Извор: РТС

Писторијус: Кијев ће добити 100 ракета за "патриот"; Лавров: Запад покушава да "игра на нуклеарну карту"

Рат у Украјини – 839. дан. Немачки канцелар Олаф Шолц најављује да ће Украјини у наредним недељама и месецима испоручити трећи систем 'патриот', као и систем 'ирис-Т' СЛМ, 'гепард', пројектиле и артиљеријску муницију. Министар одбране Борис Писторијус додаје и да ће Немачка са савезницима Кијеву дати 100 ракета за системе "патриот". Сергеј Лавров поручује да се Русија противи покушајима западних земаља да "играју на нуклеарну карту".

Захарова упозорила Запад: Не дирајте наше новинаре, узвратићемо

Прогон руске штампе на Западу је неприхватљив, а ако се настави, Федерација ће бити принуђена да уведе узвратне мере, упозорила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући ситуацију са одузимањем акредитације аустријском новинару који је радио у Москви.

"Искористићу ову прилику да још једном упозорим западњаке: ако додирнете наше новинаре, други водитељи ће отићи кући“, рекла је Захарова.

Она је нагласила да је одузимање акредитације Марији Книпс-Витинг, новинарки московског бироа Аустријске радио-телевизије (ОРФ) одговор на ситуацију са протеривањем дописника руског Тaсс-а Ивана Попова из Аустрије.

(Известија)

Опширније Краће

Писторијус: Кијев ће добити 100 ракета за "патриот"

Немачки министар одбране Борис Писторијус најавио је нови пакет војне помоћи Украјини, који укључује ракете Патриот и друго оружје.

Писторијус је то најавио током посете заједно са председником Володимиром Зеленским војној бази у савезној држави Мекленбург-Западна Померанија, где се украјинско војно особље обучава на системима Патриот.

"Данас могу да најавим даљи пакет помоћи, не тако велики, али не мање важан“, нагласио је Писторијус.

Појаснио је да пакет укључује сто вођених пројектила за системе "патриот".

Шеф Министарства одбране је додао да се 32 ракете већ налазе у Украјини, а преосталих 68 ће бити испоручено у наредним недељама.

Ракете су обезбеђене захваљујући немачко-данско-холандско-норвешкој сарадњи у оквиру немачке иницијативе за јачање украјинске ПВО.

(Укринформ)

Опширније Краће

Вагенкнехт: Зеленски не покушава да заустави сукоб

Према речима украјинског председника Володимира Зеленског, не постоји жеља да се на било који начин оконча сукоб, због чега је партија Саре Вагенкнехт Унија (БСВ) бојкотовала његов говор у Бундестагу.

Она је истакла да је централна тачка говора украјинског лидера одсуство било каквих компромиса. Указала је на речи Зеленског да ће се борбе завршити или под условима Украјине, укључујући потпуно повлачење руских трупа, укључујући Крим, или да се уопште неће завршити.

Вагенкнехтова је објаснила да њена странка такву позицију сматра неодговорном.

"Све испоруке оружја нису приближиле крај сукоба, а камоли могућност победе Украјине. Ситуација на фронту се мења не у корист Украјине, и Зеленски то зна", нагласила је она.

Вагенкнехтова је напоменула да би радо проговорила ако би дебате биле укључене током говора украјинског лидера.

"Али уместо тога, уследио је само буран аплауз као одговор на став Зеленског. Не желимо да учествујемо у томе", додала је политичарка.

(Известија)

Опширније Краће

Шикорски: Опасност од руског напада је већа него што људи мисле

Руски напад на земље НАТО-а и ЕУ је врло вероватан сценарио, изјавио је пољски министар спољних послова Радослав Шикорски, говорећи на форуму Украјинске конференције о опоравку 2024. године, који се одржава у Берлину.

Шикорски је подсетио да с времена на време Руси наруше пољски ваздушни простор када лансирају своје ракете да нападну Украјину.

"Понекад случајно улете у наш ваздушни простор, који је 250 км одавде (од Берлина), а опасност је већа него што неки мисле", изјавио је пољски министар.

