Извор: РТС

Зеленски: Употреба западног оружја за напад на Русију питање времена; Медведев: Нек се спреме за разарајући одговор

Рат у Украјини – 828. дан. Украјински председник Володимир Зеленски каже да је употреба било каквог западног оружја за напад на руску територију само питање времена. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручује да ће Украјина и њени савезници добити "разарајући одговор". Шеф дипломатије Литваније Габријелијус Ландсбергис сматра да би Украјини требало дозволити да нападне руске циљеве у Белорусији. Пољски државни медији два пута су објавили лажну вест о мобилизацији, а власти за сајбер напад сумњиче руске хакере.

Пет цивила погинуло у украјинском гранатирању Доњецка

У украјинском гранатирању области код Доњецка, пет цивила је убијено, а троје рањено, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

Навео је да је оштећено 11 стамбених зграда и три аутомобила у Кировском округу код Доњецка, као и сеоска амбуланта и клуб у Петровском округу града.

Додао је и да су Оружане снаге Украјине данас 22 пута гранатирале ту територију, као и да су коришћене касетна муниција и дронови камиказе.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Зеленски још не зна да ли ће Русију нападати авионима Ф-16

Украјина још нема информацију да ли ће њени партнери увести било каква ограничења за употребу борбених авиона Ф-16 за ударе по руској територији, рекао је председник Володимир Зеленски на конференцији за новинаре у Стокхолму у петак после самита Украјина-Северна Европа.

"Добра вест је да ћемо их имати, и имаћемо неке од њих ове године. Да ли су довољни? Не. Хоће ли их бити превише? Не. Неће бити довољно да имају паритет на небу са Русима", истакао је Зеленски.

(Украјинска правда) 

Опширније Краће

Турска: Не желимо да НАТО учествује у овом рату

Турска се противи учешћу НАТО-а у рату у Украјини, јер би то могло довести до регионалног ширења сукоба и још већих криза, изјавио је министар спољних пословама Хакан Фидан, након неформалног састанка шефова дипломатија Северноатлантске алијансе у Прагу.

Према његовим речима, за Анкару је подршка Украјини у гарантовању њеног територијалног интегритета и ослобађању територија једно, али је учешће НАТО-а у рату сасвим друго.

"Подржавамо наставак помоћи Украјини и способност Украјине да пружи одвраћање, али не желимо да НАТО учествује у овом рату“, поручио је Фидан, преноси Монд.

Турска, најисточнија држава чланица Атлантског савеза и суседна, на јужној обали Црног мора, две земље у рату од фебруара 2022. године, успела је да одржи везе са Русијом и Украјином од почетка сукоба.

Овај став је изражен, јер неколико земаља НАТО-а, укључујући Сједињене Државе, намеравају да одговоре на интензивирање руских удара на украјинску територију, посебно против цивилних циљева.

(Монд)

Опширније Краће

Карпентер: Дозвола се не односи на АТАCMS или ударе дугог домета

Мајкл Карпентер, директор за европске послове у Савету за националну безбедност САД изјавио је за Глас Америке да је дозвола председника Џозефа Бајдена Украјини да користи америчко оружје за циљеве на територији Русије већ ступила на снагу.

"Ово се дешава у контексту руске офанзиве на Украјину у области Харкова. Руси су гађали мете у Украјини одмах преко границе. Тада су Украјинци тражили од нас да употребимо оружје које су обезбедиле Сједињене Државе како бисмо могли да погодимо руско оружје које је пуцало на Украјинце и њихове куће", рекао је Карпентер.

Главна идеја је осигурати да се Украјинци заштите од напада из зоне у иностранству, која би иначе била заштићена за Русе, каже представник Беле куће.

Овлашћење се, појаснио је, односи на могућност "извођења прекограничних противудара" и не односи се на АТАCMS или ударе дугог домета.

Што се тиче потенцијалних напада не само у одбрани Харковске области, већ и, на пример, из Сумске области, Карпентер је објаснио: "Ово се протеже на то да се Украјинци могу бранити, дакле, преко границе од руских напада који долазе одатле У супротном, Руси би уживали релативну заштиту на вашој страни границе.

