Извор: РТС

Москва: Гађан Севастопољ, преко 100 повређених; Кијев: Нападнут Харков, обустављен саобраћај у граду

Рат у Украјини – 851. дан. Најмање четири особе су страдале, а више од 100 њих је повређено у украјинском нападу на Севастопољ, тврде руски званичници. Москва за напад, такође, оптужује САД, чије су ракете погодиле град на Криму. Са друге стране, украјински званичници тврде да је најмање једна особа убијена, а 10 њих је рањено у руском нападу на Харков. Након што су у том граду одјекнуле три експлозије, обустављен је саобраћај на линијама метроа.

Буданов: Рат се мора пренети на руску територију

Шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов изјавио је да Русија неће осетити последице рата све док су борбе локализоване у Украјини.

"Рат се зато мора пренети на руску територију", рекао је Кирил Буданов.

Буданов, такође, навео је да је важно да се уведу "техничке новине" на бојном пољу.

"Технологија ће бити веома важна у овом рату", рекао је Буданов, истакавши да је најновија технологија кључна за дубоки напад Русију.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Порастао број повређених у Харкову, пола града у мраку

Број повређених у руском нападу на Харков порастао је на 10, саопштио је регионални начелник Олех Сињехубов.

"Десет људи је повређено. Једна особа је преминула. Међу повређенима су и два тинејџера, од 15 и 16 година", навео је Сињехубов.

Према његовим речима, пола града је услед напада остало без струје.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Дан жалости сутра на Криму, порастао број жртви напада на Севастопољ

Број жртава напада украјинских снага на Севастопољ порастао је на пет, саопштио је гувернер Крима Михаил Развожајев.

Према његовим речима, међу погинулима је троје деце и двоје одраслих, а повређено је 124 особа, због чега ће сутра на Криму бити дан жалости. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Путин: Русија може да се ослони само на сопствену војну технику

Руски председник Владимир Путин изјавио је да Русија може да се ослони само на сопствену војну технику и са тим се успешно носи. 

"Новчане накнаде, нова техника и поруџбине су основа. У том смислу, можемо да рачунамо само на себе. Нико нам ништа неће поклонити. Све можемо сами и успешемо у томе", нагласио је Путин током састанка са дипломцима војних универзитета.

Новинар Павел Зарубин је на свом Телеграм каналу објавио снимак руског председика у разговору са дипломцима војних универзитета, у којем је између осталог било речи о важности стабилне економије за Министарство одбране.

(Танјуг)

Опширније Краће

Руско министарство: САД одговорне за смртоносан напад на Севастопољ

Министарство одбране Русије саопштило је да су Сједињене Америчке Државе, које су Украјини испоручиле ракете ATACMS, превасходно одговорне за ракетни напад и страдање цивила у Севастопољу.

(Reuters)

Опширније Краће

Градоначелник: Гранатиран Харков, једна особа страдала

Најмање једна особа је страдала, а четири њих су повређене у руском нападу на град Харков, саопштио је градоначелник Игор Техеров. 

"Нападнута је цивилна инфраструктура Харкова", изјавио је регионални начелник Олех Синехубов.

Догодиле су се најмање три експлозије, након чега је обустављен саобраћај на линијама метроа, преносе украјински медији.

(Ukrifnorm)

Опширније Краће

Москва: Нападнут Севастопољ – троје страдало, више од 100 повређених

Најмање три особе су страдала, међу њима и двоје деце, а више до 100 њих је повређено у украјинском нападу на Крим, саопштили су руски званичници.

Руско Министарство одбране саопштило је да је напад изведен пројектилима дугог домета ATACMS, које су САД испоручили Украјини.

"Снаге ПВО обориле су четири америчка пројектила. Још једна ракета је, услед удара система ПВО у завршној фази, скренула са путање лета, а бојева глава је експлодирала у ваздуху изнад територије града", наводи се у саопштењу Министарства.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Русија намерава да тражи одговор од међународних организација на украјинско гранатирање Севастопоља, додајући да су те организације "ангажоване од стране Запада". 

Гувернер Севастопоља Михаил Развожајев тврди да је напад изведен балистичким пројектилима са касетном муницијом. 

"Одбијање ракетног напада је завршено. Према прелиминарним информацијама, уништено је пет ваздушних циљева. Фрагменти оборених циљева пали су у приобално подручје", рекао је Развожајев.

(Reuters, Tанјуг)

Опширније Краће

Саботажа на руској железници

Агент украјинске паравојне формације Атеш, коју су формирали Украјинци и кримски Татари, подметнуо је пожар у релејну кутију на железничкој прузи Ростов-на-Дону – Мариупољ, чиме је поремећен саобраћај на овој кључној железничкој линији.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Зеленски: Можемо да зауставимо Русију на њиховој територији

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да "руски терор не губи на замаху" и да се притисак на "непријатеља мора појачати свим методама".

