Извор: РТС

СБУ: Ухапшени руски агенти, припремали атентат на Зеленског; Кирби: Русија само треба да повуче свој трупе

Рат у Украјини – 804. дан. Служба државне безбедности Украјине саопштила је да је разоткривена мрежа руских агената која је припремала атентат на председника Володимира Зеленског и да су ухапшена двојица пуковника Државне гарде. Џон Кирби, координатор Савета за националну безбедност САД за стратешке комуникације поручује да би Русија, да би заштитила своје трупе од удара оружја западне производње, требало само да их повуче из Украјине.

ЛНР: Украјински напад на складиште нафте у Луганску

Власти Луганска саопштиле су да ју украјинске трупе напале складиште нафте на периферији града, услед чега је дошло до пожара, преноси Ројтерс.

Шеф “Луганске Народне Републике“ је на Телеграму написао да је складиште нафте бомбардовано касно увече и да покушавају да ставе ватру под контролу, као и да куће остану безбедне.

Са украјинске стране нема званичних информација о овом инциденту.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кијев прегледа остатке севернокорејских ракета које је користила Русија

Тим украјинског државног тужилаштва прегледао је остатке 21 од укупно 50 севернокорејских балистичких ракета које је Русија лансирала у периоду између краја децембра 2023. и краја фебруара 2024. године, настојећи да процене претњу од војне сарадње Москве и Пјонгјанга, саопштили су украјински званичници.

Канцеларија украјинског државног тужиоца Андрија Костина саопштила је да се може закључити да је стопа неуспешности севернокорејског наоружања висока.

"Отприлике половина севернокорејских пројектила је скренула са програмиране путање и експлодирала у ваздуху. У таквим случајевима остаци пројектила нису пронађени", наводи се у писаним одговорима Костинове канцеларије достављене агенцији Ројтерс.

Севернокорејски пројектили чине мали део руског ракетног арсенала који се користи у рату против Украјине, али је њихова употреба изазвала забринутост Сеула и Вашингтона да би то могла бити најава краја готово дводеценијског консензуса међу сталним чланицама Савета безбедности Уједињених нација о спречавању Пјонгјанга да проширује своје програме нуклеарних и балистичких пројектила.

(Reuters)

Опширније Краће

Белорусија провера спремност оружаних снага за распоређивање нуклеарног оружја

Белорусија је почела проверу спремности своје војске да примени тактичко нуклеарно оружје, јавили су државни медији, истовремено са припремама за нуклеарну вежбу коју спроводи Русија.

Државна новинска агенција Белта цитирала је министра одбране Виктора Крењина који је рекао да је председник Александар Лукашенко наредио изненадну инспекцију снага задужених за такво оружје.

Током инспекције "провераваће се читав низ активности од планирања, припреме и употребе удара тактичким нуклеарним оружјем“, рекао је Крењин.

Провере су укључивале ракетни дивизион “искандер“ и ескадрилу авиона Су-25, додао је Крењин.

Лукашенко је у априлу рекао да је "неколико десетина" руског тактичког нуклеарног оружја распоређено у Белорусији према споразуму који су он и председник Владимир Путин прошле године објавили као меру за одвраћање Запада.

Тактичко нуклеарно оружје је дизајнирано за употребу на бојном пољу, за разлику од стратешких бојевих глава дизајнираних да збришу читаве непријатељске градове.

Русија је у понедељак саопштила да ће практиковати распоређивање таквог оружја као део војне вежбе након, како је Москва рекла, претњи Француске, Британије и Сједињених Држава.

Портпарол украјинске војне обавештајне службе рекао је да Кијев није видео ништа ново у вежби, јер је "нуклеарна уцена стална пракса Путиновог режима".

(Reuters)

Опширније Краће

СБУ: Ухапшени руски агенти, припремали атентат на Зеленског

Контраобавештајци и истражитељи Службе безбедности Украјине осујетили су планове руске Федералне службе безбедности (ФСБ) да елиминише председника Украјине Володимира Зеленског и друге представнике највишег војног и политичког врха државе, саопштила је СБУ.

"Планове је спровела агентурна мрежа, коју је унапред разоткрила Служба безбедности Украјине уз асистенцију руководства Службе државне безбедности", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, у мрежи, чије је активности надгледао ФСБ из Москве, била су два пуковника Украјинског одељења државне заштите (УДО) који су преносили тајне информације Руској Федерацији.

Двојица пуковника Државне гарде ухапшена су и терете се за издају и помагање и подржавање терористичког напада.

