Извор: РТС

Бајден дозволио Украјини да гађа Русију америчким оружјем

Рат у Украјини – 827. дан. Председник Џозеф Бајден дао је Украјини дозволу да користи оружје које су joj испоручиле Сједињене Америчке Државе за напад на циљеве у Русији, али само у близини региона Харкова, цитирају амерички медији званичнике, преноси Би-Би-Си. Председник Владимир Путин је поручио да ће се, Доњецка и Луганска Народна Република, Херсонска и Запорошка област развијати у саставу Руске Федерације.

Зеленски: Украјина има 12 споразума са 23 милијарде долара подршке

Председник Володимир Зеленски изјавио је да је Украјина досад закључила 12 безбедносних споразума којима је обухваћено више од 23 милијарде долара војне и финансијске подршке.

"Укупно је већ склопљено 12 безбедносних споразума којима је предвиђено више од 23 милијарде долара војне и финансијске подршке. Захваљујемо се нашим партнерима и свима који верују у Украјину. Хвала свима који подржавају нашу борбу за независност", поручио је Зеленски у видео обраћању.  

Нагласио да нови безбедносни споразуми за Украјину значе више могућности "да заштити свој народ".

(Укринформ)

 

Опширније Краће

Захарова: НАТО ће одговарати за ударе на Русију

Нема расправе о украјинској употреби ракетног наоружања дугог домета, упозорила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
 
Каже да су га измислили западњаци који повећавају степен емотивности, јер у Русији савршено разумеју улогу НАТО-а у удару на територију Руске Федерације.
 
"Максимално учешће украјинског војног особља у овом процесу је да предложи мету на мапи. А онда је на чланицама НАТО-а. И, по правилу, сами дефинишу ове циљеве. Вашингтон, Лондон и Париз морају да схвате да је Русија добро свесна улоге НАТО-а у извођењу ових напада. А западњаци немају посла да дижу ове лексичке мехуриће – не морају Украјини да дају никакве `дозволе` или `недозволе` за ово. Ово је дело чланица НАТО-а. И за ово ће морати да одговарају", поручила је Захарова.
 
(Известија)
Опширније Краће

"Украјинцима одобрено да америчким оружјем гађају циљеве у Русији у околини Харкова"

Амерички председник Џозеф Бајден дао је Украјини дозволу да користи оружје које су испоручиле Сједињене Америчке Државе за напад на циљеве у Русији, али само у близини региона Харкова, цитирају амерички медији званичнике, преноси Би-Би-Си.

"Председник је недавно наложио свом тиму да осигура да Украјина може да употреби америчко оружје за сузбијање ватре у Харкову како би Украјина могла да узврати руским снагама које нападају или се спремају да нападну“, цитира сајт Политико једног неименованог америчког званичника. 

Истовремено, политика САД у погледу удара дубоко у Руску Федерацију, према том извору, није се променила.

Према извештајима, Москва ће најновију меру вероватно сматрати ескалацијом.

(Би-Би-Си, Унијан)

Опширније Краће

Лавров: Испорука Ф-16 Кијеву сигнал да је НАТО спреман на све

Москва ће испоруку америчких борбених авиона Ф-16 Украјини схватити као намерни сигнал НАТО-а у нуклеарној сфери, који указује да је тај војни блок спреман на све, оценио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Према речима Лаврова, борбени авиони Ф-16 се већ дуго користе у оквиру заједничких нуклеарних мисија НАТО-а. 

Русија је, додао је, више пута упозоравала да ће авионе послате Украјини сматрати нуклеарном претњом због њихове способности да носе атомско оружје.

"НАТО покушава да сигнализира да је буквално спреман на све у Украјини. Не можемо а да не сматрамо испоруку ових система кијевском режиму намерно сигнализирајућу акцију НАТО-а у нуклеарној сфери", рекао је Лавров у интервјуу за Русија данас.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски сменио званичнике блиске Вашингтону

Украјински председник Володимир Зеленски сменио је последњих недеља неколико високих званичника који су важили за најближе Вашингтону, а отпуштања су уследила усред растуће фрустрације Кијева својим западним севезницима, пише Вашингтон пост, позивајући се на бројне западне званичнике који су говорили под условом анонимности.

Лист напомиње да су смене "узбуниле" администрацију у Вашингтону, а отпуштени су "реформистички званичници који су били вољни да се боре против корупције у својим министарствима и који су изгледали посебно блиски Сједињеним Америчким Државама.

