Извор: РТС

Путин: Чланице НАТО-а у Европи се играју ватром; Умеров: Москва планира нову офанзиву у Украјини

Рат у Украјини – 825. дан. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг тврди да су војни циљеви унутар територије Русије легитимне мете за Украјину. С друге стране, Путин упозорава Запад да не дозволи Кијеву коришћење њихових ракета на територије Русије, наводећи могуће тешке последице. Министар одбране Украјине тврди да Москва спрема офанзиву на северу земље.

Зеленски: У формули мира постоје три тачке које подржавају скоро све земље

Украјина је дефинисала три главне тачке у Формули мира, које подржавају чак и оне земље које балансирају и не подржавају у потпуности Украјину током рата, изјавио је председник Украјине Володимир Зеленски.

"Ове тачке су засноване управо на повељи УН. Узели смо три тачке - нуклеарну безбедност, безбедност хране и хуманитарни правац, ту, иначе, није само размена, већ и повратак украјинске деце коју је Русија покрала и насилно одвела у Русију. То јест, ове три тачке су веома важне. Можда ћемо разговарати и о нуклеарној безбедности и нападима на енергетску индустрију Украјине", рекао је Зеленски, преноси Укринформ.

Додаје да су све земље уједињене око поменуте три тачке и да је то добар сигнал за почетак рада.

"Након тога, на техничком нивоу, наши људи, представници лидера свих држава ће детаљно прорадити сваку од ових тачака. Ако те три тачке функционишу, онда ћемо моћи да решимо и све остало, ако земље заиста желе да се овај рат заврши", рекао је Зеленски.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Руси бацили три авионске бомбе у центру Торецка, погинуле две особе

Руска војска гранатирала је укрјински град Торецк, а од последица гранатирања ваздушним бомбама су погинуле две особе, још три су повређене, саопштило је тужилаштво Доњецке области на Телеграму. 

"Руске трупе су напале град Торецк са три ваздушне бомбе. Окупатори су гађали стамбени блок у централном делу града", наводи се у објави.

(Укринформ)

Опширније Краће

Путин упозорава Запад да не дозволи Украјини коришћење њихових ракета на територије Русије

Руски председник Владимир Путин упозорио је у Запад да се чланице НАТО-а у Европи играју ватром предлажући да се Украјини дозволи да употреби западно оружје за напад унутар Русијешто би, како је рекао, могло да изазове глобални сукоб.

(Reuters)

Столтенберг: Право Украјине на самоодбрану укључује ударе на војне циљеве унутар граница Русије

Право Украјине на самоодбрану укључује ударе на легитимне војне циљеве унутар Русије, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг који је учествовао на састанку Савета за спољне послове Европске уније уз присуство министара одбране ЕУ у Бриселу.

Коментарисао је потенцијално укидање ограничења на украјинску употребу западног оружја за напад на циљеве унутар Русије, наводи се на сајту НАТО.

"Ово је агресорски рат. Русија је напала другу земљу, извршила инвазију на другу земљу. А Украјина има, према међународном праву, право на самоодбрану“, рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, НАТО има два задатка у овом рату – "један је подржати Украјину, осигурати да Украјина превлада, а други је спречити да овај рат ескалира даље од Украјине, да постане пуноправни сукоб између НАТО и Русије".

(Танјуг)

Опширније Краће

Украјина и Португал потписале билатерални споразум о безбедности

Португал ће ове године пружити војну подршку Украјини у вредности од најмање 126 милиона евра према споразуму који су потписали украјински председник Володимир Зеленски и португалски премијер Луис Монтенегро у Лисабону.

Билатерални пакт, који покрива наредну деценију, прати сличне, иако веће, споразуме које је Зеленски потписао са Шпанијом и Белгијом.

(Reuters)

Опширније Краће

Умеров: Москва планира нову офанзиву

Руска Федерација се спрема да распореди још 300.000 војника у близини украјинске границе изјавио министар одбране Рустем Умеров за Ројтерс.

Према његовим речима, Москва планира нову офанзиву у Украјини.

Кијев ће добити Ф-16 "врло брзо", али велика помоћ касни, каже министар одбране Украјине.

"Непријатељ користи до 300 авиона, 300 хеликоптера дневно да нас нападне", каже Умеров.

