Извор: РТС

Москва: Oборeна два украјинска авиона; Зеленски: Није довољно да ХИМАРС-ом ударимо Русију

Рат у Украјини – 830. дан. Руско Министарство одбране саопштило је да је противваздухопловна одбрана оборила два украјинска авиона "миг 29", као и да је под контролом војске Уманско у ДНР. Председник Володимир Зеленски је захвалан Сједињеним Америчким Државама, али упозорава да дозвола да артиљеријски ракетни систем ХИМАРС користе за ударе на Русију у околини Харкова није довољна. Пентагон је расписао тендер за куповину књига западних аутора о руској војној стратегији за обуку особља америчког ваздухопловства.

Немачка дозволила Украјини да користи немачки ПВО за нападе на руској територији

Немачки генерал Kристијан Фројдинг, који руководи специјалним штабом за Украјину при немачком Министарству одбране, изјавио је да је Немачка дозволила Украјини да користи ПВО систем "Патриот" који јој је донирала да обори руске циљеве изнад руске територије.

''Сасвим је могуће да ће се системи 'Патриот' сада користити и у области Харкова и над Русијом. Они се могу користити у оквиру међународног права'', рекао је генерал за немачку телевизију АРД.

Фројдинг није прецизирао да ли је Украјина до сада користила те системе да гађа циљеве изнад руске територије.

Раније је немачки министар одбране Борис Писторијус саопштио да је Берлин одлучио да средином априла пошаље трећи пакет "Патриота" Kијеву.

Претходно је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да су САД одобриле да Украјина употреби америчко оружје за нападе на територију Русије.

(Танјуг)

Опширније Краће

Саудијска Арабија неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској

Саудијска Арабија неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској због одсуства делегата из Русије, пренео је Тас.

Извори кажу да је украјински председник Володимир Зеленски желео да посети Саудијску Арабију 1. јуна како би добио подршку за предстојећу конференцију о Украјини, која ће бити одржана у Швајцарској 15. и 16. јуна, али је посета одложена и може бити организована само након конференције, пише Тас позивајући се на немачку новинску агенцију ДПА, која цитира дипломатске изворе из Ријада.

Ријад за сада није званично потврдио информацију.

(Танјуг/Тасс)

Опширније Краће

Русија оборила два украјинска авиона "миг 29", заузела Уманско

Руски ПВО системи оборили су два авиона "миг 29" украјинског ратног ваздухопловства, саопштило је Министарство одбране Федерације.

Како се наводи, у протекла 24 сата уништено је 50 дронова, 23 ракетна система за вишеструко лансирање ХИМАРС-а америчке производње, две оперативно-тактичке ракете "точка-У", три француске вођене бомбе "хамер" и противбродску ракету "нептун".

Министарство је такође саопштило да су јединице групе трупа "Центар" Уманско у Доњецкој Народној Републици

(Известия)

Опширније Краће

Зеленски: Дозвола Америке да ХИМАРС-ом ударимо на Русију није довољна

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је захвалан Сједињеним Америчким Државама што су Кијеву дозволиле да користи артиљеријски ракетни систем високе покретљивости (ХИМАРС) који је испоручен у региону Харкова, али је додао да то није довољно, преноси Ројтерс.

"Украјина трпи поновни напад руских снага, више од две године након почетка инвазије", указао је Зеленски током разговора с представницима страних медија на маргинама конференције Шангри-Ла дијалог у Сингапуру.

Како је објаснио Зеленски, прво морате технички разумети како се одвија рат на граници са Руском Федерацијом, где је стационирана руска артиљерија и далекометно оружје. Русија такође изводи ударе из система С-300 и има 10.000 пројектила. Конкретно, као пример, Русија удара на цивилно становништво града Харкова.

"А руске ударе сви виде и виде хиљаде мртвих... Тражимо да нам дозволе да гађамо опрему Руске Федерације која се налази на граници, да гађамо војне аеродроме. Тачно одакле сваког дана и сваке ноћи полећу авиони флоте Руске Федерације и гађају различитим пројектилима нашу цивилну инфраструктуру – бране, енергетику, школе, универзитете", указао је шеф државе.

