Извор: РТС

Кијев: Руси навођеним бомбама гађају Харков; Захарова: Спречићемо Украјинце да нападну енергетске објекте

Рат у Украјини – 850. дан. Руске навођене бомбе погодиле су стамбену зграду у другом највећем граду у Украјини, погинуле су три особе, а поврећено је 52, навео је председник Украјине Володимир Зеленски и истакао да је потребна помоћ савезника. Москва ће учинити све да лиши Украјину могућност да нападне руске енергетске објекте, саопштава портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Вилан у руском затвору већ 2.000 дана, позива Бајдена да му помогне

Бивши амерички маринац Пол Вилан који је осуђен за шпијунажу у Русији, позвао је америчког председника Џозефа Бајдена да предузме одговарајуће мере како би му обезбедио излазак из затвора у којем је више од 2.000 дана.

Вилан je рекао за Си-Ен-Ен, из казнене колоније Мордовија у централној Русији, да је то "невероватно много времена за злочин који се никада није догодио".

Такође, рекао је да Бајден треба да помогне и у ослобађању другог заточеног Американца у Русији, новинара Евана Гершковича.

Вилан, кога је амерички Стејт департмент прогласио незаконито притвореним, радио у обезбеђењу америчке компаније за производњу делова за возила када је ухапшен у Москви у децембру 2018. године и осуђен на 16 година затвора 2020. године.

Иако верује да је америчка влада озбиљно схватила његов случај, бивши маринац је рекао да жели да га влада схвати "озбиљније".

"Све док се не предузму одлучне акције, док не дође до снажног одговора на овакво понашање, они (Руси) ће наставити да хватају људе као што су (бивши амерички маринац) Тревор (Рид) и (америчка кошаркашица) Бритни (Грајнер) и Еван и други", рекао је Вилан.

(CNN)

Опширније Краће

Моксва: Оружане снаге Украјине поново напале Енергодар

Украјинске трупе напале су Енергодар у Запорошкој области уз помоћ дронова, рекао је шеф града Едуард Сеновоз.

"Забележена су три доласка беспилотних летелица", написао је Сеноваз на Телеграму.

Како наводи Сеновоз, успели су да приземље једну направу у близини трафостанице Радуга, која је такође била на удару дан раније, док су друга два дрона експлодирала су у стамбеној зони.

Наводи се да је приликом експлозије је повређена једна особа и да постоји опсност од нових напада, преноси РИА.

(РИА Новости)

Опширније Краће

Зеленски: Радимо све што је у нашој моћи да одговоримо на руске нападе

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да Украјина чини све како би у потпуности одговорила на руске нападе, напомињући да је Русија само од почетка јуна употребила више од 2.400 вођених авио-бомби против Украјине.

Подсетио је да тренутно у Харкову још траје рашчишћавање рушевина на месту удара руске авио-бомбе.

"Четири контролисане ваздушне бомбе погодиле су град - ово је потпуно прорачунат терор. Једна од бомби уништила је стамбену зграду у централном делу града, поред аутобуске станице. За сада се зна за више од 40 повређених и трауматизованих у граду... Три особе у Харкову су погинуле у данашњим нападима", рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Укринформ.

Додаје да је акција спасавања отежана јер је дошло до урушавања конструкције зграде.

Навео је да се овакви руски напади свакодневно врше на Доњецку област и на друге украјинске фронтове и пограничне регионе.

"Украјини су потребне снаге и средства за уништавање носача ових бомби, посебно руских борбених авиона тамо где се налазе. Овај корак је обавезан", додао је председник Украјине.

Зеленски се захвалио САДна помоћи која је, како каже, помогла да стабилизују ситуацију у пограничним регионима Харкова.

"Успели смо да уништимо руске ракетне бацаче близу границе и смањимо концентрацију руских окупатора. Такве одлуке се морају наставити. Значајно смањење руског ракетног терора против Харкова и региона доказује да је апсолутно могуће заштитити наше градове и заједнице од руских бомби", нагласио је Зеленски.

