Извор: РТС

Масовни удар украјинских снага на Енергодар, град остао без струје - експлозије у Лавову и Харкову, има страдалих

Рат у Украјини – 847. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у целој Украјини. Руске снаге гађале су стамбене објекте у Харкову и Лавову, има погинулих и повређених, саопштиле су украјинске регионалне власти. Москва је, са друге стране, пријавила украјинске ударе на Енергодар, град у близини нуклеарне електране Запорожје.

Немачка спречила договор ЕУ о новом пакету санкција Русији

Земље ЕУ нису успеле да се договоре око 14. пакета санкција Русији пошто је Немачка остала блокирајућа сила упркос укидању клаузуле коју је Берлин сматрао проблематичном, саопштиле су дипломате ЕУ.

Званичници из 27 земаља ЕУ расправљају о пакету више од месец дана. Нове мере укључују забрану руског транспорта ЛНГ-а и план да оператери ЕУ буду одговорни за кршење санкција од стране подружница и партнера у трећим земљама.

Оклевање Немачке делимично је последица унутрашњег неслагања између њеног министарства спољних послова и канцеларије канцеларке, рекли су дипломате и извор упознат са овим питањем.

(Reuters)

Опширније Краће

Аргентина: Нећемо се мешати у сукоб Москве и Кијева

Аргентинска влада нема намеру да се меша у сукоб у Украјини и шаље војну помоћ Кијеву, изјавио је портпарол председника ове јужноамеричке земље Мануел Адорни.

"Нећемо пружати никакву војну помоћ. Нудићемо хуманитарну подршку, помоћ у логистици и деминирању територије, али се ни на који начин нећемо мешати у војни сукоб", истакао је портпарол на конференцији за новинаре.

Аргентински лист Крониста раније је писао да је могуће да су вођени преговори о предаји Украјини аргентинских средњих тенкова ТАМ, које је за Аргентину својевремено пројектовала Немачка.

Новински портал Инфобе јавио је да земља разматра предају Украјини пет јуришних авиона "супер етендард".

(Reuters, Тas)

Опширније Краће

Украјински напад на Енергодар, град остао без струје

Оружане снаге Украјине извеле су удар дроновима на Енергодар, град у близини нуклеарне електране Запорожје.

"Енергодар је остао без струје након напада Оружаних снага Украјине", саопштила је градска управа на Телеграму.

Напомиње се да је узрок ванредног нестанка струје удар дроном у трафостаницу Луч.

"Оружане снаге Украјине поново изводе терористичке нападе и погађају цивилну, друштвено важну инфраструктуру", наводи се на Телеграм каналу администрације.

У Енергодару се налази Запорошка нуклеарна електрана. Како су саопштили у нуклеарки, искључење струје неће се одразити на рад електране.

(Izvestia)

Опширније Краће

Кућа погођена у руском нападу на Харков, једна особа погинула, једна повређена

Једна особа је погинула, а једна је рањена у нападу руских снага на село у близини Харкова.

"Полиција је 19. јуна примила дојаву о гранатирању села Вилхивке у Харковској области. Окупатори су погодили насеље, вероватно са две противтенковске ракете. Погођен је стамбени објекат. Уништене су и друге зграде дуж улице", саопштила је служба за информисање Управе националне полиције Харковске области.

Више експлозија одјекнуло је и у Харкову.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Русија одбила нови украјински напад на Белгородску област

Оружане снаге Украјине по други пут за сат времена покушале су да нападну руску територију користећи беспилотне летелице, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руски ПВО системи оборили су око 16 часова један украјински дрон авионског типа изнад Белгородске области, а недуго затим око 17 сати још један, саопштило је Министарство одбране Русије.

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност на територији целе Украјине

Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

Опширније Краће

Володин наложио да се припреми резолуција о суспензији учешћа Русије у ПС ОЕБС-а

Председник Државне думе Вјачеслав Володин наложио је Комитету Државне думе за међународне послове да припреми резолуцију о суспензији учешћа Руске Федерације у Парламентарној скупштини (ПС) ОЕБС-а.

