Извор: РТС

Рјабков: Могућа допуна руске нуклеарне доктрине; Више од 100.000 Украјинаца без струје

Рат у Украјини – 864. дан. Најмање пет особа погинуло је у руским нападима на Дњепропетровску, Херсонску и Харковску област. Више од 100.000 Украјинаца остало је без струје због руског напада на енергетско постројење. Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков тврди да би могла да се догоди "извесна спецификација" у руској нуклеарној доктрини за коју су, како каже, одговорни противници Москве.

Фицо подржао Орбанову мировну иницијативу за Украјину

Словачки премијер Роберт Фицо подржао мировној иницијативу мађарског премијера Виктора Орбана који је за кратко време посетио Кијев и Москву, истакавши да сукоб у Украјини нема војно решење.

Фицо је у саопштењу нагласио да се мир не може постићи ''никаквим ултиматумима или применом нереалних услова''.

''Ако ће пре мировних преговора бити приоритет још једна ескалација тензија, немојмо се изненадити новим, много страшнијим обележјем ратног сукоба у Украјини'' упозорио је Фицо.

Истакао је да подржава хитан прекид ватре и почетак мировних преговора уз учешће Украјине, Руске Федерације, САД, Кине и ЕУ.

"Мировни преговори ће бити изузетно тешки, али ц́е за цео свет бити најбоље ако се наредни месеци, можда године међусобног убијања, замене месецима тешких преговора који воде ка праведном миру", навео је Фицо.

Мир би такође допринео преговорима о приступању Украјине Европској унији, што Словачка подржава, закључио је Фицо у објави на Фејсбуку.

Орбан је у петак у Москви, након разговора са руским председником Владимиром Путином, рекао да Мађарска своје шестомесечно председавање Европском унијом види као мировну мисију.

Обећао је да ће наставити да ради са Русијом и Украјином на постизању мира, рекавши у Москви после посете Кијеву да су ставови страна о договору међусобно удаљени.

Опширније Краће

Серија руских напада у неколико украјинских области

Две особе погинуле су у Херсонском региону, и још један мушкарац у Харковској области, у руским нападима на села у овим подручјима. 

Украјинске власти тврде да је више села гранатирано и у Никопољском региону, при чему су рањене најмање три особе. 

Москва тврди да је у наизменичним нападима руских и украјинских трупа у Доњцкој области страдало осам особа.

(Ukrinform, РИА)

Опширније Краће

Естонија испоручила Украјини ПВО системе

Украјина је од Естоније добила системе противваздушне одбране кратког домета "мистрал", саопштило је естонско Министарство одбране.

Ову испоруку је почетком јуна најавио министар одбране Естоније Хано Певкур, преноси Украјинска правда.

"Мистрал системи противваздушне одбране кратког домета и ракете које они користе испоручени су Украјини. Наставимо да подржавамо борце за слободу", наводи се у саопштењу естонског Министарства одбране.

Мистрал је модерни ракетни систем оспособљен да гађа авионе и хеликоптере, а конструисан је у Француској.

Претходно је Естонија Украјини испоручила противтенковске ракетне системе "џавелин", хаубице, артиљерију, антитенковске мине и минобацаче, више војних возила, комуникациону опрему као и лекове и намирнице.

У марту је та земља најавила пакет војне помоћи Кијеву вредан 20 милиона евра.

(Танјуг)

Опширније Краће

Више од 100.000 Украјинаца без струје

Због руског напада на енергетско постројење у Украјини 100.000 људи остало је без струје у северозападном региону Суми. У току су радови на поновном успостављању испорука електричне енергије, саопштила је национална електродистрибуција "Укренерго", а преноси Би-Би-Си.

За сада нема извештаја о жртвама или рањенима, као ни колики је обим причињене штете.

Пољска пребацује свој вишак струје Украјини како би јој помогла да превазиђе кризу изазвану руским нападима.

(Би-Би-Си)

Опширније Краће

Пољска: Најважније питање на НАТО самиту је одбрана Украјине

Пољски министар унутрашњих послова и управе Томаш Симонијак изјавио је да ће, према његовом мишљењу, најважнија питања током предстојећег самита НАТО у Вашингтону бити везана за одбрану Украјине и јачање источног крила Алијансе.

Према речима Симонијака, током самита савезници треба да се фокусирају на питање укључивања Украјине у Северноатлантску алијансу, али одбрана источног крила треба да буде подједнако важна.

"Мислим да је добар тренутак да савезници одговоре на питање шта даље са подршком Украјини, како приступамо питању чланства Украјине и других земаља у Алијанси и што нас највише занима – које ће акције Алијанса предузети у наредним годинама за појачање безбедност источног крила", рекао је пољски министар унутрашњих послова и управе.

Иако је пријем Украјине у НАТО немогућ док траје рат, према његовим речима, биће представљена перспектива чланства Украјине у Алијанси.

