Извор: РТС

Руски удар на Украјину са више од 120 пројектила и 109 дронова; Кремљ: Одговорићемо на украјински напад на Курск

Рат у Украјини – 914. дан. Руске снаге извеле су масовне ударе у више украјинских региона. Најмање седам особа је страдало. Кијев је нападнут дроновима у више таласа. Руски ПВО системи уништили су преко ноћи 20 украјинских дронова, саопштава Москва. Неколико људи повређено је у нападу дроновима на град Саратов, а аеродром у граду је обуставио летове.

Пољска тврди да је дрон нарушио њен ваздушни простор током руског напада, осуда НАТО-а

НАТО је оштро осудио нападе Русије на украјинску цивилну инфраструктуру, након што је Пољска навела да је дрон вероватно ушао у њен ваздушни простор током руског напада на Украјину.

"Од потпуне инвазије Русије на Украјину 2022. Фрагменти руских дронова и пројектила пронађени су на савезничким територијама у неколико наврата“, рекао је портпарол НАТО-а Фарах Дахлалах.

Наводи да су, иако нема информација које би указивале на намерни напад Русије на савезнике, та дела неодговорна и потенцијално опасна.

(Reuters)

Опширније Краће

Западне земље затражиле су састанак Савета безбедности УН о Украјини 28. августа

Западне земље затражиле су састанак Савета безбедности УН о Украјини 28. августа, објавио је данас први заменик сталног представника Русије при тој организацији Дмитриј Пољански.

"Многе је занимало зашто Савет безбедности УН још није разговарао о Украјини у августу. Раније у његовом раду није било таквих пауза на ову тему... Давши себи времена да се мало опусте у Швајцарској поводом 75. годишњице Женевских конвенција, западне чланице Савета безбедности одлучиле су у августу да покрену украјинско питање у УН Савет безбедности. Затражили су састанак у 15.00 по њујоршком времену 28. августа", написао је он на Телеграм каналу.

Пољански је напоменуо да руска страна "није остала дужна" и затражио састанак о испоруци оружја кијевском режиму 30. августа.

"Током њега ће се дотакнути и други аспекти украјинске кризе и унутрашње украјинске трулежи који су незгодни за Запад", прецизирао је Пољански.

Први заменик сталног представника Руске Федерације при УН рекао је 8. августа на седници Савета безбедности да, како је навео, западни покровитељи кијевског режима заправо оправдавају терористичке акције кијевског режима у Курској области.

Он је позвао УН да процени улогу западних обавештајних служби и власти у Кијеву у организовању и омогућавању терористичких напада.

(Танјуг)

Опширније Краће

У данашњим нападима на Украјину седам мртвих, 47 рањених

У данашњем масовном ваздушном нападу руских трупа погинуло је седам људи, а повређено је и рањено још 47 грађана, међу којима четворо деце, саопштила је Државна служба за ванредне ситуације.

"Укупно је од последица напада на Украјину погинуло седам особа (од којих су две умрле у болници), а 47 је повређено, укључујући четворо деце рођене 2014, 2017. и 2024. године", наводи се у саопштењу на Фејсбуку.

Државна служба за ванредне ситуације је саопштила да је од овог тренутка на свим локацијама завршена демонтажа грађевинских конструкција оштећене петоспратнице у Луцку.

Спасиоци су током дана угасили 22 пожара и спасили две особе.

Укупно је у отклањању последица непријатељског гранатирања било укључено око 740 радника Државне службе за ванредне ситуације и 176 јединица технике.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Припремамо одговор Русији

Украјински председник Володимир Зеленски је данас разговарао са главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Александром Сирским о одговору на руске ракетне нападе.

"Данас је дан почео одвојеним дугим разговором са начелником Генералштаба Сирским: и о одбијању ракетног напада - у детаљима, и о нашем одговору Русији. Ми се припремамо, и у вези са употребом Ф-16, и у вези са операцијом у Курској области, настављамо наше акције у наведеним окрузима управо онако како је Украјини потребно", рекао је он у вечерашњем видео-обраћању, преноси Укринформ.

Према његовим речима, током последњег дана Одбрамбене снаге су добиле већу контролу и још једном попуниле фонд за размену.

Сирски је такође известио Зеленског о ситуацији на фронту у области Доњецка, посебно у правцу Покровск, Времив, Торетск и Курахив.

Као резултат тога, донете су одлуке које су имале за циљ јачање украјинских позиција, рекао је Зеленски и додао да ће се радови на обнови енергетских објеката наставити даноноћно.