(Танјуг)

Опширније Краће

Нови пакет немачке помоћи вредан пола милијарде евра

Немачка обезбеђује Украјини нови пакет наоружања вредан око 500 милиона евра, саопштио је министар одбране Борис Писторијус током ненајављене посете Одеси, преноси Дојче веле.

Напомиње се да се тамо Писторијус састао са шефом украјинског одељења одбране Рустемом Умеровом.

"Наставићемо да вас подржавамо у вашим одбрамбеним акцијама", рекао је шеф немачког министарства одбране.

Опширније Краће

Амерички обавештајци: Северна Кореја пребацила Русији три милиона пројектила

Америчка војна обавештајна служба (ДИА) званично је потврдила да је Северна Кореја пренела Русији најмање три милиона пројектила и десетине балистичких пројектила, чији су истрошени делови пронађени на великом подручју Украјине.

То се наводи у извештају обавештајне агенције са којег је скинута тајност, објављеном на званичном сајту.

"Пјонгјанг је проширио сарадњу са Москвом, пружајући јој директну материјалну подршку, укључујући најмање три милиона артиљеријских граната поред десетина балистичких пројектила за подршку рату Русије против Украјине“, наводи се у документу.

Истовремено, напомиње се да је Русија користила севернокорејске ракете за гађање циљева у Украјини, укључујући мирна насеља, што је резултирало смрћу или рањавањем десетина цивила.

Документ представља упоредну анализу слика откривених остатака са узорцима севернокорејског оружја. Конкретно, аналитичари ДИА су потврдили да су делови пронађени у Харкову 2. јануара били од севернокорејске ракете кратког домета.

Са своје стране, Москва је Пјонгјангу пружила дипломатску подршку у УН тако што је ставила вето на механизме за примену санкција, наводи се у документу.

(Укринформ)

Опширније Краће

Украјина: Погођен трајектни прелаз на Криму

Украјинске одбрамбене снаге успешно су погодиле трајектни прелаз руских окупатора на Криму, саопштио је Генералштаб Оружаних снага.

"Украјинске одбрамбене снаге су вечерас напале трајектни прелаз Керч ракетама АТАЦМС, које је непријатељ активно користио за подршку својој групи трупа на привремено окупираном Криму“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је овај објекат био покривен „савременим” руским системима ПВО – „панцер”, „тор”, „тријумф”. Међутим, ракете, које су у употреби од 90-их година прошлог века, успешно су пробиле "најновији" противваздушни штит освајача, наводи Генералштаб.

(Унијан)

Опширније Краће

Трудо: Руски званичници треба да буду присутни на обележавању Дана Д

Канадски премијер Џастин Трудо подржава одлуку Француске да позове руске званичнике на комеморацију Дана Д, упркос "екстремном неслагању" са нападом Русије на Украјину.

"С обзиром на то да обележавамо победу над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, важно је да препознамо све земље које су биле укључене", рекао је Трудо новинарима у Торонту, преноси канадски Си-Би-Си.

Напоменуо је да то не искључује екстремно неслагање са угрожавањем људи широм света, па чак и поретка заснованог на правилима у који је укључен актуелни руски режим.

Мисија ослобођења, комитет француске владе који организује обележавање 80. годишњице Дана Д, саопштио је европским медијима прошле недеље да су позвали званичнике из Русије.

Нису позвали председника Русије Владимира Путина, за којим је расписана међународна потерница.

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да ће церемонији присуствовати председник Украјине Володимир Зеленски, председник САД Џозеф Бајден, као и канадски премијер Џастин Трудо.

(Си-Би-Си)

Опширније Краће

Ердоган: Војни лоби саботира Истанбулске споразуме

Лоби који подржава војну акцију у Украјини блокирао је и саботирао иницијативе Турске у Истанбулу које су требале да реше актуелни сукоб, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган на церемонији завршетка војних вежби ЕФЕС-2024.

"Борбе између Русије и Украјине, наших суседа на Црном мору, трају већ три године. Нажалост, наши напори да успоставимо праведан мир у оквиру Истанбулског процеса били су блокирани и саботирани од стране војног лобија", истакао је турски лидер.

(Известија)

Опширније Краће

Лавров: Кина би могла да организује мировну конференцију

Кина би могла да организује мировну конференцију на којој би учествовале Русија и Украјина, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је рекао да би такав потез био наставак напора Пекинга да реши украјинску кризу.

"Делимо став (Кине) да се пре свега треба позабавити основним узроцима сукоба и заштитити правне интересе свих страна, уз накнадне споразуме засноване на принципу једнаке и недељиве безбедности“, казао је Лавров у интервјуу за РИА Новости. 

Нагласио је да то ово подразумева поштовање реалности на терену, која "одражава вољу људи који тамо живе".