(Унијан)

Опширније Краће

Естонија пребацује Украјини ПВО системе и ракете "мистрал"

Министар одбране Естоније Хано Певкур најавио је обезбеђивање пакета војне помоћи Украјини, који ће укључивати противваздухопловне ракетне системе кратког домета типа "мистрал" и њихове ракете.

Нагласио је да је Украјини хитно потребна ПВО да одбије дуготрајни и брутални напад Русије, а да је таква помоћ и у интересу Естоније.

Естонија не открива тачан износ војне помоћи из безбедносних разлога.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Десничари бојкотовали Зеленског у Бундестагу

Украјински председник Володимир Зеленски је у немачком парламенту говорио о сукобу с Русијом и потреби за уједињеном Европом, након чега је добио громогласни аплауз од присутних, осим од чланова десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД).

Већина посланика АфД-а није присустовала седници на којој је говорио Зеленски, док су чланови који су били у Бундестагу имали скамењени израз лица, преноси Гардијан.

Странка је јасно ставила до знања своје противљење Зеленском и остварила успех на европским и општинским изборима у недељу наводећи да жели да Немачка обнови своје везе са владом у Москви и да престане да снабдева Кијев оружјем.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски у Бундестагу: Сву руску имовину искористити за обнову

Председник Володимир Зеленски изјавио је на посебној пленарној седници немачког Бундестага да сву руску имовину треба искористити без компромиса за обнову Украјине.

"Русија мора да сноси пуну одговорност за рат који је покренуо. Русија мора да почисти рушевине за собом, мора да плати за агресију. Морамо да обновимо живот, а руска имовина која може да се искористи – мора да се искористи без компромиса са агресором. Време за компромисе је истекло баш када је Путин почео да пали наша места и награђује убице", нагласио је Зеленски.

САД дају 824 милиона долара Украјини за енергетику

Сједињене Америчке Државе обезбеђују 824 милиона долара за подршку украјинској енергетској инфраструктури, саопштила је на конференцији у Берлину Пени Прицкер, специјална представница САД за економски опоравак Украјине.

"Ово није само демонстрација наше подршке, већ и знак онога што амерички народ осећа", рекла је америчка представница.

Она је напоменула да САД разумеју колико је озбиљна ситуација у Украјини и да заједно са савезницима и пријатељима у Европи напорно раде на убрзању војне, економске и енергетске подршке Украјини.

(Укринформ)

Опширније Краће

Италија најавила нових 140 милиона евра помоћи Кијеву

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани најавио је нови пакет помоћи за Украјину у износу од 140 милиона евра за инфраструктуру, здравство и пољопривреду.

"То је најновија одлука Владе, а ту је и 45 милиона за реконструкцију у Одеси. Данас ћемо потписати меморандум за сарадњу у тој области. За Италију је важно да подржи реконструкцију катедрале (у Одеси)", саопштио је Тајани на конференцији за реконструкцију Украјине у Берлину. 

Истакао је да је Италија земља са добром економијом и приватним сектором и да због тога жели да инвестира у Украјини.

"Пре свега, слажем се са (министром спољних послова Украјине) Дмитром Кулебом када каже да је прва стратегија обнове Украјине заштитити инфраструктуру и објекте противваздушном одбраном. Због тога је Италија спремна да пошаље нови војни пакет са самп-Т за противваздухопловну одбрану Украјине", казао је Тајани.

(Танјуг)

Опширније Краће

Лавров: Запад покушава да "игра на нуклеарну карту"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да се Русија противи покушајима западних земаља да "играју на нуклеарну карту".

На састанку министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а у Нижњем Новгороду, Лавров је такође рекао да су последњи догађаји на глобалној сцени открили "право лице Запада који тежи да наметне свој поредак у свету", преноси РИА Новости.

Данас се завршава састанак министара спољних послова земаља БРИКС-а. Лавров се састао и са министром спољних послова Турске Хаканом Фиданом, који је почетком јуна рекао да Турска жели да постане чланица БРИКС-а.

