Извор: РТС

Зеленски повећава производњу војне опреме; Русија: Напредујемо на истоку Украјине

Рат у Украјини – 859. дан. На украјинском фронту води се око 90 битака, саопштио је Кијев, а најинтензивније су на харковском, покровском и доњецком правцу, где је погинуло петоро цвила. Руске снаге тврде да су покренуле офанзиву у регионима Харкова, Запорожја, Доњецка и Херсона, те да су заузеле два села у Харковској и Доњецкој области. Украјински председник Володимир Зеленски наводи да ће повећати производњу дронова, наоружања и друге војне опреме. Ипак, лист Економист пише да Украјини прети економска катастрофа.

Зеленски са америчким конгерсменима о новој набавци ПВО система

Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је са двостраначком делегацијом Представничког дома америчког Конгреса о даљој америчкој помоћи, посебно о додатним системима противваздушне одбране.

"Разговарали смо о главним областима даље америчке помоћи, укључујући додатне системе противваздушне одбране. Ово је критично важно, јер системи 'Патриот' помажу у спасавању живота људи и заштити инфраструктуре", навео је Зеленски на Телеграму.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Морнарица Украјине позвала руске туристе да напусте Крим

Портпарол Морнарице Украјине Дмитро Плетенчук позвао је руске туристе да напусте Крим, наводећи да на том полуострву има много војних објеката које ће, како је навео, украјинске одбрамбене снаге уништити.

"Постоји само један савет – напустите нашу територију. Ово је први. И друго, упозоравамо да на Криму има много војних објеката и, сходно томе, нико их неће оставити на миру све док су тамо, па извуците закључке и доносите одлуке које ће вам помоћи да сачувате живот и здравље", рекао је портпарол Морнаричких снага Украјине. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Нови напад на Доњецку област – три особе погинуле, 20 рањених

Три особе су погинуле, а 20 је рањено, у нападу руских снага на украјински град Селидово у Доњецкој области, саопштила је градска управа Селидова на Телеграм каналу.

Како је наведено, већина повређених је у тешком и средње тешком стању.

Градска управа Селидова наводи да су руске снаге у 11.10 часова бациле четири авионске бомбе на приватни стамбени сектор Селидова и да је тада погинула једна особа, а да су неколико сати касније, око 13.20, руске снаге гађале Селидово из противваздушног ракетног система Ураган, када су два цивила погинула, а више њих је рањено.

Наводи се да су у нападу уништене продавница и две стамбене зграде, а оштећена су и четири аутомобила.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Лавров на седници Савета безбедности УН 16. и 17. јула

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров учествоваће у дебатама у Савету безбедности Уједињених нација (УН) 16. и 17. јула, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Русија је преузела једномесечно председавање Саветом безбедности УН.

"Отворена министарска дебата о мултилатералној сарадњи за праведнији, више демократски и одрживији светски поредак биће одржана 16. јула", наводи се у саопштењу руског министарства.

Наглашено је да ће 17. јула бити одржана отворена дебата на министарском нивоу о ситуацији на Блиском истоку, укључујући палестинско питање.

"Током прва два догађаја председаваће руски министар спољних послова Сергеј Лавров", саопштило је Министарство спољних послова Русије.

(РИА)

Опширније Краће

Бербок: Да подржимо Украјину и заштитимо сваки центиметар Европе

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок позвала је на јачање подршке Украјини и заштиту сваког квадратног центиметра Европе.

"Иритирају ме дискусије у којима се подршка Украјини посматра као добротворни гест, а не као оно што заиста јесте – улагање у сопствену националну безбедност, заштиту мира и слободе... Не може бити већег националног интереса од овога", нагласила је Бербок у Берлину, на конференцији посвећеној Стратегији националне безбедности. 

(Tagesschau)

Опширније Краће

СБУ: Спречен покушај државног удара у Украјини

Украјинска служба безбедности (СБУ) и Канцеларија државног тужиоца саопштиле су да је група активиста прошле недеље планирала "провокације" у главном граду Кијеву, са циљем да заузму парламент и формирају привремену владу.

Четворица мушкараца су под истрагом, а двојици од њих је одређен притвор.

Осумњиченима прети казна до десет година затвора и одузимање имовине.

Припадници СБУ су током рације открили оружје и муницију, преноси украјински портал Телеграф.

Истрагом је утврђено да је током маја и јуна ове године група људи на друштвеним мрежама позивала на дискредитацију актуелног руководства државе, промену уставног поретка и преузимање државне власти у Украјини.

"Они су планирали да преко домаћих и страних информационих ресурса шире информације о 'немирима' у Кијеву како би дестабилизовали друштвено-политичку ситуацију унутар наше земље, што би ишло у прилог Руској Федерацији", наводи се у саопштењу СБУ.