Истиче да је посебно важна испорука савремених ПВО система "патриот" Украјини и убрзање обуке украјинских пилота за Ф-16.

"Руски терор мора да изгуби, а то је у интересу свих који желе да живе у свету без рата, који терористи увек шире, увек када не изгубе", закључио је председник Украјине.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хабек позвао Кину да не преусмерава извоз европске робе у Русију

Немачки министар економије Роберт Хабек позвао је Кину да престане да преусмерава извоз европске робе у Русију која би могла да се користи у рату против Украјине.

"ЕУ неће прихватити заобилажење санкција које су уведене Русији", рекао је Хабек новинарима у Шангају након разговора са кинеским министром трговине Ванг Вентаом и министром индустрије и технологије Ђин Цуанглонгом, преноси Блумберг.

Хабек је истакао да је трговинска размена Кине са Русијом прошле године порасла за више од 40 одсто и да је само нешто више од половине тог повећања последица енергената, док остатак чини роба двоструке намене.

Он је то питање покренуо у разговорима са званичницима кинеске владе након што су се они пожалили да Немачка отежава кинеске инвестиције у технолошком сектору и да намеће строжију контролу извоза критичних производа као што је роба двоструке намене, рекао је вицеканцелар.

Хабек је са њима разговарао о питањима енергетске сарадње, људских права и трговине.

(Танјуг)

Опширније Краће

Захарова: Учинићемо све да Кијеву одузмемо могућност напада на енергетске објекте

Руска Федерација ће учинити све да лиши кијевски режим могућности да нападне руске енергетске објекте, саопштава портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је Овако је прокоментарисала напад Оружаних снага Украјине (ОСУ) на трафостаницу Раинбов у Енергодару.

"Схватајући потпуну некомпетентност режима Зеленског, наша земља ће предузети све неопходне мере у вези са њим како би кијевском режиму одузела могућност да изврши такве нападе", коментарисала је Захарова ранији напад Украјине на руску трафостаницу.

(Известиа)

Опширније Краће

Стејт департмент: Бас у Кијеву истакао трајну подршку САД Украјини

Подсекретар за политичка питања у Стејт департменту Џон Бас састао се у Кијеву са високим званичницима украјинске владе да би истакао трајну подршку САД демократији, суверенитету и територијалном интегритету Украјине, саопштио је Стејт департмент.

Бас се састао са украјинским премијером Денисом Шмихалом, шефом кабинета председника Андријем Јермаком, министром спољних послова Дмитром Кулебом, министром одбране Рустемом Умеровом, министром за стратешку индустрију Александром Камишином, посланицима и представницима цивилног друштва, наведено је у саопштењу.

Током сусрета било је речи о утицају нове америчке безбедносне и економске помоћи, дугорочним безбедносним и другим обавезама, као и о текућим раду на јачању опоравка Украјине.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Троје мртвих у удару Русије на Харков навођеним бомбама

Руске трупе су навођеним бомбама поново гађале Харков, рекао је украјински председник Володимир Зеленски на Фејсбуку.

"Нажалост, погођена је стамбена зграда. Рушевине се рашчишћавају. Све неопходне службе су на лицу места. За сада има 19 рањених и троје мртвих", написао је Зеленски.

Како каже, руски терор са вођеним ваздушним бомбама мора и може да буде заустављен, објавио је поруку Зеленски, додавши да су за то потребне су смеле одлуке партнера Украјине.

Зеленски истиче да би уз такве одлуке  Украјина могла да  – "уништи руске терористе и руске борбене авионе тамо где се налазе".

"Већ смо доказали да је могуће заштитити животе људи од ракетног терора, посебно чишћењем граничних подручја од терористичких бацача", објавио је украјински председник

(Укринформ, Facebook)

Начелник Харковске области: У руском нападу убијена два цивила

Начелник Харковске области Олег Синегубов рекао је да су у руском нападу на град Харков убијена два цивила, а двојица су рањена.

