Извор: РТС

Напад на Харков, осморо рањених; Зеленски: Најтеже у Доњецкој области, контролишемо Сумску

Рат у Украјини – 838. дан. Најмање осморо људи рањено је у руском ваздушном нападу на Харков. Русија је спремна да одговори на ударе по својој територији и мислим да ће украјинска авијација престати потпуно да постоји, поручио је заменик председника Комитета Савета Федерације Владимир Џабаров. Председник Украјине Володимир Зеленски каже да је ситуација најтежа у Доњецкој области, а да је Сумска под пуном контролом одбрамбених снага.

Дуда потписао закон, ограничава се помоћ украјинским избеглицама

Пољски председник Анджеј Дуда потписао измене закона о помоћи избеглицама из Украјине, саопштио је кабинет председника земље.

Изменама закона продужава се период привремене заштите за украјинске избеглице од 30. јуна 2024. до 30. септембра 2025. године. Тако ће Украјинци и даље имати приступ медицинским услугама, породичним и социјалним бенефицијама.

Такође, додела и исплата бенефиција за подизање деце зависиће од тога да ли дете студира у пољској образовној установи. Реч је о помоћи у износу од 800 злота и у оквиру програма "Добар почетак" – исплата од 300 злота, коју родитељи школараца добијају једном годишње за куповину школских ствари и припрему за нову школску годину.

Поред тога, нови закон дефинише максималан период од 36 месеци током којег украјински ученици могу да учествују у додатним бесплатним часовима пољског језика. Одлука ће се односити на ученике који су започели наставу школске 2022/2023 и 2023/2024.

У амандману се наводи и да ће од 1. јула финансирање подршке Пољацима који су прихватили украјинске избеглице бити могуће само на основу договора са локалним властима.

Међутим, закон предвиђа укидање једнократне социјалне помоћи у Пољској за избеглице из Украјине у износу од 300 злота. Поред тога, планирано је увођење посебних основа за одузимање привремених боравишних дозвола Украјинаца.

(Унијан)

Опширније Краће

Број рањених у нападу на Харков порастао на осам

Најмање осморо људи рањено је у руском ваздушном нападу на Харков, наводи се у најновијем извештају шева ОВА Олега Синегубова.

Страхује се да под рушевинама има још људи.

(Kyiv Independent)
 
Опширније Краће

Шесторо рањених у руском нападу на Харков

Најмање шесторо људи је рањено, док је један човек испод рушевина у руском нападу на Харков, саопштили су градоначелник Игор Терехов и шеф Харковске ОВА Олег Синегубов на друштвеним мрежама.

Наводе да су погођене најмање две приватне куће.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Холандска министарка одбране у ненајављеној посети Украјини

Шефица Министарства одбране Холандије Кајса Олонгрен допутовала је у ненајављену посету Украјини.

Шеф украјинске владе Денис Шмигаљ известио је о састанку са Олонгреновом у Кијеву и захвалио Холандији на подршци у јачању украјинске противваздушне одбране.

Указао је на иницијативу Холандије у вези са заједничком испоруком Украјини ПВО система са својим партнерима.

"Такође, очекујемо што скорији трансфер авиона Ф-16 који ће помоћи заштити људи и инфраструктуре", додао је Шмигаљ.

(Украјинска правда) 

Опширније Краће

Волошин: Руси напредују близу главне линије одбране у Часовом Јару

Говорник оперативно-стратешке групе трупа „Хортициja“ Назар Волошин рекао је да руски освајачи нису прешли главну линију одбране украјинских оружаних снага у Часовом Јару, али се активно крећу источно од ње.

Познато је да се на мрежи појавио снимак на коме се види како се руски војници крећу кроз рушевине кућа у Часовом Јару. Према речима Волошина, снимак је снимљен у микроокругу Канал, источно од канала Северски Доњец – Донбас, који је главна линија одбране украјинске војске у граду.

"Окупатори нису прешли главну линију одбране, већ се активно крећу источно од ње у овом микроокругу", рекао је Волошин.

Према речима Волошина, Руси покушавају јуриш на Часов Јар у овим микроокрузима, као и да нападну у правцу Ивановског, Клешчејевке, Андрејевке – југозападно од града.

Он је додао да током јуриша руска војска користи не само пешадијске јединице, већ и тенкове и оклопна возила.

(Унијан)

Опширније Краће

Сенатор Џабаров: Русија ће одговорити, украјинска авијација ће престати да постоји

Русија је спремна да одговори на ударе авиона Оружаних снага Украјине по својој територији, истакао је први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров, реагујући на извештаје о првом ваздушном нападу Кијева на руску територију.

"Мислим да су у заблуди. Мислим да ако говоримо о нападима помоћу авиона, Украјина ће ту сигурно изгубити. Дефинитивно ћемо се припремити за ову нову тактику Украјинаца. Мислим да ће украјинска авијација највероватније потпуно престати да постоји", рекао је сенатор у разговору за Лента.Ру.

