Извор: РТС

Напади на Николајев и Харков; Moсква: Заузели смо два нова насеља; Шпанија шаље још оружја Украјини

Рат у Украјини – 824. дан. Украјински званичници тврде да су најмање три особе страдале у руском нападу на Николајев, као и још једна у Харкову. Руско Министарство одбане саопштава да су њихове снаге преузеле контролу над још два насеља у Украјини. Шпанија, током посете украјинског председника Володимира Зеленског Мадриду, обећала је оружје вредно милијарду евра Украјини. Најављен још један војни споразум - с Белгијом. Зеленски путује у Брисел.

Зеленски сутра у Бриселу са белгијским премијером потписује безбедносни споразум

Како је најавила белгијска влада, украјински председник Володимир Зеленски ће сутра боравити у Бриселу у посети белгијском премијеру Александру де Кроу. Саопштено је да ће украјински председник и премијер Белгије потписати безбедносни споразум.

Кијев је потписао више таквих споразума са својим западним партнерима, који су обећали војну помоћ, како у испоруци оружја тако и у обуци за украјинске снаге. Последњи војни споразум Зеленски је потписао данас са шпанским премијером Санчезом којим се Шпанија обавезала да ове године обезбеди војну помоћ Украјини у вредности од милијарду евра. 
Зеленски и Де Кро одржаће конференцију за новинаре у Бриселу, наводи се у саопштењу белгијске владе.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Зеленски: Учешће на мировном самиту у Швајцарској потврдило 90 земаља

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је 90 земаља већ потврдило учешће на глобалном мировном самиту у Швајцарској који је заказан за 15. јуни.

"Укупно 90 земаља потврдило је своје присуство до сада. Настављамо да радимо са светским лидерима како бисмо обезбедили још веће  учешће", навео је Зеленски.

Исткао је да ће се на самиту видети ко заиста верује у међународно право и ко је спреман да га ефикасно штити.

"Сваки лидер који не жели да се овај рат настави и да Руска Федерација настави своју агресију може да покаже своје стварно залагање за мир на самиту", навео је Зеленски.   

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија: Оборен дрон изнад Московске области

Руске снаге обориле су беспилотну летелицу изнад Московске области, изјавио је гувернер те области Андреј Воробјов.

Према његовим речима, делови дрона пали су на једну кућу.

(Reuters)

Опширније Краће

Брисел позвао Будимпшету да престане да блокира помоћ Украјини

Министри спољних послова ЕУ позвали су Мађарску да престане да блокира упућивање војне помоћи за Украјину у износу од милијарди евра.

Министри су на састанку позвали шефа мађарске дипломатије  етера Сијарта да Будимпешта не блокира војну помоћ ЕУ Украјини у износу од око 6,5 милијарди евра, преноси Ројтерс.

Одлуке ЕУ о спољној политици захтевају једногласну подршку свих 27 држава чланица. 

Сијарто је раније данас рекао да Мађарска неће подржати 14. пакет санкција Европске уније против Русије у садашњој форми јер је то против интереса Будимпеште у области енергетике.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирски: Француска шаље инструктуре за обуку украјинских војника

Највиши украјински командант Олександр Сирски изјавио је да је потписао документа који дозвољавају француским војним инструкторима да посете украјинске центре за обуку.

"Са задовољством поздрављам иницијативу Француске да пошаље инструкторе у Украјину да обучавају украјинске војнике", рекао је Сирски.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија: Одговорићемо на ограничење кретања нашим диплoматама у Пољској

Министарство спољних послова Русије саопштио је да ће Москва анализирати ограничења Пољске за кретање руских дипломата на својој територији и предузети узвратне мере.

"Русија ће одговорити на такав начин да ће русофобичном пољском врху бити веома жао", рекла је портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова.

(Reuters)

Опширније Краће

Заједничке војне вежбе Белорусије и Русије

Белорусија и Русија започеле су заједничке вежбе ваздушних снага и противваздушне одбране у Белорусији, која ће трајати до петка, саопштило је Министарство одбране у Минску.

Према наводима белоруског Министарства одбране, током вежбе ће бити увежбавана "заштита владиних и војних објеката од ваздушних напада".

