Извор: РТС

Небензја: Да је била руска ракета, од болнице не би остало ништа: Кислица: Русија намерно гађала децу

Рат у Украјини – 867. дан. Ракета противваздушне одбране која је пала на дечју болницу у Кијеву лансирана је да пресретне руски удар на војно постројење, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности. Украјински представник Сергеј Кислица дговорио је да је Русија намерно гађала најугроженију и најрањивију категорију становништва - децу.

Столтенберг: У рату мора да се ризикује

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је лидере трансатлантске безбедносне алијансе
да наставе да подржавају Украјину у рату са Русијом, истичући да ће исход тог сукоба деценијама обликовати глобалну безбедност.

На почетку самита у Вашингтону у част 75-годишњице НАТО-а Столтенберг је рекао да Алијанса мора да покаже исту одлучност коју је показала у другим кључним тренуцима у својој историји.

"Нема бесплатних опција са агресивном Русијом као комшијом. У рату нема опција без ризика. Највећи трошак и највећи ризик биће ако Русија победи у Украјини. Не можемо дозволити да се то догоди", поручио је Столтенберг.

(Reuters)

Опширније Краће

Бела кућа: Индија да подстакне Путина да оконча рат

Однос Индије са Русијом даје јој могућност да подстакне председника Владимира Путина да прекине рат са Украјином, рекла је портпарол Беле куц́е Карин Жан Пјер.

Она је то изјавила након што је индијски премијер Нарендра Моди рекао Путину да је смрт невине деце болна и застрашујућа, дан након смртоносног удара на дечију болницу у главном граду Украјине Кијеву.

(Reuters)

Опширније Краће

Кислица: Русија намерно гађала децу

Стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица је на седници Савета безбедности, коментаришући руски напад на дечју болницу "Окмадит", рекао да је већ постала традиција да Русија своје председавање прати гнусним ратним злочинима.

Кислица је напоменуо да је Русија намерно гађала најугроженију и најрањивију категорију становништва - децу.

"Са жаљењем, констатујем да је у председничком месту представник терористичког Путиновог режима већ постала традиција да своје председавање Саветом прати монструозне ратне злочине и покушаје геноцида, председничко место је већ прекривено крвљу Русија је јуче намерно ударила за најрањивију, беспомоћну категорију становништва у сваком друштву – децу оболелу од рака и других смртоносних болести“, нагласио је он.

Кислица је напоменуо да је та болница у Кијеву највећа медицинска установа у земљи која лечи децу оболелу од рака и других болести.

"Ту се лече деца из целог света. Ова медицинска установа је јединствена у систему здравствене заштите", истакао је украјински представник.

(Унијан)

Опширније Краће

Захарова: Одговорићемо на санкције Црне Горе руским медијима

Русија ће асиметрично одговорити на ограничења Црне Горе за руске медије, изјавила је портпролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Агенција за електронске медије Црне Горе наложила је да се најкасније до 10. јула потпуно обустави емитовање једног броја руских медија. То укључује 20 ТВ канала: Први канал, Русија 1, РТ, Спутњик, НТВ, РЕН ТВ и други. Ова одлука подразумева и забрану дистрибуције садржаја на интернету.

Захарова је навела да такав корак није ништа друго до покушај да се ретроактивно правно формализује ситуација која је настала почетком 2022. године, када је црногорска влада без упозорења блокирала све руске емитере доступне у земљи.

Према њеним ријечима, ограничења из Црне Горе су непријатељски чин цензуре.

(Известија)

Опширније Краће

Орбан позвао Брисел да преузме решавање кризе

Европска унија (ЕУ) треба да покаже већу иницијативу по питању украјинске кризе, пошто су Сједињене Америчке Државе заузете предстојећим председничким изборима у тој земљи, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, преноси немачка новинска агенција ДПА.

Према наводима агенције, после посете Москви, политичар је написао писмо председнику Европског савета Шарлу Мишелу и лидерима ЕУ, у којем је говорио о Украјини.