"Налажемо релевантном комитету за међународне послове да припреми одговарајућу резолуцију Државне думе о суспензији учешћа у раду ПС ОЕБС-а", рекао је Володин на пленарном састанку, пренела је РИА Новости.

Володин је додао да је позиција Русије отворена.

(Танјуг)

Опширније Краће

Бардела подржава Украјину, али је против слања ракета дугог домета

Лидер француске крајње деснице Жордан Бардела изјавио је данас да подржава право Украјине да се брани од Русије, али да, ако буде изабран за премијера, неће обезбедити Кијеву ракете које би му омогућиле да погоди територију Русије. 

Истакао је да ће се придржавати обавеза Француске према НАТО-у ако постане премијер, пренео је Ројтерс.

Његова партија Национално окупљање води у истраживањима јавног мњења уочи ванредних парламентарних избора заказаних за 30. јун и 7. јул. 

(Reuters)

Опширније Краће

Пекинг позива Британију да престане да санкционише кинеске фирме

Кинеско Министарство трговине позвало је власти у Великој Британији да престану да санкционишу кинеске фирме, након што је та земља казнила пет кинеских компанија због њихових веза са Русијом.

У саопштењу Министарства је наведено да се Кина чврсто противи тим потезима Велике Британије, преноси Ројтерс.

Британија је прошле недеље увела санкције за пловила из "флоте у сенци" руског председника Владимира Путина, која се користе да заобиђу санкције Запада због трговине руском нафтом.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Оборено 19 дронова током ноћи

ПВО системи Украјине уништили су 19 од 21 дрона које је Русија лансирала преко ноћи на више региона, саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге.

(Reuters)

Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун почели су разговоре у Пјонгјангу у саставу делегација Русије и Северне Кореје. 

Гори руско складиште нафте у Ростовској области

Пожар у складишту нафте у граду Азову у Ростовској области букти више од 24 сата, саопштиле су локалне службе за ванредне ситуације.

Више резервоара за складиштење нафте захваћенa су ватром, након јучерашњег украјинског напада дроном.

(Reuters)

Опширније Краће

Напад на Лавов, оштећена вишеспратница

Најмање једна особа је повређена у руском нападу дроновима на Лавовску област, тврде украјински званичници, истичући да је оштећана вишеспратница. 

Регионални начелник Лавова Максим Козицки изјавио је да су свих пет руских дронова уништили украјински ПВО системи.

(Reuters)

Опширније Краће

Захарова: Зависност од САД највећи проблем Европе

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да су европске земље потпуно зависне од Сједињених Америчких Држава што је, навела је, највећи проблем за Европу. 

Захарова је тренутну ситуацију упоредила са староримским изразом amicus populi Romani (пријатељи римског народа).

То значи, додала је Захарова, да су државе одустале од свог суверенитета и постале потпуно зависне од Рима, али су се могле назвати пријатељима Рима.

"Данас је листа 'америчких пријатеља' прилично велика. Састоји се од свих оних који не мисле о својим грађанима, већ спроводе вољу која им се налаже из иностранства. И управо је ово највећа несрећа Европљана, а не Русија и њен народ", навела је Захарова.

(Танјуг)

Опширније Краће

Више украјинских дронова напало је нафтна складишта у руској Ростовској области, што је изазвало више пожара, саопштили су руски званичници.

Регионални губернатор Василиј Голубјев навео је да у нападу на град Азов нико није повређен.

Служба безбедности Украјине (СБУ) преузела је одговорност за организацију напада, наводећи да су се, након успешног распоређивања дронова, на резервоарима избили снажни пожари.

Министарство унутрашњих послова Русије расписало је потернице за бившим замеником министра одбране Украјине Петром Мехедом и бившим замеником начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Виктором Бокијем, који су у одсуству оптужени за ратне злочине у Донбасу.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су се током протеклог дана водила 86 борбена окршаја, наводећи да се после дужег времена руска армија активирала на правцу Торецка у Доњецкој области и отпочела пет напада одједном.

Руски председник Владимир Путин оценио је да су покушаји Запада да обузда и изолује Русију пропали.

Тврди да Русија повећава свој економски потенцијал и да се развијају индустрија, технологија, инфраструктура, као и да је постигнут напредак у области науке, образовања и културе.

Читај ми!