У саопштењу се наводи да се вежба изводи у оквиру настојања да се унапреди јединствени регионални систем ПВО Белорусије и Русије, у интересу унапређења интероперабилности и вештина командних јединица и летачког особља.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Напад на Харков, страдала једна особа

Један цивил је убијен, а 10  њих повређено у руском нападу на град Харков на истоку Украјине, изјавио је локални начелник Олех Сињехубов.

"Оштећени су и производни погони", навео је Сињехубов.

(Reuters)

Опширније Краће

Пољска ограничава руским дипломатама право на слободно кретање

Варшава ће увести рестрикције када је реч о кретању руских дипломата на њеној територији због умешаности Москве у хибридни рат против Европске уније, рекао је министар спољних послова Радослав Сикорски.

Пољска, такође, оптужује Москву за шпијунске активности и саботаже на територији Пољске, преноси Ројтерс.

"Надамо се да ће Руска Федерација ово схватити као веома озбиљно упозорење", рекао је Сикорски новинарима у Бриселу.

Истакао је да ће руска амбасада у Варшави добити обавештење о овој одлуци, као и да се рестрикције кретања односе ба особље у амбасади и конзулатима, осим на амбасадора.

Односи Пољске и Русије нарушени су од избијања сукоба у Украјини 2022. године.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Русија у мају бацила 3.200 бомби на Украјину

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да су руске снаге овог месеца бациле око 3.200 вођених ваздушних бомби на Украјину. 

Говорећи на конференцији за новинаре у Мадриду, Зеленски је додао да украјинска војска нема довољно ракета за противваздушну одбрану како би спречила Русију да месечно баци хиљаде бомби.

(Reuters)

Опширније Краће

Сијарто: Мађарска неће подржати нови пакет санкција Русији

Мађарска неће подржати 14. пакет санкција Европске уније против Русије у садашњој форми јер је то против интереса Будимпеште у области енергетике, рекао је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

Према његовим речима, предлог пакета како је тренутно написан у потпуности је у супротности са мађарским економским интересима и највероватније ће угрозити енергетску безбедност Мађарске.

"Мађарска влада зато неће прихватити овај пакет санкција у садашњем облику", рекао је Сијарто.

Сијарто је напоменуо да би 14. пакет санкција, ако буде усвојен, ограничио извоз мађарских пољопривредних производа у Русију и отежао плаћање руских енергената, што би дугорочно значило престанак њиховог снабдевања.

Према његовим речима, нови пакет ограничења би такође значајно успорио улагања у нуклеарну електрану Пакс 2 . 

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски потписао споразум са Санчезом, Шпанија шаље још оружја Украјини

Шпанија се обавезала да ће ове године обезбедити војну помоћ Украјини у вредности од милијарду евра (1,08 милијарди долара) у складу са билатералним споразумом који су потписали украјински председник Володимир Зеленски и шпански премијер Педро Санчез у Мадриду.

"Важније је него икада да удвостручимо нашу подршку", рекао је Санчез.

Лист Ел Паис пренео је претходно да ће се Шпанија обавезати да Украјини пошаље десетак америчких противваздушних ракета "патриот" и 19 половних тенкова "леопард" немачке производње, али и друго оружје шпанске производње.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва тврди да је преузела контролу над још два насеља

Руско министарство одбране тврди да су њене снаге преузеле контролу над још два насеља у Украјини.

Министарство је прецизирало да је реч о насељу Иванивка у Харковској области и Нетаилове у Доњецку.

(Reuters) 

Опширније Краће

Кијев: Троје страдало у нападу на Николајев

Најмање три цивила су страдала, а шест њих је повређено у руском нападу на Николајевску области, саопштила је украјинска служба за ванредне ситуације.

Додаје се да су тела пронађена приликом отклањања рушевина.

(Reuters)

Опширније Краће

Кремљ: НАТО је већ у директном сукобу са Русијом

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је НАТО већ у директном сукобу са Русијом, као и да својом војном реториком Алијанса повећава ескалацију сукоба у Украјини.

Песков je назвао контрадикторним позиве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да се украјинским Оружаним снагама дозволи напад на руску територију западним оружјем, као и и да се спречи учешће НАТО-а у сукобу.