"Политичко вођство из Сједињених Држава је ограничено због текуће изборне кампање. Негативне економске последице сукоба тешко оптерећују свакодневни живот наших грађана и конкурентност ЕУ", рекао је шеф мађарске владе.

(Известија)

Опширније Краће

Небензја: Кијев лансирао ракету да пресретне удар на војно постројење, пала на болницу

Ракета противваздушне одбране која је пала на дечију болницу у Кијеву лансирана је да пресретне руски удар на војно постројење, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности међународне организације.

Москва је више пута изјавила да не напада цивилне циљевеу Украјини, подсетио је он.

"Ако говоримо о ударима Ваздушно-космичких снага Русије, који су заправо нанети на војну индустрију Украјине и авијационе базе Оружаних снага Украјине, онда је једна од мета у Кијеву била фабрика у Кијеву названа по Артему. Ово је један од главних произвођача авионских пројектила, оружја и муниције", казао је Небензја.

Нагласио је да се постројење налази два километра од оштећене дечје болнице "Окмадит", тако да постоје сви разлози да се верује да је украјинска ПВО ракета која га је погодила имала за циљ да пресретне ракету која је погодила постројење.
 
"Да ли господин Жовнир (генерални директор дечје болнице Окматдит) разуме да да је у питању руска ракета, од зграде не би остало ништа? Деца и одрасли би погинули, а не повређени“, нагласио је Небензја.

Истовремено, позвао је на одговорност и норвешке власти, које су пренеле инсталацију НАСАМС у Украјину, и питао да ли су њоме одобриле нападе на дечију болницу.

Према његовим речима, ракетно слетање у близини болнице могло се избећи да Украјина није поставила ПВО системе у стамбеним насељима.

Рекао је да су оптужбе УН на рачун Русије за напад на болницу манифестација двоструких стандарда. 

Према његовим речима, Савет безбедности УН је увучен у прљаву пропагандну кампању Кијева.

(Известија)

Опширније Краће

У руском нападу на Кијев погинуле 33 особе

Број погинулих у јучерашњем руском ракетном нападу на Кијев порастао је на 33 особе, а рањено 120 људи, известила је војна управа украјинске престонице.

Према последњим подацима Државне службе за ванредне ситуације, у масовним руским нападима на Украјину погинуле су 42 особе, међу којима четворо деце, а 190 их  је повређено.

(Укринформ, Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски на самиту НАТО-а

Украјинска делегација предвођена председником Володимиром Зеленским допутовала је у Вашингтон где ће учествовати на самиту НАТО-а, који се одржава до 11. јула.

Председник Украјине и прва дама Олена Зеленски положили су венац на Меморијал Холодомора у Вашингтону, где је Зеленски разговарао и са локалном заједницом Украјинаца.

(Укринформ)

Опширније Краће

Макрон открио ко су главни противници уласка Украјине у НАТО

Француски председник Емануел Макрон рекао је да су Сједињене Америчке Државе и Немачка главни противници уласка Украјине у НАТО, преноси ДПА.

Уочи самита НАТО-а у Вашингтону, Макрон је приметио "снажно противљење" САД и Немачке позиву Украјине да се придружи алијанси.

"На крају, позивање Украјине у НАТО биће одлука савезника", истакао је француски председник.

Макрон је подсетио на догађаје са самита те године у Виљнусу, када је и Кијеву одбијен позив да се придружи упркос критикама јавности са украјинске стране.

"Украјинци су били прилично изнервирани када су закључили да су врата (у НАТО) отворена, али не толико. И мислим да је сценарио за вашингтонски самит исти“, рекао је Макрон.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Ројтерс: Севернокорејски елитни војници у посети Русији

Севернокорејска елитна делегација за војну обуку отпутовала је јуче у посету Русији, јавили су државни медији.

To je прва војна размена између две земље откако су њихови лидери потписали пакт којим се обавезују на ближу војну сарадњу.

