Извор: РТС

Скај њуз: Удар на прву руску мету, командни центар у области Белгорода; откривено колико је Украјинки у војсци

Рат у Украјини – 837. дан. Први пут током рата војни авиони Кијева су погодили мету на територији Русије, командни центар у области Белгорода, саопштио је украјински војни извор за "Скај њуз". Запад је користио Украјину као оруђе за напад на руску територију, али више нема потребе за то, јер сада директно координира нападе, истакла је портпарол руског МИП-а Марија Захарова. Кијев је објавио да више од 67.000 жена служи у Оружаним снагама. Запослено је 19.000 Украјинки, а све остале су војна лица.

Четири куће погођене у руском нападу на Харков

У Харкову су у руском ракетном нападу погођене четири приватне куће, гаража и аутомобил, објавио је градоначелник Игор Терехов.

Потврдио да овог пута није било повређених и повређених.

(Укринформ)

Опширније Краће

Скај њуз: Погођен руски командни центар у области Белгорода

Први пут током рата украјински војни авиони су погодили мету на територији Русије, сазнаје Скај њуз.

"Иако се процена штете још увек врши, директан погодак је већ потврђен", рекао је украјински војни извор за Скај њуз.

Извор је појаснио да је данас гађан руски командни центар у области Белгорода.

Наводи се да још није јасно која је врста муниције коришћена за напад, односно да ли је реч о западном оружју.

Украјински војни извор је такође додао да су украјинске оружане снаге синоћ извеле „координисани удар“ на руски десантни брод, који је недавно из Црног мора прешао у Азовско море.

Према извору, овај брод је био пети од седам десантних бродова класе Ропуцха који су потопљени или „учињени неупотребљивим“ као резултат напада украјинских оружаних снага.

(Sky news)

Опширније Краће

Синегубов: Руси погодили стамбену зграду у Харкову

У Харкову су руске трупе погодиле стамбену зграду. Оштећено је неколико кућа, објавио је градоначелник Харкова Игор Терехов , преноси Укринформ.

Према речима Олега Синегубова, шефа Харковске ОВА, Руси су КАБ-ом погодили Харков.

"Дошло је до пожара, утврђују се информације о настрадалима и разарањима", додао је Синегубов.

(Укринформ)

 

Опширније Краће

Бајден и Макрон договорили – руска имовина Кијеву

Амерички председник Џозеф Бајден објавио је данас да је постигао споразум са француским председником Емануелом Макроном о коришћењу профита од замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини.

Бајден је то изјавио током посете гробљу америчких војника у месту Белоу у Француској, где је претходних дана био на обележавању 80. годишњице од савезничког искрцавања у Нормандији и државној посети Макрону.

"Идеја да можемо да избегнемо умешаност у велике битке у Европи није реалистична. Зато су толико важна савезништва која имамо", казао је амерички председник новинарима.

Подсетио је да су САД помогле заустављање Немачке у Другом светском рату и напоменуо да се "Америка појави када је потребна".       

(Reuters)

Опширније Краће

Експлозије у Харкову

Серија експлозија догодила се усред упозорења о ваздушном нападу у Харкову.

Према онлајн мапи украјинског Министарства за дигиталну трансформацију, упозорење о ваздушном нападу у Харковској области траје неколико сати.

Министарство одбране Русије није коментарисало ту информацију.

(Известия)

Опширније Краће

Француска даје Украјини 200 милиона долара за обнову инфраструктуре

Украјина и Француска потписале су споразум о обнови и подршци критичне инфраструктуре и приоритетних сектора привреде за 200 милиона евра, од чега ће 60 милиона бити усмерено на енергетику, саопштило је Министарство економије Украјине.

(Укринформ)

Опширније Краће

Захарова: Украјина оруђе Запада за удар на Русију

Запад је користио Украјину као оруђе за напад на руску територију, али сада више није потребан за то, јер директно координира нападе, истакла је званична представница руског МИП-а Марија Захарова на маргинама Санктпетербуршког међународног економског форума (СПИЕФ).

Она је одговорила на питање ТАСС- а да ли се слаже са мишљењем да је Запад тај који координира нападе Кијева на циљеве на руској територији, а Украјина за то није потребна.

"Сигурно. Али Украјина више није потребна.  Западу је Украјина била потребна само за једну сврху. Овај циљ је да се Русији нанесе, како је то формулисао Запад, стратешки пораз. За то је Украјина изабрана као оруђе, као територија са које се могу покренути удари“, нагласила је Захарова.

Други алати, према њеним речима, укључују руски језик који се користи за одржавање налога на друштвеним мрежама усмерених против Русије. 

