Извор: РТС

Кијев: Смањена руска активност у Харковској области; Макрон и Бајден за коришћење профита руске имовине у Украјини

Рат у Украјини – 836. дан. Руси су смањили активност у Харковској области, али настављају прегруписање, саопштио је шеф Харковске области Олег Синегубов. Из украјинске војске тврде да се активне борбе воде у Вовчанску у Харкову, као и да држе већи део града. Са друге стране, Москва наставља да извештава да обара дронове изнад Белгородске области. Председници Француске и САД-а у Паризу подржали коришћење профита руске имовине, заробљене у Европи, за помоћ Украјини.

Зеленски: Руси нису успели да спроведу "харковску операцију"

Председник Володимир Зеленски је оценио да је веома важан резултат то што војска Руске Федерације није успела да спроведе своју "операцију у Харкову".

Зеленски је то рекао током вечерњег обраћања објављеног на Фејсбуку, а преноси Укринформ.

"Разговарао сам данас са шефом одбора – о ситуацији уопште. Веома важан резултат је то што руска војска није успела да спроведе своју харковску операцију", рекао је Зеленски.

Истиче да тренутно максимално спутавају и уништавају руске јединице које улазе на Украјину и, како каже, тероришу Харковску област.

"Правац је ојачан. И биће ојачан", рекао је Зеленски.

(Укринформ)

Опширније Краће

Кијев: Руске снаге лансирале бомбе на област Харкова, убијен један цивил

Један мушкарац је погинуо, а још две жене су повређене у руском бомбардовању села Хотимлија саопштила је управа Харковске војне области.

Поред тога, две вођене авионске бомбе уништиле су школску зграду и оштетиле радњу и неколико кућа.

(Украинска правда)

Опширније Краће

Француска и САД подржавају коришћење профита руске имовине за Украјину

Француски председник Емануел Макрон и председник САД-а Џо Бајден изјавили су да подржавају напоре да се искористи изузетан профит од замрзнуте руске имовине у корист Украјине.

У заједничком документу објављеном током Бајденове посете Француској, двојица лидера су такође изразила забринутост због трансфера оружја Русији из Ирана и Северне Кореје и материјала двоструке намене из Кине.

Навели су да подржавау кораке за ограничавање таквих трансфера који пролазе кроз америчке и француске финансијске система.

(Reuters)

Опширније Краће

Војска Украјине: Контролишемо већи део Вовчанска у Харковској области

Већи део Вовчанска, у Харковској области, је под контролом одбрамбених снага Украјине, а руске трупе проширују групу у овом правцу, саопштава портпарол једне од копнених трупа украјинске војске Назар Волошин. 

"Већи део града Вовчанска је под контролом Одбрамбених снага. Они држе непријатеља под контролом ватре, наносе му максималне губитке и покушавају да напредују да ослободе све наше територије", наводи Волошин, а преноси Украјинска правда.

Такође је известио да Русија повећава груписање својих трупа на северу Харковске области, пребацује додатне снаге из других праваца и "покушава да премести јединице у зони државне границе и привуче руске трупе и ваздушно-десантне снаге".

(Украинска правда)

Опширније Краће

Фидан: Они који се противе окупацији у Украјини сматрају злочином отпор окупацији у Гази

Турски министар спољних послова Хакан Фидан рекао је да земље чланице групе Д8 "неће ћутати пред израелском репресијом у Гази", пренела је Анадолија.

"Ми, земље Д8, заједно поручујемо целом свету да не ћутимо пред израелском репресијом у Гази и не можемо да ћутимо", рекао је Фидан на заједничкој конференцији за новинаре одржаној након ванредног састанка Већа министара спољних послова Д8 у Истанбулу.

Састанку групе Д8 присуствовали су министри спољних послова Бангладеша, Египта, Индонезије, Ирана, Малезије, Нигерије, Пакистана и Турске.

Фидан је такође нагласио потребу за доследним међународним принципима, повлачећи паралеле између глобалних реакција на сукобе у различитим регионима.

