Извор: РТС

Кијев: Западно оружје ће ослабити Русе; Москва: Најмање 100 граната испаљено на Белгородску област

Рат у Украјини – 832. дан. Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да свет треба да буде такав да Русија не може да окупира Украјину, али да то не значи чланство Кијева у НАТО-у. Москва наводи да је више од 100 граната испаљено на Белгородску област у последња 24 сата, док су украјинске снаге потврдиле да су гађале трајектни прелаз на Криму и нафтовод у Краснодорском региону. Шеф кабинета Володомира Зеленског истиче да ће коришћење западног оружја "ослабити непријатеља".

Бајден са лидерима Г7 разматра употребу замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини

Председник Сједињене Државе Џозеф Бајден учествоваће на самиту Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7) у Италији и разговараће са лидерима Г7 о коришћењу руских средстава за помоћ Украјини, саопштила је Бела кућа.

"Председник Бајден и лидери Г7 разговараће о низу најхитнијих глобалних питања, укључујући непоколебљивост Г7 у пружању подршке Украјини", изјавила је портпаролка Беле куће Карине Жан-Пјер.

Потврдила је да ће лидери Г7 "појачати напоре да се замрзнута руска средства искористе за помоћ Украјини" као и да ће наставити спровођење акција усмерених на наметање трошкова Русији и онима који подржавају руске ратне напоре.

(CNN)

Опширније Краће

Берлин: Немачки ратни авиони пресрели руске летелице изнад Балтичког мора

Немачко ратно ваздухопловство саопšтило је да су борбени авиони те земље пресрели су руске летелице које су наводно летеле изнад Балтичког мора "без плана лета и радио везе".

У објави на налогу немачког ратног ваздухопловства на Иксу се наводи да су авиони "еурофајтер", који су летели из Лиелвардеа у Летонији, као део НАТО мисије ваздушног надзора "Балтичко појачање", морали да спроведу проверу након што их је Центар за комбиноване ваздушне операције упозорио на руске летелице.

Авионима немачког ратног ваздухопловства је помогла НАТО савезница Финска, која је објавила узбуну за брзо реаговање како би се идентификовале летелице.

(X – Twitter)

Опширније Краће

Ројтерс: Највеће руске банке отварају експозитуре у анектираним регионима

Две највеће руске банке планирају да у јулу ове године отворе филијале у регионима које је Русија анектирала 2022. године, саопштено је из управе ових банака, а преноси Ројтерс.

Русија је у септембру 2022. године анектирала Доњецку, Лугањску, Херсонску и Запорошку област, а украјинске власти су оцениле да су то били "лажни референдуми". Многе земље су осудиле потез Москве као незаконит, наводи Ројтерс.

Руска државна Промсвјазбанка, која пружа услуге запосленима у државном и одбрамбеном сектору, већ отвара експозитуре у ова четири региона, с обзиром на то да Русија има за циљ да цивилном станивништву и припадницима војске обезбеди повољне кредите и приступачне банкарске услуге.

"У року од месец и по дана требало би да отворимо наших првих 16 експозитура", потврдио је генерални директор Сбербанке Герман Греф у Горњем дому руског парламента.

(Reuters)

Опширније Краће

Једна особа погинула у Сумској области

Једна особа погинула је у нападу руске војске на подручје Сумске области код града Середина-Буда, саопштиле су локалне власти. 

Наводи се да је у питању украјински пензионер и да је страдао у дворишту своје куће, пише Укринформ.

"Непријатељ је користио методе ратовања које су у супротности са међународним правом. Руске трупе су и у овом нападу гађале цивилне објекте", пише у саопштењу украјинског тужилаштва. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Шеф кабинета Зеленског: Дозвола да се користи западно оружје ће ослабити Русе

Андриј Јермак, шеф кабинета украјинског председника Володимира Зеленског, изјавио је да је дозвола западних сила Кијеву да употреби њихово оружје за нападе унутар Русије важна и да ће утицати на тактичку авијацију Москве и њену способност да делује у пограничним областима.

"Ово ће утицати на вођење рата, планирање контраофанзивних акција и ослабити способности Руса да користе своје снаге у пограничним областима", саопштио је Јермак на Телеграму.

Сједињене Државе, Немачка и друге земље одобриле су Кијеву да употреби различито наоружању које су допремиле у Украјину за нападе на руску војску унутар граница Русије.

