Извор: РТС

Русија планира нуклeарне војне вежбе; Кијев: На корак смо од НАТО-а

Рат у Украјини – 803. дан. У нападу украјинских дронова на Белгородску област шест особа је погинуло, а 42 их је рањено. Више од 400.000 потрошача је без струје због масовног удара руских беспилотних летелица на енергетску инфраструктуру у Сумској области. Док трају борбе, Русија најављује војне вежбе које укључују и тактичко нуклеарно наоружање што Кијев види као нуклеарну уцену.

Путинова инаугурација и ко (не)ће присуствовати

Амбасадори Европске уније (ЕУ) и Сједињених Држава у Москви неће присуствовати церемонији инаугурације руског председника Владимира Путина.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је та одлука у складу са ставом већине земаља чланица блока.

''Наш амбасадор неће присуствовати, већина држава чланица неће присуствовати'', рекао је Стано, преноси Ројтерс.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да инаугурацији руског председника неће присуствовати ни амерички амбасадор у Москви.

Претходно је Ројтерс пренео да ће француски амбасадор у Русији присуствовати инаугурацији, за разлику од Немачке, која неће послати представника.

(Reuters)

Опширније Краће

Си: Кина подржава мировну конференцију коју би одобриле и Русија и Украјина

Кина ће подржати сваку мировну конференцију о Украјини коју одобре и Москва и Кијев, изјавио је у Паризу кинески председник Си Ђинпинг.

''Позивамо све стране да наставе дијалог, да изграде међусобно поверење. Подржавамо идеју одржавања међународне мировне конференције коју би одобриле обе стране, и Русија и Украјина, и којој би присуствовале све стране, како би се разговаралао о свим мировним иницијативама'', рекао је Си на конференцији за новинаре након састанка са француским колегом Емануелом Макроном.

Конференција о такозваној украјинској ''формули мира'' биће одржана у Швајцарској, при чему је руска амбасада у тој земљи потврдила да ''швајцарске власти нису послале Русији позив за конференцију''.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су било какви разговори о Украјини без Русије бесмислени и да су, у ствари, ''преговарачки процес без сврхе'', док је министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да неке земље које намеравају да учествују на скупу о Украјини планирају да то учине само како би објасниле бесмисленост одржавања таквог догађаја без учешћа Русије и на основу ултиматума.

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија: Надамо се да ће се "вруће главе" на Западу охладити

Руско министарство спољних послова саопштило је да се нада да ће највљене војне вежбе које укључују и нуклеарно наоружање охладити "вруће главе" на Западу које се , како наводе у Москви, залажу за директну конфронтрацију НАТО-а и Русије. 

"Они намерно воде ситуацију ка даљој ескалацији украјинске кризе и отвореном војном сукобу између земаља НАТО-а и Русије", саопштило је Министарство спољних послова те земље.

(Reuters)

Опширније Краће

Шведска: Најaвљене вежбе Русије повећавају нестабилност

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем рекао је да планиране руске нуклеарне вежбе "доприносе повећању нестабилности".

"У тренутној безбедносној ситуацији, акције Русије могу се сматрати посебно неодговорним и непромишљеним", рекао је Билстром за шведску новинску агенцију ТТ.

(The Guardian)

Опширније Краће

Путин: Морали смо војном силом да бранимо људе у Донбасу

Русија је морала да брани народ Донбаса војном силом јер мирна средства нису имала ефекта, рекао је руски председник Владимир Путин на састанку са руском владом.

Састанак је одржан у тренутку док се влада Русије спрема да поднесе оставку 7. маја, на дан инаугурације председника, преноси ТАС.

"Када смо се уверили да после осам година тортуре над људима који су живели и живе у Донбасу нисмо успели да решимо проблеме у том региону, 2022. године почели су други проблеми за те људе које смо увек сматрали нашим, а они су Русију сматрали својом историјском домовином. Нешто касније постало је јасно да нас (непријатељи) једноставно вуку за нос и да морамо предузети ванредне мере и војном силом заштитимо људе у Донбасу", рекао је Путин.

Инаугурација Владимира Путина биц́е одржана 7. маја у подне по московском времену.

(ТАСС)

Опширније Краће

Кремљ: Путин ускоро у Кини

Помоћник руског председника Владимира Путина за међународне послове Јуриј Ушаков изјавио је да ће Кремљ у наредним данима објавити датум посете Путина Кини.

