Извор: РТС

Напад на Краснодар, пожар у рафинерији; Пентагон: Употреба оружја из САД није ограничена на Харковску област на руској страни

Рат у Украјини – 849. дан. У нападу дроновима на рафинерију и више објеката у Краснодарској области Русије повређено је неколико особа. Пентагон је саопштио да Украјина може да користи оружје које је испоручила Америка како би гађала руске снаге које нападају украјинске трупе било где преко границе са Русијом.

Шеф кабинета Зеленског: Украјина жели други мировни самит до краја године

Украјина жели да се други мировни самит одржи до краја ове године, изјавио је заменик шефа кабинета председника Украјине Ихор Жовква.

"Желимо да се одржи други мировни самит пре краја године. Процес не треба одлагати. Украјина, као нико други, жели мир што је пре могуће. Али ми дефинитивно не желимо мир на основу тзв. руског признања реалности, како кажу", рекао је он у интервјуу агенцији Интерфакс-Украјина.

Према његовим речима, председник Украјине Володимир Зеленски је рекао да је могуће започети преговоре са Русијом још сутра уз један врло једноставан услов - повлачење трупа са територије Украјине. 

"Али, видите да нема чак ни наговештаја о томе. Нико ни не размишља о томе", истакао је Жовква.

Одговарајући на питање од чега ће зависити одржавање другог самита мира, пошто је Швајцарска већ саопштила да се такав самит може одржати и пре председничких избора у САД у новембру ове године, Жовква је одговорио да су избори у САД важан догађај, који прати цео свет.

"Али чини ми се да је интензитет рада у тематским групама одлучујући за датум одржавања другог самита. Чули сте председника који је рекао да други мировни самит неће бити одржан за неколико година, већ за неколико месеци. Ово је став Украјине", рекао је заменик шефа кабинета председника.

Он је истакао и улогу Швајцарске у дефинитивно успешној организацији првог мировног самита. "Сада смо у контакту са њеним тимом да бисмо ажурирали листу нових земаља", рекао је Жовква.

На питање где би могао да се одржи други мировни самит, заменик шефа кабинета председника Украјине напоменуо је да Украјина свакако има разумевања за потенцијалне земље, али да не жели да олакша посао агресору.

"Постоји велики број земаља и са великим степеном вероватноће могу да кажем да  се такав самит може одржати у некој од земаља глобалног југа. И било би логично, јер је први самит одржан у неутралној Швајцарској. Овај самит би требало да се одржи у једној од земаља глобалног југа", истакао је Жовква.

(Танјуг, Reuters)
Опширније Краће

Кијев: Погођено складиште хране у Кривом Рогу, повређене две особе

У Кривом Рогу је гранатирано складиште хране, саопштиле су одбрамбене снаге Јужне Украјине, пренео је Укринформ.

Напомињу да су у нападу повређене две особе, а да је од последица удара избио пожар.

(Укринформ)
Опширније Краће

Путин: Русија ће наставити да развија нуклеарни арсенал како би се сачувала глобална равнотежа моћи

Владимир Путин рекао је да ће Русија наставити да развија свој арсенал нуклеарног оружја, највећег на свету, као средство одвраћања и да ће војску која се бори у Украјини снабдевати најновијим оружјем и беспилотним летелицама.

Путин је говорио у Кремљу на церемонији којој су присуствовали дипломци војних, полицијских и обавештајних академија.

Планирамо да даље развијамо нуклеарну тријаду као гаранцију стратешког одвраћања и да очувамо равнотежу снага у свету“, рекао је Путин.

Руска нуклеарна тријада односи се на пројектиле који се лансирају са копна, мора и ваздуха.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски именовао новог шефа Управе државне безбедности

Украјински председник Володимир Зеленски именовао је Oлексија Морозова за шефа Управе државне безбедности (УДО).

Одговарајућа уредба објављена је на сајту председника, преноси Укринформ.

Зеленски је 9. маја отпустио Сергија Руда, шефа Управе државне безбедности (УДО), тела које је наводно одговорно за неуспели покушај убиства украјинског лидера, пренео је Ројтерс.

Зеленски је издао декрет о разрешењу Руда, али није навео ко ће га заменити на челу УДО.

Украјинска служба безбедности (СБУ) претходно је привела два пуковника Управе државне безбедности (УДО) који су осумњичени да су заједно са још тројицом оптужених припремали покушај убиства украјинског председника, шефа СБУ Василија Маљука, начелника Главне обавештајне управе Кирила Буданова и других високих званичника по налогу руских специјалних служби.

(Танјуг/Укринформ, Reuters)

Опширније Краће

ЕУ одобрила преговарачке оквире за Украјину и Молдавију, почетак 25. јуна

Државе чланице ЕУ одобриле су преговарачке оквире за приступање Украјине и Молдавије том блоку, чиме се отвара пут за покретање преговора 25. јуна у Луксембургу, саопштило је белгијско председавање ЕУ.

"Савет ЕУ усвојио је опште ставове ЕУ, укључујући преговарачке оквире за приступне преговоре са Украјином и Молдавијом. Тиме се отвара пут за покретање преговора у уторак 25. јуна у Луксембургу", наводи се у објави на друштвеној мрежи Икс.

