Извор: РТС

Кремљ: Земље које шаљу оружје дугог домета суочиће се са "последицама"; Кијев тражи од Москве одштету за рушење бране Каховка

Рат у Украјини – 834. дан. Власти Ростовске области саопштиле су да су украјински дронови погодили рафинерију нафте. Украјинске ваздухопловне снаге тврде да су обориле 17 од 18 беспилотних летелица типа "шахед". Кремљ упозорава да ће се земље које снабдевају Кијев оружјем дугог домета суочити са "последицама". Кијев тражи од Москве 2,5 милијарди долара за рушење бране Каховка.

Француска шаље Украјини борбене авионе "Мираж 2000"

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће та земља послати Украјини борбене авионе "Мираж 2000" услед повећања француске директне војне подршке Kијеву.

"Сутра ћемо покренути нову сарадњу и објавити трансфер 'Мираж 2000', који помажу Украјини да заштити своје небо“, рекао је Макрон током интервјуа за ТФ1 у Kану, који се поклопио са почетком званичне посете украјинског председника Володимира Зеленског Француској.

Макрон је, такође, рекао да ће Украјинци похађати обуку у Француској у трајању од пет до шест месеци почевши од овог лета, са циљем да се обучи 4.500 војника.

"Увек смо имали исту филозофију, помажемо Украјинцима да се боре", рекао је Макрон.

Опширније Краће

Бајден: САД неће напустити Украјину

Амерички председник Џо Бајден у говору поводом 80. годишњице Дана Д, односно савезничког искрцавања у Нормандији 1944. године, повукао паралеле између руске инвазије на Украјину и Другог светског рата.

Обећао је да САД неће напустити Украјину, тврдећи ће ако то учини, Украјина бити потчињена. 

"Суседи Украјине ће бити угрожени, цела Европа ће бити угрожена", рекао је председник САД.

Бајден је упозорио да су демократије широм света поново угрожене и додао да аутократе, укључујући руског председника Владимира Путина, кога је назвао тиранином, пажљиво прате одговор Запада на сукоб у Украјини.

(BBC)

Опширније Краће

Макрон: Француска и савезници стоје уз Украјину

Француски председник Емануел Макрон поручио је да Француска и њени савезници стоје уз Украјину током рата против Русије.

"Овде смо и нећемо ослабити“, рекао је Макрон на церемонији поводом обележавања 80. годишњице почетка савезничког искрцавања у Нормандији, којој су присуствовали и украјински председник Володимир Зеленски и његова супруга, као и амерички председник Џозеф Бајден.

Макрон је, такође, позвао савезнике да покажу храброст коју су имали ветерани у Другом светском рату.

"Када гледамо како се рат враћа на наш континент, те људе који доводе у питање вредности за које смо се борили, оне који желе да на силу мењају границе преписивањем историје – станимо достојанствено и гледајмо оне који су се искрцали овде. Имајмо њихову храброст", рекао је француски председник.

Истакао је да присуство украјинског лидера доказује да је неопходно да западни савезници покажу храброст.

(Guardian)

Опширније Краће

Кијев тражи од Москве 2,5 милијарди долара одштете за рушење бране Каховка

Украјински "Укрхидроенерго" саопштио је у да је покренуо међународну арбитражу тражећи одштету за руско рушење бране и електране Каховка у јуну 2023.

Државна хидроелектрана проценила је штету на 2,5 милијарди евра, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Мађарска учествује на украјинској мировној конференцији у Швајцарској

Шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће присуствовати украјинској мировној конференцији у Швајцарској 15. јуна

Сијарто је то рекао на економском форуму одржаном у Санкт Петербургу.

(Reuters)

Опширније Краће

Кремљ: Земље које снабдевају Кијев оружјем дугог домета суочиће се са последицама

Кремљ је нагласио да ће се западне земље које снабдевају Украјину оружјем за директан удар на Русију дефинитивно суочити са последицама.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков дао је коментар након што је председник Владимир Путин у среду сугерисао да би могао да испоручује оружје на удаљености од интереса повезаних са САД и њиховим европским савезницима ако дозволе Кијеву да удари дубље у Русију западним оружјем дугог домета.

Песков је одбио да наведе земље или регионе у којима би Русија могла да распореди или испоручи такво оружје.