Наводи да је повређено најмање 18 људи повређено при нападу у којем су руске снаге, како каже, гађале стамбене четврти.

(Reuters)

FOTO:TANJUG/AP (HOGP)

Украјински напад на Салтиково, Доњецк и Горловку, више погинулих и повређених цивила

Услед украјинског гранатирања села Салтиково у Белгородској области погинуо је један цивил, док су у нападу на Доњецк и Горловку погинуле три, а рањене четири особе, саопштили су руски званичници.

Опширније Краће

Напад на руски полигон у Краснодарској Покрајини, уништене касарне и хангар

Девет руских војника повређено је у украјинском нападу дроновима у Јејску у Краснодарској Покрајини Русије.

Оштећени су касарна и хангар, саопштили су руски званичници.

 (УНИАН).

Опширније Краће

Њујорк тајмс: Украјинци се крију од одреда за мобилизацију

Десетине хиљада украјинских мушкараца избегава регрутацију јер не желе да учествују у "крвавом позиционом" сукобу, пише Њујорк тајмс.

Како се наводи, тешко је утврдити тачан број мушкараца који се крије од власти, али у великим градовима, попут Кијева и Лаврова, број чланова група на друштвеним мрежама у којима једни друге упозоравају на мобилизацију броји десетине хиљада.

Истиче се да се Украјинци плаше да не погину у борбама, јер Кијев шаље војнике на фронт "без довољне обуке".

(The New York Times)

Опширније Краће

Руски ракетни удари из Азовског мора, испаљене крстареће ракете "калибар"

Руске снаге испалиле су четири ракете крстареће ракете "калибар" из Азовског мора ка Украјини, саопштио је начелник прес-центра за стратешке комуникације Одбрамбених снага јужне Украјине Дмитриј Плетенчук.

Према његовим речима, украјинско ваздухопловство је оборило све ракете.

(УНИАН)

Опширније Краће

Руски напади ракетама и дроновима на украјински енергетски систем

Русија је извела комбиновани напад дроновима и ракетама на објекте кључне енергетске инфраструктуре у више региона Украјине, саопштио је командант украјинских Ваздухопловних снага Никола Олешчук.

Према његовим речима, руске снаге лансирале су 16 пројектила различитих типова и 13 јуришних беспилотних летелица.

Министарство енергетике Украјине саопштило је да су нападнути енергетски преносни системи у јужним и западним регионима Украјине, што је проузроковало оштећења опреме.

У области Запорожја двојица радника на енергетском систему су повређена у руским нападима и превезени су у болницу, објавио је оператер мреже Укренерго на друштвеним медијима.

У Лавовској области, руска ракета је погодила један енергетски објекат, што је проузроковало пожар, известио је начелник Максим Кжицки, али за сада нема информација о обиму штете.

У граду Ивано-Франкивск, градоначелник Руслан Мартсинкив известио је о разбијеним прозорима у вртићу и на стамбеној згради, а експлозије су се чуле и у северозападном граду Луцку у области Волин, као и изнад области Виниција око 4.45 ујутро по локалном времену, јавља Суспилне.

(Укрінформ, УНИАН)

Опширније Краће

Руски амбасадор: САД се тресу пред успехом Русије

Америчке власти се "тресу пред успехом Русије, беже од озбиљног разговора са њом", укључујући и расправу о мировним иницијативама председника Владимира Путина, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

"Видите да се америчка администрација тресе од успеха који демонстрирамо. Погледајте шта се дешава на Капитолу када се предлажу нови закони да се Русија проглашава државним спонзором тероризма. Уствари, многи званичници, једноставно, беже од нас, и не желе да започну озбиљан разговор, игноришу предлоге које је наш председник изнео у вези решавања ситуације у Украјини", рекао је Антонов новинарима, преносе РИА Новости.

