Извор: РТС

Жестоке борбе у Харковској области; Гроси: Није безбедно поново покренути нуклеарну електрану у Запорожју

Рат у Украјини – 831. дан. Украјина ће са партнерима радити на проширењу дозвола за употребу западног наоружања на територији Русије, каже шеф украјинске дипломатије. Директор ИАЕА Рафаел Гроси истиче да није безбедно поново покретати нуклеарку Запорожје, све док око ње бесни рат. Москва упозорава САД да погрешне процене могу имати озбиљне последице и да Владимира Путина схватају озбиљно.

Пољска ухапсила 18 особа због наводног планирања саботажа у име Русије

Пољски министар унутрашњих послова Томаш Симонијак рекао да је у тој земљи у последњих шест месеци ухапшено 18 особа због наводног планирања непријатељских активности и саботажа у име Русије и Белорусије.

Наводи да је најмање једна особа била је умешана у наводну заверу за убиство украјинског председника Володимира Зеленског.

Симонијак је на конференцији за новинаре рекао да је 10 ухапшених особа било директно укључено у планирање различитих облика саботаже, као што су паљевине широм Пољске.

Симонијак је навео да су акти саботаже очигледно део ширег плана који такође укључује сајбер нападе.

Држављани Пољске, Белорусије и Украјине су међу ухапшенима последњих месеци, наводи се у саопштењу пољске Агенције за унутрашњу безбедност.

Тужиоци су саопштили да је Пољак ухапшен у априлу због оптужби да је био спреман да шпијунира за руске војне обавештајне службе у наводној завери за убиство Зеленског.

Пољак је наводно тражио контакт са Русима укљученим у рат у Украјини.

У одвојеном случају суђено је прошлога месеца једном Украјинцу и једном Белорусу под оптужбом да су наводно били чланови руског шпијунског ланца који је припремао саботаже на железници у Пољској 2023. године.

Украјинац и Белорус су признали кривицу, а ако буду осуђени, могли би да се суоче са затворском казном до осам година, јавила је пољска новинска агенција ПАП.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Погинула једна особа у украјинском нападу на Доњецку област

Током напада Оружаних снага Украјине на Доњецку област коју контролише Русију је погинула једна особа, а три су повређене саопштио је шеф региона Денис Пушилин.

"У Никитовском округу Горловка, жена рођена 1967. године убијена је током гранатирања касетном артиљецијом, написао је Пушилин на Телеграму.

(Известиа)

Опширније Краће

Швајцарски парламент није одобрио помоћ Украјини у износу од 5 милијарди евра

Горњи дом швајцарског парламента је одбио да одобри помоћ Украјини у износу од 5 милијарди швајцарских франака (5,12 милијарди евра) у оквиру финансијског пакета, уз образложење да се тим издвајањем крши план ограниченог задуживања те земље.

Са 28 гласова против и 15 за, посланици су одбили цео финансијски пакет вредан 15 милијарди швајцарских франака, који је укључивао и 10,1 милијарду франака додатних издвајања за потребе швајцарских оружаних снага, преноси Ројтерс.

Швајцарски посланици су аргументовали овакву одлку тврдњом да је пакет "у супротности са одредбом о смањењу јавног дуга" у Швајцарској због чега је одбачен непосредно уочи самита који се одржава у тој земљи, на којем би требало да се разговара о успостављању мира у Украјини.

Швајцарска је под притиском западних савезника да учини више и помогне Украјини, али десничарски националистички посланици вршили су притисак да Швајцарска остане стриктно неутрална.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кристоферсен: НАТО има рок од 2-3 године да се припреми за одбрану од Русије

Начелник генералштаба норвешке војске генерал Еирик Кристоферсен изјавио је да НАТО има рок од две до три године да се припреми за одбрану пре него што се Русија поново оспособи за извођење конвенционалног напада.

Начелник генералштаба норвешке војске генерал Еирик Кристоферсен изјавио је данас да НАТО има рок од две до три године да се припреми за одбрану пре него што се Русија поново оспособи за извођење конвенционалног напада.