(Известия) 
Опширније Краће

Плетенчук: Русија патролира Црним морем подморницама

Након пораза неколико десетина руских бродова од одбрамбених снага Украјине, окупатори су почели да укључују подморнице у патролирање Црним морем. У Азовско-црноморском региону тренутно се налазе четири подморнице, саопштава Дмитро Плетенчук, начелник Центра за стратешке комуникације Одбрамбених снага Југа.

"У Црном мору извршавају задатке са подморницама. Укупно имају четири подморнице у Азовско-црноморском региону, од којих су три носиоци крстарећих ракета. Две подморнице периодично излазе на море, наводи Плетенчук.

Према његовим речима, у Азовском мору се налазе три велика амфибијска брода Руске Федерације и још три мала ракетна брода пројекта "бујан-М". Ови бродови су извршили прелаз са базне тачке у Новоросијск.

Плетенчук је додао: да би заштитили своје бродове у Азовском мору од украјинских дронова, Руси граде структуре у виду баржи и позадинских баријера.

Истовремено, није могао да потврди информације о поразу великог руског десантног брода у Азовском мору.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Камион пробио државну границу, Мађари привели 32 Украјинца

Камион ГАЗ-66 црних војних регистарских ознака пробио је границу у Закарпатју, а мађарски граничари су привели 32 држављанина Украјине, саопштио је портпарол Државне граничне службе Украјине, пуковник Андриј Демченко.

На интернету су се појавиле информације о инциденту на украјинско-мађарској граници који се догодио јуче у области "Косино" и "Велики Бајган".

Видео камере су снимиле да се камион кретао са пољског пута кроз поље у правцу границе. Касније је аутомобил пронађен на мађарској страни, а сви путници су га напустили.

Потом је Мађарска известила да су открили превозно средство и привели 32 држављанина Украјине.

Поред тога, граничари Украјине привели су неколико особа које би могле бити умешане у илегално кретање ових особа преко границе.

Демченко је објаснио да током инспекције није утврђено да је аутомобил припадао војним формацијама.

Официр је додао да мађарска страна још није предала приведене грађане Украјини.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Зеленски: Најтеже је у Доњецкој области, контролишемо Сумску

Председник Украјине Володимир Зеленски је после извештаја Олександра Сирског рекао да су Руси покушали да спроведу пропагандну операцију у селу Риживки у Сумској области. 

"Што се тиче села Риживка, окупатор је тамо покушао да спроведе пропагандну операцију. Од јутрос је руска застава у селу уништена, нема присуства окупатора", рекао је Зеленски.

Генерално, према његовим речима, Одбрамбене снаге у Сумској области потпуно контролишу ситуацију.

"Активност руских диверзантских група се наставља. Они су уништени", нагласио је Зеленски.

Председник је такође обавестио да се настављају наша противофанзивна дејства у Харковској области.

"Видимо које кораке непријатељ планира и које прераспоређивање се спроводи. Одговорићемо", истакао је шеф државе.

Најтеже је сада, према његовим речима, у Доњецкој области – тамо Одбрамбене снаге Украјине чине све да стабилизују и заштите позиције.

Володимир Зеленски је захвалио свим војницима, наредницима и млађим официрима који су тренутно у борбама и на борбеним местима и у потпуности спроводе задатке у том рату.

Такође је додао да је ова недеља изузетно важна за међународне позиције Украјине.

(Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Системи ПВО оборили украјински "миг 29"

Руски системи ПВО су оборили авион "миг 29" украјинског ратног ваздухопловства, саопштило је Министарство одбране Русије.

Наводи се да је погођено командно место бригаде тактичке авијације Оружаних снага Украјине, депо пољске артиљерије, као и пунктови привременог размештања страних плаћеника, накупине људства и војне технике непријатеља у 147 области, преноси Известија.

(Известија)

Опширније Краће

Авиони и базе Ф-16 ван Украјине биће мете Русијe aко обављају борбене мисије против Москве

Авиони Ф-16 и војни аеродроми ван Украјине постаће легитимне мете Москве ако буду учествовали у борбеним мисијама против руских снага, рекао је државни посланик за руску агенцију РИА Новости.

Цитиран је посланик Андреј Картаполов, шеф комитета за одбрану Доњег дома Државне думе, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјински Генералштаб: Уништена три руска ПВО на Криму

Војска Украјине је успешно гађала један руски противваздушни ракетни дивизион С-400 у области Џанкоја, као и два противваздушна ракетна дивизиона С-300 код Черноморског и Јевпаторије, објавио je Генералштаб Оружаних снага Украјине на Фејсбуку.

"Ниједна од наших лансираних пројектила није пресрела противваздушна 'високоефикасна' (руска) одбрана", нагласио је Генералштаб Украјине.