"Лидери Украјине су реални и знају да земља која је у рату неће бити примљена у НАТО. Они су одавно поставили курс на практичне акције, подршку, даље пакете помоћи и све напредније системе", закључио је пољски министар полиције. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Две особе погинуле у руским нападима на Херсон и Дњепропетровску област

Једна жена погинула је у руском нападу на Дњепропетровску област, саопштио је начелник регионалне војне управе те области Сергиј Лисак. 

Такође, један мушкарац погинуо је током руског гранатирања Херсона. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Ле Пен: Спречићемо Украјину да користи ракете дугог домета

Марин ле Пен из крајње десничарске странке Национално окупљање (РН), обећала је да ће премијер из њене странке, уколико крајња десница победи на изборима у Француској, спречити Кијев да користи оружје дугог домета које је испоручила Француска за напад унутар Русије и да ће осујетити председника Француске Емануела Макрона да пошаље француске војнике на украјинско тло.

"Ако Емануел Макрон жели да пошаље трупе у Украјину, а премијер је против тога, онда нема слања трупа у Украјину", рекла је Ле Пенова за Си-Ен-Ен.

(CNN)

Опширније Краће

Зеленски: Украјина вратила више од 3.000 људи из руског заробљеништва

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је Украјина већ учествовала у 53 размене и вратила 3.310 људи из руског заробљеништва.

"Настављамо да радимо и тражимо начине да сваког Украјинца ослободимо из руског заробљеништва, све наше војнике и цивиле, одрасле и децу", рекао је Зеленски у снимку објављеном на званичном Телеграм каналу председника Украјине.

(Укринформ)

Рјабков: Могућа извесна спецификација руске нуклеарне доктрине

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио је данас да би "извесна спецификација" у руској нуклеарној доктрини могла да се догоди "после неког времена", у контексту даље ескалације ситуације за шта су одговорни противници Москве.

Рјабков је навео да је у војној доктрини нуклеарни елемент детаљно разрађен, али да су потребне неке "концептуалне допуне и прилагођавања", додајући да је зато председник Руске Федерације Владимир Путин рекао да је доктрина "живи инструмент".

"Мислим да ће после извесног времена доћи до неке спецификације ових изузетно важних и веома одговорних питања у ситуацији даље ескалације", рекао је Рјабков у интервјуу за часопис Интернешенел аферс, преноси Тас.

Према његовим речима, у документу под називом "Основе државне политике у области нуклеарног одвраћања" је детаљније, садржајно и у вези са одређеним ситуацијама изложена нуклеарна компонента војне доктрине.

Раније је портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио да су у току разговори о потреби усклађивања руске нуклеарне доктрине са тренутном реалношћу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Украјинска ПВО: Oборена 24 од 27 руских дронова током ноћи

ПВО Украјине оборила је 24 од 27 руских дронова испаљених у ноћним нападима, саопштиле су украјинске снаге.

Наводе да су дронови оборени у 12 региона широм земље.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Руске снаге погодиле енергетску инфраструктуру у Сумској области

У нападу руских снага ноћас је погођена енергетска инфраструктура Сумске области у Украјини, саопштиле су регионалне власти.

"У ноћи 6. јула, услед напада руских снага употребом беспилотне летелице типа шахед, прекинуто је снабдевање струјом у насељеним местима региона у неколико округа", саопштила је војна управа Сумске области на Телеграму, преноси Укринформ.

Такође се наводи да хитне службе тренутно раде на обнављању испорука електричне енергије.

Због нестанка струје, привремено је обустављено и снабдевање водом у тим деловима Сумске области.

(Укринформ, Телеграм)

Опширније Краће

Виктор Орбан, премијер Мађарске која тренутно председава ЕУ, није добио мандат од Савета да посети Москву, али је добио критике због мировног пута не само од Уније већ и од Беле куће.

Након првог пута, у уторак, када се изненада састао у Кијеву с украјинским председником Володимиром Зеленским, јуче је с мировном иницијативом стигао у Москву код руског лидера.

Владимиру Путину поставио je три питања: шта мисли о постојећим мировним иницијативама, о прекиду ватре и мировним преговорима и када се они могу одржати. И треће, шта мисли о послератном систему европске безбедности.

"Русија се не залаже ни за какво примирје и паузу рата у Украјини, већ за потпуни и коначни крај", поручио је први човек Русије.

Ставови Москве и Кијева су веома удаљени, али Орбан неће одустати од мировне иницијативе.

У исто време у Украјину је из Немачке стигао трећи противваздухопловни ракетни систем "патриот".

Зеленски се захваљује партнерима и поручује да Украјине намерава да удвостручи капацитете ПВО током лета.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг открива шта Кијев може да очекује од самита од 9. до 11. јула у Вашингтону. Реч је, како је рекао, о значајном пакету помоћи који ће дугорочно ојачати подршку Украјини.

"НАТО ће координирати и испоручивати већину међународне безбедносне помоћи“, најављује Столтенберг.

На војном јачању ради и Москва. Спроводи вежбе које укључују мобилне лансере нуклеарних ракета "јарс".

Читај ми!