Извор: РТС

Ф-16 се срушио у Украјини, страдао пилот; Холандија дозволила Кијеву да користи оружје из те земље на територији Русије

Рат у Украјини – 917. дан. Украјински системи ПВО оборили су током ноћи око 15 руских дронова. Најмање једна особа страдала у гранатирању Белгородске области. Холандија дозволила Кијеву да користи оружје добијено од те земље на руској територији. Ловац Ф-16 америчке производње срушио се у Украјини.

Гроси: Ситуација око нуклеарке Запорожје остаје изузетно сложена

Ситуација у вези са нуклеарном безбедношћу и заштитом Запорошке нуклеарне електране остаје изузетно сложена, изјавио је пред посету објекту генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

Он је апеловао на то да се по сваку цену избегне нуклеарна катастрофа.

"Две године након што сам покренуо нашу мисију на највећој нуклеарној електрани у Европи, ова мисија је потребнија него икада. Као што су показали недавни изузетно забрињавајући инциденти, ситуација са нуклеарном безбедношћу и заштитом на Запорошкој нуклеарној електрани остаје изузетно тешка", рекао је Гроси, саопштио је ИАЕА.

Како пише РИА Новости, делегација на челу са Гросијем посетила је у уторак Курску нуклеарну електрану и град Курчатов.

Гроси је и након посете Курској нуклеарној електрани изјавио да је ситуација озбиљна.

Према његовим речима, спречавање нуклеарне несреће је од животне важности.

Такође је навео да планира да се састане са Владимиром Зеленским следеће недеље у Кијеву.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Украјина позива савезнике да убрзају испоруку система ПВО

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба позвао је савезнике у ЕУ да убрзају испоруку обећаних системи противваздухопловне одбране.

"Пренео сам колико је хитно да се испоручи обећана војна помоћ, укључујући системе противваздухопловне одбране“, навео је на платформи Икс након састанка са министрима спољних послова ЕУ у Бриселу.

Ф-16 се срушио у Украјини – узрок борба или грешка пилота

Авион Ф-16 америчке производње, који користи украјинска војска, срушио се у понедељак. И док амерички званичник каже за Ројтерс и Волстрит џорнал да је узрок пада грешка пилота, Си-Ен-Ену је речено да је авион пао након војног окршаја. Касније је и из војске саопштено да је комуникација са пилотом изгубљена док је он одбијао руски напад.

Према тврдњама украјинске војске, тај авион је демонстрирао високу ефикасност тако што је, пре но што се срушио, оборио четири руске ркстареће ракете.

Пилот Алексиј Мес погинуо је у паду док је ''одбијао највећи ваздушни напад Русије на Украјину", рекао је извор из украјинске војске, додајући да је пилот сахрањен данас.

Извор је напоменуо да се несрећа истражује, а да ће међународни стручњаци бити позвани да учествују у истрази.

Председник Володимир Зеленски је у уторак рекао да су украјинске ваздухопловне снаге користиле Ф-16 за уништавање ракета и дронова које је Русија лансирала у понедељак, што је први пут да је било који украјински званичник потврдио да се ти авиони користе у борби.

Кијев је дуго чекао да добије авионе Ф-16, а Зеленски од почетка рата 2022. тражи од својих западних савезника борбене авионе.

Холандија и Данска су се обавезале да ће их обезбедити почетком лета 2023. године, док је Украјина дуже чекала на одобрење пошиљке из САД.

Када су авиони стигли раније овог лета, Зеленски је рекао да су он и његова влада одржали ''стотине састанака и преговора да би обезбедили Ф-16”.

Група украјинских пилота, међу којима је био и Мес, на јесен је почела обуку у САД, а они су обуку, за коју је потребно годину дана, завршили у року од шест месеци.

(Reuters/WSJ, CNN)

Опширније Краће

Холандија дала зелено светло Кијеву: Може да користи Ф-16 на територији Русије

Холандски министар одбране Рубен Брекелманс рекао је да Украјина сме да користи оружје које је добила од Холандије на територији Русије, укључујући ловце Ф-16.