Приликом претреса њиховог места становања пронађене су ствари и документи са доказима криминалне делатности.

Поред Зеленског, како се наводи, планирао је да се елиминише шеф Службе безбедности Украјине Васил Маљук, шеф ГУР-а Кирил Буданов и други високи званичници.

Према специјалној служби, агенти су планирали да ликвидирају Буданова пре Ускрса.

(Украјинска правда, Унијан) 

Опширније Краће

Руске снаге гранатирале Сумску област

У руском гранатирању североисточне украјинске области Суми једна особа је погинула, а четворо је рањено, укључујући двоје деце, објавила је полиција те области.

(Укринформ) 

Опширније Краће

Кирби: Русија само треба да повуче свој трупе

Како би заштитила своје трупе од удара оружја западне производње, Русија би једноставно требало да их повуче са територије Украјине, сматра Џон Кирби, координатор Савета за националну безбедност САД за стратешке комуникације. 

"Ако су Путин (Владимир) и руски званичници забринути да би њихове трупе у Украјини могле бити погођене оружјем произведеним у другим земљама, најлакши начин да се то избегне је једноставно повлачење њихових трупа", каже Кирби.

Додаје да у овом тренутку Управа не види никакве стварне кораке од стране Руске Федерације у погледу могуће употребе нуклеарног оружја, упркос агресивној реторици.

(Украјинска правда) 

Опширније Краће

Владимир Путин је на церемонији инаугурације у Великом дворцу у Кремљу положио заклетву и званично постао по пети пут председник Русије.

Он је у инаугурационом говору захвалио на подршци Русима, херојима специјалне операције и онима који се боре за Отаџбину.

Шеф државе је смисао свог рада назвао спасавање Русије и народа земље.

Нагласио је да ће му интереси државе бити изнад свега и да ће људи бити ти који ће одредити судбину земље.

Путин је говор завршио речима: "Заједно ћемо победити".

Опширније Краће

Русија: Амерички војник осумњичен за крађу

Амерички војник који је ухапшен у Владивостоку, сумњичи се да је украо новац од своје девојке, коју је упознао у Републици Кореји, а за то кривично дело му прети казна до пет година затвора, саопштила је  саопштила прес служба Министарства унутрашњих послова за Приморску територију.

Прецизира се да амерички војник у хотелу. Спремао се да лети кући и већ је купио авионске карте.

Раније тог дана, секретар за штампу Приморског регионалног суда Елена Оленева рекла је Известији да је 34-годишњи амерички наредник Гордон Блек ухапшен на два месеца.   
 
(Известия)
Опширније Краће

Мадуро: Наставићу да подржавам Путина, направио је од Русије светску силу

Председник Венецуеле Николас Мадуро изјавио је да ће наставити да подржава руског председника Владимира Путина у изградњи "мултиполарног света" и оценио да је Путин један од највећих светских лидера. 

"Одавде вам поручујем, председниче Путин, из Венецуеле, наш народ вас воли, подржава, поштује и наставићемо заједно, уједињени да напредујемо ка мултиполарном свету, који је наша судбина", рекао је Мадуро на националној телевизији Венецуеле, поводом данашње Путинове инаугурације.

Додао је да је Путин након распада Совјетског Савеза поново ујединио Руску Федерацију у рекордном року, довео је на највиши ниво економског, друштвеног, технолошког и војног развоја и претворио је у модерну суперсилу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Шолц: Договорено, руска имовина за наоружавање Кијева

У Европи је постигнут договор да се око 90 одсто прихода добијених од руске имовине замрзнуте у Европској унији искористи за куповину наоружања за Украјину, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

"Важно је да се такође сложимо да се овај новац може користити за куповину оружја не само у ЕУ, већ и за куповину широм света", рекао је он после састанка са члановима влада три балтичке земље.

Напомиње се да не постоји обавеза куповине оружја искључиво у Европи.

 "Сада је најважније да се оружје испоручи брзо, а не када се гради нова фабрика“, нагласио је Шолц.

Агенција Ројтерс подсећа да је још у марту високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ предложио да се 90 одсто прихода од руске имовине замрзнуте у Европи пребаци у фонд ЕУ, који финансира куповину оружја за Украјину.

(Ројтерс, Унијан)

Опширније Краће

Амерички војник ухапшен у Русији

Русија је обавестила Сједињене Америчке Државе о притварању америчког војника у граду Владивосток због кршења закона, изјавила је  портпаролка Пентагона Синтија Смит.