"Детаљно смо испитали и ситуацију у вези са заштитним конструкцијама на електроенергетским објектима - донели смо и неколико важних одлука у вези са тим", истакао је Зеленски.

Како подсећа украјинска агенција, у масовном руском ракетном нападу на Украјину данас је погинуло седморо људи, а 47 је повређено.

У више региона забележена су оштећења енергетских објеката, а ваздушна узбуна трајала је 7 сати и 46 минута.

(Укринформ)

Опширније Краће

Украјина: Oборeнa 102 од 127 руских пројектила, 99 од 109 дронова

Командант ваздушних снага Украјине саопштио је да је украјинска ПВО оборила 102 од 127 пројектила и 99 од 109 дронова које је Русија лансирала у масовном нападу.

Никола Олешчук назвао је комбиновани напад досад "највећим ваздушним ударом".

(Reuters)

"Вагнер" саопштио да се његови борци више не боре у Украјини

Руска војна група "Вагнер" саопштила је данас да се њени припадници више не боре у Украјини и да су сада ангажовани само у Африци и у Белорусији.

У саопштењу се наводи да "Вагнер" не учествује у специјалној војној операцији у овој фази, пренео је Ројтерс, наводећи да не може да потврди ту тврдњу.

Група истиче да ће објавити уколико дође до промене ситуације.

Украјина је у недељу позвала Белорусију да повуче снаге које је распоредила дуж заједничке границе две земље, наводећи да то укључује белоруске специјалне снаге и бивше припаднике паравојне групе "Вагнер".

"Вагнер" је у Африци укључен, између осталог, у подршку војној хунти у Малију.

Група је раније била веома ангажована у рату у Украјини, а имала је пресудну улогу у руском заузимању украјинског града Бахмута у мају 2023. године.

Оснивач "Вагнера" Јевгениј Пригожин предводио је у јуну 2023. краткотрајну неуспешну побуну против руског војног врха, а погинуо је у паду авиона 23. августа 2023. северозападно од Москве.

(Reuters)

Опширније Краће

Гроси ће предводити сутрашњу посету нуклеарки Курск

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси рекао је да ће лично предводити мисију за инспекцију нуклеарне електране Курск у Русији током сутрашње посете.

"С обзиром на озбиљну ситуацију, ја лично водим сутрашњу мисију ИАЕА у нуклеарну електрану Курск у Русији", рекао је Гроси у објави на Иксу.

Поновио је да безбедност и сигурност нуклеарних објеката ни под којим условима не смеју бити угрожени.

(Reuters, X)

Опширније Краће

Лисак: Мушкарац погинуо у Никопољу од последица гранатирања

У Никопољу у Дњепропетровској области погинуо је 47-годишњи мушкарац од последица артиљеријског гранатирања, известио је шеф Дњепропетровске ОВА Сергиј Лисак.

Наводи да је у нападу повређено још шест особа, међу којима је и 14-годишња девојчица, саопштио је на Телеграму.

(Укринформ)

Украјински званичници: Број убијених у руском великом нападу се увећао на најмање пет

Број погинулих у различитим регионима Укрјаине порастао је на пет, подаци су украјинских власти после јутрошњег напада руске војске.

У Изјуму у области Харкова један човек је погинуо у ракетном удару, а у Житомирској области у западној Украјини, једна жена је умрла након што су куће и инфраструктурне зграде погођене пројектилима, саопштили су регионални шефови области.

Раније је саопштено да су погинуле особе у Запорошкој, Дњепропетровској и Луцкој области.

(BBC)

Опширније Краће

Москва: Изведен напад на објекте енергетике који обезбеђују војноиндустријски комплекс Украјине

Руска војска саопштила је да су њене снаге јутрос извеле масовни удар високопрецизним оружјем и беспилотним летелицама на објекте критичне енергетске инфраструктуре који су обезбеђивали рад војноиндустријског комплекса Украјине.

"Оружане снаге Руске Федерације јутрос су извеле удар високопрецизним оружјем великог домета из ваздуха и са воде, беспилотним летелицама на објекте критичне енергетске инфраструктуре који су обезбеђивали рад војноиндустријског комплекса Украјине", наведено је у саопштењу руског Министарства одбране, преноси Интерфакс.

Додаје се да су све мете погођене.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Русија је на Украјину лансирала више од 100 пројектила, око 100 дронова

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је Русија употребила више од 100 пројектила и око 100 дронова у нападу на Украјину.

"Велика штета у енергетском сектору", рекао је Зеленски на Телеграму.