Претходно је Путин изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, у којима је предложио признавање статуса Крима, самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области као региона Русије, консолидацију ванблоковског и ненуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција, али је украјинска страна одбацила предлог.

(Танјуг)

Опширније Краће

Украјина: Двојица блогера оптужена за одавање поверљивих војних информација

Украјинска Служба безбедности (СБУ) оптужила је двојицу блогера са социјалних мрежа за наводно дељење положаја украјинске војске на друштвеним мрежама, пренели су украјински медији.

Први неименовани мушкарац из Запорожја наводно је делио борбене положаје украјинских снага у Купјанском рејону Харківске области, као и украјинске одбрамбене позиције близу Роботине у Запорошкој области, преноси Кијев Индипендент, наводећи да је оптужени делио поверљиве детаље на свом Телеграм каналу на којем има више од 140.000 пратилаца.

Према тврдњама СБУ, мушкарац је такође уживо преносио кретање оклопних возила и артиљеријских система украјинске војске.

Други оптужени мушкарац из Виницке области, објавио је на свом Телеграм каналу геолокацију и видео-снимак украјинског војног хеликоптера у лету.

Осумњичени су оптужени на основу члана украјинског кривичног закона о "неовлашћеном ширењу информација о кретању одбрамбених снага".

У својој јавној објави, СБУ наглашава да се дистрибуција фотографија и видео-материјала на мрежама који угрожавају позиције украјинских снага "сматра помагањем непријатеља и представља кривично дело које се кажњава по закону".

Истрага СБУ је у току, а ако буду осуђени, двојица мушкараца се суочавају са затворском казном до осам година затвора.

(Танјуг

Опширније Краће

САД наредиле затварање руских визних центара у Вашингтону и Њујорку

Америчке власти су обавестиле руске дипломате у Америци да се филијале визних центара у Вашингтону и Њујорку затварају, али ће конзуларна подршка бити настављена упркос повећаном обиму посла, рекао је новинарима амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов.

"Свакодневно се врше напади на нас, а данас, пре једног сата, Американци су нам послали обавештење да се визни центри затварају и да сада додатни терет пада на плећа руских дипломата и конзула", рекао је руски дипломата после церемоније у знак сећања на годишњицу почетка Великог отаџбинског рата, преноси РИА Новости.

Истовремено, Антонов је напоменуо да америчка страна није објаснила разлоге за овакву одлуку и да руска још није најавила могуће узвратне мере. Дипломата је објаснио да Сједињене Државе немају таквих проблема у Русији, у своја два генерална конзулата.

"Ово је озбиљан додатни терет за нас имајући у виду чињеницу да су људи у нашим генералним конзулатима у Хјустону и Њујорку исцрпљени", рекао је он, уверавајући да ће руска амбасада учинити све да својим сународницима обезбеди неопходне правне и конзуларне услуге.

Како је нагласио руски дипломата, САД свим силама покушавају да промене руску спољну политику и приморају дипломате да се "крију иза зидова амбасаде".

"То се неће десити. Све док је и последњи руски дипломата овде, извршаваћемо своје задатке и инструкције које добијамо из Москве", обећао је Антонов.

(Танјуг

Опширније Краће

Сукоби су најжешћи на истоку земље. Јуче је током поподнева, како наводи Кијев, гранатирано складиште хране у Кривом Рогу. Две особе су повређене.

Украјина жели да се други мировни самит одржи до краја ове године, изјавио је заменик шефа кабинета председника Украјине Игор Жовква.

Владимир Путин рекао је да ће Русија наставити да развија свој арсенал нуклеарног оружја, највећег на свету, као средство одвраћања и да ће војску која се бори у Украјини снабдевати најновијим оружјем и беспилотним летелицама.

Украјински председник Володимир Зеленски именовао је Oлексија Морозова за шефа Управе државне безбедности (УДО).

Читај ми!