"У једном тренутку неко је рекао да ће нам за то требати 10 година, али мислим да је реч о року мањем од 10 година због индустријске базе каква сада постоји у Русији", рекао је генерал Кристоферсен, преноси Блумберг.

Он је указао на то да ће за реализацију овог плана бити потребно "неко време", што даје простор савезницима у НАТО да у наредне две до три године обнове своје снаге и залихе истовремено подржавајући Украјину.

"Норвешка, чланица НАТО од 1949. године, није приметила значајну промену у понашању Русије на својој граници у последњих годину дана, укључујући нуклеарне снаге и њену Северну флоту, али руске копнене снаге на полуострву Кола су десетковане након великих губитака у Украјини", рекао је Кристоферсен.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кулеба: Радићемо на проширењу дозвола за коришћење западног оружја

Украјина ће са партнерима радити на проширењу дозвола за употребу западног наоружања на територији Руске Федерације.

Кијев није добио неограничену дозволу да користи западно оружје за уништавање руских циљева на руској територији, рекао је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Истакао је да су међународни партнери учинили веома исправан корак када су укинули ограничења на употребу западног оружја за гађање војних циљева на руској територији.

"Ово не значи да имамо потпуни `карт бланш`. Морамо да се придржавамо корака и правила, ми заиста ценимо донету одлуку и наставићемо да радимо са нашим савезницима по питању проширења метода коришћења овог оружја", нагласио је Кулеба.

(Униан)

Опширније Краће

Настављају се жестоке борбе у Харковској области

Украјинска војска извештава о интензивним борбама на Харковском правцу, а то наводе и информације Москве.

Кијев тврди да се на Харковском правцу наставља се битка код Липцова, да се у правцу Купјанска број повећао број руских напада.

Руске трупе су навођеним ваздушним бомбама и ненавођеним пројектилима гађали округе Сиверск, Купјанск и Синкивка, преноси Укринформ.

Са друге стране, руска војска је објавила напредовање групе "север" у области Харкова дубоко у одбрану Оружаних снага Украјине.

Москва тврди да је одбила пет контранапада у области Липцова и Вовчанска, саопштило је руско Министарство одбране.

(Укринформ/Известиа)

Опширније Краће

Гроси: Покретати нуклеарку Запорожје је далеко од безбедног

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да није безбедно поново покретати нуклеарну електрану Запорожје у Украјини све док око ње бесни рат.

Гроси је по том питању прошле недеље одржао састанак са Русијом након што му званичници, укључујући руског председника Владимира Путина, саопштили да се Москва нада да ће поново покренути највећу нуклеарну електрану у Европи, где је тренутно из безбедносних разлога угашено шест реактора.

"Њихова (руска) идеја је да је (електрану) у неком тренутку поново покрену. Не да је униште. Стога је потребно о томе дискутовати", рекао је Гроси на конференцији за новинаре на састанку Одбора ИАЕА.

Русија је после прошлонедељног састанка саопштила да не планира да у овом тренутку покрене постројење.

Гроси је нагласио да је пре покретања електрана неопходно предузети важне кораке.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев објавио снимак уништавања руске радарске станицу

Током ваздушног извиђања на једној од оперативних линија, Снаге за специјалне операције Украјине открили су локацију руске мобилне радарске станице "Каста-2Е2" и уништиле је.

Према наводима специјалних снага, овај модел радара се сматра најсавременијим оружјем дизајнираним за контролу ваздушног простора, одређивање координата и препознавање ваздушних циљева, укључујући и оне који лете на изузетно малим висинама.

Први пут је радар "Каста" забележен на територији Украјине 2021. године у окупираној Луганској области. Тада су Руси увезли опрему за сузбијање беспилотних летелица. Међутим, недавно су возила непријатељске станице постала мета ударних дронова ССО.

(Украјинска правда)

Украјински агенти ухапшени на Криму, спремали терористички напад на војни аеродром

Припадници петочлане групе украјинских агената ухапшених у Севастопољу сумњиче се да су припремали, између осталог, експлозију на војном аеродрому и бомбардовање аутомобила официра Црноморске флоте саопштио је Центар за односе са јавношћу (ПСЦ) ФСБ Русије.