"Они који се противе окупацији у Украјини сматрају злочином отпор окупацији у Палестини. Газа је показала сву слабост и неадекватност међународног система", рекао је Фидан.

Организација Д8, основана 1997. године, има за циљ унапређење економске сарадње међу државама

(Танјуг)

Опширније Краће

Синегубов: Смањена руска активност у Харковској области

Руси су смањили своју активност у Харковској области, али настављају да се прегрупишу и покушавају да напредују дубоко у регион, саопштио је начелинк Харковске области Олег Синегубов.

"Упркос релативном смањењу активности на линији фронта, Руси настављају да се прегрупишу и покушавају да напредују дубоко у регион", каже Синегубов.

Наводи да су борбе у Вовчанску у току, да су у Синкивка и Андријевка стално под нападима и да гранатирање не престаје.

(Укринформ)

Опширније Краће

Захарова: Макрон агресивном реториком гура Европу ка катастрофи

Француски председник Емануел Макрон својом агресивном реториком гура европски континент ка катастрофи, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Он (Макрон) је, нажалост, доследан у својој русофобији. Важно је да таквом агресивном реториком и монструозним криминалним акцијама помаже да се европски континент гурне ка катастрофи", рекла је Захарова на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу. 

Напоменула је да Макрон и његов тим немају искуства у влади, као ни "у стварним пословима не само у свету, већ и у својој земљи". Истовремено, како је додала, тврде да имају огроман значај.

"Макрон је незналица, судећи по његовим изјавама. Можда има много диплома, али то ништа не значи", рекла је она и истакла да његове изјаве не одговарају реалности.

Макрон је раније изјавио да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако добије одговарајући захтев из Кијева и ако Руска Федерација пробије линије фронта.

(РИА)

Опширније Краће

Јапан потврђује дугорочну подршку Украјини

Јапански премијер Фумио Кишида и украјински председник Володимир Зеленски потписаће у четвртак споразум којим се Јапан обавезује на дугорочну подршку Украјини, укључујући међудржавне преговоре у року од 24 сата од било какве нове инвазије Русије, рекли су неименовани извори из јапанске владе за агенцију Кјодо.

Споразум ће бити на снази десет година, а Кишида и Зеленски ће га потписати на маргини самита Г7 у Италији.

Споразум ће бити усредсређен на дугорочну подршку Украјини у реконструкцији земље после рата, преноси Кјодо.

Такође се очекује да ће споразум укључивати финансијску помоћ и напоре да се обнове стамбена и индустријска инфраструктура, као и пољопривредна производња.

(Танјуг)

Опширније Краће

Две жене погинуле у нападима на Херсонску и Полтавску област

Једна жена погинула je у руском нападу на насеље Малив у Херсонској области, преноси Укринформ.

Инцидент се догодио око 11.40, неколико минута након што је Војска Русије отпочела напад.

Жена која је страдала је била у својој кући у тренутку ракетирања.

У другом одвојеном удару на подручје у Полтавском региону рањена је жена, која је касније преминула у болници. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Шолц: Путин мора да буде свестан да неће остварити своје планове у Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је Украјина јака и да неће дозволити да буде поражена и да неће дозволити да јој се диктира да се преда у рату са Русијом, оцењујући да Москва неће остварити, како је навео, "своје империјалистичке планове".

Шолц је на Иксу (Твитеру) написао да руски председник Владимир Путин коначно мора да постане свестан да се Украјина неће предати.

"За Украјину може постојати само праведан мир. Неуморно радимо на постизању праведног мира", навео је Шолц.

(X – Twitter)

Опширније Краће

Кулеба: Украјина ће бити у НАТО-у, то је историјска чињеница

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба истиче да ће Украјина, када се укаже прилика, постати чланица НАТО-а и да је то "историјска чињеница".

Кулеба се тиме осврнуо на недавну изјаву председника Сједињених Држава Џозефа Бајдена да није спреман да подржи "НАТО-изацију Украјине".

