Извор: РТС

Тајани: Без италијанског оружја за мете у Русији; Зеленски: Руски терористи разумеју само језик силе

Рат у Украјини – 829. дан. Руске снаге су извеле током ноћи масовни удар са 100 ракета и дронова на украјинске енергетске објекте у пет области: Запорошкој, Дњепропетровској, Доњецкој, Кировоградској и Ивано-Франковској, саопштили су званичници. Москва је навела да су сви циљеви погођени, а да је удар био одговор на покушај Кијева да оштети руске енергетске објекте. Председник Володимир Зеленски изјавио је да "руски терористи разумеју само језик силе", потврдивши да су окупатори употребили велики арсенал оружја. Премијер Мађарске Виктор Орбан је у обраћању у Будимпешти поручио да Европа мора да буде спречена да уђе у рат.

Тајани: Шолцова одлука о коришћењу немачког оружја може довести до Трећег светског рата

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани упозорио је да одлука немачког канцелара Олафа Шолца да дозволи Украјини да користи немачко оружје на циљевима унутар Руске Федерације може довести до Трећег светског рата.

''Само једна мала грешка може имати катастрофалне последице. То мора да буде јасно'', оценио је Тајани на националној конвенцији младих предузетника.

Он је истакао да Италија није сагласна с изборима немачког канцелара и поновио да Рим подржава Украјину, али да се италијанско оружје неће користити на метама на територији Русије, преноси Анса.

(Танјуг)
Опширније Краће

Укренерго: Сутра могуће рестрикције у целој земљи

Украјински дистрибутер електричне енергије "Укренерго" саопштио је да ће у недељу на снази бити ограничења потрошње струје, због којих су током ноћи и вечери могуће рестрикције, пренео је Укринформ.

Ограничења ће бити на снази од један до пет часова ујутру, као и од 19 часова до поноћи.

(Укринформ)
Опширније Краће

Кијев: Руске снаге гађале Никопољ

Из Дњепропетровске војне управе је саопштено да су руске снаге током дана пет пута гађале Никопољ и још три места у околини тог града, пренео је Укринформ.

Наводе да није било жртава, а да оштећени далековод и зграда једног предузећа.

(Укринформ)
Опширније Краће

Орбан: Европа мора да буде спречена да уђе у рат

Премијер Мађарске Виктор Орбан је у обраћању током "Марша за мир" који је одржан у Будимпешти поручио да Европа мора да буде спречена да уђе у рат, пренео је Ројтерс.

"Никада пре није било оволико људи који су се окупили ради мира. Ми смо највеће мировне снаге у Европи. Европа мора да буде спречена да уђе у рат, у своје сопствено уништење", поручио је Орбан.

(Reuters)
EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Тужилаштво: Број погинулих у Харкову порастао на девет

Пронађено је тело још једне жртве јучерашњег руског гранатирања Харкова, саопштено је из регионалног тужилаштва, преноси Укринформ.

Тиме је број жртава порастао на девет.

Руске трупе су погодиле Харков са пет ракета. Једна од њих ударила је у петоспратницу. Уништена је и троспратна зграда у којој су се налазиле продавнице.

(Укринформ)
Опширније Краће

Синегубов: Руси КАБ-ом погодили шумски појас Харкова

Руска војска је вођеном муницијом погодила шумски појас у области Харков, саопштио је Олег Синегубов, шеф Харковске ОВА.

Тренутно нема података о жртвама, наводи Синегубов.

(Укринформ)

 

Опширније Краће

Скоро 4.000 хектара шуме гори у Харковској области

У Харковској области је девет шумских пожара, а више од 3.700 хектара шума је захваћено пламеном, наводи Државна служба за ванредне ситуације Украјине.

Према речима спасилаца, већинa пожара изазвана је ударима руских окупатора.

До сада је било могуће обуздати шест пожара на површини од око 2.300 хектара.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Укрхидроенерго: Погођене две хидроелектране, опрема озбиљно оштећена

Руске трупе су погодиле две хидроцентрале, а опрема је озбиљно оштећена, саопштио је Укрхидроенерго.

"Непријатељ је пуцао на енергетске објекте у пет региона Украјине, погођене су и две хидроелектране. Има и поготка у инфраструктури у близини станица“, наводи Укрхидроенерго.

(Укринформ)

Опширније Краће

Зеленски у Сингапуру на безбедносној конференцији

Председник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у Сингапур на безбедносну конференцију о дијалогу Шангри-Ла и састанке са високим страним званичницима.

"У Сингапуру ћу се обратити на конференцији и одржати низ састанака, посебно са председником Сингапура Тарманом Шанмугаратнамом и премијером Лоренсом Вонгом, председником Источног Тимора Хозеом Рамос-Хортом, министром одбране Сједињених Америчких Држава Лојдом Остином и сингапурским инвеститорима“, објавио је Зеленски на Иксу.

Опширније Краће

Ракете и дронови оборени изнад Белгородске и Брјанске области

Руске снаге противваздушне одбране уништиле су две тактичке ракете "Точка-У" и три беспилотне летелице изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.

"Покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу тактичког ракетног система Точка-У и беспилотних летелица типа авиона на објекте на територији Русије Федерација је заустављен", наводи се у саопштењу.

Такође, један дрон је оборен изнад територије Брјанске области.

(Известия) 

Опширније Краће

Министарство одбране: Циљеви погођени, удар одговор на покушај Кијева да оштети руске енергетске објекте

Оружане снаге Руске Федерације извеле су групни удар високопрецизним ваздушним и морским оружјем великог домета на украјинске енергетске објекте који подржавају рад предузећа војно-индустријског комплекса, саопштило је Министарство одбране.

Поред тога, погођени су арсенали у којима се налази западно оружје,  додаје се у саопштењу.

"Ово је био одговор на покушаје кијевског режима да оштети енергетске и транспортне објекте Руске Федерације. Сврха удара руских снага је постигнута. Сви назначени циљеви су погођени", истакло је Министарство. 

Опширније Краће

Украјинке од данас на мобилизацији по новом закону, шта се променило

Мобилизација од 1. јуна у Украјини важи по новом предлогу закона који је ступио на снагу 18. маја, а који је утицао и на жене.

Члан 1. закона о мобилизацији одређује какав ће бити војни упис жена. Ништа се није променило по овом питању - као и раније, жене лекари су обавезне да се региструју.

Представници других професија могу се регистровати по жељи.

Оно што се није променило је да се мобилизација жена у Украјини врши искључиво добровољно. Чак ни докторке не могу бити позване у војску без њиховог пристанка.

Једна од новина закона тиче се ажурирања података. Војни обвезници морају ажурирати своје податке у ТЦЦ на било који погодан начин. Ако такви грађани игноришу дужност, биће кажњени једнако као и мушкарци.

Жене волонтерке могу бити одбијене да потпишу уговор. Разлози за одбијање су следећи:

- има троје деце;

- присуство детета са инвалидитетом или усвојеног детета млађег од 18 година;

- муж или родитеље с инвалидитетом;

- ако је жена самохрана мајка

- ако је жена студент или резервисана на послу.

Предлог закона такође укида регрутацију и уводи основну војну обуку за мушкарце узраста од 18 до 25 година. Жене могу добровољно да прођу ову обуку.

Опширније Краће

Зеленски: Окупатор употребио велики арсенал оружја

Окупатори су извели масиван ракетни напад на Украјину. Мете су били цивили, инфраструктура и енергетски објекти, саопштио је председник Володимир Зеленски објављујући снимак последица руског напада. 

Рекао је да је Русија употребила велики арсенал оружја.

"То је оно са чим се Русија бори Ове ноћи, још један напад са више од 50 ракета различитих типова и око 50 дронова шахед је био усмерен на југ, центар и запад Украјине уништено, али је било и погодака, све службе раде на лицу места како би се осигурало да ће свака жртва добити сву неопходну помоћ", навео је Зеленски.

Председник је истакао да је главни циљ Русије да нормализује терор, да искористи недостатак довољних система противваздушне одбране и одлучност украјинских партнера.

"Руски терористи разумеју само језик силе и једини начин да се зауставе овај терор и да се спречи да постане норма је да се на време донесу ефикасне одлуке у Кремљу схватају да њихов терор не постиже своје циљеве“, додао је шеф државе.

(Унијан)

Опширније Краће

Институт за проучавање рата: Руси у овој години заузели 752 квадратна километра

Руске снаге заузеле око 752 квадратна километра украјинске територије од почетка ове године, тврди Институт за проучавање рата.

Према прелиминарним проценама Института, руске снаге су заузеле око 516 квадратних километара између 1. јануара и 29. априла 2024. године.

Војни аналитичари су приметили да иако су руске снаге постигле значајан тактички успех на северу Харковске области почетком маја, руски министар одбране Андриј Белоусов је у великој мери преценио напредовање руских снага у Украјини од почетка 2024. године.

Белоусов је 31. маја рекао да су руске снаге већ заузеле 880 квадратних километара 2024. године.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Балистичка опасност с Крима

У низу региона Украјине проглашена је ваздушна узбуна због претње балистичким пројектилима са Крима, обавестило је Ваздухопловство Оружаних снага на Телеграму.

Раније је широм Украјине објављена ваздушна узбуна због полетања МиГ-31К у Русији.

(Укринформ)

Опширније Краће

Број погинулих у нападу на петоспратницу у Харкову порастао на седам

Седморо људи је погiнуло у јучерашњем руском гранатирању Харкова, наводи се у најновијем извештају регионалног тужилаштва.

Такође, додаје се и да се потрага наставља.

Руске трупе су погодиле Харков са пет ракета. Једна од њих ударила је у петоспратницу. Уништена је и троспратна зграда у којој су се налазиле продавнице.

(Укринформ)

Опширније Краће

Полетео МиГ-31К - цела Украјина ракетна опасност

Широм Украјине проглашена је ваздушна узбуна због полетања МиГ-31К у Русији, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага.

"Цела Украјина је ракетна опасност! МиГ-31К је полетео са аеродрома Саваслејка (Нижњеновгородска област)", наводи се у поруци.

