Извор: РТС

Зеленски: Има погинулих у нападу на Купјанск; Москва: За готово 100 држављана САД забрањен улазак у земљу

Рат у Украјини – 916. дан. Володимир Зеленски изјавио је да је руски ваздушни напад, који је извршен раније током дана на град Купјанск на истоку земље, довео до смртних случајева али није навео бројку. Тужилаштво у Харкову је саопштило да је 14 људи повређено. Министарство спољних послова Русије забранило је улазак у земљу за 92 држављанина САД. Забрана уласка је уведена представницима агенција за спровођење закона, шефовима великих компанија у војно-индустријском комплексу и финансијским институцијама које снабдевају оружјем режим у Кијеву, као и појединим новинарима.

Руска полиција: Ухапшени диверзанти у Kурској области

Руска полиција је ухапсила групу диверзаната која је наводно планирала напад на складиште нафте у Kурској области, саопштиле су снаге безбедности.

''Приведена је група диверзаната који су планирали експлозију на територији једног складишта нафте, а кретали су се цивилним аутомобилом и код њих су пронађени експлозиви и детонатори'', саопштено је из полиције за РИА Новости.

Kако се наводи, један од приведених је говорио о плановима за терористички напад, а истрага се наставља.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Има погинулих у руском нападу на Купјанск

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је руски ваздушни напад, који је извршен раније током дана на град Купјанск на истоку земље, довео до смртних случајева али није навео бројку.

Зеленски је такође у свом ноћном обраћању рекао да би Запад требало да укине ограничења на ваздушне ударе Украјине на даљину јер би то помогло да се оконча рат.

Број повређених у руском ваздушном удару на Купјанск порастао је на 14, укључујући три полицајца., објавило је регионално тужилаштво у Харкову, преноси Укринформ.

"Од 19.05, број жртава је порастао на 14 људи, укључујући три полицајца", наводи се у објави на Телграму.

(Reuters, Укринформ)

Русија забранила улазак у земљу скоро 100 држављана САД

Русија је, као одговор на русофобичну политику америчког председника Џоа Бајдена, затворила улаз за још 92 америчка држављана, саопштило је Министарство спољних послова Русијe.

Наводи се да је забрана уласка уведена представницима америчких агенција за спровођење закона, шефовима великих компанија у америчком војно-индустријском комплексу и финансијским институцијама које снабдевају оружјем режим у Кијеву и спонзоришу га.

Поред тога, Известиа пише да се на листи се налазе новинари популарних – "либерално-глобалистичких публикација који шире лажне информације о Русији и њеној војсци како би `прикрили` хибридни рат који су покренуле Сједињене Државе".

(Известиа)

Опширније Краће

Kулеба: Највећи проблем за Kијев је страх савезника од ескалације сукоба

Украјински министар спољних послова Дмитро Kулеба изјавио је да је највећи проблем за Kијев у рату са Русијом то што се због страха од ескалације савезници плаше да усвоје нову политику подршке Украјини.

Најновија изјава Kулебе уследила је дан након што је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров казао да се Запад "игра ватром" тиме што разматра да Kијеву дозволи да удари дубоко на територију Русије, упозоривши на опасност од Трећег светског рата, пренео је Ројтерс.

"Од самог почетка велике инвазије највећи проблем Украјине је суочавање са доминацијом концепта ескалације приликом доношења одлука међу нашим партнерима", истакао је Kулеба.

Украјински шеф дипломатије је током састанка са пољским колегом Радославом Сикорским у Пољској рекао и да се у рату увек ради о оружју, новцу, ресурсима, али да је прави проблем у главама људи.

"Већина наших партнера се боји да говори о будућности Русије… То је врло узнемирујуће јер ако не говоримо о будућности извора претње, онда не можемо да направимо стратегију", рекао је украјински званичник.

(Танјуг)

Опширније Краће

Савет Украјина–НАТО потврдио снажну подршку Кијеву

Учесници Ванредног савета Украјина–НАТО, након још једног таласа масовног руског гранатирања, потврдили су непоколебљиву подршку и солидарност Алијансе са Украјином.

Поред тога, Ванредни савет Украјина–НАТО потврдио је спремност да настави и ојача помоћ у борби против руске агресије, преноси Укринформ.

"Украјина наставља да свакодневно пресреће руске ракете, спасавајући безброј живота. Али способност Украјине да одржи сопствену одбрану захтева повећање снабдевања и већу подршку", истакао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Саопштио је да су у светлу недавне руске офанзиве, савезници Украјине потврдили да настављају да повећавају војну помоћ Украјини.

"Морамо наставити да пружимо Украјини опрему и која јој је потребна за одбрану од руске инвазије. Ово је од виталног значаја за Украјину да издржи ову битку", рекао је Столтенберг.

(Укринформ)

Опширније Краће

РИА: Русија забранила улазак у земљу неким америчким новинарима

Руско министарство спољних послова саопштило је да је Москва забранила појединим новинарима из САД улазак у земљу.