Русија је више пута позивала на разговоре уз предуслов да Кијев и Запад признају његове територијалне добити у Украјини, али је Кијев одбио те предлоге.

Швајцарска ће у јуну бити домаћин конференције о такозваној украјинској ''формули мира'' у летовалишту Бургеншток у близини Луцерна у централној Швајцарској. 

Руска амбасада у Швајцарској је потврдила да ''швајцарске власти нису послале Русији позив за конференцију у Бургенстоку''.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Путин: Развој Донбаса, Херсонске и Запорошке области у саставу Русије

Ситуација у Донбасу ће се поправити, регион ће се развијати у саставу Русије, саопштио је председник Владимир Путин.

"И Доњецк, Доњецка (Народна) Република, Луганск, Херсонска област, Запорошка област. Све ће се развијати унутар Русије, Руске Федерације, унутар наше заједничке велике породице. Све ће стати на ноге", рекао је шеф државе на видео-конференцији са породицама одликованим Орденом родитељске славе.

Према Путиновим речима, он не сумња да ће се ситуација у новим регионима земље променити на боље и постати стабилна.

Истакао да је заједнички циљ Русије безбедност грађана Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР), као и Запорошке и Херсонске области и наговестио да ће земља то постићи.

(Известија)

Опширније Краће

Сијарто: Сулуда идеја, Русија ће одговорити

Украјинска употреба западног оружја за напад на руску територију је сулуда идеја која ће довести до узвратних мера са руске стране, упозорио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Мислим да је ово сулуда идеја јер ће, као што смо видели до сада, Русија одговорити. Русији не недостаје муниције и опреме, они ће се више пута одазвати“, рекао је он на конференцији за новинаре након састанка министара трговине ЕУ у Бриселу, који је преносио ТВ канал М1.

Према Сијарту, такве западне иницијативе морају бити заустављене пре него што дође до "непоправљиве катастрофе".

(Известия)

Опширније Краће

Бајден с Макроном у Паризу 8. јуна

Амерички председник Џозеф Бајден посетиће 8. јуна у Паризу где ће се састати са француским колегом Емануелом Макроном, саопштила је Јелисејска палате.

То ће бити прва Бајденова државна посета Француској, а у Париз ће допутовати и његова супруга Џил.

Састанак ће уследити након Бајденовог присуства комеморацији поводом 80. годишњице искрцавања у Нормандији на Дан Д 6. јуна.

Двојица председника ће разговарати о континуираној подршци Украјини, као и о начинима за јачање билатералне сарадње у економским, свемирским и нуклеарним питањима, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Данска дозволила Украјини да гађа Русију ловцима Ф-16

Данска није против тога да Украјина изврши ударе на руску територију ловцима Ф-16, које ће та земља испоручити, изјавила је данска премијерка Мете Фредериксен. 

Она је навела да Украјинци могу да користе данско оружје ван своје територије.

"Украјина може да користи оно што смо донирали, укључујући и ван својих граница, односно за сврхе у Русији, ако је то у складу са међународним правом“, рекла је Фредериксен.

(Унијан)

Опширније Краће

Столтенберг: Украјина и даље може да победи, али само уз подршку НАТО-а

Украјина и даље може да победи урату против Русије, "али само уз континуирану снажну подршку савезника из НАТО-а", рекао је генерални секретар Алијанс Јенс Столтенберг у Прагу, уочи састанка министара спољних послова.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија завршава предлог мера против ЕУ због забране руских медија

Руско министарство спољних послова саопштило је да финализује предлог "мера одмазде" против Европске уније због забране емитовања четири руска медија на њеној територији. 

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова раније је упозорила да ће одговор Бриселу бити "болан".

ЕУ је раније овог месеца забранила емитовање Гласа Европе, РИА Новости, Известије и Росијске газете.

(Reuters)

Опширније Краће

Брисел уводи нове царине на увоз житарица из Русије и Белорусије

Савет Европске уније је усвојио уредбу чији је циљ увођење нових царина на увоз житарица из Русије и Белорусије.

"Циљ нових царина је да се у пракси заустави увоз житарица из Русије и Белорусије", истакао је белгијски министар финансија Винсент ван Петегем.

Додао је да ће мере спречити дестабилизацију тржишта житарица ЕУ, зауставити руски извоз "нелегално присвојеног жита произведеног на територији Украјине" и спречити Москву да користе приходе од извоза ових производа за даље финансирање рата. 

"Ово је још један начин на који ЕУ показује сталну подршку Украјини", нагласио је белгијски министар.