Зеленски је позвао савезнике да се придржавају споразума о снабдевању система противваздухопловне одбране и ракета.

Такође је рекао да би Украјина и партнери требало да склопе заједнички споразум о противваздухопловној одбрани за обарање руских дронова и ракета.

(Reuters)

Украјина: Погођена руска војна база у окупираном Маријупољу

У Маријупољском округу, који је привремено заузела руска војска, погођене су руске војне базе – има много мртвих и рањених, објавило је Градско веће украјинског Маријупоља на Телеграму позивајући се на извештаје борбених снага Украјине.

огођен је рекреативни центар 'Жигули', где је била стационирана руска војска", наводи се у извештају.

(Укринформ)

Опширније Краће

Кремљ: Одговорићемо на украјински напад на Курск

Кремљ саопштaва да ће морати да постоји одговор Русије на упад Украјине у регион Курска и да идеја о преговорима о прекиду ватре са Кијевом више није релевантна.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да такве непријатељске акције не могу проћи без одговора.

Песков је рекао да Москва и Кијев нису водили преговоре о прекиду ватре.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев позвао савезнике да дозволе нападе оружјем дугог домета на Русију

Шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак позвао је савезнике Кијева да дозволе далекосежне нападе на Русију оружјем које је испоручио Запад.

Позив је уследио након што је Москва извела велики удар на Украјину.

"Таква одлука ће убрзати крај руског терора", објавио је Јермак на Tелеграму.

(Reuters)

Опширније Краће

Шмигаљ: 15 региона погођено у великим руским нападима

Више од половине украјинских региона погођено је у великим нападима руских ракета и беспилотних летелица, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ.

"Непријатељ је користио различите врсте наоружања: дронове, крстареће ракете и кинжале (суперсоничне ракете). Има рањених и мртвих“, саопштио је Шмигаљ на Телеграму.

(Reuters)

Опширније Краће

У Украјини ванредна искључења струје након руског напада, у неким местима нема воде

Украјинска енергетска компанија Укренерго издала је наредбу за увођење хитних рестрикција струје након великог ваздушног напада руске авијације на више градова и региона у Украјини, јавља агенција Унијан.

Kомпанија наводи да запослени у електроенергетском систему раде непрекидно како би снабдевање електричном енергијом било поново успостављено.

Градоначелник Kијева Виталиј Kличко изјавио је раније да је део главног града Украјине без струје.

Начелник администрације града Лавова Максим Kозицки објавио је на Телеграму да су руске снаге напале енергетске објекте у Лавовској области и да је зато дошло до делимичних нестанака струје у Лавову и региону.

Администрација Запорожја саопштила је да су нападнути објекти критичне инфраструктурне, тако да може доћи до ванредних нестанака струје.

До нестанка струје дошло је и у Kировограду, Полтавској области, а у Житомиру је обустављено водоснабдевање града.

После ваздушног напада у Одеси, након неког времена дошло је до нестанка струје и воде.

Због нестанка струје, рад електричног градског саобраћаја транспорта у Одеси је привремено обустављен, наводи се у саопштењу кабинета градоначелника Одесе.

Шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак изјавио је да ће жеља да се уништи енергетска индустрија, како је навео, "скупо коштати Русе и њихову инфраструктуру".

(Танјуг)

Опширније Краће

Украјина: Најмање троје погинулих током руских ваздушних удара

Најмање три особе су погинуле у Украјини током масовних руских ваздушних удара, саопштиле су регионалне власти.

У Дњепропетровској области је од последица руског напада најмање једна особа погинула, известио је шеф Дњепропетровске војне области (ОВА) Сергиј Лисак.

У Луцку је у руском нападу оштећен инфраструктурни објекат, једна особа је погинула, јавио је градоначелник Луцка Игор Полишчук.

У Запорошком округу у руском гранатирању погинуо је један цивил, објавио је Иван Федоров, шеф Запорошке ОВА, преноси Укринформ.

"Руси су убили цивила у округу Запорожје. Непријатељ је ударио у близини приватне куће. Човек је погинуо", написао је Федоров.

(Укринформ, Reuters)

Опширније Краће

Велики руски напад на престоницу Украјине

Чуле су се експлозије у јутарњим сатима на прилазу Кијеву, што је звучало као системи противваздухопловне одбране ангажовани на одбијању ваздушног напада, рекли су Ројтерсови сведоци.

Од јутра је већ било неколико таласа напада на Кијев и већ су се чуле експлозије у украјинској престоници, преноси Ројтерс.