Нагласио је и да су председници дипломатских мисија и војни аташеи земаља пријатељски настројених према Русији позвани на војну параду поводом Дана победе, која ће се одржати 9. маја, преноси ТАС. 

"Лидери Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана и Туркменистана ће присуствовати паради", навео је Ушаков.

Нагласио је да ће Путин одржати билатерални састанак са кубанским председником Мигелом Дијас-Канелом.

(ТАСС)

Опширније Краће

Украјинац који је био четврти на ОИ у Рију погинуо у борбама на фронту

Украјински олимпијски репрезентативац у дизању тегова Олександр Пелешенко погинуо је 5. маја у одбрани земље, саопштило је Министарство одбране Украјине.

Пелешенко је био четврти у полутешкој категорији до 85 килограма на ОИ у Рију 2016. године. 

Вест је потврдио и Олимпијски комитет Украјине.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Кијев: Не признајемо изборе у Русији и то тражимо од међународне заједнице

Украјинско Министарство спољних послова Украјине позвало је међународну заједницу да се придружи Украјини у непризнавању резултата руских председничких избора и Владимира Путина као легитимног председника Русије.

"Позивамо стране државе, међународне организације и јавност да следе пример и не признају резултате псеудо избора или руског диктатора Владимира Путина као легитимног председника, да пруже отпор уништавању система владавине права и универзално препознатих демократских вредности, као и да наставе да подржавају Украјину у њеној борби против руске агресије која представља претњу европској и светској сигурности, миру и стабилности", пише у саопштењу министарства.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Тензије између Лондона и Москве, британски амбасадор у Русији позван на разговор

Британски амбасадор у Москви Најџел Кејси позван је у руско министарство спољних послова, а разлози за сада нису познати, пише Ројтерс, позивајући се на извештаје руских медија.

Спекулише се и да је позив уследио након прошлонедељних изјава министра спољних послова Велике Британије Дејвида Камерона да не види проблем у испорукама оружја Украјини за нападе на руске територије.

Русија је због Камеронових изјава истакла да би, уколико би Украјина употребила британско оружје за ударе на руске територије, узвратила и у Украјини, и шире.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјина: Претње Москве су нуклеарна уцена

Планови Русије да спроведе нестратешке нуклеарне вежбе нису ништа друго, него њена континуирана нуклеарна уцена, рекао је портпарол украјинске војне обавештајне агенције Андриј Јусов. 

"Нуклеарна уцена је стална пракса Путиновог режима", рекао је Јусов, а преноси Укринформ

(Ukrinform)

Опширније Краће

Медведев: Русија ће одговорити на улазак западних трупа у Украјину

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев оценио је да позиви западних политичара да пошаљу трупе у Украјину нису "пролећно погоршање", већ, како је навео, "цинична калкулација за политичке дивиденде".

"Хор неодговорних ниткова из западне политичке елите, који позивају на слање својих трупа у непостојећу земљу, се шири. Сада су у њему представници америчког Конгреса, француског и британског руководства, појединачни лудаци из балтичких држава и Пољска такође позива на активну употребу свог ракетног оружја. И то није пролећно заоштравање, већ цинична калкулација за политичке дивиденде", навео је Медведев на Телеграму, а преноси РИА. 

Нагласио је да су бивши руски и амерички председници из времена хладног рата Никита Хрушчов и Џон Кенеди у једном тренутку могли да разумеју ситуацију.

"Али, они, који су преузели власт на Западу једноставно не желе да разумеју. И зато је данас Генералштаб почео са припремама за вежбе, укључујући активности за практично тестирање припреме и употребе нестратешког нуклеарног наоружања", рекао је Медведев.

(РИА)

Опширније Краће

Си Ђинпинг: Радимо на олакшавању преговора о миру у Украјини

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је Кина све време "енергично" радила на олакшавању преговора о миру у Украјини, преносе кинески државни медији.

"Кина није створила украјинску кризу", рекао је председник Кине француском председнику Емануелу Макрону и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен током трилатералног састанка у Јелисејској палати у Паризу.

(The Guardian)

Опширније Краће

Зеленски жели да продужи мобилизацију

Украјински председник Володимир Зеленски поднео је парламенту Украјине, Врховној ради, нацрте закона о продужењу ванредног стања и периода опште мобилизације.

У образложењу нацрта закона пише да је реч о продужењу опште мобилизације и ванредног стања за 90 дана, од 14. маја, када истиче претходно продужење од 14. фебруара.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Сирски два дана на првој линији фронта

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал-пуковник Олександр Сирски, посетио је линију фронта, где је непријатељ концентрисао главне снаге за офанзиву.