"Војно-образовна делегација Корејске народне армије, са начелником Војног универзитета Ким Ил Сунг Ким Геум Чолом на челу, долетела је јуче из Пјонгјанга у посету Руској Федерацији“, наводи државна агенција.

Универзитет, назван по оснивачу ДНРК, наводно је полигон за обуку елитних војних официра, а лидер земље Ким Џонг-ун лично је посетио институцију.

ДНРК није навела друге детаље: ни сврху посете, ни где ће тачно севернокорејска војска стићи у Руску Федерацију.

Назван по оснивачу државе, универзитет је полигон за обуку елитних војних официра, а лидер земље, Ким Џонг Ун, похађао га је након студија у Швајцарској док се припремао за трец́ег лидера земље.

(Reuters)

Опширније Краће

Путин захвалио Модију на ангажовању за мирно решење рата у Украјини

Руски председник Владимир Путин захвалио је током разговора у Москви индијском премијеру Нарендри Модију на ангажовању које посвећује мирном решавању украјинске кризе.

"Захвалан сам вам на пажњи коју посвећујете најхитнијим проблемима, укључујући и то што покушавате да нађете начине да решите украјинску кризу, пре свега, мирним путем", рекао је Путин на састанку са Модијем.

Моди је истакао да је Индија спремна да помогне на све начине да би се успоставио мир у Украјини, пренела је агенција РИА Новости.

"Као ваш пријатељ, увек вам говорим да је за светлу будућност наших будућих генерација мир неопходан, и сматрамо да се решење не може наћи кроз рат", рекао је Моди. Путин је позвао Модија на самит БРИКС-а који ће на јесен бити одржан у Казању.

"Наше земље имају дугогодишње пријатељство, добре односе који су се развијали деценијама, а ове године славимо 77 година успостављања дипломатских односа. Данас наши односи имају карактер посебног, привилегованог стратешког партнерства", истакао је Путин.

Он је навео да се између Русије и Индије бележи и развој трговинских односа и подсетио да је прошле године трговинска размена две земље повећана за 66 одсто, а у првом кварталу ове године за још 20 одсто.

(Танјуг, РИА Новости)

Путин са Модијем
Tanjug/Alexander Nemenov (POOL)
Опширније Краће

Швајцарска влада проширила листу санкција против Русије

Швајцарска је проширила листу санкција против Русије како би укључила и додатне мере које је недавно усвојила ЕУ.

Указујући на пакет антируских санкција који је 24. јуна усвојила ЕУ, швајцарско министарство привреде је саопштило да ће увести санкције против додатних 69 појединаца и 86 ентитета.

"Ове санкције углавном циљају пословне људе, пропагандисте, припаднике руских оружаних снага и правосуђа, особе одговорне за депортацију украјинске деце и припаднике руске Федералне службе безбедности (ФСБ)", наводи се у саопштењу владе Шрајцарске.

У овом тренутку више од 2.200 појединаца и ентитета обухваћено санкцијама.

Швајцарска влада је саопштила да је увела забрану рекламирања за медијске куће Војс оф Јуроп, РИА Новости, Известија и Росијскаја Газета "због континуиране руске пропаганде и дезинформација", али за разлику од ЕУ, овим медијима није уведена забрана емитовања програма у Швајцарској.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Руске снаге преузеле контролу над насељем у Доњецкој области

Министарство одбране Русије саопштило је да су њене снаге преузеле контролу над насељем Јаснобродивка у Доњецкој области, пренела је агенција Тас.

(Reuters)

СБУ: Докази да је болницу директно погодила руска ракета

Украјинска Служба државне безбедности (СБУ) тврди да има нове доказе да је главна дечја болница у Кијеву директно погођена руском крстарећом ракетом Кх-101.

"Закључци експерата су недвосмислени – то је био директан удар“, саопштила је СБУ на Телеграму.

Уз објаву је подељена и фотографија наводног фрагмента ракетног мотора за који се наводи да је пронађен на месту удара.