(Укринформ, Reuters)

Опширније Краће

Украјинска војска: Интензитет борби на Покровском правцу скоро удвостручен

Од почетка текућег дана догодила су се 64 борбена окршаја, а највећа активност се примећује у Покровском и Купјанском правцу, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине на на Фејсбуку.

"Непријатељ наставља офанзивна дејства. Највећа активност се примећује на Покровском и Купјанском правцу. Јединице Одбрамбених снага храбро обуздавају налет окупатора и оштро одговарају на њихове покушаје напредовања", наводи се у објави. 

На Покровском правцу интензитет борби је скоро удвостручен, тврди војска Украјине.

(Укринформ)

Опширније Краће

Путин: Запад изазвао руску офанзиву у области Харкова

Запад је изазвао руску офанзиву на украјинску област Харков игноришући упозорења Русије да не дозволи Украјини да удари на суседни руски регион Белгород, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Удари на руску територију оружјем које Запад испоручује Украјини могући су само уз помоћ стручњака из западних земаља, рекао је Путин и додао да то може довести до озбиљних последица.

Руски председник говорио је на више тема.

Наводи и да Русија никада није одустала од мировних преговора са Украјином и да је спремна да им се врати, док се сама Украјина повукла из преговарачког процеса.

Путин наводи да су француски плаћеници су већ дуже време у Украјини , а појављивање тамошње регуларне војске представља још један корак ка глобалном сукобу, изјавио је руски председник.

Француска је више пута демантовала руске тврдње да се у Украјини налазе француски плаћеници .

(Reuters)

Зеленски: Иран отворено испоручује оружје Русији

Иран отворено испоручује оружје Руској Федерацији рекао је, украјински председник Владимир Зеленски у Бриселу на заједничкој конференцији за новинаре са белгијским премијером Александром Де Круом.

Шеф државе је нагласио да Русија данас није сама у рату против Украјине.

"Већ постоји отворено снабдевање оружјем из Ирана. Не само беспилотне летелице, већ и ракете. Постоје испоруке артиљеријских граната и пројектила из Северне Кореје. И постоје неке ствари које видимо од наших обавештајних служби, али не говоримо о њима данас јавно до 100 посто чињеница о снабдевању из једне или друге државе руском злу", нагласио је Зеленски.

Истовремено је рекао да Украјина жели да се рат заврши поштено – обавезном победом над Русијом.

(Унијан)

Опширније Краће

Москва: Оборен украјински Миг-29

Руски ПВО системи оборили су авион Миг-29 Оружаних снага Украјине у зони специјалне војне операције заштите Донбаса, саопштило је Министарство одбране Федерације.

"Системи противваздушне одбране оборили су авион Миг-29 украјинског ратног ваздухопловства, а такође су уништили 39 беспилотних летелица, оперативно-тактичку ракету америчке  производње `атакамс` , седам вођених бомби француске производње `хамер` и ракету америчке производње `химарс`, наводи Министарство.

(Известия)

Опширније Краће

Швајцарска одобрила протеривање руских шпијуна уочи мировног самита

Горњи дом швајцарског парламента подржао је предлог да се пооштре мере за протеривање шпијуна посебно руских обавештајних агената, док се Берн припрема да буде домаћин великог самита чији је циљ отварање пута миру у Украјини.

Посланици подржали су предлог да се "систематски протерују руски и други страни шпијуни", који је подржала председница Виола Амхерд у свом обраћању парламенту.

Рекла је да влада планира да постепено протерује обавештајне службенике чије активности угрожавају безбедност Швајцарске или њену улогу земље домаћина.

Заузврат, Франциска Рот, чланица социјалдемократа левог центра и једна од присталица овог самита, истакла је да је неутрална Швајцарска „магнет“ за шпијуне због концентрације међународних организација у земљи.

Она је објаснила да се то посебно односи на руске шпијуне, тврдећи да Швајцарска мора да покаже "нулту толеранцију" према шпијунажи.

(Reuters)

Опширније Краће

Шведска паузира испоруку "грипена" Украјини

Шведски министар одбране Пал Џонсон изјавио је да ће Шведска паузирати планове о испоруци борбених авиона "грипен" Украјини, како би се омогућило увођење борбених авиона Ф-16.