Како је појаснио ФСБ, једног од оптужених у случају са позивним знаком Ментор, рођен 1988. године, регрутовала је у априлу 2022. Главна обавештајна управа (ГУР) Министарства одбране Украјине путем преписке на Месинџеру.

Најпре је, како се наводи, страној обавештајној служби преносио информације из Севастопоља и нудио мете за терористички напад. Касније му је дат задатак да по упутствима извади експлозив из скровишта и изврши саботажу на војном аеродрому у селу Кача.

Други оптужени, бивши војник украјинске војске рођен 1984. године, добио је инструкције Службе безбедности Украјине (СБУ) да елиминише високе официре Црноморске флоте.

ФСБ додаје, да је уврдио места становања војних лица, њихове аутомобиле и путне правце, а затим добио пакет са две импровизоване експлозивне направе на бази РДКС-а, укупне тежине 2,5 кг. Човек је морао да подметне експлозив испод службеног аутомобила и даљински га активира.

Приведено је пет особа које су, по инструкцијама украјинских специјалних служби, планирале саботаже на објектима транспортне, војне и енергетске инфраструктуре.

Напомиње се да су притвореници признали дело, а против њих су до данас покренути кривични поступци.

Одговарајуће санкције укључују казне до доживотног затвора, указао је ФСБ.

(Известия)

Опширније Краће

Русија упозорила САД: Схватите Путина озбиљно

Русија упозорава Сједињене Државе на погрешне процене које могу имати фаталне последице, рекао је  заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Желео бих да упозорим америчке лидере на погрешне процене које могу имати фаталне последице. Из непознатих разлога, они потцењују озбиљност одбијања коју могу да добију“, истакао је Рјабков. 

Нагласио је да ће Русија сузбити све акције кијевског режима, слично нападу кијевског режима на руске системе упозорења на ракетни напад. Одговор руске стране на то може бити асиметричан, упозорио је Рјабаков.

Истовремено, заменик шефа МИП-а позвао је америчке личности које дају изјаве о таквим ударима да озбиљно схвате упозорење које је руски председник Владимир Путин изрекао на конференцији за новинаре после преговора у Ташкенту.

"Ови представници земаља НАТО-а, посебно у Европи, посебно у малим земљама, генерално би требало да буду свесни са чиме се играју. Морају да упамте да је ово, по правилу, држава са малом територијом и веома густим становништвом“, поручио је тада руски председник на конференцији за новинаре у Ташкенту, говорећи о предлозима Запада да се Украјини дозволи удар на Руску Федерацију.

Руски лидер је такође, тада, позвао земље НАТО да памте своју малу територију са густом насељеношћу.

(Известия)

Опширније Краће

Холандија дозволила Украјини да ловцима Ф-16 гађа циљеве у Русији

Министарка одбране Холандије Кајса Олонгрен изјавила је да нема ограничења за украјинску употребу Ф-16 из Холандије.

Она је потврдила да 24 борбена авиона Ф-16, које Холандија намерава да пребаци Украјини, могу да се користе за гађање циљева у Русији.

(Укринформ)

Опширније Краће

Кијев: 107 земаља и организација потврдило учешће на Самиту мира

Учешће на самиту мира у Швајцарској потврдило је 107 земаља и међународних организација, саопштио је  прес-секретар председника Украјине Сергеј Никифоровкоји.

Самит ће ће се одржати од 15. до 16. јуна.

(Укринформ)

Опширније Краће

Плетенчук: Руси поново напали Нестригу

У Херсонској области су у протекла 24 сата руски освајачи поново напали Нестригу, острво које је део десне обале Дњепра и важно је за распоређивање војних положаја, саопштио је начелник прес центра за стратешке комуникације Одбрамбених снага јужне Украјине Дмитриј Плетенчук.