(Ројтерс, Унијан)

Опширније Краће

Руске снаге нападају Херсон

Руске тупе гранатирају Херсон, известио је шеф ОВА Роман Марочко.

"У Херсону су експлозије! Руска војска напада са привремено окупиране леве обале. Не задржавајте се на отвореном простору! Идите на безбеднија места!", поручио је грађанима Марочко.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Дрон погодио аутомобил са цивилима у Курској области

Троје цивила је повређено када је украјински дрон бацио је експлозивну направу на аутомобил у Курској области, саопштио је вршилац дужности губернатора Алексеј Смирнов.

"Јутрос, у близини села Крупец, округ Рилски, из украјинског дрона пала је експлозивна направа на аутомобил. Три мештана су рањена", написао је Смирнов на Телеграму.

(Известия)

Опширније Краће

Зеленски и Остин о јачању ПВО и коалицији Ф-16

Председник Володимир Зеленски разговарао је са шефом Пентагона Лојдом Остином, о хитним војним потребама Украјине.

Састанак је одржан на маргинама одбрамбеног форума Шангри-Ла у Сингапуру.

"Разговарали смо о кључним питањима: одбрамбеним потребама наше земље, јачању система противваздухопловне одбране Украјине, коалицији Ф-16 и припреми билатералног безбедносног споразума“, рекао је Зеленски.

Захвалио је председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену на доношењу важне одлуке у вези са коришћењем америчког оружја за нападе на територију Руске Федерације.

"Ценимо политичку подршку Сједињених Држава Украјини", истакао је Зеленски.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Напад на Шебекин, шест цивила рањено

Најмање шест цивила је рањено у украјинском гранатирању града Шебекина у Белгородској области, саопштио је губернатор Вјачеслав Глатков.

Руско Министарство одбране пријавило је уништење три дрона изнад те области. 

(Известия)

Опширније Краће

Наређење британском МИ5 – борба против шпијуна из Русије, Кине и Ирана

Британској националној контраобавештајној служби, МИ5, наређено је да "преусмери“ своје напоре на борбу против шпијуна, а не терориста, након велике акције регрутовања коју спроводе Русија, Кина и Иран, пише Телеграф, позивајући се на изворе у британској влади.

Министри упозоравају шефове обавештајних служби Велике Британије да су појачани изазови шпијунаже које постављају Москва и Пекинг "хитнији од тероризма".

Како се наводи, МИ5 обично има приоритет у борби против терориста, али сада мора да привуче више ресурса за контраобавештајне операције против ових земаља.

Разлог за промену фокуса био је руско-украјински рат, пораст кинеских агената у Британији и иранско коришћење организованог криминала.

Према једном високом владином извору, министри су затражили од МИ5 да "преусмери значајан део својих напора на борбу против шпијунаже, посебно државне претње из Кине, Русије и, однедавно, Ирана".

Напомиње се да је подршка Британије Украјини у рату против Руске Федерације утицала на повећање шпијунске активности. Конкретно, број кинеских агената који су укључени у прикупљање обавештајних података у Великој Британији сада се "не може измерити".

Један извор верује да ће до 20 запослених у кинеској амбасади у Великој Британији вероватно радити као шпијуни.

"Али број агената, цивила које су регрутовале кинеске обавештајне службе, могао би да се креће у стотинама хиљада", додао је извор.

Кинески агенти су активни у академским круговима, међу студентима и предавачима, у бизнису, па чак и у уметности.

Извор је истакао да је након напада на Новичок у Солзберију 2018. Русија "преко ноћи изгубила велики део својих обавештајних службеника" и од тада покушава да регрутује нова средства како би попунила празнине.

Британија је протерала 23 руска шпијуна као део свог "потпуног и снажног одговора" на тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Извор је даље објаснио да је подршка Британије Украјини у рату против Русије такође довела до појачане шпијунске активности.

"Што више излазите, више се налазите на њиховом нишану", рекли су извори, преноси британски Телеграф.