Уредбом се повећавају увозне царине за житарице, семе уљарица и прерађевине, као за сушени грашак и пелете од шећерне репе из Русије и Белорусије.

Нове мере, које ће ступити на снагу 1. јула, неће утицати на транзит наведене робе кроз ЕУ из поменуте две земље, истиче се на веб страници Савета Европске уније.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кремљ: НАТО охрабрује Украјину да настави "бесмислени рат"

Московски Кремљ је да САД, НАТО и поједине европске земље охрабрују Украјину да настави, навела је, "бесмислени рат" са Русијом, оптуживши их за ескалацију тензија последњих недеља.

"Земље чланице Северноатлантске алијансе, посебно САД и друге европске престонице, су последњих дана и недеља кренуле у нову рунду ескалације", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Према његовим речима, те земље на све могуће начине охрабрују Украјину да настави рат.

"То ће све неизбежно имати последице и на крају ће бити веома штетно по интересе оних земаља које су кренуле путем ескалације", навео је Пресков.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирски: Руси гомилају трупе близу севера Харкова

Главнокомандујући оружаних снага Украјине Олександр Сирски изјавио је да Русија гомила своје снаге близу северног дела области Харков, али сматра да нема још увек довољан број снага какако би извела велики напад у тој области.

"Ове снаге су тренутно недовољне за офанзиву великих размера и пробој наше одбране", рекао је Сирски.

(Reuters)

Опширније Краће

Таjани: Украјина не може да користи оружје које је добила од Италије на руској територији

Италија никада неће слати војнике у Украјину, а оружје које је испоручила Кијеву не би требало да се користи на територији Русије, изјавио је италијански министар спољних послова Антонио Тајани.

"Оружје које одлази из Италије (у Украјину) треба да се користи унутар Украјине", рекао је Тајани.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Уништено седам ракета и 32 дрона током ноћи

Украјински ПВО системи уништили су током ноћи седам руских ракета, као и 32 беспилотне летелице, изјавио је командант украјинске војске.

Према његовим речима, Русија је лансирала укупно 51 пројектил и беспилотну летелицу.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Оборено осам ракета АТАКМС изнад Азовског мора

Руска противваздухопловна одбрана оборила је током ноћи осам ракета АТАКМС изнад Крима, као и осам украјинских дронова изнад Црног мора у близини тога полуострвa, саопштило је руско министарство одбране

Министарство додаје да су руске снаге пресреле и два украјинска поморска дрона у близини Крима.

У саопштењу се наводи да је руска ПВО оборила осам тактичких пројектила АТАКМС изнад Азовског мора.

Саветник лидера Крима Олег Крјучков изјавио је јутрос да су два трајекта и железничка пруга оштећени услед деловања руске ПВО у лучком граду Керчу на том полуострву, а да нема повређених међу морнарима и цивилима.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Градоначелник Харкова: Повређене четири особе, оштећен гасовод

Најмање четири особе су повређене и причињена је материјална штета када су руске снаге током ноћи извршиле нападе на инфраструктурне објекте у граду Харкову и Харковској области Украјине, саопштиле су украјинске власти.

Градоначелник Харкова Игор Терехов на Телеграму је саопштио да су најмање четири особе повређене, да је оштећен гасовод и да су разбијени многи прозори, преноси Ројтерс.

"Дошло је до напада на виталну инфраструктуру једног од округа града. Информације о жртвама још се утврђују", написао је градоначелник Харкова.

Начелник Олег Синегубов рекао је да је на град испаљено осам пројектила. Према речима Синегубова, руске снаге су извеле најмање пет удара у Харковској области, преноси Унијан. После овог напада, упозорење о ваздушној опасности остало је на снази широм Украјине.

(Унијан)

Опширније Краће

Оружје које је Запад послао Кијеву помаже да се стабилизује фронт, саопштио је државни секретар САД Ентони Блинкен. Истиче да Вашингтон напорно ради на испоруци више противваздухопловног оружја Украјини.

Руске трупе су у нападу на град јужни град Никопољ убила два цивила, саопштио је Кијев.

Украјинска војска напала је Доњецку област, пише Известија. Према прелиминарним подацима, погинуле су две особе.

Противваздухопловна одбрана Русије пријавила је да обара дронове над Белгородом, а изнад Црног мора је руска авијација оборила две беспилотне летелице.

Све више држава даје дозволу Украјини да користи оружје на територији Русије, а међу последњима је Финска.

Шведска влада саопштила је да ће послати 1,3 милијарде долара војне помоћи Украјини, што је највећа помоћ те земље од почетка рата, пренео је Ројтерс.

Читај ми!