СБУ истиче да анализа путање и природа причињене штете доказују да је реч о директном удару.

(Reuters)

Опширније Краће

Мисија УН у Украјини: Чини се да је болница претрпела директан удар ракете

Шефица мисије УН за људска права, позивајући се на сопствену анализу, рекла је да је смртоносни ударац на дечју болницу у Кијеву вероватно проузрокован директним ударом руске ракете

"Анализа видео-снимака и процена направљена на месту инцидента указују на велику вероватноћу да је дечја болница претрпела директан удар, а не да је оштећена од крхотина због пресретања“, рекла је Данијела Бел, шефица мисије УН за људска права посматрачке мисије у Украјини.

Додала је да њен тим, који је посетио лице места, није могао да донесе коначну одлуку, али да изгледа да је ракету лансирала Руска Федерација.

(Reuters)

Опширније Краће

Захарова: Болница погођена ракетом ПВО система НАСАМС

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је ракета земља–ваздух НАСАМС коју је лансирала Украјина у понедељак погодила дечју болницу у Кијеву.

НАСАМС је систем противваздухопловне одбране кратког до средњег домета који су развили норвешки "Конгсберг дифенс енд ероспејс" и амерички "Рајтеон". Служи за одбрану од беспилотних летелица, хеликоптера, крстарећих пројектила и авиона са фиксним крилима, а  испаљује било који од широког спектра постојећих пројектила.

(Reuters, Wikipedia)

Опширније Краће

Песков: Украјинска ПВО погодила дечју болницу у Кијеву

Портпарол Кремљ Дмитриј Песков поновио је наводе Москве да је дечју болницу у Кијеву погодила украјинска противракетна ватра.

Песков није пружио доказе који би подржали ту тврдњу, али је рекао новинарима: "Понављам, ми не гађамо цивилне циљеве.“

(Reuters)

Опширније Краће

Украјина лансирала десетине дронова на Русију – један мушкарац погинуо, пожари на трафостаницама и складишту нафте

Једна особа је погинула, док су се две трафостанице и складиште нафте запалили, након што је Украјина лансирала десетине дронова у нападима на неколико региона, саопштили су руски званичници.

Експлозије су се чуле у граду Калачу на Дону у јужном руском региону Волгоград, саопштио је канал База на Телеграму, који има изворе у руској полицији.

Губернатор Андреј Бочаров објавио је на Телеграму да су електрична подстаница и складиште нафте запаљени од крхотина дронова које су уништили руски системи ПВО.

Ватра у подстаници је одмах угашена, али се ватрогасци и даље боре са ватром у складишту нафте, рекао је Бочаров.

У нападу није било повређених, истакао је Бочаров и додао да нема претње по стамбене објекте.

Руско Министарство одбране није навело Волгоград међу регионима у којима су уништени дронови које је лансирала Украјина.

Губернатор Белгорода Вјачеслав Глатков навео је да је један мушкарац погинуо да су две особе повређене, а да је неколико кућа оштећено у украјинском нападу.

Изнад Белгородске области уништена су три дрона, саопштило је руско министарство одбране.

Глатков тврди да су у нападима у протекла 24 часа погинуле четири особе, а повређено 20 људи.

Пожар је избио на трафостаници у Ростову након што је Украјина преко ноћи лансирала "десетине" дронова, рекао је за Телеграм губернатор Василиј Голубјев, додајући да је пожар угашен.

Руско Министарство одбране је саопштило да је пет украјинских дронова уништено изнад Астраханске области и два изнад Вороњешке области, неколико стотина километара јужно од Москве, али није било детаља о штети.

Опширније Краће

Бајден: Смртоносни ракетни напади говоре о бруталности Русије

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да смртоносни ракетни напади на Украјину, укључујући онај на главну дечју болницу у Кијеву, говоре о ужасној бруталности Русије.

Бајден је додао да ће Вашингтон и његови НАТО савезници ове недеље објавити нове мере како би ојачали украјинску ПВО, саопштила је Бела кућа.