(Telegraph)

Опширније Краће

Пентагон купује књиге о руској стратегији за обуку ваздухопловства

Пентагон је расписао тендер за куповину књига западних аутора о руској војној стратегији. Релевантни подаци се налазе на веб-страници за јавне набавке америчке владе.

Одељење планира да у библиотеку дода књиге Офера Фридмана, Ендруа Моргана, Самјуела Раманија и других аутора посвећених војној стратегији Руске Федерације, укључујући и сукоб у Украјини, као и стратегији Кине и питањима вештачке интелигенције. 

Уговорна цена за сваку публикацију је 600 долара. Пентагон планира да затвори тендер до средине јуна.

У тексту тендера се наводи да ће се приручници користити за обуку особља америчког ваздухопловства.
 
(Известия, Коммерсантъ)
Опширније Краће

Румунија разматра снабдевање Кијева системом "патриот"

Букурешт разматра опремање Украјине напредним одбрамбеним системима "патриот" за супротстављање руским нападима. Међутим, председник Клаус Јоханис је објаснио да би за такву одлуку било потребно одобрење аутономног административног органа одговорног за координацију активности националне одбране и безбедности, Врховног савета националне одбране.

Премијер Марсел Чолаку истакао је важност укључивања стручњака и доношења одлука путем одговарајућих институционалних канала, јер то утиче на одбрану Румуније и односе са НАТО савезницима.

Румунија је 2017. године потписала уговор о куповини седам система противваздухопловне одбране "патриот" од Сједињених Држава, у вредности од 3,9 милијарди долара. Од 2024. године, само један од ових система је у функцији у Румунији.

(Kyiv Independent)
Опширније Краће

Зеленски: 106 држава и организација на самиту у Швајцарској

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се 106 држава и организација до сада сложило да учествује на самиту у Швајцарској средином овог месеца, са циљем да се донесе мир у његовој ратом разореној земљи.

Зеленски је говорио последњег дана дијалога Шангри-Ла у Сингапуру, безбедносне конференције на којој учествују шефови држава, високи министри и званичници из 55 земаља.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: 24 дрона уништена током ноћи

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су да су њени ПВО системи током ноћи уништили 24 од 25 беспилотних летелица које је лансирала Русија.

"Русија је, такође, лансирала крстарећу ракету 'искандер-К' ка области Харков и противваздухопловни вођени пројектил", додаје се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Серија експлозија у Белгороду

У руском граду Белгороду јутрос је одјекнула серија експлозија, након што је проглашена ваздушна опасност, јавља РИА Новости.

У граду се чуло више експлозија различитог интензитета и затресла су се стакла на зградама.

Губернатор Белгородске области Вјачеслав Глатков саопштио је да је након напада украјинског дрона избио пожар на крову пословне зграде у једном селу у тој области.

Белгородска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

(РИА, ТАС, Танјуг)

Опширније Краће

Рат у Украјини ушао је у 830. дан. Борбе се воде на истоку земље, највише у Харковској и Херсонској области, где су честа и обострана гранатирања.

У Харковској области је забележено девет шумских пожара, а више од 3.700 хектара шума је било захваћено пламеном, наводи Државна служба за ванредне ситуације Украјине.

Украјински дистрибутер електричне енергије "Укренерго" саопштио је да ће данас на снази бити ограничења потрошње струје, због којих су током ноћи и вечери могуће рестрикције.

Оружане снаге Руске Федерације извеле су групни удар високопрецизним ваздушним и морским оружјем великог домета на украјинске енергетске објекте који подржавају рад предузећа војноиндустријског комплекса, саопштило је руско Министарство одбране.

И даље нема консензуса око украјинске употребе страног оружја за гађање мета на територији Русије. Иако су САД и Немачка то одобриле, Италија се противи. 

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани упозорио је да одлука немачког канцелара Олафа Шолца да дозволи Украјини да користи немачко оружје на циљевима унутар Руске Федерације може довести до трећег светског рата.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је у обраћању током "Марша за мир" који је одржан у Будимпешти поручио да Европа мора да буде спречена да уђе у рат.

Након што од Белгије добије ловце Ф-16, Украјина неће моћи да их користи против циљева на територији Русије, саопштио је премијер Александeр де Крo.

Читај ми!