(Укринформ)

Опширније Краће

Осморо деце и трудница међу рањенима у нападу на Балаклију

У ракетном нападу на Балаклију, у области Харкова, рањено је 12 људи, међу којима осморо деце и једна трудница.

"Непријатељ је напао одмориште на територији приватног сектора из ракетног комплекса `Искандер-К`. Пожари су избили у приватним домаћинствима. У последицама гранатирања повређено је 12 људи“, наводи се у извештају Харковске полиције.

(Укринформ)

Опширније Краће

Белгија неће дозволити Кијеву да удари ловцима Ф-16 на Русију

Након што од Белгије добије ловце Ф-16, Украјина неће моћи да их користи против циљева на територији Русије, саопштио је премијер Александeр де Крo, преноси Радио Слободна Европа.

"Споразум о безбедности прецизира да ће Оружане снаге Украјине користити војну опрему на територији Украјине", рекао је де Крo.

Додао је да украјински пилоти већ користе белгијске Ф-16 за обуку.

"Наши авиони се већ користе за обуку нових украјинских пилота. Наши технички тимови служе за пружање техничке подршке и обезбеђивање спремности авиона за лет. Наши тимови припремају украјинске техничаре за техничко одржавање", нагласио је белгијски премијер.

(РСЕ) 

Опширније Краће

Олешчук: Oборили смо 35 пројектила и скоро пола стотине "шахеда"

Одбрамбене снаге Украјине обориле 35 крстарећих пројектила и 46 јуришних дронова "шахед", саопштио је на Телеграму командант Ваздухопловства генерал-потпуковник Николај Олешчук.

Према његовим речима, руски освајачи су извели снажан ваздушно-ракетни напад на критичне инфраструктурне објекте у различитим регионима Украјине, користећи ракете ваздушног, морског и копненог базирања, као и беспилотне летелице типа "шахед". 

"Непријатељ је укупно лансирао 53 пројектила различитих типова и 47 јуришних беспилотних летелица", потврдио је Олешчук.

(Укринформ)

Опширније Краће

Блокиран саобраћај преко хидроелектране Дњепар у Запорожју

У Запорожју је привремено блокиран саобраћај преко хидроелектране Дњепар, саопштила је патролна полиција Запорошке области.
 
Иван Федоров, шеф Запорошке ОВА, рекао је да је у руском ноћном нападу оштећено више од 20 стамбених зграда и објеката енергетске инфраструктуре.
 
"Ноћу су Руси масовно напали Запорожје. Гађали су један од објеката енергетске инфраструктуре. Оштећено је и више од 20 стамбених објеката и институција социјалне сфере“, наводи се у објави Федорова.
 
(Укринформ)
Опширније Краће

Пољски и савезнички авиони активирани

Због ракетног напада на Украјину Пољска је подигла авијацију у небо, саопштила је оперативна команда.

"Упозорење, пољски и савезнички авиони су активирани, то може довести до повећања нивоа буке, посебно у југоисточном делу земље", упозорила је команда.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Руска војска напала енергетске објекте у пет украјинских региона

Руска војска напала је рано јутрос енергетска постројења у пет региона Украјине, саопштио је украјински министар енергетике Украјине Герман Галушченко.

Према његовим речима, нападнути су енергетски објекти у Запорошкој, Дњепропетровској, Доњецкој, Кировоградској и Ивано-Франковској области, преноси Униан.

Украјински министар је рекао да се последице напада утврђују и да се ради на њиховом отклањању.

Унаин наводи да је напад изведен стратешким бомбардерима Ту-95МС и ракетама "калибар".

(Униан)

Опширније Краће

Дозвола председника Џозефа Бајдена Украјини да користи америчко оружје за циљеве на територији Русије већ је ступила на снагу, изјавио је Мајкл Карпентер, директор за европске послове у Савету за националну безбедност САД.

Представник Беле куће је појаснио да се овлашћење односи на могућност "извођења прекограничних противудара" и не односи се на ATACMS или ударе дугог домета.

Међутим, потенцијални напади нису само у одбрани Харковске области, већ и, како је рекао, и из Сумске области.

Украјински председник Володимир Зеленски каже да је употреба било каквог западног оружја за напад на руску територију само питање времена.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручује да ће Украјина и њени савезници добити "разарајући одговор". 

И Немачка је дозволила Кијеву употребу свог оружја за удар на положаје Оружаних снага (ОС) Руске Федерације у области Харков.

Литванија сматра да Украјини треба дати дозволу да нападне руске војне циљеве у Белорусији, ако је потребно да би је заштитила.

Из Данске поручују да борбени авиони Ф-16,  чији је трансфер раније договорен, ускоро крећу за Украјину.

Турска се противи учешћу НАТО-а у рату у Украјини, јер би то могло довести до регионалног ширења сукоба и још већих криза.

"Подржавамо наставак помоћи Украјини и способност Украјине да пружи одвраћање, али не желимо да НАТО учествује у овом рату“, поручио је шеф дипломатије Хакан Фидан.

Читај ми!