"Морамо да појачамо притисак – свим методама, и заједно са нашим партнерима. Имамо довољно одлучности да уништимо терористе на њиховој територији – то је праведно. И потребна нам је иста одлучност наших партнера. Можемо зауставити Русију. Заједно са свима на свету који цене живот, урадићемо то", поручио је Зеленски, а преноси Укринформ.

Напоменуо је да су украјински војници данас оборили две руске ракете "калибар", а у суботу 12 руских ракета и 13 јуришних дронова.

Генералштаб Оружаних снага Украјине је саопштио да је од почетка дана било 52 окршаја на фронту, а ситуација је и даље најтежа на Покровском правцу.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Две особе рањене у нападу на Кијев

Најмање две особе рањене су у руском ракетном нападу на Кијев, јавља Украјинска правда.

У извештају се наводи и да је због гелера дошло до оштећења шестоспратнице, као и више од 20 кућа.

Русија је ноћас испалила три ракете на Украјину, при чему су системи противваздушне одбране уништили две ракете изнад региона Кијева, навео је на Телеграму Микола Олешчук, командант Ратног ваздухопловства Украјине.

Кијев, његова околина и још неколико региона широм Украјине, били су јутрос под упозорењем због ваздушних напада око сат времена.

(Українська правда)

Опширније Краће

Руска војска: Украјинци гађали Доњецку област НАТО гранатама

Руске снаге које контролишу Доњецку област тврде да су украјинске трупе испалиле 23 гранате које им је доделио НАТО на Петровски округ у овом региону.

(РИА)

Опширније Краће

Две особе погинуле у Доњецкој области

Две особе су погинуле, а четири повређене, у руским нападима на Доњецку област, саопштио је начелник те украјинске Регионалне војне управе Вадим Филашкин.

 

(Ukrinform)

Опширније Краће

У Румунији ускоро највећа НАТО база у Европи

Ваздухопловна база "Михаи Когалничану" (МК) у Румунији спрема се да постане највећа ваздухопловна база НАТО у Европи, већа и од "Рамштајна" у Немачкој, пише Би-Би-Си.

База МК, названа по оближњем селу које носи име у почаст политичара из 19. века, ускоро ће угостити ескадрон румунских "Ф-16" авиона, недавно набављених од Норвешке, као и беспилотне летелице "рипер".

Развија се војно насеље које ће примити ротирајуће војно особље копнене војске, ваздухопловства и морнарице НАТО-а из 32 земље.

Пилот британских ваздупловних снага РАФ, поручник Чарли Тега, који је на служби у бази МК, каже да "постоји много већа присутност Сједињене Државе у бази у Румунији.

Тега тврди да је напад Русије на Украјину изменио "стратешки положај мисије".

Током његовог последњег боравка у Румунији 2021. године, НАТО пилоти летели су далеко изнад међународних вода Црног мора.

Међутим, сада се држе зоне од 12 наутичких миља (22 километра) изнад румунских и бугарских територијалних вода "како би се избегли неспоразуми и спорне ситуације са Русима". 

(BBC)

Опширније Краће

Украјина дроновима напала руске регионе

Украјина је ноћас лансирала десетине дронова на неколико руских региона, али засад нема извештаја о штети, саопштили су руски званичници у недељу.

Најмање 30 беспилотних летелица уништено је изнад западног руског региона Брјанска, који се граничи са Украјином, саопштио је губернатор те области Александар Богомаз.

Руски системи противваздушне одбране су такође уништили дронове изнад Смоленске области.

Према прелиминарним информацијама, није било жртвава или веће материјалне штете.

Огласиле су се сирене за ваздушну опасност и у области Липецк, неколико стотина километара јужно од Москве.

(Reuters)

Опширније Краће

Ракетни напад на Кијевску област

Русија је током ноћи лансирала три ракете на Украјину, а две су уништили ПВО системи изнад Кијевске области, саопштио је командант Ваздухопловства Украјине Никола Олешчук. Он није навео шта се догодило са трећом ракетом.

Засад нема извештаја о евентуалним жртвама или материјалној штети.

Очевици су за Ројтерс изјавили да су чули неколико експлозија у и око Кијева, као и да је звучало као да дејствују ПВО системи.

(Reuters)

Председник Володимир Зеленски изјавио је да Украјина чини све како би у потпуности одговорила на руске нападе, напомињући да је Русија само од почетка јуна употребила више од 2.400 вођених авио-бомби.

Зеленски је подсетио да у Харкову још траје рашчишћавање рушевина на месту удара руске авио-бомбе која је убила три особе, а ранила десетине грађана.

Русија ће учинити све да лиши кијевски режим могућности да нападне руске енергетске објекте, поручује портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова.

Претходног дана су руске снаге ракетама и дроновима напале објекте кључне енергетске инфраструктуре у више региона Украјине.

Зато је Кијев саопштио да је оштећена опрема на енергетским преносним системима у јужним и западним регионима.

Читај ми!