Извор: РТС

Кијев: Два цивила погинула у руским нападима на Никопољ; Шведска спрема Кијеву помоћ вредну 1,3 милијарде долара

Рат у Украјини – 826. дан. Две особе су погинуле у руском нападу на јужни град Никопољ у Украјини, саопштава Кијев. Москва наводи да су ПВО системи оборили два украјинска дрона изнад Белгородске области, као и да су раније руски авиони оборили две беспилотне летелице. Шведска влада је саопштила да ће послати 1,3 милијарде долара војне помоћи Украјини, што је највећа помоћ те земље од почетка рата.

Известиа: Војска Украјине напала Кијевску област Доњецка

Оружане снаге Украјине напале су Кијевску област Доњецка пише Известија.

Према прелиминарним подацима, две особе су погинуле, преноси руски медиј.

(Известиа)

Опширније Краће

Блинкен: Испорука оружја Украјини помаже стабилизовању фронта

Испорука америчког оружја Украјини помаже у стабилизацији линије фронта на бојном пољу, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен

Додаје да Вашингтон напорно ради на испоруци више противваздушне одбране Украјини.

Блинкен је рекао да подршка Украјини јасно говори руском председнику Владимиру Путину да не може надживети Украјину.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: У руским ударима погинула два цивила у Никопољу

У нападима Русије убијена су два цивила у граду Никопољу на југу Украјине, изјавио је регионални украјински начелник Сергиј Лисак.

Лисак је рекао да је руски дрон гађао возило хитне помоћи убивши 54-годишњег возача и тешко ранивши његову супругу.

Још један цивил, 52-годишњи мушкарац, преминуо је у болници након што је рањен у артиљеријском гранатирању раније током дана, наводи Лисак.

Никопољ, који се налази преко пута реке од руске окупиране нуклеарне електране Запорожје, редовно се гађа руском артиљеријском ватром, пише Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Два дрона уништена над Белгородом

Министарство одбране Русије наводи да су ПВО системи оборили две украјинске беспилотне летелице изнад Белгородске области.

"Дежурни системи противваздушне одбране уништили су две украјинске беспилотне летелице изнад територије Белгородске области", наводи се у саопштењу Москве.

(Известиа)

Опширније Краће

Москва: Оборена два украјинска дрона над Црним морем

Руско министарство одбране саопштило је да су авиони Црноморске флоте срушили два украјинска дрона у северозападном делу Црног мора, пренео је Ројтерс.

(Reuters)
Опширније Краће

Шведска најавила нови пакет помоћи Украјини од 1,3 милијарде долара

Шведска влада саопштила је да ће послати 1,3 милијарде долара војне помоћи Украјини, што је највећа помоћ те земље од почетка рата, пренео је Ројтерс.

Министар одбране Шведске Пол Јонсон рекао је да ће у новом пакету помоћи бити укључени Сабови авион за контролу и надзор.

Новим пакетом помоћи шведска помоћ Украјини достигла је 7,1 милијарду долара.

Опширније Краће

Украјинска војска: Током ноћи оборено 13 руских дронова

Украјинска војска саопштила је да је током ноћи оборила 13 од 14 руских дронова над три украјинске области, пренео је Ројтерс.

Остаци дронова оштетили су електричну мрежу у Кировградској области, а поправка је у току, саопштио је начелник те области.

Беспилотне летелице оборене су и у Николајевској и Ровењској области, а локалне власти нису пријавиле штету.

(Reuters)
Опширније Краће

Локалне власти: Оборен дрон над Армавиром у Краснодарској области

Начелник Краснодарске области Венијамин Кондратјев саопштио је да су руске снаге обориле украјински дрон над градом Армавиром у тој области, пренео је Ројтерс.

Нема извештаја о материјалној штети

(Reuters)
Опширније Краће

У руском гранатирању Торецка ваздушним бомбама, две особе су погинуле, а још три су повређене и налазе се у болници, саопштило је Тужилаштво Доњецке области. 

Украјинска војска саопштава да се највећа борбена активност примећује код Покровска и Купјанска.

Русија се спрема да распореди још 300.000 војника у близини украјинске границе, изјавио министар одбране Украјине Рустем Умеров

Према речима Умерова, Москва планира нову офанзиву и то на северу Украјине.

Украјина је дефинисала три главне тачке у Формули мира, које подржавају чак и оне земље које балансирају и не подржавају у потпуности Украјину током рата, изјавио је председник Украјине Володимир Зеленски.

Право Украјине на самоодбрану укључује ударе на легитимне војне циљеве унутар Русије, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Руски председник Владимир Путин упозорио је у Запад да се чланице НАТО-а у Европи играју ватром предлажући да се Украјини дозволи да употреби западно оружје за напад унутар Русијешто би могло да изазове глобални сукоб.

Володимир Зеленски је потписао споразуме са са Португалијом, Шпанијом и Белгијом. 

Споразум Брисела и Кијева вредан је најмање 977 милиона евра белгијске војне помоћи, а укључује испоруку 30 борбених авиона Ф-16.

Читај ми!