(Глас Америке)

Опширније Краће

Данска: Борбени авиони Ф-16 ускоро крећу за Украјину

Борбени авиони Ф-16 у власништву Данске, чији је трансфер раније договорен, ускоро ће бити испоручени Украјини, изјавила је данска премијерка Мете Фредериксен на заједничкој конференцији за новинаре учесника трећег самита Украјина-Северна Европа.

Истакла је да је састанак у Стокхолму снажна порука да сви људи у северној Европи чврсто стоје уз Украјину.

"Друга порука је врло јасна - морамо убрзати и повећати нашу подршку Украјини, јер је ситуација на ратишту веома критична. Сада имамо безбедносне обавезе свих северноевропских земаља. Дали смо Украјини много војне помоћи и желимо да дамо још више. Ускоро ће дански Ф-16 кренути за Украјину", рекла је Фредериксен.

(Укринформ)

Опширније Краће

Лажне вести о мобилизацији у Пољској, осумњичени руски хакери

Пољска штампана агенција (ПАП), државни медиј, погођена је сајбер нападом, за који власти тврде да је операција коју подржава Русија.

На сајту ПАП-а појавиле су се поруке у којима се наводи да је пољски премијер Доналд Туск наредио да "делимична мобилизација" почне 1. јула.

Заменик премијера Кшиштоф Гавковски је рекао да је порука "лажна" и да је инцидент под истрагом.

"Све указује на сајбер напад и планиране дезинформације!“ додао је он.

Јацек Добржински, портпарол пољске службе безбедности, такође је рекао да је реч о "вероватном руском сајбер нападу".

(Kyiv Independent)
Опширније Краће

Број погинулих у нападу на Харков порастао на шест

Шесторо људи погинуло је у руском ракетном нападу на стамбену зграду у Харкову, наводи се у најновијем извештрају полиције Харковске области.

Полиција је пронашла тела још две особе које су погинуле од последица ракетног напада на град.

У нападу је рањено 25 особа.

Руске трупе су ноћас усмериле пет вођених пројектила С-300/С-400 из Белгородске области Руске Федерације на Харков, уништивши петоспратницу стамбене зграде. 

(Украјинска правда) 

Опширније Краће

Литванија: Украјини дозволити да нападне руске циљеве у Белорусији

Украјини треба дати дозволу да нападне руске војне циљеве у Белорусији, ако је потребно да би је заштитила, изјавио је за Радио Свобода литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис.

Пред почетак самита шефова министарстава спољних послова НАТО-а у Прагу, упитан је да ли украјинска војска треба да гађа циљеве на територији Белорусије.

"Украјина би требало да буде у стању да се брани. Ако Русија, у страху да би циљеви могли да буду нападнути у Русији, може да их премести негде другде, онда мислим да избор циљева треба да се помери“, рекао је Ландсбергис.

(Унијан)

Опширније Краће

Блинкен: Председник има право да одобри употребу нашег оружја

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Антони Блинкен потврдио је дозволу Украјини да користи америчко оружје за напад на руску територију.

Објашњавајући одлуку америчких власти током посете Прагу, Блинкен је напоменуо да се руске трупе "концентришу на руску страну границе, а затим нападају Украјину".

С тим у вези, наводи, Кијев је затражио од Вашингтона да употреби америчко оружје против Русије, а председник Бајден је одобрио употребу америчког оружја у ту сврху.

"Украјина је дошла код нас и затражила дозволу да користи оружје које пружамо за одбрану од ове агресије, укључујући и руске трупе које се гомилају на руској страни границе и затим нападају Украјину. То је право председника и он је одобрио употребу нашег оружја у том циљу“, навео је Блинкен.

(Унијан)

Опширније Краће

Зеленски поново одбио преговоре с Русијом

Украјински председник Володомир Зелеснки је у интервјуу за Гардијан поново рекао да одбија преговоре са Русијом, називајући их нереалним.

Према његовим речима, мировни споразум би био замка за његову земљу, а осим тога, додао је да ново америчко наоружање још није испоручено Украјини за додатне армијске бригаде.

Украјински лидер је појаснио да му је важно да за циљеве на територији Руске Федерације користи "моћније оружје дугог домета".

