Извор: РТС

Зеленски разговарао са катарским емиром о окончању рата; Француска улаже 650 милиона евра у развој Украјине

Рат у Украјини – 833. дан. Украјински председник Володимир Зеленски и катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани разговарали су о начинима за окончање рата у Украјини и напорима да канали комуникације остану отворени. Украјински председник Володимир Зеленски и катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани разговарали су о начинима за окончање рата у Украјини и напорима да канали комуникације остану отворени. Француска улаже 650 милиона евра у развој Украјине.

Зеленски се састао са емиром Катара Ал Танијем

Украјински председник Володимир Зеленски и катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани разговарали су о начинима за окончање рата у Украјини и напорима да канали комуникације остану отворени.

Како преноси Ројтерс, двојица лидера усредсредили су се на ситуацију у рату, ''укључујући напоре међународне заједнице да заустави рат, заштити цивиле и задржи све канале комуникације отвореним за решавање кризе дијалогом и дипломатским средствима''.

Зеленски је захвалио емиру што је подржао територијални интегритет Украјине и што је подржао резолуције УН којима се осуђује Русија.

(Reuters)

Опширније Краће

Путин: Руски одговор на испоруке далекометног наоружања може бити асиметричан

Одговор на испоруке Украјини далекометног наоружања може бити асиметричан, о томе ћемо размислити, рекао је руски председник Владимир Путин, преноси РТ.

"Размишљамо о томе да, ако неко мисли да је могуће да се испоручује такво оружје у ратну зону за нападе на нашу територију и да нам ствара проблеме, зашто онда ми немамо право да своје оружје исте класе испоручимо у оне регионе света, где ће се изводити напади на кључне објекте оних земаља које то раде против Русије", рекао је Путин.

(РТ)

Опширније Краће

Украјина позвала Кину да ипак присуствује мировном самиту у Швајцарској

Први заменик украјинског министра спољних послова током данашње посете Кини позвао је Пекинг да ипак пошаље делегацију на планирани мировни самит о Украјини заказан за 15. и 16. јун у Швајцарској.

Украјински дипломата се нада, преноси Ројтерс, да је још могуће убедити Кину да присуствује овом самиту.

Русија није позвана да учествује на овом састанку, а званични Пекинг је раније саопштио да ће се држати по страни, уз образложење да је присуство обе зараћене стране предуслов за било какву суштинску мировну конференцију.

(Reuters)

Опширније Краће

Француска улаже 650 милиона евра у развој Украјине

Француска ће отворити развојну агенцију у Украјини у буџету од 450 милиона евра, а истовремено ће покренути и фонд за кључне инфраструктурне пројекте у које ће уложити додатних 200 милиона евра, саопштио је кабинет председника Емануела Макрона.

Париз ће објавити два билатерална споразума за подстицање реконструкције током посете председника Украјине Володимира Зеленског Француској 6. и 7. јуна, преноси Ројтерс.

Званичник француског председништва одбио је да коментарише да ли ће током посете бити објављен и договор о слању француских војних инструктора у Украјину.

(Танјуг)

Опширније Краће

Писторијус: Немачка мора бити спремна за рат до 2029. године

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да Немачка треба да се спреми за најгори сценарио када је реч о рату у Европи, али је нагласио да Бундесвер неће бити ангажован у рату у Украјини.

"Морамо бити спремни за рат до 2029. године", рекао је Писторијус одговарајући на посланичка питања у Бундестагу.

Објаснио је да Немачка мора да буде спремна за одвраћање како би се спречио најгори сценарио, преносе немачки медији.

Према његовом мишљењу, руски председник Владимир Путин неће "стати на границама Украјине".

Тврди да су финансије, материјали и особље су, сматра, кључни за боље стање Бундесвера.

"У хитној ситуацији, потребне су нам храбре младе жене и мушкарци који могу да бране ову земљу", рекао је Писторијус.

Зато сматра да је неопходно увести "нови облик војне службе".

Немачка влада је суспендовала обавезну војну службу 2011. године, а очекује се да ће Писторијус ускоро изнети предлоге за могуће поновно увођење служења војног рока, пише Цајт.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски стигао у Катар на разговоре са емиром

Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је у Катар на разговоре са емиром шеиком Тамимом бин Хамадом ал-Танијем.

Зеленски је на Икс-у рекао да планира да разговара о учешћу Катара у процесу враћања украјинске деце коју је отела Русија, као и о билатералним економским и безбедносним питањима, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирски посетио линију фронта: Ситуација тешка

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександр Сирски обишао је подручје активних борби на харковском и купјанском правцу фронта.