Теме разговора двојице министара биле су ситуација у Украјини, на Блиском истоку и јужном Кавказу.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Шолц: Испоручићемо трећи систем "патриот", "ирис", "гепард"

Немачка ће у блиској будућности пренети Украјини додатна средства за заштиту неба и надам се да ће се немачкој иницијативи придружити и друге земље, поручио је канцелар Олаф Шолц отварајући Конференцију о обнови Украјине у Берлину.

"Испоручићемо трећи систем 'патриот', као и систем 'ирис-Т' СЛМ, 'гепард', пројектиле и артиљеријску муницију у наредним недељама и месецима“, најавио је Шолц.

Канцелар је безбедносни споразум потписан између две државе, назвао гаранцијом за будућност Украјине и за бизнисмене који раде или планирају да раде у тој држави.

"Данас у Берлину настављамо да радимо за јаку, слободну, европску Украјину. Када говоримо о реконструкцији Украјине, говоримо о реконструкцији будуће нове чланице ЕУ", додао је Шолц.

(Укринформ)

Опширније Краће

Камерон: Треба да се запитамо – чега се Путин боји

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон позвао је западне партнере да појачају санкције Русији. Он је предложио да се пронађу најболнија места у Руској Федерацији као одговор на ракетне нападе на енергетски систем Украјине.

"Зауставили смо доток руске нафте, време је да потпуно искључимо руски гас у Европи. Морамо да учинимо више“, рекао је британски дипломата на Конференцији за обнову Украјине у Берлину.

Камерон сматра да би Запад санкцијама требало да удари на најболнија места Русије.

"Треба да користимо замрзнуту руску имовину. Потребно је да се запитамо: чега се Путин боји? Плаши се да ћемо се одрећи угљоводоника. Плаши се да ћемо преузети замрзнуту државну имовину Русије. И надам се да ћемо се на самиту Г7 ове недеље, у најмању руку, сложити да искористимо камату на замрзнута средства за подизање огромног кредита за Украјину, а новац ће почети да тече много пре новембарских избора у Америци“, рекао је Камерон.

Подсетио је и на руску флоту у сенци, која користи неосигуране бродове који су опасни, чак и по животну средину.

(Унијан)

Опширније Краће

Зеленски са Шолцом: Дајте нам све оружје потребно да истерамо Русе

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је дошло време да се Украјини да све оружје потребно да протера руске окупационе снаге са украјинске територије.

Шеф државе је то затражио на заједничкој конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

"Питање је: да ли је дошао тренутак да нам наши партнери дају све потребно оружје да бисмо могли да избацимо Русе!"

Напоменуо да је важно да сви поштено сагледају стварност.

"Овај рат се наставља само зато што Путин има могућност да настави рат, терор и нападе на Украјину. Када се ограничи способност Русије да терорише своје суседе, Русија ће коначно бити принуђена да пронађе пут ка стварном миру, јер је то Путинова кључна предност.

Контролисани ракетни удари ваздушним бомбама, ударање беспилотних летелица... заједно морамо да обезбедимо замрачење руског терора како бисмо омогућили прави мир, а заједно са Немачком то можемо да урадимо", поручио је Зеленски.

(Унијан)

Опширније Краће

Фон дер Лајенова: Приступни преговори са Украјином крајем јуна, у јулу 3,4 милијарде евра

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће Кијев у јулу добити 1,5 милијарди евра од замрзнуте руске имовине и 1,9 милијарди евра преко Украјинског фонда ЕУ већ овог месеца.

Такође, рекла је и да ће приступни преговори са Кијевом о пријему у ЕУ почети крајем јуна.

"Увек смо говорили да Русија мора бити одговорна за своје злочине и сада присиљавамо Русију да плати", рекла је Фон дер Лајенова на конференцији о обнови Украјине у Берлину, пренео је Гардијан.

Рекла је да је циљ конференције да се погледа изван тренутних потреба Украјине и изради "адекватна путања ка економском препороду".

Прошлог месеца ЕУ је постигла договор о заплени профита од замрзнуте руске имовине како би финансирала оружје и помоћ Украјини.

Украјински фонд ЕУ има укупан буџет од 50 милијарди евра за период од 2024. до 2027. године.