Зеленски је објаснио да Сједињене Државе морају да имају више вере у Украјину, без њене помоћи, други савезници можда неће дозволити земљи да користи своје далекометно оружје.

(Guardian) 

Опширније Краће

Путин позвао на јачање борбе против тероризма

Председник Руске Федерације Владимир Путин позвао је на оперативном састанку сталне чланове Савета безбедности те државе да разговарају о јачању међународне сарадње у борби против тероризма. 

"Данас имамо неколико важних питања. Једно од њих је јачање међународне сарадње у борби против тероризма", рекао је Путин, обраћајући се учесницима састанка путем видео конференције.

(Известия) 

Опширније Краће

Лисњак: Украјинске снаге пуцале на цивиле током евакуације из Волчанска

Украјински милитанти извели су циљано гранатирање цивила који су покушавали да се евакуишу из Волчанског округа у области Харков, известио је заменик шефа руске војно-цивилне администрације Јевгениј Лисњак.

Навео је да је у нападу рањено 12 цивила који се налазе на лечењу у медицинским установама Руске Федерације.

Опширније Краће

Немачка дозволила Кијеву да њеним оружјем нападне Русију у Харковској области

Немачка је дозволила употребу свог оружја за удар на положаје Оружаних снага (ОС) Руске Федерације у области Харков, саопштио је званични представник владе Штефен Хебештајн.

Појаснио је да Кијев има право да се "одбрани" у складу са међународним правом.

"У ту сврху, Украјина такође може да користи оружје које је испоручено у ту сврху у складу са својим међународним правним обавезама, укључујући и оно које ми испоручујемо“, рекао је Хебештајн.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: САД дозволиле употребу америчког оружја на територији Русије

Украјински председник Володимир Зеленски потврдио је да су САД дозволиле Украјини да употреби америчко оружје на територији Русије.

Зеленски је рекао у интервјуу за Гардијан, да је двосмисленост Беле куће коштала живота и позвао је америчког председника Џозефа Бајдена да превазиђе своју вишегодишњу забринутост о могућој нуклеарној "ескалацији" са Москвом.

Украјински председник је рекао да је употреба било каквог западног оружја за напад на руску територију само питање времена.

„Мислим да је употреба било ког оружја, западног оружја, на територији Русије питање времена“, рекао је Зеленски.

(Танјуг)

Опширније Краће

Медведев: Украјина и њени савезници да се спреме на разарајући одговор

Земље НАТО-а које су одобриле напад својим оружјем на руску територију треба да буду свесне да ће њихова опрема и стручњаци бити уништени не само у Украјини, већ и на било којем месту одакле је руска територија нападнута, упозорио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Навео је да ће Украјина и њени савезници добити "разарајући одговор" на потенцијалну употребу западног оружја са дугим дометом за напад на руску територију.

"Украјина и њени савезници из Алијансе добиће одговор такве разарајуће снаге да НАТО једноставно неће моћи да се одупре увлачењу у сукоб", истиче Медведев.

Додаје да Москва полази од тога да сво оружје дугог домета које је дато Украјини већ директно контролише војно особље земаља НАТО.

"То уопште није 'војна помоћ, већ учешће у рату против нас", рекао је Медведев.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Русија и Украјина размениле 150 ратних заробљеника

Русија и Украјина су размениле ратне заробљенике, при чему је свака страна предала по 75 људи у складу са споразумом који су посредовали Уједињени Арапски Емирати, саопштило је руско министарство одбране.

"Као резултат преговарачког процеса, 75 руских војних лица, који су били суочени са смртном опасношћу у заточеништву, враћено је са територије под контролом кијевског режима, а заузврат је пребачено 75 ратних заробљеника Оружанх снага Украјине", наводи се у саопштењу Москве.

(Риа новости)

Опширније Краће

Шеф НАТО-а одбацује руска упозорења о ескалацији

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг одбацио је упозорења руског председника Владимира Путина да би дозвољавање Кијеву да користи западно оружје за нападе унутар руске територије могло довести до ескалације.

"Сваки пут када савезници НАТО-а пружају подршку Украјини, председник Путин покушава да нам запрети да то не радимо", рекао је Столтенберг.

Шеф НАТО-а је рекао да је Aлијанса већ много пута чула таква упозорења на ескалацију.

