Извор: РТС

Нови руски удар на Доњецку област, четворо погинуло; медији: Погођен аеродром у Краснодарском

Рат у Украјини – 863. дан. Четворо људи је погинуло а више од 20 их је рањено у најновијем руском нападу на Доњецку област, саопштио начелник администрације Вадим филашкин. У ноћном нападу дронова и најмање две ракете оштећени су војни аеродром и електрична подстаница у Приморско-Ахтарску Краснодарске територије Руске Федерације, преносе медији.

Бела кућа забринута због Орбанове посете Москви

Сједињене Америчке државе су забринуте због посете премијера Виктора Орбана Москви, наводно, ово путовање не доприноси напретку решавања сукоба у Украјини саопштила портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

"Забринути смо због посете премијера Орбана Москви и сматрамо да је ово путовање у супротности са напорима да се успостави мир у Украјини“, рекла је она.

Жан-Пјер је истовремено скренула пажњу на то да је мађарски премијер посетио Русију уочи самита НАТО-а у Вашингтону.

Према њеним речима, овај састанак треба да покаже јединство земаља учесница Северноатлантског савеза.

(Известија)

Опширније Краће

Зеленски: Циљ Украјине да удвостручи капацитете ПВО

Председник Володимир Зеленски саопштио је да је Украјина намерава да удвостручи капацитете противваздушне одбране овог лета

"Пре свега, желео бих да се захвалим нашим партнерима на спровођењу споразума о ПВО. Поставили смо себи задатак да удвостручимо снагу нашег ПВО штита, а данас је почетак овога. Захваљујем Немачкој на Патриоту који је вец́ у Украјини. То је јака вест. Хвала Сједињеним Државама за још један корак да ојачају нашу противваздушну одбрану", поручио је Зеленски.

(Reuters)

Опширније Краће

Три питања за Путина

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да му је током састанка са руским председником Владимиром Путином поставио три питања о нападу на Украјину:

1. Шта Путин мисли о постојећим мировним иницијативама

2. Шта мисли о прекиду ватре и мировним преговорима и када се они могу одржати

3. Путиново мишљење о послератном систему европске безбедности

Орбан није дао одговоре владара Кремља на ова питања.

(Украјинска правда)

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV BEST QUALITY AVAIL.
Опширније Краће

Медији: Погођен аеродром у Краснодарском

У ноћном нападу дронова и најмање две ракете оштећени су војни аеродром и електрична подстаница у Приморско-Ахтарску Краснодарске територије Руске Федерације, преноси Астра Телеграм Канал.

Мнистарство одбране Руске Федерације саопштило је да је оборено 14 дронова, али није помињало погодак на војном аеродрому и електрани. О томе нису обавестиле ни локалне власти.

(Укринформ)

Опширније Краће

Филашкин: Нови удар на Доњецку област, четворо погинуло, више од 20 рањених

Четворо људи је погинуло а више од 20 их је рањено у најновијем руском нападу на Доњецку област, саопштио начелник Доњецке регионалне војне администрације Вадим филашкин.

Нагласио је да је заједница Селидовскаја стално изложена непријатељским нападима, па је боравак ту опасан, као иу остатку Доњецке области.

(Унијан)

Опширније Краће

Педседник Владимир Путин изразио је уверење у разговору с мађарским премијером Виктором Орбаном у Москви да би предлози Русије требало да буду кључ за решавање сукоба.

Истакао је да се Русија не залаже ни за какво примирје и паузу рата у Украјини, већ за потпуни и коначни крај.

Орбан истиче да су ставови Москве и Кијева веома удаљени, али да ће наставити да ради на постизању мира.

"Био сам у Кијеву, сада сам у Москви, схватио сам да су позиције (Украјине и Русије по питању решења) веома удаљене једна од друге да бисмо се приближили. Међутим, најважније је да смо направили корак - успоставили смо контакт, наставићу да радим у том правцу", рекао је Орбан.

(Танјуг, РИА Новости, Спутњик, Известија, Ројтерс)

EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS
Опширније Краће

Путин: Спреман сам да чујем ставове европских партнера по питању Украјине

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је спреман да чује став европских партнера по питању решавања ситуације у Украјини, с обзиром на то да је мађарски премијер Виктор Орбан стигао у Москву као председавајући Европског савета.

"Наравно, спреман сам да са вама (мађарским премијером Виктором Орбаном) разговарам о нијансама по овом (решавању ситуације у Украјини) питању и надам се да ћете ме упознати са својим ставом, ставом европских партнера", рекао је Путин приликом Орбанове посете, преноси Риа новости.

Орбан је захвалио Путину на пријему и казао да ће, "по свему судећи, Мађарска постати једина земља у Европи која ће моћи да разговара са свима".

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Мађарски премијер Виктор Орбан допутовао је у Москву да би разговарао са руским председником Владимиром Путином, пренела је агенција "Тас" позивајући се на Орбановог портпарола.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља навео је да ће Владимир Путин и Орбан разговарати о рату у Украјини.

(Reuters, РТС)

Опширније Краће

Амбасадор Немачке у Украјини: Стигао трећи ПВО "патриот"

Трећи противваздухопловни ракетни систем "патриот" стигао је у Украјину из Немачке, где је његова украјинска посада успешно завршила обуку, објавио је на Иксу немачки амбасадор у Украјини Мартин Јегер.

"Трећи ПВО систем 'патриот' из Немачке је већ стигао у Украјину. То ће ојачати заштиту становништва и инфраструктуре земље од авиона, дронова и пројектила. Украјинска посада успешно је прошла обуку у Немачкој последњих месеци", написао је дипломата.

