Извор: РТС

Украјина слави Дан независности; Москва: Авијација извела нападе у Сумској области

Рат у Украјини – 912. дан. Кијеву пристижу честитке савезника поводом Дана независности. Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је поводом обележавања празника да ће Украјина остати независна и да ће учинити све да руски председник Владимир Путин дипломатски оконча рат. Москва саопштава да је, у протекла 24 часа, руска авијација извела ударе по резервном саставу Оружаних снага Украјине на подручју 15 насеља Сумске области, укључујући и град Суми.

Литванија шаље Украјини ПВО системе и 5.000 дронова

Премијерка Литваније Ингрид Шимоните најавила је нови пакет војне помоћи са системима ПВО и другом опремом, који би у Украјину требало да стигне до почетка септембра.

Вилњус ће Кијеву обезбедити и 5.000 дронова до зиме.

(Танјуг)

Опширније Краће

Генералштаб Украјине известио о готово 200 данашњих окршаја војске

На фронту је било 199 борбених окршаја, а војска Украјине је одбила 41 непријатељски напад у правцу Покровског, известио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

"Од почетка овог дана одиграло се укупно 119 борбених окршаја. Украјински браниоци настављају да одлучно одбијају покушаје непријатеља да напредује дубоко у нашу територију, наносећи јој штету", наводи се у објави Генералштаба.

Истакнуто је да се на Покровском правцу води највише борби.

(Укринформ)

Опширније Краће

Петер Сијарто оптужио Пољску за тајну трговину са Русијом

Министар спољних послова Мађарске Петар Сијарто је оптужио Пољску за тајну трговину са Русијом, напоменувши да је прошле године трговина Варшаве са Москвом износила шест милијарди евра, укључујући куповине великих количина руских ђубрива и продају фармацеутских и козметичких производа.

''Наша браћа Пољаци тихо раде исту ствар, тако да не би требало да нас критикују што смо отворени и искрени по овом питању", рекао је Сијарто на фестивалу Транзит.

Мађарски министар је такође критиковао реакцију Европске уније на експлозију гасовода Северни ток, назвавши је чином "државног тероризма" уколико је држава заиста умешана.

Сијарто је напоменуо да сваки одговор треба да буде пропорционалан тежини таквог напада.

(Танјуг)

Опширније Краће

Патријарх Кирил позвао верске лидере да стану у заштиту Украјинске православне цркве

Руски патријарх Кирил је позвао црквене поглаваре и верске лидере да стану у заштиту канонске Украјинске православне цркве(УПЦ), након што је Кијев забранио верске организације повезане са Русијом на својој територији.

''Дуги низ година УПЦ је прогањана од стране државних органа Украјине. У медијима је покренута клеветничка антицрквена кампања против њеног свештенства и верника, која је имала за циљ клеветање канонског православља'', рекао је патријарх Кирил.

Поглавар Руске православне цркве истакао је да су очигледне противречности одредаба тог закона са нормама Устава Украјине, њеним међународним уговорима, људским правима и основним принципима права више пута наведеним у документима највећих организација за људска права, преноси РИА Новости.

''Антицрквена политика украјинских власти је годинама критикована од стране међународне заједнице. Московска патријаршија је више пута сведочила о тешком положају украјинских верника и прогону који је покренут против њих", додао је патријарх Кирил.

Раније данас, председник Украјине Володимир Зеленски потписао је закон о забрани деловања у Украјини верских организација повезаних са Руском Федерацијом.

(Танјуг)

Опширније Краће

Украјина обележила Дан независности

Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је поводом обележавања Дана независности да ће Украјина остати независна и да ће учинити све да руски председник Владимир Путин дипломатски оконча рат.

''Русија је та која је започела рат, не само да је повредила наше суверене границе, већ је и прешла све границе суровости и здравог разума. Бесконачно ради само једно – уништава нас. Упркос томе ми тридесеттрећи пут славимо Дан независности", рекао је Зеленски.

Саопштио је да су данас против руских трупа први пут користили нови дрон.

Уз честитке Кијеву Сједињене Америчке Државе обећале су нову војну помоћ од 125 милиона долара.

Председседница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да ће ЕУ увек бити уз Украјину.

''Увек ћемо бити на украјинској страни, јер је Украјина Европа. Ваша слобода је наша слобода. Ваша безбедност је наша безбедност. Крећете се невероватном брзином ка чланству у ЕУ. Стојимо уз вас од првог дана и наставићемо то да чинимо колико год буде потребно", поручила је Фон дер Лајен.