"И ескалација... па, Русија је ескалирала инвазијом на другу земљу", каже Столтенберг.

Немачка је саопштила да би Украјина могла да користи оружје које је испоручио Берлин да се одбрани од напада покренутих из унутрашњости Русије на украјински северни погранични регион око града Харкова, у складу са међународним правом.

Мађарски премијер Виктор Орбан упозорава да свака недеља више "приближава рату", а да Европа себи "можда приближава руске снаге" финансирањем украјинских напада на руско тло.

(Reuters)

Хиљаде украјинских затвореника подносе молбу да се придруже војсци

У настојању да попуни све тање редове своје пешадије, Украјина се окренула регрутовању затвореника да се придруже борби против Русије, а до сада се пријавило више од четири хиљаде затвореника.

Министар правде Украјине каже да би могло бити мобилисано до 20.000 затвореника.

Према споразуму који је влада понудила, затвореници ће бити ослобођени преостале казне, без обзира на дужину, ако пристану да служе војску без одсуства до краја рата.

У том тренутку би им био одобрен условни отпуст.

(Reuters)

Опширније Краће

СБУ ухапсила жену осумњичену за шпијунажу

Служба безбедности Украјине (СБУ) ухапсила је у Кривом Рогу жену под сумњом да је као руски обавештајац шпијунирала украјинску војску током борби за Авдејевку у фебруару ове године.

Према тврдњама СБУ, она је информације које је добила путем апликације "Месинџер" послала својој сестри, лекарки руске групе која је учествовала у нападима на украјински град.

Рођак оптужене наводно је те информације потом достављао војној обавештајној служби Руске Федерације, преноси Укринформ.

СБУ наводи да су руске снаге користиле ове информације да планирају борбене операције за заузимање Авдејевке.

Осумњичена је приведена у изнајмљеном стану за расељене, а током претереса пронађен је мобилни телефон са доказима о њеној обавештајној и субверзивној делатности у корист Русије, наводи украјинска агенција.

Тренутно је у притвору, а прети јој казна до осам година затвора.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Украјинска војска се повукла осам до девет километара у региону Харкова

Украјинске снаге повукле су се осам до девет километара у кључним областима у региону Харкова, изјавио је руски министар одбране Андреј Белоусов преноси Интерфакс.

Белоусов је рекао да су руске снаге преузеле контролу над више од 28 насеља у Украјини у мају и заузеле укупно 880 квадратних километара до сада ове године.

Каже да Русија делује сразмерно претњама својој безбедности.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Кина захтева међународну конференцију на којој би учествовали и Москва и Кијев

Кина захтева међународну мировну конференцију на којој би учествовали и Русија и Украјина, која је "поштена" и "непристрасна" и није наклоњена ниједној страни, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

"Кина придаје велики значај Швајцарској која је домаћин првог мировног самита у Украјини и сарађује са швајцарском страном и свим укљученим странама од почетка ове године", рекао је портпарол министрства Мао Нинг после информација да Кина неће бити део конференције у Швајцарској.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Уништен енергетски објекат у главном граду

Руски ракетни напад током ноћи је уништио енергетски објекат у Кијеву и оштетио електричну мрежу, саопштила је енергетска компанија ДТЕК путем Телеграма.

Највећа украјинска приватна енергетска компанија саопштава да је напајање већине зграда погођених нападом обновљено уз помоћ резервних извора, остављајући око 10 приватних кућа и једно предузеће без струје.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Погођено нафтно складиште у Краснодару, има повређених

Складиште нафте у Краснодарској Покрајини је запаљено, услед украјинског ваздушног удара на нафтна постројења, саопштио је губернатор јужног руског региона.

Министарство одбране Русије саопштило је да су ПВО системи уништили пет украјинских ракета и 29 дронова изнад Краснодарске Покрајине.

"Ситуација је озбиљнија у региону Темрјук – инфраструктура тамошњег складишта нафте је оштећена ваздушним ударом – три резервоара са нафтним дериватима су оштећена и горе", објавио је губернатор Краснодара Венијамин Кондратјев на Телеграму.

Наводи да има повређених.