"Наша ситуација је константно напета, али у односу на прошлу недељу можемо рећи да се број напада смањио у последња два дана. Јуче је укупан број био 12, од којих је половина у правцу Ореховске, половина у правцу Дњепра, односно Херсонске области“, рекао је Плетенчук.

Каже да је напад Нестригу био неуспешан – није било губитака на позицијама.

"Ту је одбрану прилично тешко, Украјински маринци чине немогуће и настављају да тамо одржавају мостобран, упркос бројним нападима непријатеља" нагласио је Плетенчук.

(Унијан)

Опширније Краће

Демченко: Минирање Тисе су непријатељске гласине

Гласине о "минирању" обала Тисе су непријатељске, изјавио је портпарол Државне граничне службе Украјине Андриј Демченко.

"Такве гласине су непријатељске према ИПСО. Јачање границе са земљама Европске уније и Молдавијом како би се спречио илегални прелазак границе је одговорност Украјине према земљама са којима се граничимо. Али то ни на који начин не укључује минирање територије или друге радње, што би угрозило животе људи, иако покушавају да илегално пређу границу", истакао је Демченко.

Према његовим речима, у циљу јачања заштите границе, Државна гранична служба повећава број граничних јединица и користи нова техничка средства, попут беспилотних летелица и камера за видео надзор.

Како је саопштено, од почетка потпуне руске инвазије, у Тиси је пронађено 31 тело мушкараца који су покушали илегално да пређу границу.

(Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Запад иде путем ескалације, неутралисаћемо све претње

Западне земље, подржавајући Украјину у њеној намери да ракетама из својих земаља удари територију Руске Федерације, иду путем ескалације, услед чега ће Русија предузети све мере да неутралише претње, саопштило је Министарства спољних послова.

"Поред британских и француских ракетних система дугог домета, који су одавно примећени у Украјини, на овој позадини посебно издвајамо оне верзије америчких ракета породице ATACMS, које су недавно испоручене Кијеву и такође су способне. погађања циљева дубоко на руској територији“, наводи Министарство.

Москва је истакла да кад год и где год се појаве копнени системи са америчким ракетама средњег домета (ИНФ), Русија задржава право да одговори на огледало, што би значило крај једностраног руског мораторијума на распоређивање овог наоружања. система.

"Примећујемо да агресивна жеља земаља НАТО-а да поткопају безбедност Руске Федерације узима маха. С тим у вези, подсећамо да је гарантована заштита суверенитета и територијалног интегритета наше земље највиши приоритет руске политике у области војне безбедности, укључујући и аспект нуклеарног одвраћања“, додали су у Министарству спољних послова.

Министарство спољних послова је навело да акције земаља чланица Северноатлантског блока заправо указују на то да их намерно усмеравају на даљу ескалацију украјинске кризе ка отвореном војном сукобу између земаља НАТО-а и Руске Федерације "у оквиру спровођења непријатељски курс да се нашој земљи нанесе "стратешки пораз".

Такође се напомиње да предстојеће војне вежбе Русије за развијање вештина употребе нестратешког нуклеарног оружја треба посматрати као реакцију на ратоборне изјаве Запада и на оштре дестабилизујуће акције већег броја земаља НАТО-а, које имају за циљ да повећање силног притиска на Руску Федерацију и стварање додатних безбедносних претњи Москви.

"Због тога ће бити предузете све неопходне мере са наше стране како бисмо неутралисали претње које су повезане са оваквом ескалацијом", сажимају у ресору.

 (Известия)
Опширније Краће

Румунија разговара о трансферу "патриота" у Украјину

Румунски премијер Марсел Чолаку изјавио је за Еуроњуз да та држава разговара о трансферу америчког противваздушног ракетног система "патриот" Украјини.

Појаснио је да, ако се донесе одлука о премештају, то мора да одобри Врховни савет народне одбране.

"Пре свега, специјалисти морају да говоре. То не значи да ако систем покрива део Украјине, онда не покрива Румунију. Поента је да специјалисти седну за преговарачки сто и пронађу најбоља решења... Дакле, у овом тренутку предлог је у фази анализе“, објаснио је он.