Особљу Волстрит џорнала, као и петорици новинара Њујорк тајмса и четири новинара Вашингтон поста забрањено је да уђу у Русију, јавила је РИА.

(Reuters)

Опширније Краће

Литванија уручила Украјини нови пакет војне помоћи

Литванија је испоручила Украјини виљушкаре, системе против беспилотних летелица, кревете на склапање и другу војну помоћ, саопштило је Министарство одбране Литваније.

"Наша непоколебљива подршка се наставља као одговор на потребе Украјине у њеној борби за слободу", наводи се у саопштењу Министарства на Иксу.

У саопштењу се подсећа да је Литванија, као одговор на захтеве Украјине ове године, већ испоручила војну помоћ.

Претходни пакет војне помоћи стигао је у Украјину 15. августа.

(Танјуг)

Генералштаб Украјине: Током дана 111 окршаја – Руси су се појачали у областима Купјанска и Курахова

На фронту, од почетка дана, дошло је до 111 борбених окршаја, посебно је забележена појачана непријатељска активност на купјанском и кураховском правцу, пренео је Укринформ објаву службе за информисање Генералштаба Оружаних снага Украјине.

"Број непријатељских напада порастао на 111. Окупатори настављају да улажу главне напоре у покровском правцу, где су извели трећину свих напада на територију Украјине. Осим тога, окупатори активно делују на купјанском и кураховском правцу", наводи се у објави.

(Укринформ)
Опширније Краће

Кијев: Бомба убила украјинску четворочлану породицу у Доњецкој области

Руска бомба убила је четворочлану украјинску породицу у малом селу Исмаиливка у источној Доњецкој области, саопштило је украјинско главно тужилаштво.

Тужиоци су рекли да је навођена ваздушна бомба погодила приватну кућу и убила оба родитеља и њихову 24-годишњу ћерку и 17-годишњег сина.

Исмаиловка, мало село са предратним становништвом од око 200 људи, налази се у близини активне борбене зоне у правцу источног стратешког чворишта Покровск, где је недавно дошло до појачаног руског војног притиска, пише Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Лисак: Руски пројектил погодио родни град Зеленског

Руски пројектил погодио је родни град украјинског лидера Володимира Зеленског, Криви Рог, на дан када је уведен дан жалости због напада у којем су дан раније погинуле четири, а рањено пет особа, након што је руски пројектил погодио хотел, преноси Скај њуз.

"На дан када је Криви Рог у жалости, непријатељ поново напада. И поново циља цивиле", навео је начелник Дњепропетровске обласне војне управе (ОВА) Сергиј Лисак на Телеграму.

Лисак је рекао да је у нападу повређено девет особа, а оштећене су бензинске пумпе и административне зграде.

Истовремено, полиција је примила 48 захтева о причињеној материјалној штети након руског ракетног удара.

(Танјуг)

Опширније Краће

Медведчук: Подршка САД Зеленском ће опасти после избора

Финансијска и војна помоћ украјинском лидеру Володимиру Зеленском из Вашингтона биће значајно смањена након председничких избора у САД, с обзиром на то да ни републиканци, нити демократе нису спремни да подрже Кијев у истом обиму као раније, оценио је председник Савета покрета "Друга Украјина" Виктор Медведчук.

"Ко год да победи у САД, Зеленски нема разлога да рачуна на вечну и бескрајну помоћ", написао је Медведчук.

Према његовим речима, амерички политичари су свесни да их подршка Кијеву гура у "провалију".

"Поента уопште није у личности Камале Харис, већ у чињеници да су демократе све више свесне политичког понора у који их пројекат Зеленски гура. Доналд Трамп, који никада не пропушта прилику да нападне Бајдена због Украјине, добија поене, а демократе су принуђене да рачунају на то. Стога, наводно цурење информација да Камала Харис није обожаватељ Зеленског највероватније долази из њеног предизборног штаба како би уверила гласаче који су против увлачења САД у рат", рекао је Медведчук.

Медведчук сматра и да је Зеленски озбиљно уверен да ће га САД покривати под било којим околностима и бескрајно му давати новац и оружје. 

"Не узима у обзир јавно прокламовани принцип САД и НАТО – да се боре до последњег Украјинца. Истовремено, Зеленски сваким даном има све мање Украјинаца, па је Вашингтон све мање заинтересован за њега", приметио је Медведчук. 

Подсетио је и на изјаву републиканског кандидата за потпредседника САД Џеј Дија Венса, који је рекао да САД треба да престану да се играју "светског полицајца", шаљући младе људе да учествују у "глупим ратовима". 

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Павел: Подршка Украјини је најважнији задатак наше политике

Председник Чешке Петр Павел изјавио је данас да у спољној и безбедносној политици Чешке нема важнијег задатка од континуиране подршке Украјини, а да је руски напад на Украјину додао нову динамику процесу проширења ЕУ. 