Шеф украјинске дипломатије понавља да је сигуран да ће Украјина бити чланица Алијансе.

"То ће се догодити, јер је у данашњем свету једноставно немогуће замислити безбедност евроатлантске заједнице без Украјине и наше војске. Свиђало се то некоме или не, то је реалност", закључује Кулеба. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Фицо: Словачка неће бити увучена у војне авантуре западних земаља у Украјини

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да је на изборима за Европски парламент (ЕП) неопходно изабрати посланике који ће подржавати мировне иницијативе, а не наставак рата у Украјини.

Фицо, након што је у болници гласао на изборима за ЕП, рекао је да "Словачка неће бити увучена у војне авантуре појединих западних земаља које су се сагласиле с тим да Украјина употреби њихово оружје за гађање циљева у Русији".

Фицо је оценио да таква одлука указује на жељу тих земаља за ескалацијом сукоба.

"Сагласност коју су западне земље дале Украјини да користи западно оружје за нападе на циљеве на руској територији само је доказ да велике западне демократије не желе мир, већ ескалацију тензија са Русијом, што ће се сигурно десити", написао је Фицо на свом Фејсбуку.

Нагласио је да као премијер Словачке неће увлачити земљу у "такве војне авантуре" и да ће учинити све да мир добије приоритет над ратом.

Опширније Краће

Функционално свега 27 одсто електрана у Украјини

Премијер Украјине Денис Шмигаљ изјавио је да тренутно ради само 27 одсто украјинских термоелектрана.

"Ситуација у енергетском сектору је веома тешка, то је очигледно. Русија је уништила 50 одсто наших капацитета за производњу струје", рекао је Шмигаљ, а преноси Унијан.

Уништена су 42 енергетска блока.

Шмигаљ је навео да је 27 одсто великих термоелектрана у функцији, а 73 одсто је уништено или оштећено тако да тренутно не раде.

Нагласио је да Украјина ради на обнови како би пре грејне сезоне покренула што више капацитета за производњу електричне енергије, као и на повећању увоза струје из ЕУ.

(Unian)

Опширније Краће

Руска ПВО оборила дронове изнад Северне Осетије, летели ка војном аеродрому

Руска ПВО оборила је изнад Северне Осетије три украјинска дрона који су лансирани на војни аеродром у Моздоку, објавио је на Телеграму начелник руске републике Сергеј Мењајло.

"Према прелиминарним информацијама, беспилотне летелице су стигле са украјинске стране, а њихов циљ је био војни аеродром", навео је Мењајло, а преноси РИА Новости.

Према Мењајловим речима, није било жртава нити материјалне штете.

Министарство одбране Русије саопштило је да су снаге ПВО данас око 8.40 обориле дрон изнад Северне Осетије. 

(РИА Новости)

Опширније Краће

Блумберг: Столтенберг повлачи планове о фонду за војну помоћ Украјини

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг повлачи планове о успостављању петогодишњег фонда од 100 милијарди долара за војну помоћ Украјини, након негодовања појединих земаља чланица Алијансе, рекли су неименовани извори за Блумберг.

Агенција наводи да би се, према новом предлогу за који се очекује да ће добити подршку министара одбране земаља чланица на састанку у Бриселу следеће недеље, земље НАТО-а обавезале да годишње издвајају помоћ Украјини у вредности од најмање 43 милијарде долара, а у њу би спадало оружје и други облици помоћи.

НАТО би одређивао допринос сваке државе у складу са процентом њиховог бруто домаћег производа и вероватно објављивао податке о донацијама у годишњем извештају, наводи Блумберг.

Столтенберг је раније износио план о прикупљању 100 милијарди долара за помоћ Украјини у року од пет година, али су неке земље чланице НАТО-а негодовале постављајући питање изводљивости таквог плана.

"Трошили смо отприлике 40 милијарди годишње до сада, али оно што ја тражим савезницима је да се обавежу да ће то радити у наредним годинама", рекао је Столтенберг после састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО-а одржаног 31. маја у Прагу.