Он је напоменуо да је услов за коришћење оружја то да оно буде употребљено у складу са правилима ратовања.

"Према правилима ратовања, ако Украјина буде нападнута из Русије, Украјина такође може да нападне војне циљеве. За Ф-16, то би значило да ако, на пример, ракета буде испаљена из Русије, можете да је пресретнете и изнад Русије са Ф-16", навео је Брекелманс.

Он је навео и да су аеродроми са којих полећу руски авиони из којих се испаљују бомбе такође легитимне мете у оквиру ратног права. Брекелманс истиче да напади не би требало да буду усмерени на цивилне циљеве:

"Украјина то очигледно не треба да ради. То су услови које смо поставили", навео је холандски министар.

(nos.nl)

Сирски на фронту у Покровску: Морамо да користимо неортодоксне методе

Главнокомандујући украјинских војних снага Олександр Сирски изјавио је да је провео неколико дана на Покровском фронту истичући да се воде изузетно тешке борбе услед појачаног руског притиска.

Сирски је на Фејсбуку навео да је Русија дала свој максимум на том фронту, како би пробила украјинску одбрану.

"Украјина мора стално да користи неортодоксне методе за јачање своје позиције", рекао је Сирски.

(Reuters)

Опширније Краће

Лукашенко: Никада нећу издати наређење војницима да се боре ван земље

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да никада неће издати наређење белоруским војницима да се боре ван земље. 

"Није било и неће бити наређења да се изађе ван наше земље", рекао је Лукашенко на састанку са званичницима који су му представили извештај о актуелним питањима информационе политике.

Истакао је да ће белоруске трупе ући у битку само ако "страни војници дођу у земљу са лошим намерама".

Министарство спољних послова Украјине позвало је 25. августа Белорусију да повуче трупе са границе.

Министарство је, позивајући се на обавештајне податке, навело да је забринуто због концентрације значајног броја људства и војне технике у Гомељској области у близини северне границе Украјине.

(Танјуг)

Опширније Краће

Захарова: Путинова иницијатива је универзални рецепт за решавање сукоба

Мировна иницијатива руског председника Владимира Путина остаће универзални и дугорочни рецепт за решавање сукоба у Украјини, изјавила је за РИА Новости портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Суштина мировне иницијативе председника Русије је била повлачење украјинских оружаних снага из нових руских региона – Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорожја и Херсонске области, одбијање Кијева да поднесе захтев за чланство у НАТО, укидање свих западних санкција Русији, обезбеђивање права руског говорног становништва Украјине", подсетила је Захарова, одговарајући на питање да ли су руски мировни предлози за Украјину сада валидни.

Захарова је нагласила да не може бити говора о замрзавању сукоба како би се поново "наоружао режим" у Кијеву, већ о његовом коначном завршетку.

"Мировна иницијатива руског председника остаће универзални и дугорочни рецепт за решавање украјинског сукоба, јер садржи начин да се елиминишу његови основни узроци", закључила је Захарова.

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Песков: Надам се да се случај Дуров неће претворити у политички прогон

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да случај оснивача Телеграма Павла Дурова, против кога је француски суд покренуо формалну истрагу због сумње у организовани криминал на тој апликацији, не би требало да се претвори у политички прогон. 

"Главно је да се оно што се дешава у Француској не претвори у политички прогон. Знамо да је француски председник Еммануел Макрон негирао било какву повезаност са политиком, али се, с друге стране, износе одређене оптужбе. Видећемо шта ће бити даље", рекао је Песков.

Oдбио je да коментарише француско држављанство Павела Дурова.

"Наравно, сматрамо га држављанином Русије. И, ако буде потребно, у складу са својим могућностима, бићемо спремни да пружимо помоћ, као и сваком грађанину Русије", нагласио је портпарол Кремља.

Песков је напоменуо да Дуров тренутно има све што је потребно да обезбеди сопствену правну заштиту.

Поводом писања медија да је Француска затражила од Швајцарске информације о оптужбама против оснивача Дурова да је злостављао своје дете, Песков је рекао да је могуће да те информације нису тачне. 

