос високој цени таквих пројектила, Кијев их користи како би напао цивилну инфраструктуру", рекао је извор.

Како се наводи, руска противваздушна одбрана је оборила ракете на прилазу граду, а фрагменти ракета оштетили су приватне стамбене објекте и изазвали пожаре. Извор је навео да те фрагменте стручњаци већ проучавају како би пресретање таквих пројектила било успешније.

Лидер самопроглашене Луганске Народне Републике Леонид Пасечник изјавио је јуче да су украјинске оружане снаге, како се претпоставља, испалиле осам пројектила АТАКМС и четири "сторм шедоу".

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Удар дроновима на Курску и Белгородску област

Снаге ПВО уништиле су током ноћи 12 украјинских дронова изнад два региона Русије, саопштило је  августа руско Министарство одбране.

"Дежурни системи противваздушне одбране уништили су 11 беспилотних летелица типа авиона над територијом Курске области и једну украјинску беспилотну летелицу изнад територије Белгородске области", објављено је на Телеграму. 

Вршилац дужности губернатора Курске области Алексеј Смирнов известио је да је пет особа, укључујући троје деце, повређено када су украјинске снаге гранатирале град Суџу.

Додао да је више стамбених објеката тешко оштећено.

(Известия)

Опширније Краће

Ваздушни напад на Кијевску област

Руске снаге су напале ракетама и дроновима Кијевску област. Фрагменти оборених мета оштетили су стамбено-пословну зграду, две бензинске пумпе, објавио је шеф кијевске ОВА Руслан Кравченко .

"Непријатељ је ноћу напао Кијевску област уз помоћ пројектила и јуришних дронова. У региону су дејствовале снаге ПВО. Непријатељски циљеви су оборени. Жртава није било", наводи Кравченко.

(Укринформ)

Опширније Краће

Украјинска војска је за 24 сата испалила скоро 50 граната на пограничне делове Белгородске области у Русији, саопштиле су регионалне власти и навеле да је једна особа погинула, а пет повређено.

У оквиру западне војне помоћи Кијеву, украјински тенкисти на полигону у Пољској уче како да управљају и одржавају тенк "леопард 2А4" под вођством инструктора из Пољске и Норвешке, објавио је генералштаб Оружаних снага Украјине.

Нови финансијски пакет помоћи Кијеву стиже из САД, које Украјини додељују грант од 3,9 милијарди долара преко Светске банке, изјавио је премијер Денис Шмихал.   

Са друге стране, заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков упозорио је да би могао да дође тренутак када ће Русија морати да распореди нуклеарне ракете као одговор на западне акције.

На дипломатском плану, афричка држава Мали поручила је да прекида односе са Украјином због наводне умешаности Кијева у сукобе на северу те земље, у којима учествује и руска паравојна група "Вагнер". 

Кијев је одлуку осудио као исхитрену и кратковиду, указујући да Мали није пружио било какве доказе о умешаности Украјине.

Читај ми!