(Bloomberg)

Опширније Краће

Украјинска војска напала више циљева у Русији – оборено 25 дронова

Руске снаге противваздушне одбране обориле су 25 украјинских дронова над Кримом, те Кубанском, Тулском, Брјанском, Белгородском и Астраханском области.

"Током ноћи заустављен је низ покушаја кијевског режима да изведе терористичке нападе дроновима на руске територије", наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

(РИА Новости)

Опширније Краће

Украјина: Оборили смо девет "шахеда" и једну ракету

Руске снаге су у току ноћи, 8. јуна, гађале територију Украјине са навођеном ракетом Кх-59 и 13 дронова, наводе локалне власти.

"Украјинска војска је оборила ракету Кх-59 и девет дронова 'шахед'", истиче командант ваздухопловства Украјине Никола Олешчук.

Борбе су вођене у подручјима Херсонске, Харковске, Никопољске, Запорошке и Дњепропетровске области.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Русија ракетирала 15 насеља у Херсонској области, цивил погинуо у Никопољском рејону

Русија је гранатирала најмање 15 насеља у Херсонској области у последња 24 сата, саопштиле су локалне украјинске власти.

"Између осталог, погођен је солитер у Херсону, као и индустријски комплекс у том граду", каже Олександар Прокудин, начелник Војне управе у Херсону.

Повређена је једна особа.

У нападу дроновима у Никопољском рејону погинуо је један цивил. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Москва издала потерницу за Јулијом Тимошенко

Министарство унутрашњих послова Русије саопштило је да је издало потерницу за бившом премијерком Украјине Јулијом Тимошенко.

"Јулија Владимировна Тимошенко, рођена 27. новембра 1960. године, тражи се према члану Кривичног закона", навео је руски МУП, не прецизирајући за које је кривично дело Тимошенко оптужена.

Тимошенко је била на функцији премијера Украјине од фебруара до септембра 2005. године, када је њена влада распуштена, а поново је преузела ту функцију у децембру 2007. године.

Почетком 2010. године кандидовала за председника Украјине.

Према резултатима другог круга гласања, изгубила је од Виктора Јануковича са разликом од 3,48 одсто.

Тимошенко је добила 45,47 одсто гласова, а Јанукович 48,95 одсто.

Украјински парламент је у марту 2010. године распустио владу коју је предводила Тимошенко.

Након подношења оставке, она је најавила прелазак у опозицију и иницирала је формирање опозиционе владе.

(Ukrinform, RIA)

Опширније Краће

Жестоке борбе настављене су у Харковској области, око Часовог Јара, Купјанска, али и на другим деловима фронта.

Најмање три особе су страдале, а 35 њих је рањено у украјинском гранaтирању Луганска пројектилима америчке производње, саопштили су руски званичници. 

Руски председник Владимир Путин, у међувремену, на Економском форуму у Санкт Петербургу изјавио је да Москва не звецка нуклеарним оружјем, али да јој такво оружје није ни потребно да би однела победу у Украјини.

Са друге стране, из Беле куће је саопштено да постоји могућност да Вашингон, због одвраћања повећаних претњи и заштите грађана, у наредним годинама повећа распоређивање америчког нуклеарног стратешког оружјa.

Украјински председник Володимир Зеленски истовремено се у Паризу састао са америчким председником Џозефом Бајденом, који му се извинио због кашњења помоћи, најавивши нову војну подршку Кијеву у вредности од 225 милиона евра.

Амерички министар одбране Лојд Остин, такође, рекао је да ће нова политика Вашингтона која дозвољава украјинској војсци да изводи нападе унутар Русије муницијом САД, бити "веома, веома корисна Украјинцима у будућности".

За то време, Европска комисија саопштила је да Украјина испуњава све критеријуме потребне за формални почетак преговора о чланству у ЕУ, као и да су сад на потезу државе чланице које треба да одобре преговарачки оквир.

Читај ми!