"Пожар се сада гаси... Нажалост, повређених има међу радницима нафтног складишта", каже губернатор Краснодара.

(Reuters)

Опширније Краће

Руске снаге извеле ракетни напад на Кијев, нема жртава

Руске снаге извеле су ракетни напад на Кијев, а градска управа саопштила је да је украјинска противваздушна одбрана оборила све пројектиле.

Како је наведено, руске снаге су користиле крстареће ракете, а услед пада фрагмената пројектила избио је пожар у једној згради која није насељена.

Према прелиминарним информацијама, нема жртава.

(Унијан)

Опширније Краће

Ројтерс: Кина неће учествовати на мировној конференцији о Украјини у Швајцарској

Кина неће учествовати на мировној конференцији о Украјини наредног месеца у Швајцарској због тога што самиту неће присуствовати и Русија и Украјина, рекла су четири извора упозната с тим питањем за Ројтерс.

Агенција наводи да швајцарска влада тражи широк одзив из различитих делова света на самит 15. и 16. јуна, за који се Берн нада да ће утрти пут мировном процесу у Украјини и наводи да Москва није позвана на конференцију.

Један од извора Ројтерса је рекао да је Кина ове недеље обавестила дипломате да су услови за учешће Пекинга који нису испуњени укључивали да конференцију признају и Русија и Украјина, равноправно учешће свих страна и праведну дискусија о свим предлозима.

Кинеско Министарство спољних послова није потврдила вест.

(Reuters)

Опширније Краће

У руском нападу на Харков погинуло пет особа, 25 повређених

Руске снаге погодиле су ноћас ракетама три локације у украјинском граду Харкову, а у нападу на петоспратницу је убијено најмање петоро људи, док је 25 повређено, саопштава харковски шеф војне области Олег Синегубов.

"У Харкову, након руског напада на петоспратницу, испод рушевина је извучено још једно тело мушкарца. Потрага за људима испод рушевина се наставља", саопштио је информације Синегубов на Телегаму.

Шеф полиције у Харкову Володимир Тимошенко изјавио је да су погођене стамбена зграда, радња у троспратници и фабрика за шивење.

Начелник Олег Синегубов навео је да су међу повређенима медицински техничар и 12-годишњи дечак.

(Украјинска правда/Унијан)

Опширније Краће

Амерички председник Џозеф Бајден дао је Украјини дозволу да користи оружје које су испоручиле Сједињене Америчке Државе за напад на циљеве у Русији, али само у близини региона Харкова, преносе амерички медији званичнике, јавља Би-Би-Си.

"Председник је недавно наложио свом тиму да осигура да Украјина може да употреби америчко оружје за сузбијање ватре у Харкову како би Украјина могла да узврати руским снагама које нападају или се спремају да нападну“, цитира сајт Политико једног неименованог америчког званичника. 

И Данска је дозволила Кијеву да Русију гађа ловцима Ф-16, које ће јој та земља испоручити.

Ипак, Италија никада неће слати војнике у Украјину, а оружје које је испоручила Кијеву не би требало да се користи на територији Русије, истиче италијански министар спољних послова Антонио Тајани.

Нову помоћ у наоружању Кијеву, вредну пола милијарде евра, најављује немачки министар одбране Борис Писторијус, који је био у ненајављеној посети Одеси.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто упозорава да је дозвола за удар сулуда идеја.

"Мислим да је ово сулуда идеја јер ће, као што смо видели до сада, Русија одговорити. Русији не недостаје муниције и опреме“, нагласио је Сијарто.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручује да ће Москва испоруку америчких борбених авиона Ф-16 Украјини схватити као намерни сигнал НАТО-а у нуклеарној сфери, да је тај војни блок спреман на све.

Русија је, подсетио је, више пута упозоравала да ће авионе послате Украјини сматрати нуклеарном претњом због њихове способности да носе атомско оружје.

Главнокомандујући украјинске војске Олександр Сирски упозорава да Русија гомила своје снаге близу северног дела Харковске области, али сматра да их још нема довољно број да би извели велики напад у тој области.

Председник Владимир Путин поручује да ће се и Доњецка и Луганска Народна Република као и Херсонска и Запорошка област развијати у саставу Руске Федерације.

Читај ми!