Наводи да руске трупе настављају да спроводе офанзивне операције, концентришући своје главне напоре на Курахов, Покровск, Купјан и Харков.

Сирски истиче да руске трупе изводе активне јуришне операције у Вовчанску и на прилазима у Часовом Јару са циљем заузимања ових градова.

Према речима Сирског, ситуација остаје тешка због високог интензитета непријатељстава.

Врши се широке употреба оклопних возила од стране руске војске, као и употребе значајног броја вођених ваздушних бомби, каже Сирски.

(Укринформ)

Опширније Краће

Бајден стигао у Француску, разговори с Макроном и Зеленским

Амерички председник Џозеф Бајден у пратњи супруге Џил стигао је у Париз. На аеродрому Орли дочекао га је премијер Француске Габријел Атал, преноси Ројтерс.

То је Бајденова прва председничка посета Француској, а уједно и најдужа инострана посета коју је имао током свог мандата, наводи Јелисејска палата.

Бајден ће се вратити у Вашингтон у недељу, што значи да ће остати у Француској пет дана.

Шеф Беле куће ће у четвртак учествовати на прослави поводом 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији (Дан де).

На маргинама церемоније одржаће се састанак Бајдена и председника Украјине Володимира Зеленског. 

Бела кућа је најавила и састанак Бајдена са Зеленским и током самита Г7 у Италији како би разговарали о ситуацији у Украјини.

(Reuters)

Опширније Краће

Руски удар на Херсон и Доњецку област

Једна особа је погинула а седам их је рањено у нападу руских трупа на Херсон и Доњецку област, саопштиле су локалне власти.

У нападу на село Пивниче у округу Бахмут, погинула је једна особа, а четири су рањене, навео је начелник Вадим Филашкин.

Са две навођене авионске бомбе гађан је град Селидове, при чему је једна особа повређена.

Руске снаге напале су и село Ингутес у Херсонској области током поделе хуманитарне помоћи када су рањена три цивила.

(Kyiv Independent)

Опширније Краће

Украјинске снаге јачају прву линију одбране у Харковској области

У Харковској области Оружане снаге Украјине јачају прву линију одбране, саопштио је Генералштаб оружаних снага.

"У протекла 24 сата избило је 110 војних сукоба", наводи Генералштаб.

У харковском крају од почетка дана траје битка у области Волчанска. Ситуација је под контролом. Украјински браниоци настављају мере за јачање прве линије одбране, прецизира се у саопштењу.

(Унијан)

Опширније Краће

Највећа поморска вежба НАТО-а у Балтичком мору

Највећа поморска војна вежба НАТО-а "BALTOPS 2024" биће одржана од 7. до 20. јуна у Балтичком мору, саопштила је Канцеларија за односе са јавношћу команде савезничког ваздухопловства.

Овај интегрисани приступ безбедности Балтичког мора шаље снажну поруку потенцијалним противницима, одвраћа агресију, побољшава стабилност и осигурава земље НАТО-а и њихово становништво", наводи се у саопштењу.

У вежби ће учествовати 19 земаља чланица НАТО-а са више од 50 бродова, 85 летелица и око 9.000 војника. Ова војна вежба одржава се 53. пут, а поморске и ваздухопловне снаге вежбаће медицинске евакуације, здружено спасавање особља, ваздушну одбрану и противподморничко ратовање "да би ојачале колективне капацитете и побољшале кохезију и компатибилност међу савезницима НАТО-а и партнерима". 

(Танјуг)

Опширније Краће

Половина Украјинаца: Зеленски није испунио предизборна обећања

Педесет одсто Украјинаца је уверено да председник Вoлoдимир Зеленски није испунио ниједно или је испунио тек мањи део предизборних обећања, резултати су истраживања Кијевског међународног института за социологију.

Међу онима који сматрају да Зеленски није испунио сва своја обећања, 50 одсто испитаника то приписује учешћу непоштених, корумпираних људи у председниковом тиму.

Затим, са приближно истим резултатом (26-32 одсто), разлог су и недостатак компетентних људи у његовом тиму, инвазија у пуном обиму, сопствено неискуство и утицај олигарха.

Још 9 до 14 одсто испитаника као разлоге за неиспуњавање навело је сумњу да је Зеленски корумпиран, утицај других земаља, дестабилизацију ситуације код опозиције и нереална обећања. 