Истакао је и да проширење Уније на земље Западног Балкана има подршку Чешке. 

"Заустављање и, пре свега, неуспех руске агресије је у нашем виталном интересу", рекао је Павел чешким амбасадорима на састанку у Прашком замку.

Према његовим речима, успех настојања да се осигура да правила не престану да важе у међународном окружењу и да не преовлада воља јачег, дугорочно ће се мерити тиме колико земаља ван западног круга успе да се увери у ову визију.

"Пре свега Русија, али и Кина и други актери све асертивније утичу на политику земаља такозваног глобалног југа. Не смемо дозволити да превлада руско тумачење рата у Украјини или лажна идеја да интересе ових земаља најбоље могу бранити аутократске силе", истакао је Павел. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: ПВО оборила руски Су-25

Украјинска војска је саопштила да је оборила руски ловац Су-25 који је летео у правцу Краматорска у Доњецкој области.

"Наша војска је у правцу Краматорска оборила Су-25 који је покушавао да гађа положаје јединица украјинских оружаних снага", наводи се у саопштењу, преноси Укринформ.

Тврди се да су припадници протвваздухопловне батерије срушили руски борбени авион ракетом испаљеном из ПВО система МАНПАДС.

(Танјуг/Укринформ)

Опширније Краће

Кремљ одбацио мировни план Зеленског: Настављамо са "специјалном операцијом"

Потпарол Кремља Дмитриј Песков у среду је одбацио мировни план украјинског председника Володимира Зеленског, истакавши да Русија наставља са "специјалном војном операцијом" у Украјини.

"Тренутно не постоје предуслови за мирне преговоре о Украјини", навео је Песков.

Кремљ је, такође, саопштио да ће се европски потрошачи суочити са вишим ценама ако уговор о транзиту руског гаса преко Украјине не буде продужен после 31. децембра.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија тврди да је преузела контролу над још једним насељем у Доњецку

Руске снаге преузеле су контролу над насељем Камишивка у Доњецкој области на истоку Украјине, јавила је агенција Тас, позивајући се на руско Министарство одбране.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Код нуклеарке Курск пронађен део пројектила ХИМАРС

Део гранате ХИМАРС са 180 неексплодираних јединица подмуниције неутралисан је у близини нуклеарне електраке Курск, саопштила је Руска гарда.

Нуклеарка ради нормално.

(Спутњик)

Опширније Краће

Нападнуто још једно складиште нафте у Кирову

Губернатор Александар Соколов изјавио је да је дроном нападнуто складиште нафтних деривата у граду Котелничу у руској Кировској области.

(Reuters)

Опширније Краће

Гори нафтно складиште у Ростову

Запалило се складиште нафте у руској Ростовској области, саопштио је губернатор Василиј Голубјев. 

Нема жртава, нагласио је Голубјев.

(Reuters)

Опширније Краће

Напад на хотел у Кривом Рогу – четворо страдало

Најмање четири особе су током ноћи страдале у руском нападу на хотел у Кривом Рогу, саопштила је украјинска државна служба за ванредне ситуације.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Москва: ИАЕА да заузме објективанији став о нуклеарки Курск

Русија жели да Међународна агенције за атомску енергију (ИАЕА), чији је директор Рафаел Гроси, посети руску нуклеарну електрану у Курској области, заузме "објективнији и јаснији" став, јавља РИА, позивајући се на саопштње руског Министарства спољних послова.

Рафаел Гроси, шеф ИАЕА, посетио је нуклеарну електрану Курск и упозорио на опасност од озбиљне нуклеарне несреће.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија: Оборено 12 дронова изнад Вороњежа и Ростова

Руске јединице ПВО током ноћи уништиле су 12 украјинских беспилотних летелица изнас региона Ростова и Вороњежа, јавиле су руске државне новинске агенције, позивајући се на информације руског Mинистарства одбране.

(Reuters)

Опширније Краће

Главнокомандујући украјинске војске, генерал Олександр Сирски, рекао је да и даље напредују у руској Курској области, али је упозорио да Москва јача своје трупе на источном покровском фронту у Доњецкој области, где су оствариле помак.

У исто време, украјинске снаге покушавају да пробију јужну руску границу и код региона Белгорода, а борбе су у току, јавили су руски Телеграм канали.

Са друге стране, губернатор руске Белгородске области Вјачеслав Глатков каже да је ситуација на граници са Украјином "тешка, али под контролом".

Умешаност САД у текући упад Украјине у руски Курски регион је "чињеница“, сматра заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјапков, који је поручио и да би одговор Русије могао бити много оштрији него раније.

Циљ Русије је потпуна окупација Донбаса, оценио је украјински председник Володимир Зеленски и поручио да Украјина није спремна да размени своје територије за безбедносне гаранције.

Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси посетио је руску нуклеарну електрану "Курск" и упозорио да постоји ризик од "нуклеарног инцидента" и да је ситуација озбиљна.

Читај ми!