Кијев и остатак земље били су под упозорењем о ваздушним нападима, а украјинске ваздухопловне снаге су упозоравале на велики руски напад.

Градоначелник Виталиј Kличко изјавио је да је нестала струја у неколико делова главног града Украјине.

Експлозије су се чуле и у Харкову, Одеси, Виници, Запорожју, Kременчуку, Дњепру, Хмељницком, Kривом Рогу и Kропивницком.

Украјинско ратно ваздухопловство саопштило је да је активно 11 руских бомбардера, као и да је Русија лансирала бројне дронове-камиказе.

Украјинска правда објавила је видео снимак људи скривених у метроу током напада Русије на Кијев.

(Reuters, Танјуг, Українска правда)

Руски ПВО системи оборили 20 дронова

ПВО системи уништили су преко ноћи 20 украјинских дронова, саопштило је Министарство одбране Москве.

Девет беспилотних летелица неутралисано је изнад Саратовске области, три изнад Курске области и по два изнад Белгородске, Брјанске и Тулске области, наводи се у саопштењу на Телеграму.

Додаје се да је по један дрон уништен изнад региона Орел и Рјазан.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјински напад дроновима на Саратов, повређено неколико особа

Неколико људи повређено је у нападу дронова на град Саратов, а међу повређенима једна жена је у тешком стању и лекари се боре за њен живот, изјавио је јутрос губернатор Саратовске области Роман Бусаргин.

Он је на Телеграму написао да су у нападу оштећене стамбене зграде.

"Нажалост, има повређених. Једна жена је хоспитализована у тешком стању и лекари се боре за њен живот. Остали су збринути на лицу места", навео је Бусаргин, а преноси РИА Новости.

Он је претходно изјавио да је противваздушна одбрана јутрос уништила дронове изнад Саратовске области и да су остаци дронова пали на стамбене зграде у Саратову и Енгелсу.

Од почетка напада на Украјину у фебруару 2022. године, Москва готово свакодневно саопштава о нападима украјинских дронова на пограничне и централне делове Русије.  

Удаљеност између Саратова и украјинске границе је око 450 километара.

(Танјуг

Опширније Краће

Члан екипе Ројтерса погинуо у Украјини, двојица новинара у болници

Члан екипе новинске агенције Ројтерс која је извештавала о рату у Украјини, Рајан Еванс (38), погинуо је, док су два новинара те британске агенције повређена у нападу на хотел у источном украјинском граду Краматорску.

Према ранијим наводима агенције, Еванс се водио као нестао.

Еванс, који је радио као саветник за безбедност у Ројтерсу, погинуо је када је у суботу пројектил погодио хотел Сафир, где је шесточлани тим Ројтерса био смештен, наводи агенција.

Двојица новинара који су рањени у нападу сада су у болници, а један од њих је тешко повређен.

Еванс, бивши британски војник, радио је у Ројтерсу од 2022. године.

Преостала три члана Ројтерсовог тима који су били у хотелу у време напада налазе се на безбедном.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је у недељу да је хотел погођен руском ракетом "искандер", чији је домет 500 километара и да је напад био намеран.

Министарство одбране Русије није одговорило на захтев Ројтерса за коментар.

Регионално тужилаштво Доњецке области саопштило је претходно да је тело британског држављанина пронађено у рушевинама зграде хотела у Краматорску.

Како је наведено, хотел је погођен у суботу вече, вероватно пројектилом "искандер-М".

(Reuters)

Ryan Evans (HONS)
TANJUG/AP
Опширније Краће

Најмање четири особе су страдале, а 37 их је повређено у руским нападима током јучерашњег дана у Харковској, Доњецкој, Сумској и Черниговској области, саопштиле су украјинске власти.

Британска агенција Ројтерес јавила је да су четворица њених новинара повређена, док се један води као нестао после руског гранатирања Краматорска.

Украјински председник Володимир Зеленски је истовремено истакао да су украјинске снаге напредовале за још три километра у руској Курској области, односно преузеле су контролу над још два насеља у том региону.

Министарство спољних послова у Кијеву је, међутим, упозорило да Белорусија гомила своје трупе, оружје и тенкове на граници са Украјином.

Са друге стране, руски званичници тврде да је пет особа страдало, а 12 их је рањено у украјинском гранатирању Белгорода.

Командант специјалних руских снага "Ахмат" Апти Алаудинов је, у међувремену, изјавио да је ситуација у Курској области под контролом, али да се борбе воде без престанка. 

За то време, поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања изразио је забринутост због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву, која је повезана са Московском патријаршијом.

Читај ми!