Финансијска подршка у облику бесповратних средстава, која чине једну трећину фонда, и кредита, преостале две трећине, биће обезбеђена на основу спровођења реформи у Украјини.

(Tanjug/Guardian)

Опширније Краће

Министарство одбране Русије: Наше снаге заузеле села у Луганској и Харковској области

Руске снаге заузеле су село Мијасожаривку у Луганској и Тимкивку у Харковској области, јавила је агенција Тас позиваjући се на тамошње Министарство одбране.

(Reuters)

Песков: Нуклеарне вежбе неопходне због тензија у Европи и непријатељских акција СAД

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да су руске тактичке нуклеарне вежбе неопходне због тензија у Европи и непријатељских акција СAД и европских сила.

Песков је додао да су вежбе попут оних које Русија изводи заједно са Белорусијом нормална пракса.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски у Берлину позвао на помоћ за обнову енергетског система Украјине

Украјински председник Володимир Зелески на конференцији за опоравак у Берлину позивао је на инвестиције, помоћ и електроенергетску опрему.

Зеленски је рекао да је руско бомбардовање уништило девет гигавата украјинске производње од марта. Додао је да је потрошња струје у Украјини прошле зиме била око 18 гигавата.

(Reuters)

Опширније Краће

Вежбе нестратешких нуклеарних снага војска Русије и Белорусије

У Русији је почела друга фаза вежбе нестратешких нуклеарних снага, у којој учествују и снаге Белорусије, саопштило је тамошње Министарство одбране.

"Током вежбе биће разрађена питања заједничке обуке јединица Оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије за борбену употребу нестратешког нуклеарног наоружања", саопштило је Министарство, а преноси агенција РИА Новости.

Напомиње се да је сврха маневара одржавање спремности људства и опреме јединица за борбену употребу нестратешког нуклеарног наоружања две земље, ради обезбеђења суверенитета и територијалног интегритета Савеза Русије и Белорусије.

Министарство одбране Белорусије у понедељак је саопштило да ће та земља учествовати у новој фази вежби нуклеарних снага са Русијом.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Москва: Русија преузела контролу над још једним селом у Доњецку

Руска војска је преузела контролу над селом Старомајорска у Доњецку, саопштило је у понедељак руско министарство одбране.

Украјинска војска није потврдила такав развој ситуације на терену у свом извештају који је објављен у понедељак увече.

У извештају се наводи да су руске снаге покушале да нападну код Старомајорске и оближњег села Водјане, али да су били неуспешни.

Оба села леже југозападно од главног града области која је под руском контролом.

Популарни украјински ратни блог Дипстејт (DeepState) наводи да су руске трупе напредовале око Старомајорске.

(Reuters)

Опширније Краће

Председник Украјине Володимир Зеленски, након извештаја гланокомандујућег војске Олександра Сирског, открива да је стање на фронту најтеже у Доњецкој области, а да је Сумска под пуном контролом одбрамбених снага.

Наводи и да се настављају украјинска противофанзивна дејства у Харковској области.

Назар Волошин, портпарол оперативно-стратешке групе "Хортициja", пак каже да Руси напредују близу главне линије одбране у Часовом Јару.

Генералштаб саопштава да је војска уништила противваздухопловни ракетни дивизион С-400 и два С-300 на Криму.

И руска страна саопштава да је погодила украјински "миг 29".

"Русија је спремна да одговори на ударе по својој територији и мислим да ће украјинска авијација престати потпуно да постоји", поручио је заменик председника Комитета Савета Федерације Владимир Џабаров.

Интензивирани су руски ваздушни напади на Харков. У последњем је рањено најмање осморо људи, а страхује се да су многи затрпани испод рушевина.

Од 1. јула финансирање подршке Пољацима који су прихватили украјинске избеглице биће могуће само на основу договора са локалним властима, предвиђено је изменама закона.

Између осталог, закон предвиђа укидање једнократне социјалне помоћи  избеглицама у износу од 300 злота, а предвиђени су и посебни услови за одузимање привремених боравишних дозвола.

Читај ми!