"Видели смо, али не можемо да будемо сигурни у поузданост информација", рекао је Песков.

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија тврди да је заузела још два насеља у Украјини

Руске снаге заузеле су два насеља на истоку Украјине – Стелмахивку у Луганској области и Николајевку у Доњецкој области, јавиле руске новинске агенције, позивајући се на Министарство одбране.

(Reuters)

Опширније Краће

Борељ и Кулеба позвали на укидање ограничења да се западно оружје користи у Русији

Високи дипломата ЕУ Жозеп Борељ и украјински шеф дипломатија Дмитро Кулеба, уочи састанка 27 министара спољних послова ЕУ у Бриселу, позвали су да се Украјини укине ограничење да користи оружје које су јој испоручили западни савезници за нападе унутар Русије.

САД ограничавају Украјини употребу балистичких пројектила дугог домета, док поједине чланице ЕУ, такође, ограничавају коришћења свог оружја. 

(Guardian)

Опширније Краће

Сијарто: Напади на руску територији повлаче ризик од озбиљне ескалације сукоба

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да се Будимпешта противи нападима оружјем дугог домета на руску територију јер то, истакао је, повлачи за собом ризик од озбиљне ескалације сукоба.

"Ако у Украјини буде све више и више оружја и дође до далекосежних удара на руску територију, биће већа опасност од ескалације. Опасност од рата ће постати озбиљнија и рат бити само тежи", написао је Сијарто на Фејсбуку уочи данашњег састанка министара спољних послова и одбране у Бриселу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Гранатиран Белгород – једна особа страдала

Један цивил је убијен, а још двоје повређено у украјинском гранатирању града Шебекина у руској Белгородској области, изјавио је губернатор Вјачеслав Глатков.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев потврдио да је гађао складишта нафте у Ростову и Кирову

Украјинска војска потврдила је да је 28. августа напала складиште нафте "Атлас" у руској Ростовској области, изазвавши пожар.

Војска је, такође, навела да је гађала складиште нафте "Зенит" у руској Кировској области, као и складиште пољске артиљерије у руској области Вороњеж.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјина: Оборено 15 дронова изнад Кијева, изнад земље укупно уништено њих 60

Украјинска ПВО оборила је око 15 руских беспилотних летелица изнад Кијева, саопштио је шеф војне администрације украјинске престонице Сергиј Попко.

Према његовим речима, ово је треће руски напад на Кијев за четири дана.

Украјинске снаге, у међувремену, саопштиле су да су током ноћи уништиле 60 од 74 руска дрона, као и две од пет ракета.

(Reuters)

Опширније Краће

Генералштаб Украјине забележио је појачану активност руских трупа на купјанском и кураховском правцу у Украјини. Наводе да је највише борби на покорвском правцу.

Руски ваздушни напад на Крупјанск, на истоку Украјине, довео је до смртних случајева, саопштио је украјински председник Володимир Зеленски.

Потпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је мировни план украјинског председника Володимира Зеленског, истакавши да Русија наставља са "специјалном војном операцијом" у Украјини.

Русија је затворила улаз за још 92 америчка држављанина, из Министарства спољних послова Русијe саопштавају да је реч о одговору на – "русофобичну политику америчког председника".

Само дан након што је нападнут хотел у Кривом Рогу, родном месту Зеленског, поново је извршен напад из ваздуха, саопштава Кијев.

Украјински министар спољних послова Дмитро Kулеба изјавио је да је највећи проблем за Kијев, у рату са Русијом, то што се због страха од ескалације савезници плаше да усвоје нову политику подршке Украјини.

Украјинска војска је саопштила да је оборила руски Су-25 који је летео у правцу Краматорска у Доњецкој области.

Руске снаге преузеле су контролу над насељем Камишивка у Доњецкој области, саопштава Министарство одбране Русије.

Литванија је испоручила Украјини виљушкаре, системе против беспилотних летелица, кревете на склапање и другу војну помоћ, саопштило је Министарство одбране Литваније.

Читај ми!