У мају 2024. навршило се пет година откако је Зеленски постао председник. Према закону, избори за време рата су забрањени, а председник Украјине врши своја овлашћена до ступања на дужност новоизабраног председника Украјине.

Истраживање је трајало од 16. до 22. маја.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

САД: Дуготрајне санкције ЕУ Русији за 50 милијарди долара Украјини

Сједињене Америчке Државе спремне су да дају Украјини зајам од 50 милијарди долара, који ће бити отплаћен приходима од замрзнуте руске имовине, ако ЕУ може да продужи санкције Москви на неодређено време, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на документ о коме се расправља.

У њему се наводи да је Вашингтону потребна ЕУ да продужи санкције блока на руску државну имовину, које истичу сваких шест месеци осим ако се не продуже једногласним пристанком до краја рата како би се осигурало да САД не буду остављене да саме плаћају.

Предлог САД је изнесен у документу за дискусију ЕУ који је прегледао Фајненшел тајмс, а који је припремљен за виртуелни састанак министара финансија блока како би се разговарало о томе како да се прикупи авансни новац за Кијев.

Свака таква промена режима ЕУ захтевала би одобрење лидера, укључујући и мађарског Виктора Орбана, који је чувао свој уобичајени вето на одлуке о санкцијама, рекли су новинари.

(Фајненшел тајмс)

Опширније Краће

Седамнаестогодишњи Украјинци морају да се врате из иностранства

Министарство одбране саопштило је да Украјинци у иностранству који су навршили 17 година морају да се врате у Украјину и да се пријаве за војну службу у територијалним центрима за регрутацију и социјалну заштиту.

"Млади људи који су напунили 17 година морају да се региструју за војску. Постоји такав услов. А то се односи и на оне који су у иностранству. Ако ови људи задрже украјинско држављанство и повежу своју будућност са нашом земљом, онда, очигледно, вреди то учинити", саопштио је портпарол Министарства одбране, потпоручник Дмитро Лазуткин.

Раније су из Копнене војске Оружаних снага Украјине објаснили да ће позиви бити упућени 17-годишњацима који се нису пријавили за одслужење војног рока.

Нагласили су и да је реч о војној евиденцији, која нема везе с мобилизацијом.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Погођен индустријски објекат у Полтавској области

Руски дронови напали су индустријски објекат у Полтавској области, повређен је мушкарац, известио је шеф ОВА Филип Пронин на Телеграму.

"Руска војска је ноћу напала Полтавску област. Паљбене групе су радиле на противваздухопловним ракетама непријатеља. На територији региона погођен је индустријски објекат", написао је Пронин.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Амбасада САД: Мушкарци, не путујте, Кијев не признаје двојно држављанство

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Украјини упозорила је да је та држава укинула изузетак "боравак у иностранству" који је раније дозвољавао одређеним украјинским мушкарцима између 18 и 60 година да напусте земљу. 

Са овом променом, мушкарци са двојним држављанством, укључујући и оне који живе у САД, више неће моћи да напусте земљу.

Амбасада је напоменула да су раније особе са двојним америчко-украјинским држављанством ове групе могле да уђу у Украјину, а затим да је напусте ако одјаве своје пребивалиште у Украјини и пријаве пребивалиште у Сједињеним Државама. Од 1. јуна овај изузетак је укинут.

"Ако сте у Украјини и не можете да напустите земљу, поштујте све локалне прописе. 

Ако тренутно нисте у Украјини, топло препоручујемо мушким држављанима САД између 18 и 60 година који такође имају украјинско држављанство или подносе захтев за украјинско држављанство и не желе да остану у Украјини на неодређено време да се уздрже од било каквог путовања у Украјину. Постоји изузетно велики ризик да вам неће бити дозвољено да изађете чак ни са америчким пасошем", наводи се у саопштењу.

Амбасада је такође подсетила све Американце на упозорење Стејт департмента у вези са Украјином: "Не путујте."

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Бајден са Зеленским у Нормандији па у Италији

Амерички председник Џозеф Бајден и украјински Володимир Зеленски одржаће билатерални састанак у Нормандији у Француској, а састаће се и током самита Г7 у Италији како би разговарали о ситуацији у Украјини, најавио је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан.

Према његовим речима, током обележавања 80. годишњице Дана де, у Нормандији, Бајден ће одржати састанак са Зеленским како би "разговарали о стању ствари у Украјини, као и о томе како да наставимо и продубимо нашу подршку Украјини".