Објаснила је да је "регрутовањем људи из Украјине" вршена модерација у руском Интернет простору.

Опширније Краће

Откривено колико је Украјинки у војсци

Више од 67.000 жена служи у Оружаним снагама Украјине, већина њих су војна лица, саопштила је заменица министра одбране Наталија Калмикова.

Навела је да је 19.000 жена у редовима Оружаних снага запослено, а да су све остале војна лица.

Према речима званичника, иако Украјина не мобилише жене, њихов број у украјинској војсци се постепено повећава од 2014. године. Након потпуне инвазије Русије, динамика овог процеса се само убрзала.

У 2018. закон је промењен, а жене су добиле право да буду на функцијама у Оружаним снагама. Тренутно све више бирају занимања која се не сматрају женским – показују жељу да пуцају, управљају артиљеријским инсталацијама, дроновима итд.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Лавров: Запад разуме Путина – испоручићемо руско оружје

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су земље Запада разумеле председника Владимира Путина када је говорио о могућим испорукама руског оружја у друге регионе света као одговор на слање оружја са Запада Украјини.

"Не сумњам да су чули, Не сумњам да ће разумети. Тамо још има људи који знају да анализирају, а не баве се само ескалацијом да би угодили свом радикалном бирачком телу уочи неке предизборне кампање. Мислим да су разумели и извукли закључке", поручио је Лавров.

Руски министар је напоменуо да је реч о "симетричном одговору". "Ако наоружавате нашег непријатеља, онда ћемо сами одлучивати како да одговоримо на ваше непријатељске акције", упозорио је Лавров, преносе РИА Новости.

Путин је у петак током обраћања на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ) казао да испоруке оружја Украјини представљају директно учешће Западних земаља у рату против Русије.

Он је тада истакао да Москва задржава право да поступи на сличан начин, укључујући испоручивање оружја дугог домета.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Жестоки удари руске војске у правцу Покровског

Укупан број непријатељских напада на борбеној линији од почетка дана достигао је 51, руска војска наставља да буде најактивнија на правцу Покровског, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

У правцу Покровског, украјински браниоци одбијају нападе Руске Федерације у областима Јаснобородивка, Карливка, Новоолександривка и Новопокровски. Укупно, на овом делу фронта, број покушаја руске војске да побољша своје положаје достигао је 20.

(Укринформ)

 
Опширније Краће

Кијев тврди да је први пут погођен најсавременији руски ловац Су-57

Украјина је саопштила да су њене снаге први пут погодиле најсавременији руски ловац Су-57 и то на аеродрому у Русији.

Kако је саопштила Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине, 8. јуна је на територији аеродрома Ахтубинск у Астраханској области Русије, која се налази 589 километара од линије фронта, погођен вишенаменски ловац Су-57, преноси Интерфакс Украјина.

Украјински обавештајци се у својим тврдњама позивају на сателитске снимке места где је авион био смештен на аеродрому.

"На фотографијама се види да је 7. јуна Су-57 стајао нетакнут, а већ следећег дана су се у његовој близини појавили кратери од експлозија и карактеристични трагови ватре као последица пожара", наведено је у саопштењу.

Су-57 је вишенаменски ловац пете генерације.

(Танјуг/Интерфакс Украјина)

Опширније Краће

Москва: Украјински дрон оборен изнад Брјанске области

Министарство одбране Русије саопштило је да су системи противваздушне одбране протекле ноћи оборили украјински дрон у области Брјанска, преноси агенција Тас.

(Тасс)

Руска војска је оборила седам дронова, а током јучерашњег дана је обарала и ракете изнад Белгорода, саопштава Москва.

Руси су смањили активност у Харковској области, али настављају прегруписање, саопштио је шеф Харковске области Олег Синегубов.

Председник Володимир Зеленски је оценио да је веома важан резултат то што војска Руске Федерације није успела да спроведе своју "операцију у Харкову".

Из украјинске војске тврде да се активне борбе воде у Вовчанску у Харкову, као и да држе већи део града.

Један мушкарац је погинуо, а још две жене су повређене у руском бомбардовању, саопштила је управа Харковске војне области.

Председници Француске и САД у Паризу подржали коришћење профита руске имовине, заробљене у Европи, за помоћ Украјини.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба истиче да ће Украјина, када се укаже прилика, постати чланица НАТО-а и да је то "историјска чињеница".

Премијер Украјине Денис Шмигаљ је током јучерашњег дана изјавио да ради само 27 одсто украјинских термоелектрана.

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да је на изборима за Европски парламент неопходно изабрати посланике који ће подржавати мировне иницијативе, а не наставак рата у Украјини.

Читај ми!