Румунски премијер је истакао да се о томе неће јавно разговарати, а коначна одлука неће ослабити безбедност земље.

"Знам да је ово занимљива тема. Направио бих ударну вест, али мислим да смо достигли политичку зрелост да избегавамо такве ствари о тако важним питањима", рекао је Чолаку.

(Euronews)

Опширније Краће

Зеленски у посети Филипинима

Председник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у званичну посету главном граду Филипина, Манили, где се састао са председником Фердинандом Маркосом млађим и разговарао о билатералним односима.

"Захвалан сам Филипинима на подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине, на јасном ставу у вези са агресијом Русије на нашу земљу и на подршци важним резолуцијама УН. Украјина намерава да ове године отвори амбасаду у Манили ради јачања билатералне сарадње", навео је Зеленски.

Разговарали су о инаугурационом Глобалном мировном самиту и значају представљања земаља југоисточне Азије на њему. Ценимо што ће Филипини учествовати на Самиту.

Такође, двојица председника су разговарала и посебно о извозу украјинских пољопривредних производа на Филипине.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Руски напад на Харковску област, једна особа погинула

У последицама руских ракетних напада у Чугујевском округу, један човек је погинуо, а две особе су повређене, објавио је начелник Обласне војне управе Харков Олег Синегубов.

"После поноћи окупатори су извршили масовне ракетне нападе на насеље Змијевска – најмање пет. Погођена је територија рекреативног комплекса, један цивил је убијен, подаци се утврђују“, наводи се у објави.

(Укринформ)

Опширније Краће

Немачка дала "патриот", Кијев може да обара авионе изнад руске територије

Немачки генерал Кристијан Фројдинг, који руководи специјалним штабом за Украјину при немачком Министарству одбране изјавио је да је Немачка дозволила Украјини да користи ПВО систем "патриот" који јој је донирала да обори руске циљеве изнад руске територије.

''Сасвим је могуће да ће се системи Патриот сада користити и у области Харкова и над Русијом. Они се могу користити у оквиру међународног права'', рекао је генерал за немачку телевизију АРД.

Он није прецизирао да ли је Украјина до сада користила те системе да гађа циљеве изнад руске територије.

Претходно је немачки министар одбране Борис Писторијус саопштио да је Берлин одлучио да средином априла пошаље трећи пакет "патриота" Кијеву.

Раније је и амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да су САД одобриле да Украјина употреби америчко оружје за нападе на територију Русије.

Блинкен је након састанка министара спољних послова НАТО у Прагу истакаоо да је амерички председник Џозеф Бајден одобрио тај потез након што је Украјина тражила одобрење да користи америчко оружје за нападе на Русију због тога што су руске снаге последњих неколико недеља појачале нападе на град Харков на североистоку Украјине.

(ARD, Unijan, Танјуг)

Опширније Краће

Министарство одбране Русије саопштило је да је противваздухопловна одбрана оборила два украјинска авиона "миг 29", као и да је под контролом војске Уманско у Доњецкој области.

Са друге стране, украјински председник Володимир Зеленски наставља да тражи помоћ и међународну подршку. У Сингапуру је присуствовао годишњем безбедносном самиту. Са шефом Пентагона Лојдом Остином разговарао је о хитним војним потребама Украјине.

Зеленски је рекао да је захвалан САД што су Кијеву дозволиле да користи артиљеријски ракетни систем високе покретљивости (ХИМАРС) који је испоручен у региону Харкова, али је додао да то није довољно.

Истовремено, најављује да ће више од 100 земаља и организација учествовати на мировној конференцији о Украјини, која ће бити одржана у Швајцарској 15. и 16. јуна, упркос напорима Kине да је омете.

Kина је раније саопштила да неће учествовати на самиту ако Русија није позвана. Kако јављају медији, кинески министар одбране није био у сали када је говорио Зеленски.

Ни Саудијска Арабија неће учествовати на конференцији у Швајцарској због одсуства делегата из Русије.

Читај ми!