Напомиње се да је организатор нереда био председник синдиката, који је и раније организовао провокације, а познат је по својој антиукрајинској позицији од 2015. године.

Да би спровео план, како наводе у СБУ, изнајмио је салу у Кијеву која може да прими две хиљаде људи, а такође је покушао да ангажује војно особље и наоружане чуваре приватних структура да изврше заплену.

"Завереници су 30. јуна планирали да одрже наводно забавни скуп у Кијеву, 'изаберу привремену владу, уђу у Врховну Раду, смене државни врх и спроведу преузимање власти. СБУ је благовремено разоткрила незаконите намере учесника, документовала њихове субверзивне активности и привела организаторе", истиче се у саопштењу украјинске слушбе безбедности.

(Танјуг)

Опширније Краће

Економист: Украјини прети економска катастрофа

Украјински БДП је за четвртину нижи него што је био пре руске инвазије, пише магазин Економист трврдећи да су недавни напади на инфраструктуру умањили прогнозе раста, те да Украјина има месец дана да избегне неизвршење обавеза.

"Мало је вероватно да се постигне нови договор са повериоцима за отплату дуга пре 1. августа, када истиче актуелни споразум. Уколико Украјина не би платила, то би дугорочно могло представљати катастрофу за опоравак земље", наводи се у чланку Економиста.

Кијев је у јуну предложио кредиторима да смање тренутну вредност украјинских дугова за 60 одсто, а  кредитори су понудили 22 одсто.

"Али чак и са тим предлогом, Украјина би успела само да састави крај с крајем. До краја године, однос дуга према БДП-у ће се приближити цифри од 94 одсто", пише у Економисту.

У недостатку договора, Украјина има две опције – да поново преговара о продужењу замрзавања отплате дуга или да прогласи неизвршење обавеза, истиче се у чланку.

(Economist)

Опширније Краће

Британски држављанин, добровољац и лекар украјинске војске погинуо на фронту

Британски држављанин, војни лекар и добровољац украјинске војске Петер Фуше погинуо је на фронту у борбама са руским трупама, потврдила је хуманитарна организација "Проџект Константни", чији је Фуше суоснивач.

Из фондације нису прецизирали у ком делу Украјине је Фуше погинуо.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Две особе погинуле у руском нападу на Доњецку област

Најмање две особе су погинуле, а осам је повређено у руском гранатирању града Украјинск, у Доњецкој области, саопштио је начелник украјинске Обласне војне управе (ОВА) Вадим Филашкин,

"Јутрос су Руси гранатирали град ракетним системом 'ураган', погодивши стамбено насеље. Две жене, старости 65 и 70 година, су погинуле", написао је регионални гувернер на Фејсбуку.

Напоменуо је да је према прелиминарним информацијама оштећено десет вишеспратница и једна управна зграда и да се утврђују коначне последице гранатирања.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Девојка у Одеси случајно убила војника из његовог "калашњикова"

У украјинском граду Одеса малолетна девојка је нехотице пуцала, и из "калашњикова" убила 23-годишњег падобранца Оружаних снага Украјине.

Несрећа се догодила, како наводи полиција, у изнајмљеном стану, где су два пара младих људи пила алкохолна пића, а оружје је припадало пријатељу жртве које он није предао по повратку из војне службе-

"Инцидент се догодио  ноћас, у једном од станова у Приморском округу. Полиција је по доласку на лице места установила да је убијени војник позвао свог пријатеља и две познанице, од 17 и 20 година, у посету. Док су заједно пили алкохол, млађа девојка је изразила жељу да растави митраљез, који припада 24-годишњем власнику стана", саопштила је прес служба полиције Одеског региона.

Седамнаестогодишња девојка узела је јуришну пушку калашњиков и случајно пуцала на борца украјинских оружаних снага који је био на одсуству, а он је преминуо од последица рањавања, поше у саопштењу.

У стану је била и двадесетогодишња девојка, саопштила је полиција.

Покренута је преткривична истрага у случају убиства из нехата, а уколико буде оптужена, девојци прети казна до пет година затвора за убиство из нехата.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Украјина повећава производњу дронова, наоружања и војне опреме

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да Украјина повећава производњу дронова, наоружања, муниције, опреме, машина за разминирање и свега што је потребно на фронту, преноси Укринформ.

Према његовим речима, овај рат показује да је технологија на бојном пољу ефикасна одбрана од агресије у савременом свету.

"Сваког месеца све више компанија и програмера уводи нова решења за ефикасно супротстављање непријатељу. Захвалан сам свима који су допринели овој украјинској снази", рекао је Зеленски.