(Укринформ)

Опширније Краће

Белорусија у другој фази вежби распоређивања нуклеарног оружја са Русијом

Белорусија је саопштила да њена војска учествује у другој фази руских вежби увежбавања распоређивања тактичког нуклеарног оружја.

Прва фаза вежби, коју је наредио председник Владимир Путин, одржана је прошлог месеца.

Министарство одбране Белорусије саопштило је да се вежбе одржавају "у интересу гарантовања сопствене безбедности" и да нису биле намењене као претња другим земљама.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Москва: Четири дрона оборена изнад Брјанске области

Снаге ПВО обориле су украјинску беспилотну летелицу изнад Брјанске области, саопштио је губернатор Александар Богомаз.

"Беспилотну летелицу уништиле су изнад Брјанске области снаге ПВО руског Министарства одбране, није било повређених или оштећења", написао је губернатор на свом Телеграму.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Украјински званичник негира да су руске трупе заузеле погранично село на североистоку

Локални украјински званичник је демантовао тврдњу лидера Чеченије да су руске снаге, предвођене чеченском јединицом специјалних снага, заузеле контролу над пограничним селом на североистоку Украјине.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров рекао је да је јединица Ахмат-Чеченија предводила руске трупе у преузимању контроле над Риживком у региону Суми.

"Планирано напредовање великих размера нанело је значајне губитке украјинској страни, која је била принуђена да се повуче", рекао је Кадиров.

Међутим, Јуриј Жарко, локални званичник у Суми, негирао је присуство руских трупа у Риживки.

Андриј Коваленко, шеф украјинског владиног Центра за сузбијање дезинформација, рекао је на Телеграму да су руске снаге покушале да тестирају одбрану Украјине на фронту Риживка.

Додаје да украјинске снаге контролишу ситуацију, али да опасност од руских акција у пограничном подручју остаје.

(Reuters)

Опширније Краће

Глатков: Три цивила повређена у нападу на Шебекино у Белгородској области

Три цивила повређена су у нападу украјинских оружаних снага на град Шебекино у руској Белгородској области, саопштио је губернатор Вјачеслав Глатков.

Глатков је на Телеграму навео да у Шебекину и и околним селима има оштећења на далеководима и да је делимично поремећено и снабдевање струјом, преноси РИА Новости.

(Танјуг)

Опширније Краће

Швајцарска: Пријавило се 90 држава и организација за самит о Украјини

Деведесет држава и организација се до сада регистровало за учешће на самиту који има за циљ да отвори пут миру у Украјини чији ће Швајцарска бити домаћин од 15. и 16. јуна, саопштила је швајцарска влада.

Русија није позвана на самит, али је швајцарска влада у саопштењу навела да ће скуп имати за циљ да "заједнички дефинише мапу пута" како да се Русија и Украјина укључе у будући мировни процес.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Украјински дронови уништени на небу изнад Брјанске области

Системи противваздушне одбране пресрели су и уништили четири украјинска дрона изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

"Протекле ноћи заустављен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летелица на циљеве на територији Руске Федерације", наводи се у саопштењу министарства.

Раније је начелник региона Александар Богомаз пријавио уништење три дрона, истакнувши да није било жртава и разарања.

(Известиа)

Опширније Краће

Кијев: Руске трупе напале у Дњепропетровској области

Руска војска је гранатирала Никопољ и Миривску заједницу Дњепропетровске области известио је начелник Дњепропетровске регионалне војне управе Сергиј Лисак.

Истиче да су оштећени су гасоводи и далеководи.

Лисак такође наводи да су руске трупе синоћ два пута погодиле Никопољски округ артиљеријом на општину Марганец и заједницу Покровск дроном-камиказом, преноси Укринформ.

(Укринформ

Опширније Краће

Украјински војни извор пренео је за Скај њуз да су авиони први пут током рата, погодили мету на територији Руске Федерације, командни центар у Белгородској области.

Медији су, такође, преносили и да је у тој области погођено и складиште муниције. Руска страна није потврдила ниједну од тих информација, осим да су украјински дронови нападали Белгородску област.

Москва се није оглашава ни о тврдњама Кијева да су њихове снаге први пут погодиле најсавременији руски ловац Су-57 и то на аеродрому у Русији.

Представник Главне обавештајне управе Украјине Андриј Јусов истиче да би према прелиминарним информацијама, у нападу на Русију, могла бити погођена два "ултрамодерна" ловца Су-57, као и да је непријатељ претрпео губитке међу људством.

Шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су земље Запада разумеле председника Владимира Путина када је говорио о могућим испорукама руског оружја у друге регионе света, као одговор на слање оружја са Запада Украјини.

Амерички председник Џозеф Бајден договорио се са француским колегом Емануелом Макроном о коришћењу профита од замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини.

Читај ми!