(Reuters)

Опширније Краће

Столтенберг: "Празнине" у војној подршци Украјини не смеју се поновити

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да западни савезници треба да обезбеде да се "празнине" у војној подршци Украјини не понове.

Говорећи током посете Финској, Столтенберг је рекао да је Украјини потребна "предвидљивост и одговорност“ савезника из НАТО-а у смислу испоруке оружја и опреме.

"Током последњих месеци видели смо неке празнине, нека кашњења у пружању војне подршке Украјини“, рекао је он на конференцији за новинаре заједно са финским председником Александром Стубом.

Нагласио је да се треба обезбедити да се то више не понови.

(Reuters)

Опширније Краће

Шолц: Украјина би могла да употреби западно оружје против напада из Русије

Немачки канцелар Олаф Шолц поновио је свој став да би Украјина могла да користи оружје које испоручује Запад да би се одбранила од напада покренутих из саме Русије, као што су они на област Харкова.

"Да би се одбранила од таквих напада, Украјина такође може да користи оружје које испоручујемо ми и наши савезници – увек у складу са међународноправним обавезама“, навео је Олаф Шолц у доњем дому Бундестага.

Шолцов коментар уследио су након што је руски председник Владимир Путин у среду упозорио да дозвољавање Кијеву да удари Русију све снажнијим оружјем представља озбиљну ескалацију која води Запад ка рату са Москвом.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: ПВО оборила 17 од 18 руских дронова изнад више региона

Украјинске ваздухопловне снаге обориле су 17 од 18 беспилотних летелица типа "шахед" изнад четири региона током ноћног напада, наводи се у саопштењу.

Напад Русије изазвао је пожар на инфраструктурном објекту у области Хмељницки, где је оборен један дрон, рекао је регионални начелник.

Хитне службе радиле су на гашењу пожара, а локалне власти нису пријавиле жртве.

Украјинска војска оборила је осам беспилотних летелица изнад јужног региона Николајева. Дронови су, како се тврди, оборени и изнад Запорошке и Херсонске области.

Руске снаге су такође користиле две балистичке ракете "искандер-М" за напад на Дњепропетровску област, саопштила је војска. Нису одмах доступни детаљи о штети од ракетног напада.

(Reuters)

Опширније Краће

Власти Ростовске области: Украјински дронови погодили рафинерију нафте

Губернатор Ростовске области Василиј Голубјев навео је на Телеграму да су украјинске беспилотне летелице погодиле рафинерију Новошахти, додавши да је том приликом избио пожар.

Према прелиминарним подацима, мртвих и повређених нема.

Голубјев је касније навео да је пожар угашен.

(Unian, Reuters)

Опширније Краће

Искључења струје у 12 региона у Украјини

Украјински дистрибутер електричне енергије "Укренерго" наредио је у току ноћи хитно искључење струје у 12 региона након што су прекорачена ограничења потрошње због сталних несташица електричне енергије.

Искључења су ступила на снагу у регионима од Волиња до Лавова на северозападу, до Одесе на југу и Запорожја на истоку земље, преноси Ројтерс.

Украјински потрошачи су упозорени претходно да ограниче потрошњу након што су руски ваздушни удари последњих недеља нанели озбиљну штету производним капацитетима земље.

(Reuters)

Опширније Краће

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександар Сирски обишао је подручје активних борби на харковском и купјанском фронту.

Украјински званичници уверени су да ће дозвола западних сила да војска употреби њихово оружје за нападе на територију Русије, ослабити руску војску.

Са друге стране, руски председник Владимир Путин каже да одговор на испоруке далекометног наоружања Украјини може бити асиметричан, а да ће о томе размислити. 

"Зашто онда немамо право да своје оружје исте класе испоручимо у оне делове света где ће се изводити напади на кључне објекте оних земаља које то раде против Русије?", упитао је Путин.

Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је у Дохи са емиром шеиком Тамимом бин Хамадом ел Танијем. Било је говора о окончању рата и повратку деце коју је Русија одводила из Украјине од почетка рата.

Кијев тражи да се Украјинци у иностранству који имају бар 17 година што пре врате у Украјину и пријаве за војну службу. Због великих губитака и недовољног броја мобилисаних, ангажују дезертере.

Читај ми!