(Telegram)

Опширније Краће

Лавров: Француски војни инструктори су вероватно већ у Украјини, легитимна су мета

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је, коментаришући могућност слања француских војних инструктора у Украјину, да верује како су инструктори већ у земљи и да су легитимна мета руских оружаних снага.

"Што се тиче француских инструктора, имам разлога да верујем, јер постоји много конкретних чињеница, да они већ раде у Украјини и без обзира да ли су припадници француских оружаних снага или једноставно плаћеници, представљају апсолутно легитимну мету за наше оружане снаге", рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Француски председник Емануел Макрон раније је рекао како не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија пробије линије фронта.

(РИА)

Опширније Краће

Најмање 100 граната испаљено на Белгородску област у Русији у последња 24 сата

Украјинска војска је у протекла 24 сата испалила око 100 граната на територију Белгородске области, при чему је један човек погинуо, а други је рањен, изјавио је гувернер тог региона Вјачеслав Гладков.

Пренео је да су током 3. и 4. јуна испаљене 93 гранате у осам округа региона.

"Седам експлозивних направа бачено је са дронова, а забележени су и напади са 34 дрона", рекао је Гладков. 

(РИА)

Опширније Краће

Бајден објаснио какав треба да буде мир у Украјини

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден одговорио је у интервјуу за Тајм на питање шта треба да буде крајњи циљ у Украјини и какав треба да буде свет.

"Мир ће изгледати као гаранција да Русија никада неће окупирати Украјину", нагласио је Бајден.

Истовремено, амерички председник је четири пута поновио реч "никад".

"А то не значи НАТО, да су они део НАТО-а. То значи да имамо однос са њима као и са другим земљама у којима испоручујемо оружје како би се могли бранити у будућности", додао је Бајден.

Подсетио је да је раније рекао да није спреман да подржи НАТОизацију Украјине.

Истовремено, према његовим речима, ако западне земље дозволе пад Украјине, онда ће за њом заостати и друге земље које су суседне Русији.

Такође је упитан да ли постоји претња да је НАТО на клизавој стази за рат са Русијом.

"Не, ми смо на клизавој стази за рат ако не учинимо нешто по питању Украјине", рекао је Бајден.

(TIME)

Опширније Краће

СБУ је ухапсила руског агента

Служба безбедности Украјине привела је агента ФСБ који је припремао терористичке нападе на војнике у Запорожју и шпијунирао градске трафо-станице.

"Контраобавештајна служба Службе безбедности Украјине спречила је серију терористичких напада ФСБ Руске Федерације на припаднике Одбрамбених снага у Запорожју у близини фронта, наводи СБУ.

Као резултат специјалне операције, руски агент који се спремао да детонира аутомобиле запослених локалних војних комесара је ухапшен на лицу места.

Агент Руске Федерације је приведен када је вршио извиђање у близини објекта одбрамбених снага.

СБУ је утврдила да је умешана особа шпијунирала и трафостанице у Запорожју.

Испоставило се да је агент обезбеђење локалне енергетске компаније, кога је ФСБ регрутовао на даљину у априлу ове године.

У видно поље агресора дошао је преко ћерке која живи у Москви и сарађује са руском специјалном службом, саопштава СБУ.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Пољски фармери блокирали прелаз Рава-Руска – Гребене

Пољски фармери су ујутру 4. јуна блокирали кретање камиона на контролном пункту Рава-Руска – Гребене, саопштила је Државна царинска служба Украјине.
 
Пољско-украјинску границу превозници блокирају од новембра прошле године, а пољски пољопривредници од фебруара ове године.
 
Пољски фармери су 29. априла потпуно престали да блокирају границу са Украјином.
 
(Укринформ)
Опширније Краће

Кијев: Гађан трајектни прелаз на Криму и нафтовод у Русији

Украјинске ракетне снаге извеле су успешне ударе на трајектни прелаз на привремено окупираном Криму и нафтни терминал у Краснодарском крају у Русији, објавио је на Фејсбуку Генералштаб Оружаних снага Украјине.

"Ваздухопловство и ракетне снаге и артиљерија Одбрамбених снага Украјине погодиле су током протеклог дана пет подручја концентрације људства, четири противваздушна возила, једно артиљеријско возило и два складишта муниције Руса", наводи се у поруци.