Дан независности Украјине је празник независности целе Централне Европе, јер без независне Украјине не може бити независне Пољске и других земаља региона, поручио је пољски председник Анџеј Дуда током говора на Софијском тргу у Кијеву поводом националног празника.

"Литванија ће наставити да чини све да приближи победу Украјине, коју ће државе заједно прославити без Русије", поручила је литванска премијерка Ингрид Шимоните током говора на свечаном догађају поводом Дана независности Украјине у Кијеву.

(РТС, Танјуг)

Украјина обележила Дан независности
FOTO:TANJUG/AP-Jussi Nukari (SUB)

Москва: Авијација извела ударе на војску Украјине у Сумској области

Министарство одбране Русије саопштава да је у протекла 24 часа руска авијација извела ударе по резервном саставу Оружаних снага Украјине на подручју 15 насеља Сумске области, укључујући и град Суми.

"Оперативно-тактичка авијација је извршила ударе на подручја концентрације у Сумској области људства и војне опреме резерви", наводи се у саопштењу.

Како је навело Министарство одбране Москва наставља са идентификацијом и уништавањем непријатељске диверзантске групе које су покушавале да продру дубоко у руску територију.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Војска Украјине: Од почетка дана се десило 96 окршаја – осам борби у току

На фронту се од почетка дана одиграло 96 борбених окршаја, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Одбрамбене снаге Украјине су на Покровском правцу одбиле 31 напад, док је осам борби још у току, преноси Укринформ.

(Укринформ)

 

Опширније Краће

Зеленски разговарао са Шолцом о финансирању војске Украјине

Председник Украјине Володимир Зеленски разговарао је телефоном са немачким канцеларом Олафом Шолцом о наставку финансирања одбрамбене подршке Украјини и коришћењу замрзнутих средстава Руске Федерације.

"Разговарали смо о наставку финансирања одбрамбене подршке Украјини и коришћењу замрзнутих средстава Руске Федерације, као и о сарадњи и даљим контактима унутар формата Рамштајн. Захвалио сам Немачкој на две и по године лидерства", навео је Зеленски на Телеграму.

Информисао је Шолца о ситуацији на фронту и тренутним потребама Одбрамбених снага Украјине, посебно у оклопним возилима и опреми ПВО.

(Reuters)

Опширније Краће

Путин од руководства Оружаних снага Русије добио информације о ситуацији у Курску

Руски председник Владимир Путин састао се са руководством Здружене групе снага на једном од командних места Министарства одбране и саслушао извештаје начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова и начелника Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеја Рудског 

"Високи официри су известили председника о противдејству непријатељским снагама које су упадале на територију Курске области и предузетим мерама за њихово уништење, као и о тренутним резултатима специјалне војне операције", наводи се у саопштењу прес службе Кремља, преноси ТАСС.

Како показују објављени снимци, Герасимов је председнику изнео детаљан извештај о ситуацији, а Путин је након тога издао потребна упутства.

Упади украјинских оружаних снага у Курску област почели су 6. августа. У региону је на снази федерални режим за ванредне ситуације, а више пута је проглашена опасност од ракета.

Више од 100 хиљада становника је евакуисано, а за њих су отворени центри за привремени смештај у другим регионима.

Према подацима руског Министарства одбране, Кијев је током ове операције изгубио више од 5,5 хиљада војника и 71 тенк.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Погинуло петоро људи у руском нападу на Константиновку

У руском нападу на град Константиновку је погинуло најмање пет цивила и рањено још петоро, рекао је гувернер Доњецке области Вадим Филашкин.

Саопштио је \да спасиоци и полиција раде на месту напада не наводећи даље детаље о нападу.

"Поново вас све позивам: чувајте се, евакуишите се", написао је Филашкин на Телеграму,.

Костантиновка се налази у близини активне борбене зоне у Доњецку, где руске снаге већ месецима напредују.

Руско напредовање се убрзало последњих недеља док московске трупе настављају немилосрдне нападе у правцу стратешког логистичког чворишта Покровск, преоси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Да натерамо Путина да дипломатским путем прекине рат

Председник Украјине Вoлoдимир Зеленски рекао је да операција у региону Курск учињена као превентивни удар и како би зауставили напад руских снага на северу земље и према регионалном граду Суми.

Зеленски је рекао да је операција у Курску била тешка, али позитивно гледа на њен напредак.

Објашњава да ће Украјина учинити све да примора руског председника Владимира Путина да прекине рат дипломатским путем. Става је да треба обновити територијални интегритет Украјине.

Русија и Украјина су данас размениле по 115 ратних заробљеника. Уједињени Арапски Емирати деловали као посредник.