Генерални директор Укроборонпрома Херман Сметанин рекао је раније да је Украјина успела да развије и покрене масовну производњу ударних дронова великог домета који погађају стратешке циљеве на удаљености већој од 1.000 километара.

(Танјуг/Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Под нашом контролом још два села на истоку Украјине

Министарство одбране Русије саопштило је да су њене снаге преузеле контролу над два села на истоку Украјине.

У саопштењу се наводи да руска војска сада контролише насеље Степова Новоселoвка у Харковској и Новопокровско у Доњецкој области.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјина о трупама на граници са Белорусијом: Држимо само "неопходан" број војника

Кремљ је саопштио да су извештаји да Украјина распоређује трупе дуж границе са Белорусијом разлог за забринутост.

Белорусија, блиски савезник Русије, рекла је прошле недеље да Кијев јача своје снаге дуж заједничке границе две земље.

Са друге стране, украјинска гранична стража одбацила је те тврдње истакавши да је реч о "информативној операцији“ Минска уз подршку Москве.

Портпарол граничне страже Андриј Демченко за украјинску националну телевизију навео је да погранично подручје са Белорусијом остаје "претеће“ и да Украјина тамо одржава неопходан број снага да спречи било какве провокације.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Одбијени руски напади на села у Доњецкој области за која Москва тврди да контролише

Украјинска војска саопштила је да је одбила руске нападе у близини Новоалександрoвке и Спирне у источној области Доњецка дан након што су руске снаге преузеле контролу над та два села.

Источни фронт Покровскa, који обухвата Новоалександрoвку, остао је место најжешћих борби, са 42 одбијена напада од укупно 142 битке током протеклог дана, саопштила је војска.

Русија је задржала војно присуство преко границе са северним украјинским регионима Чернигова и Сумија, саопштила је војска, додајући да московске снаге повећавају густину минских поља у тој области и такође спроводе диверзантске активности.

Истакао је да је тај део границе помно праћен у потрази за било каквим знаком да Русија планира да тамо отвори нови фронт како би извршила притисак на бројчано надмоћне украјинске браниоце.

Русија је у мају покренула напад на пограничне области североисточног региона Харкова, отварајући нови фронт.

Њене снаге су наставиле са нападима тамо у понедељак, нападајући у близини Волчанска и Липција, саопштила је војска.

(Reuters)

Опширније Краће

Локалне власти: Седморо повређених у ракетном нападу на Дњепар

Начелник Дњепропетровске области Сергеј Лисак навео је да је седам особа повређено у нападу руских балистичких ракета на украјински град Дњепар, укључујући 15-годишњег дечака.

Како је навео у објави на Телеграму, једна особа је хоспитализована.

Додао је да је руски дрон и артиљеријски напад на Никопољски округ у Дњепропетровској области, који се налази на југоистоку Украјине, у недељу увече оштетио пет стамбених зграда, далеководе, гасоводе и другу инфраструктуру.

(Reuters)

Опширније Краће

Руски ПВО системи оборили 25 украјинских дронова изнад Брјанске и Курске области

Украјина је напала руске области Брјанск и Курск са најмање 25 беспилотних летелица, према речима губернатора са југозапада Русије, који су рекли да су сви лансирани дронови уништени.

Руски системи противваздухопловне одбране оборили су 18 дронова изнад региона Брјанска који се граничи са Украјином, објавио је губернатор Александар Богомаз на Телеграму.

Додао је да су удари долазили у неколико таласа и да су дронови оборени у многим областима у региону.

Алексеј Смирнов, губернатор Курске области која се такође граничи са Украјином, навео је на Телеграму да је седам дронова уништено изнад тог региона.

Оба губернатора истакла су да у нападима није било повређених нити веће материјалне штете.

(Reuters)

Опширније Краће

У ракетном нападу на украјинску пошту у недељу у Харкову страдала је једна особа, а 10 је повређено. Украјинске власти саопштиле су и да је руска војска гранатирала Дњепарски округ у Херсону, при чему је повређен 53-годишњи мушкарац.

Министарство одбране РФ саопштило је да су руске снаге заузеле села Спирне и Новоолександровка у источној украјинској области Доњецка.

Руски противваздушни одбрамбени системи уништили су 36 дронова које је Украјина лансирала преко ноћи на неколико региона на југозападу Русије, наводи Москва. Велики број украјинских дронова напао је руску челичану "Новолипецк".

У међувремену, украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да ће план за окончање рата бити готов ове године.

Немачки извоз оружја је другу годину заредом достигао рекордан ниво, углавном због пружања војне помоћи Украјини – две трећине немачког извоза оружја било је намењено управо Украјини у првој половини 2024. године.

Читај ми!