(Укринформ)

Москва спроводи вежбе са мобилним лансерима нуклеарних ракета

Министарство одбране Русије саопштило је да спроводи вежбе које укључују мобилне лансере нуклеарних ракета "јарс".

Из Министарства наводе да је посада ракетних бацача у најмање два различита региона спремна да се крећу више од 100 километара и да вежба камуфлажу и распоређивање, преноси Интерфакс.

Војни ресор је саопштио да ће у оквиру заказаних пракси увежбавати интензивна маневарска дејства на борбеним патролним правцима, а објављени су и снимци вежби.

"Сличне вежбе ће у блиској будућности бити одржане и у другим ракетним формацијама", саопштило је Министарство одбране Русије.

Вежбе се спроводе мање од месец дана након што је Москва са Белорусијом одржала заједничке вежбе тактичког распоређивања нуклеарног оружја.

(Танјуг, Ројтерс)

(Видео Ројтерс)

Орбан: Без дијалога нећемо доћи до мира

Без дијалога и разговора нећемо доћи до мира, а још смо веома далеко од мировних преговора, рекао је јутрос за Радио Кошут мађарски премијер Виктор Орбан.

Европа може много више да уради да би се ситуација покренула у правцу мира, нагласио је председник Владе Мађарске.

Он је коментарисао разговоре са украјинским председником Зеленским и предстојећу посету Москви у светлу мађарског председавања Европској унији.

"Мађарска нема мандат да преговара у било чије име. Оно што ја сада радим може да изгледа као преговарачки формат јер седимо за столом разговарамо о разним питањима, али ми не преговарамо", рекао је Орбан.

Истакао је да му не треба мандат да би ишао на места која су у рату и опасности од рата и које имају негативне последице по Европу и Мађарску.

"Зеленском сам постављао питања шта су његове црвене линије, докле може да иде да би се упоставио мир", рекао је мађарски премијер.

Истакао је да Мађарска може бити добро оруђе у рукама људи који желе мир и да без дијалога неће отпочети мировни преговори.

(РТС)

Опширније Краће

Москва: 50 украјинских дронова уништено изнад Кубања, Ростова и Запорожја

Руски системи противваздушне одбране уништили су 50 беспилотних летелица војске Украјине изнад области Кубањ, Ростов и Запорожје, саопштило је Министарство одбране Русије.

Напомиње се да је од тога 14 дронова уништено над територијом Кубања, 26 над Запорожјем и 10 над Ростовском области.

(Известиа)

Опширније Краће

Шеф украјинске морнарице: Руска црноморска флота приморана да се повуче

Црноморска флота руске морнарице била је принуђена да премести скоро све своје борбене ратне бродове са Крима на друге локације, рекао је шеф украјинске морнарице.

Вицеадмирал Олексиј Нишпапа каже да главно поморско чвориште руске морнарице у Црном мору постаје неефикасно због напада Кијева.

Наводи да су украјински ракетни и поморски удари беспилотних летелица нанели велику штету бази у Севастопољу, логистичком центру за поправке, одржавање, обуку и складиштење муниције, између осталих важних функција за Русију.

"Они су успостављени током много деценија, вероватно векова. И очигледно је да сада губе ово чвориште", рекао је Нишпапа за Ројтерс у лучком граду Одеси уочи Дана ратне морнарице Украјине.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Током ноћи оборена сва 32 руска дрона

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су да су током ноћи обориле сва 32 дрона које је лансирала руска војска.

Како се навоси у објави на Телеграму, украјинска војска оборила је беспилотне летелице у седам региона.

Три беспилотне летелице су оборене изнад јужног региона Николајева, рекао је тамошњи начелник.

Још три су оборенe изнад Дњепропетровске области.

Начелник Кијевске области је известио да је противваздухопловна одбрана дејствовала по дроновима у раним јутарњим сатима.

(Reuters)

Опширније Краће

Власти Краснодарске области: Девојчица преминула од последица напада дроном

Шестогодишња девојчица преминула је у болници од последица напада дроном на град Приморско Ахтарск у руској Краснодарској области, рекао је регионални губернатор Венијамин Кондратјев.

Како је навео, шест особа је хоспитализовано након напада.

(Reuters)

Опширније Краће

Две особе су погинуле, а 26 људи је рањено у руским ударима на североисток, источну и југ Украјине, саопштавају локалне власти.

Русија неће прогласити прекид ватре све док Кијев не предузме неповратне кораке прихватљиве Москви, каже Владимир Путин.

Руски председник је изјавио да је Русија спремна да реципрочно одговори на потез САД да распореде ракете средњег и мањег домета у било ком региону света.

Украјински председник Володимир Зеленски наводи да је захвалан Западу на помоћи, али да касни, те да су поједине бригаде недовољно наоружане.

НАТО је одлучио да у Кијев пошаље сталног специјалног изасланика који ће координисати помоћ Украјини, изјавио је портпарол Алијансе.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба затражио је од партнера Кијева да дозволе да западним оружјем ударе на руску територију и обезбеде више артиљерије и муниције.

Мађарски премијер Виктор Орбан састаје се данас Москви са руским председником Владимиром Путином, обелоданио је за мађарски сервис Радија Слободна Европа извор из мађарске владе.

Зеленски је на Орбанову идеју о потенцијалном примирју на фронту одговорио да је Украјина у рату – "не можемо само да причамо о прекиду ватре. Мени је потребан план, за наш народ. Не можемо тек тако да верујемо Путину".

Око 190.000 регрута потписало је уговоре о придруживању руској војсци у 2024. години, тврди Дмитриј Медведев, а преноси РИА Новости.

Читај ми!