(Reuters)

 
Опширније Краће

У Сумској области дроном погођен путнички аутомобил, погинули супружници

Руске трупе погодиле су цивилни аутомобил на аутопуту "Кипти-Глухов-Бачивск" у Сумској области, услед чега су погинули супружници који су се налазили у возилу, саопштило је Сумско регионално тужилаштво.

"Према прелиминарним подацима, непријатељ је јутрос око 8.00 часова, користећи методе ратовања забрањене међународним правом, дроном напао цивилно возило које се кретало путем Кипти-Глухов-Бачевск. Услед напада окупатора погинули су 35-годишњи мушкарац и његова 34-годишња супруга", наводи се у саопштењу.

Тужилаштво је покренуло преткривичну истрагу због кршења закона и обичаја ратовања.

Прошле ноћи и током преподнева руске трупе су гранатирале границу у Сумској области 22 пута, преносе украјински медији.

(Танјуг)

Опширније Краће

Мађарска полиција: Јуче из Украјине стигло готово 24.000 избеглица

Готово 24.000 избеглица стигло је јуче у Мађарску из Украјине, саопштила је мађарска полиција.

На украјинско-мађарској граници јуче су регистрована 8.032 Украјинца који су ушли у Мађарску, док се 15.787 особа на румунско-мађарској граници изјаснило да стиже из Украјине, што је укупно највећи број регистрованих избеглица у последњих седам дана.

Међу избеглицама, свега 63 особе су затражиле привремену дозволу за боравак у Мађарској која важи 30 дана.

Након тога, избеглице из Украјине, морају да посете канцеларије Националне дирекције за странце уколико желе да обезбеде дозволу за дужи боравак у Мађарској.

Избеглице из Украјине које стижу у Мађарску углавном настављају своје путовање ка другим западноевропским земљама.

Опширније Краће

Москва: Напад украјинских дронова на Вороњешку област

Две особе повређене су ноћас у нападу украјинских дронова у руској Вороњешкој области, а око 200 људи је евакуисано из једног села, изјавио је губернатор области Александар Гусев.

Према његовим речима, уведена је ванредна ситуација у три насеља у Острогошком округу Вороњешке области због пожара и детонације експлозивних објеката након пада фрагмената оборених дронова, преноси агенција РИА Новости.

Гусев је рекао да цивилни објекти нису оштећени, а да због оштећења далековода у једном од села у Острогошком округу може доћи до нестанка струје. 

Министарство одбране Русије саопштило је да су системи противваздушне одбране током ноћи елиминисали седам украјинских дронова изнад Вороњешке области и по један изнад Белгородске и Брјанске области, пренела је агенција Интерфакс.

(Танјуг)
Опширније Краће

Бајден разговарао са Зеленским, најављен нови пакет помоћи од 125 милиона долара

Председник САД Џозеф Бајден разговарао је синоћ са украјинским председником Володимиром Зеленским и најавио нови пакет војне помоћи уочи Дана независности Украјине у суботу, преноси Ројтерс.

Бајден је у разговору са Зеленским потврдио "непоколебљиву" подршку Вашингтона Украјини, саопштено је из Беле куће.

Пакет помоћи обухвата противваздушне ракете, опрему против дронова, као и муницију, наводи се у саопштењу.

Амерички министар одбране Лојд Остин, који је разговарао са својим украјинским колегом Рустемом Умеровом, на друштвеним мрежама је навео да је пакет помоћи вредан 125 милиона долара.

 

(Reuters)
Опширније Краће

Руске власти тврде да су украјинске снаге покушале напад дроном-камиказом на нуклеарну електрану Курск и извршиле "акт нуклеарног тероризма".

Како се наводи, дрон је оборен у непосредној близини електране руским средствима за електронско ратовање.

Са друге стране, Кијев наводи да су ПВО системи оборили 14 од 16 руских дронова који су лансирани током ноћи.

Индијски премијер Нарендра Моди пожелео је, током посете Кијеву, просперитет и мир Украјини.

"У име 1,4 милијарди људи Индије, молим се за мир, напредак и просперитет пријатељског народа Украјине", написао је Моди у књизи почасних гостију у Маринском двору.

Зеленски је након сусрета са Модијем рекао да Индија подржава територијални интегритет Украјине.

САД су увеле санкције за више од 400 субјеката и појединаца због подршке руским ратним напорима у Украјини, саопштио је Стејт департмент, укључујући кинеске фирме за које амерички званичници верују да помажу Москви да заобиђе санкције Запада и ојача своју војску.

Читај ми!