Извор: РТС

Зеленски: Трамп ми је рекао да жели да заустави рат; Папа забринут због одлуке Кијева да забрани УПЦ

Рат у Украјини – 913. дан. Најмање четири особа је убијено, а 37 их је повређено је у руским нападима на више области, саопштавају украјински званичници. Украјински председник Володимир Зеленски изјавио да му је Доналд Трамп, кандидат републиканаца за председника САД, рекао да жели да заустави рат. Са друге стране, папа Фрања изразио је забринутост због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву (УПЦ) која је повезана са Московском патријаршијом.

Зеленски: Напредовали смо још три километра у Курску

Украјинске снаге напредовале су до три километра (1,86 миља) у руској области Курск, рекао је украјински председник Володимир Зеленски.

Зеленски тврди да су тиме Украјинци преузели контролу над још два насеља у тој области.

Председник Украјине је, такође, навео да би желео да види конкретне дипломатске кораке за постизање мировног решења за рат, али да то не би требало да буде на штету 30 одсто украјинских територија.

Према његовим речима, крај рата у Украјини могућ је само ако се обнови украјински територијални интегритет, амировни споразум не сме да буде постигнут на штету украјинског становништва.

Зеленски је оценио да се са руским председником Владимиром Путином не може преговарати.

(Reuters, Ukrinform)

Опширније Краће

Командант "Ахмата": Ситуација у Курску под контролом

Борбе на курском правцу водиле су се претходног дана без престанка, али је ситуација под контролом, изјавио је заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије и командант специјалних снага "Ахмат", генерал-мајор Апти Алаудинов.

"Ситуација је под контролом. Борбе трају без престанка", навео је генерал.

(Спутњик)

Опширније Краће

Украјина: Белорусија гомила трупе на граници

Украјинско министарство спољних послова саопштило је да Белорусија гомила значајан број снага и опреме на граници са Украјином .

Министарство додаје да опрема укључује тенкове, артиљерију и системе ПВО.

(Reuters)

Опширније Краће

 Зеленски: Трамп ми је рекао да жели да заустави рат

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да му је у разговору бивши председник САД Доналд Трамп рекао да подржава Украјину, као и да жели да заустави рат са Украјином.

Зеленски је, такође, рекао да је Русија желела да заузме градове Харков и Суми, што је Украјина успела да спречи.

Говорећи о операцију у Курској области, нагласио је да Украјина није извршила инвазију на руску територију.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је и да је индијском премијеру Нарендри Модију пренео да ће подржати идеју да та земља буде домаћин другог мировног самита о Украјини.

Зеленски је истовремено додао да су у току преговори са Саудијском Арабијом, Катаром, Турском и Швајцарском у вези одржавања другог самита о миру у Украјини.

(Reuters, Unijan)

Опширније Краће

Папа забринут због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву

Папа Фрања изразио је забринутост због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву (УПЦ) која је повезана са Московском патријаршијом.

"Не треба да буде директно или индиректно укинута ниједна хришћанска црква", истакао је папа и додао да да наставља да са болом прати борбе у Украјини и Руској Федерацији.

Папа, такође, осећа забринутост за слободу оних који се моле, имајући у виду законе недавно усвојене у Украјини.

(Танјуг)

Опширније Краће

Напади на више украјинских области, 37 повређених

Најмање четири особа је убијено, а 37 их је повређено у руским нападима на север и исток Украјине, саопштиле су украјинске војне и локалне власти.

Напади су били усмерени Чернихивску, Сумску, Харковску и Доњецку области, навеле су украјинске ваздухопловне снаге.

(Reuters)

Опширније Краће

Две особе погинуле током руског ракетирања Херсонске и Сумске области

Једна жена погинула је у Херсонској области, а мушкарац у Сумском региону, током руског гранатирања ових подручја, саопштиле су украјинске власти, а преноси Укринформ

(Ukrinform)

Опширније Краће

Четворица новинара Ројтерса повређенa у руском гранатирању Краматорска, један се води као нестао

Четворица новинара Ројтерса су повређена, а један се води као нестао, када је погођен хотел "Сафир" у којем су били смештени током руског гранатирања Краматорска, саопштило је регионално украјинско тужилаштво Доњецке области.

Истовремено, агенција Ројтерс је саопштила да је после ракетирања хотела у Краматорску члан њихове екипе нестао, а да су четворица новинара из екипе хоспитализована.

Повређени у Краматорску су новинари и у питању су држављани Украјине, Сједињених Држава, Летоније и Немачке, а за новинаром из Велике Британије и даље се трага и претпоставља се да је под рушевинама, пише Укринформ.

На Телеграм каналу прес службе доњецког регионалног тужилаштва наведено је да су новинарима констатоване вишеструке повреде – нагњечење мозга, прелом ноге, контузија и посекотине по телу и да им је указана хитна медицинска помоћ.

Градоначелник Краматорска Олександр Гончаренко објавио је на Телеграму да је један од новинара који је повређен у ракетном нападу у тешком стању.

(Reuters, Ukrinform)

Краматорск у рушевинама (архивска фотографија)
Фото: ЕПА/ЕФЕ/Maxym Marusenko
Опширније Краће

Руски напад на Харков – рањено шесторо цивила

Градоначелник Харкова Игор Терехов каже да је шесторо цивила, укључујући и дете, рањено током руског ваздушног напада на градско подручје.

Погођен је и рејон Чухујева. 

(Ukrinform)

Рушевине Харкова (архивска фотографија)
Фото: ЕПА/ЕФЕ/SERGEY KOZLOV
Опширније Краће

Гранатирана Белгородска област – погинуло петоро цивила

Петоро цивила је погинуло, а 12  повређено у украјинском гранатирању села Ракитно у Белгородској области Русије, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.

Међу повређенима је троје деце, написао је Гладков на Телеграму.

Навео је да је међу 12 повређених и троје малолетника.

"Четворо рањених су у тешком стању – жена која је погођена гелером у стомак оперисана је у Централној окружној болници, тројица мушкараца са повредама од експлозије мина и ранама од гелера су пребачени у регионалну клиничку болницу", нагласио је Гладков.

У гранатирању је, према његовим речима, оштећено 10 приватних кућа у селима Ракитно, села Бориспоље и Новолењинско привремено су без гаса, а оштећен је и локални далековод.

Белгородска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

(РИА)

Опширније Краће

Одбрамбене снаге Украјине су на Покровском правцу одбиле 31 напад руске војске, саопштио је Генералштаб Украјине.

Москва је известила да је руска авијација извела ударе по резервном саставу Оружаних снага Украјине на подручју 15 насеља Сумске области, укључујући и град Суми.

Украјина је прославила Дан независности приликом којег су Кијеву пристигле честитке савезника.

Председник Украјине Вoлoдимир Зеленски рекао је да операција у региону Курск учињена као превентивни удар и како би зауставили напад руских снага на северу земље и према регионалном граду Суми.

Владимир Путин обавештен је о ситуацији у Курској области, саопштио је Кремљ. Руски председник се састао са војним врхом приликом којег је идао потребна упутства војсци.

Председник САД Џо Бајден је разговарао са Зеленским, и том приликом најавио нови пакет помоћи Кијеву од 125 милиона долара.

Руски патријарх Кирил је позвао црквене поглаваре и верске лидере да стану у заштиту канонске Украјинске православне цркве, након што је Кијев забранио верске организације повезане са Русијом на својој територији.

Читај ми!