"Руске власти су у Владивостоку 2. маја ухапсиле америчког војника под оптужбом за кривично дело. У складу са Бечком конвенцијом о конзуларним односима, Русија је обавестила Стејт департмент о притварању америчког војника", рекла је она за РИА Новости.

Смит је навела да је америчка војска обавестила породицу притвореника о инциденту и додала да Стејт департмент пружа конзуларну подршку притвореном припаднику америчких оружаних снага.

Раније у понедељак неименовани амерички званичник потврдио је да је амерички војник који је приватно отпутовао у Русију недавно приведен у тој земљи. 

О хапшењу америчког војника први је известио Ен-Би-Си њуз, наводећи да су руске власти оптужиле припадника америчке војске да је наводно покрао једну жену.

Неименовани амерички званичник изјавио је да је амерички војник био стациониран у Јужној Кореји, одакле је отишао на приватно путовање у Русију.

Како је навела та агенција војник је завршио је своје ангажовање и враћао се у САД када је отишао у Владивосток, да посети жену са којом је био у романтичној вези, рекли су званичници. Додали су да је тамо отпутовао без дозволе претпостављених и да се налази у притвору.

Војник је оптужен за крађу од жене, рекли су званичници. Није одмах било јасно да ли је то иста жена коју је посетио.

(NBC NEWS, Рeuters, РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Путинова пета инаугурација, ко је све позван

Церемонија инаугурације Владимира Путина за председника Руске Федерације биће одржана у Москви, чиме ће званично почети његов пети шестогодишњи мандат.

По традицији Путин ће традиционално проћи кроз низ сала у Кремљу, од сале Светог Ђорђа до сале Светог Андреје, где ће положити заклетву.

Церемонији ће присуствовати председници оба дома парламента, Валентина Матвијенко и Вјачеслав Володин, председник Уставног суда Руске Федерације Валериј Зоркин, као и представници законодавне и судске власти.

Шефови страних дипломатских мисија акредитованих у Москви позвани су на инаугурацију председника Владимира Путина 7. маја, рекао је новинарима

Помоћник руског лидера Јуриј Ушаков саопштио је да су на инаугурацију позвани шефови страних диплоатских мисија акредитовани у Москви.

Након полагања заклетве, са зидова Кремља биће испаљено 30 плотуна. испаљује се артиљеријски поздрав од 30 салви , а затим ће на Саборном тргу бити одржан дефиле Председничког пука. 

На дан инаугурације, влада ће, како је прописано законом, поднети оставку, а председник новог кандидата за премијера мора предложи у року од две недеље након инаугурације. Кандидатуру премијера одобрава Државна дума.

Досадашњи чланови владе настављају да обављају своје дужности до формирања нове владе. Од јануара 2020. године функцију председника Владе Русије обавља Михаил Мишустин.

Путин је на председничким изборима у марту освојио 87,28 посто гласова.

(Танјуг)

Опширније Краће

Глатков: Седморо цивила погинуло у нападу на Белгородску област

Гувернер Белгородске области Вјачеслав Глатков потврдио је да је у јучершњем украјинском нападу дроновима на Белгородску област погинуло седморо цивила.

"У ваздушном нападу дроновима погинуло је седам цивила. Изражавам искрено саучешће породицама и пријатељима настрадалих", наводи се у његовој поруци на Телеграм каналу.

У нападу је рањено више од 40 особа. 

Опширније Краће

Борбе на источном фронту Украјине настављене су и током претходног дана, а више од 400.000 потрошача било је без струје због удара руских дронова на енергетску инфраструктуру у Сумској области.

Са друге стране, у нападу украјинских беспилотних летелица на Белгородску област шест особа је погинуло, а најмање 40 их је повређено. 

Док трају борбе, Москва најављује војне вежбе које укључују и нуклеарно наоружање да би се "охладиле вруће главе" на Западу и њихово, како наводе из Кремља, залагање за директну конфронтрацију НАТО-а и Русије.

Шведска, која се недавно прикључила Алијанси, истиче да планиране вежбе "доприносе повећању нестабилности" у региону и свету. 

Реаговао је и Кијев, где наводе о нуклеарној војној вежби виде као, како кажу, континуирану нуклеарну уцену режима Владимира Путина.

За то време, руски председник је у домаћој јавности поново оправдавао рат, јер је војска "морала да брани народ Донбаса војном силом када мирна средства нису имала ефекта".

Читај ми!