Он је за шведску агенцију ТТ рекао да је план паузиран на захтев других чланица НАТО-а, које су позвале да се сачека са "грипенима".

"Ово је повезано са чињеницом да је фокус тренутно на увођењу Ф-16 система", рекао је Џонсон.

Украјина је прошле године започела преговоре са Шведском о добијању "грипен" авиона.

(Ројтерс) 

Опширније Краће

Зеленски: Aко Бајден не дође на самит, Путин ће аплаудирати

Руски лидер Владимир Путин се плаши Глобалног самита мира и покушава да га поремети и договори паралелну платформу. Зато неки светски лидери још нису коментарисали самит, оценио је украјински председник Володимир Зеленски у Бриселу на конференцији с премијером Белгије Александром Де Круом.

"Ако има оних који могу да подрже Русију, онда они подржавају рат данас", рекао је Зеленски.

Рекао је да би веома волео да амерички председник Џозеф Бајден буде на самиту лично, као и да зна да га Сједињене Америчке Државе подржавају, али да не зна на ком нивоу.

"Мислим да ово није баш јака одлука. Мислим, уз све дужно вам поштовање, свакој особи у Сједињеним Америчким Државама, они ће нам много помоћи и мислим да је председник Бајден потребан на самиту мира, јер други лидери гледају на одговор САД. Његово одсуство ће аплаудирати лично Путин, док стоји", поручио је Зеленски.

Према његовим речима, Украјина такође чека одговор у вези присуства на самиту Кине, Бразила и неколико афричких земаља.

(Ројтерс, Украјинска правда)

Опширније Краће

Борељ: ЕУ разматра укидање забране удара Украјине на Русију

Министри одбране земаља Европске уније (ЕУ) састаће се у Бриселу да разговарају о могућности укидања забране удара украјинских оружаних снага (АФУ) на територију Русије западним оружјем, најавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ по доласку на састанак шефова Министарства одбране.

На састанку ће учествовати и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Борељ је напоменуо да су неке земље већ почеле да доносе одлуке о укидању ограничења на употребу западног наоружања од стране Украјине на руској територији.

"Постоји питање укидања ограничења за употребу оружја против циљева унутар руске територије, које ће данас поставити генерални секретар НАТО-а Столтенберг. Разговараћемо о овом важном питању", рекао је Борељ за РИА Новости.

Назначио је да ће земље чланице асоцијације разговарати о ризику од ескалације, али је истовремено нагласио потребу да се успостави равнотежа између овог ризика и потребе да се Украјина одбрани.

"Да ли да дозволимо да се наше оружје користи даље, на руској територији? Па, неке државе чланице су почеле да одлучују о укидању овог ограничења. То је још једна важна ствар за расправу данас", рекао је Борељ пре састанка, а објављено је на сајту Европске службе за спољне послове.

Борељ сматра да би таква употреба оружја из западних земаља, према ратном праву, била прихватљива, иако би створила ризик од ескалације сукоба.

Министри одбране Уније састају се, између осталог, да би покушали да превазиђу мађарско блокирање пакета помоћи Украјини вредног 6,5 милијарди евра, наводи АП.

(Reuters, Известия, РИА Новости)

REUTERS/Source: EUROPEAN UNION

Украјина и Белгија потписале безбедносни пакт вредан 977 милиона евра

Украјина и Белгија су постигле билатерални безбедносни споразум који укључује испоруку 30 борбених авиона Ф-16, потписан током састанка у Бриселу између председника Володимира Зеленског и премијера Александра Де Круа.

"Документ укључује најмање 977 милиона евра белгијске војне помоћи Украјини ове године, као и посвећеност Белгије пружању подршке током десетогодишњег трајања споразума", рекао је Зеленски у објави на друштвеним мрежама.

(Reuters)

Танјуг/AП/фото/Омар Хавана
Опширније Краће

Белгија Украјини шаље 30 авиона Ф-16

Белгија ће се обавезати да ће опремити Украјину са 30 борбених авиона Ф-16 са првим испорукама планираним за ову годину, известила је новинска агенција Белга, позивајући се на министра спољних послова земље Хађу Лахбиба, пренео је Ројтерс.

Саопштење је стигло неколико сати пре него што би украјински председник Володимир Зеленски требало да се састане са владом у Бриселу.