"Од критичног значаја је да свет настави да буде уз Украјину у овом важном моменту, као и да не игноришемо руску агресију", истакао је Бајден, а преноси Ројтерс.

У руским ракетним нападима на Украјину јуче је убијена најмање 41 особа, док је рањено 149, саопштиле су украјинске власти. Највише људи убијено је у Кијеву – 27, међу којима је и троје деце, док су у главном граду Украјине рањене 82 особе, саопштила је Служба за ванредне ситуације Украјине.

У Кијеву је погођена највећа педијатријска установа у Украјини, као и приватно породилиште. Руско Министарство одбране одбацило је наводе Кијева о намерном нападу руских снага на цивилне циљеве, истичући да је групни удар на војне циљеве у Украјини одговор на покушај Кијева да оштети руске енергетске и економске објекте.

Руско министарство наводи да фотографије и видео-снимци из Кијева указују да је до разарања дошло "услед пада украјинске ракете ПВО лансиране из противваздухопловног ракетног система унутар града".

(Reuters,Tanjug)

Опширније Краће

Дан жалости у Украјини

У Украјини је дан жалости након јучерашњих разорних напада руских снага у којима је погинуло више од 40 људи, а 150 рањено. У Кијеву је погођена и дечја болница.

Опширније Краће

Власти Волгограда: Напади дроновима изазвали пожаре на трафостаници и складишту нафте

Украјински напад дроном изазвао је пожар на трафостаници и на складишту нафте у руској области Волгоград, рекао је први човек губерније на југу Русије.

"Снаге противваздухопловне одбране и електронске борбе сузбиле су напад беспилотне летелице на територију Волгоградске области“, рекао је губернатор Андреј Бочаров у објави на Телеграму.

Како је навео, пожари на трафостаници у Фролову и складишту нафте у Калачу на Дону избили су као последица пада дронова.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Током ноћи уништено 38 дронова

Руски ПВО системи оборили су синоћ 38 украјинских дронова изнад Ростовске, Белгородске, Курске, Вороњешке и Астраханске области, саопштила је служба за информисање Министарства одбране.

(Известија)

Опширније Краће

Данас седница Савета безбедности УН након руског напада на Кијев

Савет безбедности Уједињених нација састаће се данас, на захтев Велике Британије, Француске, Еквадора, Словеније и САД, због напада руске војске на Кијев у којем је убијено 36 људи и оштећена главна дечја болница, пренео је Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски раније је најавио да ће Украјина затражити седницу СБ УН, додајући да Кијев очекује конкретне кораке западних партнера да ојача своју противваздухопловну одбрану и заштити енергетски сектор током самита НАТО-а ове недеље.

(Reuters)

Опширније Краће

У масовном ракетном удару руских снага широм Украјине, погинула је најмање 41 особа, а 149 их је рањено. 

Због напада на главну дечју болницу у Кијеву, "Окмадит", у којем је погинуло седам особа, на захтев председника Володимира Зеленског данас ће заседати Савет безбедбности УН.

Служба безбедности Украјине је ракету која је погодила болницу идентификовала као крстарећу Кх-101.

Зеленски тврди да је Русија испалила више од 40 ракета и обећава одмазду за тај напад.

Међутим, Москва одбацује изјаве Кијева као апсолутно нетачне. Министарство одбране наводи да бројне објављене фотографије и видео-снимци из Кијева "јасно потврђују чињеницу уништења услед пада украјинске ракете лансиране из ПВО система у оквиру града".

Руске снаге уништиле су три лансера ХИМАРС са којег је украјинска војска 23. јуна погодила Севастопољ.

Немачка влада потврдила је трансфер трећег система "патриот" Украјини и најавила нови пакет помоћи.

Мађарски премијер Виктор Орбан у оквиру мировне иницијативе разговарао је у Пекингу с кинеским председником Си Ђинпингом.

Следећа Орбанова станица је Вашингтон, где ће, између осталог, учествовати и на самиту НАТО-а.

Читај ми!