Путин: Разматрамо промене доктрине за употребу нуклеарног оружја; Кијев: Оштећена енергетска постројења после ноћног напада Русије

Рат у Украјини – 848. дан. Током ноћи су ПВО системи обарали дронове и ракете и у Украјини и у Русији. Пожар је избио на складишту горива у руској Републици Адигеја услед украјинског напада дроном, али је већ угашен, саопштава Москва. Са друге стране, напад Русије је оштетио енергетску инфраструктуру у четири украјинска региона, објављује Кијев. Председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија разматра промене доктрине у коришћењу нуклеарног оружја.

Гађан Харков, одјекнула експлозија на периферији града

Експлозија је одјекнула на периферији Харкова, јавља Укринформ.

Претпоставља се да је реч о ваздушном нападу.

У граду је проглашена узбуна за ваздушну опасност.

(Укринформ)
Опширније Краће

Румунија шаље одбрамбени систем "патриот" Украјини

Румунски Врховни савет одбране одобрио је данас слање одбрамбеног система "патриот" Украјини, али уз услов да се наставе преговори са њеним савезницима у НАТО, а посебно САД, о испоруци Румунији "сличног или еквивалентног система", преноси румунски портал Диги 24.

"С обзиром на значајно погоршање безбедносне ситуације у Украјини као резултат упорних и масовних напада Русије на цивилно становништво и цивилну инфраструктуру, посебно енергетску, као и регионалне последице ове ситуације, укључујући и по безбедност Румуније, у блиској координацији са чланицама Алијансе, чланови Савета су одлучили да донирају Украјини Патриот систем", наводи се у саопштењу румунског Савета одбране.

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да ће одлука Румуније да његовој земљи пошаље систем противваздушне одбране "патриота" ојачати украјински штит и безбедност широм Европе.

(Танјуг)
Опширније Краће

Путин: Русија разматра промене доктрине за употребу нуклеарног оружја

Председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија разматра промене доктрине у коришћењу нуклеарног оружја, пренео је Ројтерс.

Како наводи агенција, тренутна доктрина наводи да Русија може да користи то оружје само као одговор на нуклеарни напад или у случају конвенционалног напада који представља егзистенцијалну претњу држави.

Путин је у данашњем обраћању новинарима након посете Вијетнаму рекао да Москва очекује да ће сарадња са Северном Корејом служити као противтежа Западу, али да не постоји потреба за коришћењем севернокорејских војника у Украјини, пренели су руски медији.

Истакао је да не искључује могућност да Русија снабдева Северну Кореју високопрецизним оружјем.

(Reuters)

 

 

Опширније Краће

Румунско министарство одбране противи се слању система "патриот" у Украјину

Румунски Врховни савет за националну одбрану требало би данас да одлучи да ли ће послати амерички противваздушни ракетни систем "патриот" Украјини, иако је румунско министарство одбране навело да сада није најбоље време за то.

Председник Румуније Клаус Јоханис примио је извештај Министарства одбране у којем се наводи да сада није право време да се систем "патриот" пошаље у Украјину, пренео је "Еурактив".

Међутим, коначна одлука је на Савету националне одбране, којим председава Јоханис.

Очекује се да ће савет имати тешке расправе између политичких и војних лидера.

Румунски министар одбране Ангел Тилвар противио се више пута слању система "патриот" у Украјини јер сматра да су ти системи незаменљиви у одбрани територије Румуније, пренела је Европска правда.

(Танјуг)

Опширније Краће

Генералштаб Украјине: Напето на Покровском правцу

Генералштаб Украјине наводи да је на фронту од почетка дана било 47 борбених окршаја са руским трупама на Покровском правцу.

Украјинска војска истиче да је ситуација напета.

Наводе и да је у правцу Крупјанска у току пет јуришних операција, да се борбе воде и у правцу Сиверског, Краматорска, Торецком правцу, али и  правцима Курахова и Времивска.

(Укринформ)

Опширније Краће

Кијев: Више од 218.000 Украјинаца остало без струје после руских напада

Руски напади на енергетску инфраструктуру, изведени током ноћи, прекинули су снабдевање струјом за више од 218.000 потрошача широм Украјине, саопштило је украјинско Министарство енергетике.

Снабдевање струјом је обновљено за већину потрошача, објашњава Министарство енергетике.

(Reuters)

Опширније Краће

Војска Украјине: Уништено пет пројектила и 27 дронова камиказа

Русија је током ноћи напала Украјину користећи ракете, као и беспилотне летелице "шахед", саопштио је командант Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Никола Олешчук.
 
"Противваздухопловна одбрана оборила је пет пројектила и 27 јуришних дронова", како је пренео Укринформ Олешчукову изјаву.

Према његовим наводима, руске трупе су употребиле девет пројектила и 27 дронова.

(Укринформ)

Опширније Краће

Кијев: Руски напад оштетио је енергетску инфраструктуру у четири региона

Руски напад током ноћи је оштетио енергетску инфраструктуру у четири украјинска региона, саопштило је украјинско Министарство енергетике на Телеграму.

Министарство енергетике саопштило је да су у нападу, на један од енергетских објеката, повређена три радника и да је неким потрошачима прекинута струја.

(Reuters)

Опширније Краће

Нови напад на руску рафинерију нафте, ПВО оборила 15 украјинских дронова

Пожар је избио на складишту горива у руској Републици Адигеја на Северном Кавказу након украјинског напада дроном, али већ је угашен, написао је регионални шеф Мурат Кумпилов на Телеграму.

Одвојено, новинска агенција Тас цитирала је руско Министарство одбране да је противваздухопловна одбрана преко ноћи оборила 15 украјинских дронова, укључујући шест изнад Адигеје.

"Дежурни системи противваздушне одбране пресрели су и уништили шест беспилотних летелица изнад територије Републике Адигеје, три беспилотне летелице изнад територије Брјанске области, три беспилотне летелице изнад територије Краснодарске Покрајине", наводи се у објави Москве.

Осим тога, руски војни ресор је указао да је један украјински дрон оборен изнад територија Ростовске, Белгородске и Орелске области.

(Reuters, Известија)

Опширније Краће

На украјинском фронту борбе не стају. Руске снаге поново су гађале Харков и Лавов.

Москва је пак пријавила украјинске ударе на Белгородску област и град Енергодар, у близини нуклеарне електране Запорожје. Трафостаница Луч, која је кључни инфраструктурни објекат, потпуно је уништена у удару Оружаних снага Украјине.

У руској Ростовској области и даље горе нафтна складишта која су се запалила након украјинског напада дроновима.

За то време руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су споразум о стратешком партнерству који подразумева пружање међусобне помоћи у случају агресије на једну од земаља. 

"Ко нападне Русију, као да је напао Северну Кореју – и обрнуто", поручили су Путин и Ким.

Земље ЕУ нису успеле да се договоре око 14. пакета санкција Русији пошто је Немачка остала блокирајућа сила упркос укидању клаузуле коју је Берлин сматрао проблематичном, саопштиле су дипломате ЕУ.

Лидер француске крајње деснице Жордан Бардела изјавио је да подржава право Украјине да се брани од Русије, али да, ако буде изабран за премијера, неће обезбедити Кијеву ракете које би му омогућиле да погоди територију Русије.

Аргентина је поручила да се неће мешати у сукоб Москве и Кијева.

Читај ми!