(Укринформ)

Опширније Краће

Број рањених у Дњепру порастао на осам

У Дњепру је у руском јутарњем ракетном нападу повређено осам особа, међу којима двоје деце, навео је у најновијој објави шеф регионалне државне администрације Сергиј Лисак.

(Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Удар ракетног система "Бастион" на Украјину

Обалски ракетни систем "Бастион" Црноморске флоте гађао је копнене циљеве Оружаних снага Украјине, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Тачно погађање циљева потврђено је резултатима објективне контроле.

"Посаде обалских ракетних система 'Бастион' Црноморске флоте, током борбеног дежурства, гађале су идентификоване циљеве Оружаних снага Украјине на територији Украјине“, потврдило је Министарство.

(Известия)

 

Опширније Краће

Шолц: Удари немачим оружјем на Русију не прете ескалацијом

Немачки канцелар Олаф Шолц је нагласио да дозвољавање Украјини да употреби оружје које је Немачка пребацила на територију Русије неће довести до било какве ескалације, јер је реч о самоодбрани. 

"Уверени смо да то неће довести до ескалације, јер је, како је рекао и председник САД, питање само у томе да можемо да заштитимо тако велике градове као што је, на пример, Харков", истакао је Шолц.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Русија: Напади на украјинске снаге бомбама ФАБ-500

Посаде ловаца-бомбардера Су-34 Ваздушно-космичких снага Русије (ВКС) нанеле су ударе на упориште и људство украјинског непријатеља у зони одговорности групе снага "Центар", саопштила је прес-служба те групе.

Како се наводи, удар је изведен невођеним авионским бомбама ФАБ-500 са универзалним модулом за планирање и корекцију.

Опширније Краће

Министарка Верешчук тврди: Погодили смо руски С-300 западним оружјем

Украјинска министарка Ирина Верешчук објавила је да је погођен руски ракетни систем С-300 унутар руске територије оружјем које је испоручио Запад, преноси Си-Ен-Ен.

"Прелепо гори. То је руски С-300. На руској територији. Првих дана након дозволе за употребу западног оружја на непријатељској територији”, објавила је министарка Ирина Верешчук на Фејсбуку уз слику која наводно приказује напад.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Руси заробили француског плаћеника код Харкова

Руска војска ухватила је француског плаћеника у Харковској области, а снимак је објављен на друштвеним мрежама, преноси Известија.

Како се наводи, он је ухваћен у близини села Липци, где су активна ратна дејства.

Опширније Краће

Напад на Дњепар, међу рањенима и деца

Руске снаге су јутрос напале Дњепар, рањено је шест особа, међу којима и једномесечна беба и један 17-годишњак, објавио је шеф регионалне државне администрације Сергиј Лисак.

Према његовим речима, услед пада ракетних фрагмената оштећена је цивилна инфраструктура, избио је пожар, а људи су повређени.

Оштећено је 15 аутомобила. Разбијени прозори на приватним кућама, вишеспратницама и болници.

(Укринформ, Унијан)

Опширније Краће

Настављају се борбе широм Украјине. Кијев и Москва извештавају о дејствима у Харковској области где се воде најжешће борбе.

Москва саопштава да су украјинске трупе гранатирале Доњецку област, при чему је једна жена погинула, а три су повређене.

Са друге стране, украјинска војска је објавила да је током ваздушног извиђања открила локацију руске мобилне радарске станице и уништиле је.

Директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси изјавио је да није безбедно поново покретати нуклеарку Запорожје све док око ње бесни рат.

Украјина ће са партнерима радити на проширењу дозвола за употребу западног наоружања на територији Руске Федерације, рекао је шеф дипломатије Украјине Дмитро Кулеба.

Швајцарски парламент није одобрио помоћ Украјини у износу од пет милијарди евра, уз образложење да се тим издвајањем крши план ограниченог задуживања те земље.

Начелник генералштаба норвешке војске упозорио је да НАТО има рок од две-три године да се припреми за одбрану од Русије.

Пољски министар унутрашњих послова Томаш Симонијак рекао је да је у последњих шест месеци ухапшено 18 особа због наводног планирања непријатељских активности и саботажа у име Русије и Белорусије.

Читај ми!