(Reuters)

Опширније Краће

Летонија ће уложити 22 милиона долара у коалицију дронова

Летонска влада ће ове године уложити око 20 милиона евра (22 милиона долара) у коалицију дронова за Украјину, изјавио је министар одбране Андрис Спрудс.

"Рига ће уложити сличну суму да би такође изградила капацитете своје војске за дронове", навео је Спрудс.

Заједно са Великом Британијом, Летонија је лидер коалиције дронова, савезничке иницијативе основане за снабдевање украјинских снага овом кључном способношћу.

Коалиција је до априла прикупила преко 500 милиона долара.

"Наша амбиција је (да купимо) до 1.000 дронова, који би такође могли да буду послати у Украјину", рекао је Спрудс износећи планове Риге за развој својих дронова.

(Kyiv Independent)

 

Опширније Краће

Уништене беспилотне летелице изнад Белгородске и Курске области

Снаге противваздушне одбране обориле су током ноћи три украјинске беспилотне летелице изнад Курске и Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Олешчук: Оборена сва три руска "шахеда"

Украјинска противваздушна одбрана оборила је сва три непријатељска "шахеда" током ноћи у областима Запорожја, Дњепропетровска и Черкаса, саопштио је објавио командант ваздухопловства, генерал-потпуковник Никола Олешчук.

(Укринформ)

Опширније Краће

ФСБ: Откривено украјинско сладиште оружја у области Артемовск ДНР

Током оперативних борбених дејстава у области Артемовск откривене су залихе наоружања украјинске војске, саопштила је Управа ФСБ Русије за Доњецку Народну Републику.

У кешу су се налазиле 23 ручне бомбе, 25 минобацачких граната, један бацач граната АТ-4 шведске производње, пет мина, хиљаду метака муниције, као и три домаће направе и 650 г ТНТ блокова, наводи ФСБ.

(Известия)

Опширније Краће

Украјина напала Луганск касетним бомбама

Град Луганск на истоку Украјине, који је под контролом Русијом нападнут два пута у року од три сата ноћас, рекли су званичници.

Шеф Луганске Народне Републике (ЛНР) Леонид Пасечник рекао је да је Луганск погођен касетном муницијом, што је изазвало пожар.

Мештани су известили да су експлозије одјекнуле у близини војне ваздухопловне школе и фабрике за ремонт авиона.

Опширније Краће

Кијев: Руси погодили аеродром у Запорожју, терминал уништен

Украјински полицајци и војска потврдили су да су Руси јуче поподне ракетом Кх-59 погодили међународни аеродром Запорожје, уништивши зграду терминала.

Генерално Тужилаштво Оц "Југ" је покренуло истрагу о последицама удара крстареће ракете на терминал аеродрома.

Наводи се и да нема повређених.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Жестоке борбе настављене су на истоку земље. Најмање три особе страдале су у Николајеву, а једна у Харкову у руским нападима, саопштили су украјински званичници.

Данас је, како је саопштила белгијска влада, планиран долазак Зеленског у Брисел. Ту би украјински председник са белгијским премијером Александром де Кроом требало да потпише војни споразум.

Украјински председник Волоримир Зеленски, јуче је посетио Мадрид, где се састао са шпанским премијером Педром Санчезом. 

Шпанија се, према споразуму који су потписали Зеленски и Санчез, обавезала да ће ове године испоручити Украјини војну помоћ у вредности од милијарду евра. 

Украјински председник настоји да обезбеди сталну војну помоћ од западних савезника да би украјинска војска била у стању да се супротстави руским војним снагама. Изнео је податак да је Русија само у мају напала Украјину са 3.200 бомби, истакавши да Кијев нема довољно ракета за ПВО одбрану.

Руско Министарство одбране навело је, с друге стране, да су њихове снаге преузеле контролу над још два насеља у Харкову и Доњецку.

Кремљ је, истовремено, истакао да је НАТО у директном сукобу са Москвом, као и да се генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг "игра војном реториком", што доприноси даљој ексалацији сукоба.

За то време, Пољска је саопштила да ће ограничити кретање руским дипломатама на њеној територији, док је Москва навела да ће одговорити Варшави због увођења тих рестрикција.

Читај ми!