Поред тога, саопштио је Саливан, Бајден ће поново одржати билатерални састанак са Зеленским на самиту Групе седам у Италији од 13. до 15. јуна. Очекује се да ће фокус бити на коришћењу замрзнутих средстава Руске Федерације за подршку Украјини.

"Дакле, за нешто више од недељу дана председник ће имати два значајна састанка са председником Зеленским“, додао је представник Беле куће.

Опширније Краће

Напад на Никопољ дроновима и тешком артиљеријом

Руске трупе су напале Никопољ дроновима-камиказама и гађали тешком артиљеријом, пренео је на Фејсбуку шеф Дњепропетровске ОВА Сергиј Лисак.

"Увече је агресор гађао Никопољ.Терор је настављен ујутру. Окупатори су гађали град камиказама-дроновима. Гранатиран је и тешком артиљеријом. Није било повређених. Оштећени инфраструктурни објекти, пет приватних кућа, три фарме. зграде, далековод", написао је Лисак.

(Укринформ)

Опширније Краће

Забрана напуштања Украјине грађанима са двојним држављанством

Представник Државне граничне службе Украјине Андриј Демченко прокоментарисао је изјаву амбасаде САД у Украјини о забрани одласка особама са двојним држављанством.

Према његовим речима, ако грађани имају пасош друге земље, они се и даље првенствено сматрају искључиво држављанима Украјине који имају своја права и обавезе као Украјинци.

"Формулација која се кружи по разним медијима да Украјинцима са двојним држављанством више неће бити дозвољено да напусте земљу, благо речено, није тачна, још једном могу да приметим да је двојно држављанство забрањено у Украјини", прецизирао је Демченко.

Напоменуо да су те норме биле на снази и раније. Граничари су у више наврата идентификовали Украјинце који су се на пасошкој контроли представљали као странци. Увек се с њима односе како је то законом дефинисано.

"Истовремено, не треба их мешати са држављанима Украјине који стално бораве ван Украјине и који су у својим документима имали одговарајуће ознаке о пријави путовања у иностранство ради сталног боравка“, нагласио је Демченко.

(Унијан)

Опширније Краће

Москва: Уништени дронови изнад Белгородске, Курске и Вороњешке области

Руски системи противваздухопловне одбране пресрели су и уништили пет украјинских беспилотних летелица изнад Белгородске, Курске и Вороњешке области током ноћи, саопштило је руско Министарство одбране.

Опширније Краће

Олешчук: Оборена 22 od 27 "шахеда"

Руске снаге су напале са 27 јуришних беспилотних летелица "шахед" из региона Курска – Руска Федерација, и Чауда с Крима, објавио је командант ваздухопловства, генерал-потпуковник Никола Олешчук.

Навео је да су оборена 22 "шахеда“ у Николајевској, Херсонској, Дњепропетровској, Сумској и Полтавској области.

(Укринформ)

Опширније Краће

Узбуна у целој Украјини, полетео миг 31 с кинжалима

Широм Украјине објављена је ваздушна узбуна због полетања у Русији борбеног авиона "миг 31К", који је носилац хиперсоничних ракета типа "кинжал".

"Цела Украјина је у опасности! Снимљено је полетање 'мига 31К" са аеродрома Саваслејка (Нижегородска област)", наводи се у поруци.

(Укринформ) 

Опширније Краће

Широм Украјине настављају се борбе, а најжешћи окршаји током претходног дана вођени су у подручју Дњепропетровске, Сумске, Херсонске и Харковске области.

Украјинске снаге тврде да су у последња 24 сата гађале трајектни прелаз код Крима и нафтовод у Краснодарској области.

Москва истиче да је на територију Белгородске области испаљено више од 100 граната за два дана.

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден представио је идеју послератног периода, који би подразумевао гаранције да руске трупе никада неће окупирати Украјину.

Навео је да то не значи пријем Кијева у НАТО. 

Амерички председник је потврдио учешће и на самиту Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7) у Италији, где ће са другим лидерима разматрати додељивање замрзнутих руских средстава Украјини. 

Андриј Јермак, шеф кабинета украјинског председника, дозволу западних сила да војска употреби њихово оружје за нападе на територију Русије види као важну за слабљење непријатеља.

Са друге стране, руски министар спољних послова Сергеј Лавров верује да су француски војни инструктори, чије је потенцијално слање у Украјину раније најавио Емануел Макрон, већ на територији те државе. Због тога, како каже, они су легитимна мета.

Читај ми!