Стални представници ЕУ постигли су 14. јуна начелни договор о оквиру за приступне преговоре између Украјине и Молдавије. Претходно је Европска комисија саопштила да Украјина и Молдавија испуњавају све критеријуме потребне за формални почетак преговора о чланству у ЕУ.

Земље ЕУ одлучиле су 14. децембра да почну преговоре са Украјином и Молдавијом о приступању Европској унији након што је мађарски премијер Виктор Орбан напустио салу на почетку гласања и тако омогућио да одлука буде донета једногласно.

(X, Tanjug)

Опширније Краће

Кијев: Украјински дронови погодили четири руске рафинерије

Украјинска војска саопштила је да су њене беспилотне летелице погодиле четири нафтне рафинерије, радарске станице и друге војне објекте у Русији.

"Беспилотне летелице пале су на рафинерије нафте Афипски, Илски, Краснодар и Астрахан", наведено је у саопштењу украјинске војске у апликацији за размену порука Телеграм, преноси Ројтерс.

Како је даље наведено, погођене су и радарске станице и руски обавештајни центри у Брјанској области и на Криму.

Додаје се да су извршени удари складишта и припремне локације дронова у руском Краснодарском региону.

Како је раније објављено, услед напада на рафинерију нафте Илски избио је пожар и две особе су повређене.

Из Оперативног штаба су додали да су оштећени комунални објекти и да је пожар на површини од 50 квадратних метара у међувремену угашен. Осим тога, у нападу беспилотних летелица оштећена је и аутобуска станица у Краснодару при чему је такође повређено неколико особа.

(Reuters)

Опширније Краће

Лавров: НАТО ће ометати формирање евроазијске безбедносне структуре

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је да ће НАТО ометати формирање евроазијске безбедносне структуре и да Алијанса жели да сама реши питања стабилности у Евроазији.

"Претње које се јављају евроазијској безбедности долазе из различитих праваца, али у огромној већини случајева извор ових претњи је агресивна линија НАТО-а, који жели да приватизује и потчини сва питања која се односе на обезбеђивање стабилности на нашем простору", рекао је Лавров после резултата Министарског савета Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Додао је да је ОДКБ сагласан са потребом формирања безбедносне структуре у Евроазији. "НАТО ће дати све од себе да омета овакве фер процесе, али то апсолутно није алтернатива", нагласио је министар.

(Танјуг)

Опширније Краће

Пентагон: Употреба оружја из САД није ограничена на Харков

Украјина може да користи оружје које је испоручила Америка да погоди руске снаге које нападају украјинске трупе било где преко границе са Русијом, а не само на руској територији у близини украјинске Харковске области, саопштио је Пентагон.

Председник Џозеф Бајден прошлог месеца дао је Кијеву "зелено светло" да лансира оружје које је испоручила Америка на војне циљеве у Русији.

Званичници су, међутим, тада рекли да се Бајденова одлука односи само на мете унутар Русије у близини границе са украјинском Харковском области на истоку.

Портпарол Пентагона, генерал-мајор Патрик Рајдер, рекао је новинарима да, иако није било промене у политици, украјинска употреба оружја против руских трупа није ограничена само на Харковску област на руској страни.

"Способност да се може узвратити ватра је заиста оно на шта је фокусирана ова политика, пошто видимо руске снаге да пуцају преко границе. Украјина мора да има могућност да узврати ватру на те копнене снаге, користећи муницију коју обезбеђују САД", рекао је Рајдер.

Према његовим речима, реч је о самоодбрани и зато то Украјина и треба да уради. 

(Reuters)

Опширније Краће

Напад дроновима на Краснодар, пожар у рафинерији

У нападу дроновима на рафинерију и неколико објеката у Краснодарској области Русије повређено је неколико особа. Беспилотна летелица пала је на рафинерију нафте Илски након чега је избио пожар, а две особе су повређене, саопштио је јутрос регионални оперативни штаб.

"Јутрос око 4.00, служба ЕДДС Северског округа добила је информацију о паду УАВ на територији Рафинерије нафте Илски“, наводи се у објави.

Из Оперативног штаба су додали да су оштећени комунални објекти. Пожар на површини од 50 квадратних метара је у међувремену угашен.

Осим тога, у нападу дроновима оштећена је и аутобуска станица у Краснодару при чему је такође повређено неколико особа, преноси РИА Новости.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Рат у Украјини ушао је у 849. дан. Не престају борбе на истоку земље. Поново је гађан Харков, али није забележена већа материјална штета.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија разматра промене доктрине у коришћењу нуклеарног оружја.

Генералштаб Украјине наводи да је на фронту током јучерашњег дана било више од 47 борбених окршаја са руским трупама на Покровском правцу.

Румунски Врховни савет одбране одобрио је слање одбрамбеног система "патриот" Украјини, али уз услов да се наставе преговори са њеним савезницима у НАТО-у, а посебно САД, о испоруци Румунији "сличног или еквивалентног система".

Читај ми!