На питање да ли се захваљујући таквој реторици НАТО приближава директној конфронтацији са Москвом, Песков је одговорио да се "НАТО не приближава, него да је већ у томе".

"НАТО је директно увучен у сукоб. Наша војска, међутим, такође зна шта да ради, наставља специјалну војну операцију како би елиминисала све претње", рекао је Песков.

Столтенберг се, додаје, игра војном реториком.

"НАТО тиме повећава степен ескалације, игра се војном реториком и упада у војну екстазу. Ово је реалност којом треба да наставимо да се бавимо“, оценио је Песков. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски у Шпанији

Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је у посету Шпанији.

Краљ Фелипе дочекао је Зеленског на писти аеродрома "Барахас" у Мадриду, што је, оцењује Ројтерс, гест који је нагласио важност посете.

Зеленски се састао са премијером Педром Санчезом, а заједничка конференција за новинаре заказана је касније поподне.

Очекује се да ће Зеленски потписати безбедносни споразум, којим је предвиђено да Шпанија снабде Кијев оружјем у вредности од 1,13 милијарди евра – укључујући 12 ПВО система "патриот", 19 половних тенкова "леопард 2А4", као и друго оружје шпанске производње, попут опреме и муниције за борбу против дронова, објавио је Ел Паис.

(Ројтерс)

Фото: Танјуг/AP Photo/Paul White

Литвански шеф дипломатије: Мађарска блокира скоро све одлуке ЕУ, то је отишло веома далеко

Литвански министар спољних послова Габриелиус Ландсбергис критиковао је Мађарску због блокирања одлука Европске уније у вези са спољним пословима, укључујући и помоћ за Украјину.

"Мислим да морамо да будемо транспарентни кад је реч о тренутној позицији Мађарске", рекао је Ландсбергис новинарима у Бриселу уочи састанка са министрима спољних послова земаља чланица ЕУ.

Скоро све дискусије и потребна решења и одлуке ЕУ блокира једна земља, указао је Ландсбергис и додао да за тај проблем мора да постоји систематски приступ, да би ЕУ имала "било какву значајну улогу у спољним пословима".

Навео је да је око 41 одсто резолуција ЕУ о Украјини блокирала Мађарска и истакао да је "то отишло веома далеко".

За одлуке ЕУ о спољној политици потребна је сагласност свих 27 земаља чланица.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Председник Естоније: Најважније зауставити руску ратну машину

Естонски председник Алар Карис, који се и Талину састао са финским колегом Александром Стубом, рекао је за фински јавни сервис Yle да је тренутно најважније зауставити "руску ратну машину".

"Учинићемо све што можемо да Русију и Путина бацимо на колена. Тада могу почети озбиљне расправе о окончању рата у Украјини", рекао је Карис.

Оценио је да се Русија неће променити ни после власти председника Владимира Путина.

Према његовом мишљењу, Русија је добила шансу за промену деведесетих, али је све кренуло у супротном смеру.

(Укринформ)

Опширније Краће

Русија: Напад дронова у Орловској области, један погинуо ватрогасац

Једна особа је погинула, а три су рањене у нападу украјинске беспилотне летелице на руску Орловску област, саопштио је регионални гувернер Андреј Кличков на Телеграму.

Кличков је рекао да се дрон срушио на бензинску пумпу, оштетивши је, док је други на исто место пао касније и убио ватрогасца.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Рат у Украјини ушао је у 824. дан. Најтеже борбе воде се на истоку земље. 

Председник Украјине Володимир Зеленски посетио је Харков одакле се обратио светским лидерима. Поручио је да Русија окупља још једну групу трупа у близини границе и да се спрема за нови покушај офанзиве.

Зеленски је позвао светске лидере да присуствују мировном самиту о Украјини који ће се средином јуна одржати у Швајцарској. Амерички званичник је потврдио да ће САД присуствовати самиту.

Настављени су удари са обе стране. Руске снаге гађале су Кијев и Херсон, док је украјинска војска гранатирала исток земље који је под контролом Москве, а руска војска тврди да је уништила украјинске дронове над територијом Русије.

Читај ми!