"Због тешке ситуације на истоку, два дана сам радио у јединицама које су водиле одбрамбене операције на правцу Покровског и Курахива, односно на правцу главног напада непријатеља.

Навео је да су ту концентрисане главне ударне снаге непријатеља, које покушавају да пробију одбрану наших трупа и, развијајући успех, стигну до великих насеља Куракхово и Покровск.

Сирски додаје да је радио са командантима, донео неопходне одлуке да ојача одбрану резервама, додели додатни број пројектила, муниције, ЕВ и УАВ, а поводом Дана пешадије уручио је почасти и признања најбољи војници који су се истакли у биткама са освајачима.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Европска унија рачуна на то да ће Кина извршити приртисак на Русију да прекине рат против Украјине.

"Рачунамо на то да ће Кина искористити сав свој утицај на Русију да оконча руски агресивни рат против Украјине", рекла је Фон дер Лајен после сусрета са председником Кине Си Ђингпингом и председником Француске Емануелом Макроном, пренео је Ројтерс.

"Председник Си је играо важну улогу у деескалацији неодговорних нуклеарних претњи Русије и уверена сам да ће председник Си наставити то да чини у контексту текућих нуклеарних претњи Русије", додала је она.

(Reuters)

Опширније Краће

Борељ: Важно да ЕУ покрене производњу оружја у Украјини

За Европску унију је важно да интегрише украјинску одбрамбену индустрију са европском одбрамбеном индустријом и покрене производњу војне опреме директно у Украјини, истакао је високи европски представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у Бриселу на Форуму одбрамбене индустрије ЕУ-Украјина.
 
"Постоји више од 140 фирми које долазе из 25 различитих земаља, а сврха је да упаримо капацитете украјинске индустрије са европском индустријом и да видимо које су могућности да се користе европска средства, како би се производило више и брже. Ако је могуће, директно у Украјини, важно је да се производња у Украјини одвија уз подршку компанија из ЕУ", наводи Борељ.                                                                                                                                                                                                                        (Укринформ)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Опширније Краће

Русија ослободила два насеља у ДНР

Оружане снаге Руске Федерације ослободиле су села Котљаровка у Харковској области и Соловјево у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Министарство одбране.

(Известия)

 

Опширније Краће

Сикорски: Путин може за пет минута да оконча рат, ако позове Шојгуа

Један позив Владимира Путина министру одбране Сергеју Шојгуу могао би да оконча рат против Украјине "за пет минута", изјавио је шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски у интервјуу за РМФ 24.

"Рат се може завршити за пет минута с једним телефонским позивом од Путина до Шојгуа", нагласио је Сикорски.

Пољски министар се нада да ће савезници изложити практичне кораке за јачање безбедности Украјине како би за неколико година Украјина могла да се придружи евроатлантским институцијама.

Истовремено, Сикорски је нагласио да нема разлога за стварање нереалних очекивања која се не могу остварити.

(Унијан)

Опширније Краће

Шмихаљ: Украјина на корак од позива у НАТО

Премијер Денис Шмихаљ изјавио је да Украјина очекује да чланице НАТО-а донесу одлуку о захтеву земље за чланство на следећем самиту у Вашингтону у јулу.

"Наша војска делује по стандардима НАТО-а. Спровели смо све неопходне реформе и сада смо корак испред позива", рекао је Шмихаљ у у интервјуу за Си-Би-Ес.

Упитан да ли би Украјина поздравила додатне трупе из земаља НАТО-а (као што је француски председник Емануел Макрон недавно сугерисао), Шмихаљ је одговорио да би појачања сигурно помогла да се Руси потисну. Али за сада, рекао је, Украјина тражи од својих партнера војну опрему.

 "Ако дође време, бићемо вам апсолутно захвални и добродошли", поручио је украјински премијер.
 
(CBC NEWS)
 
 
Опширније Краће

Први удар новим руским ФАБ-ом, разнео целу улицу

Сергеј Болвинов, истражитељ Полицијске управе Харковске области саопштио је да су руске снаге први пут гађале модификованим ФАБ-1500 на територији Купјанског округа, уништивши читаву улицу.

"Све около се тресло, као да је почео земљотрес. Једним ударцем је уништена читава улица. То су морали да осете и виде становници села Моначиновка. Непријатељ је испалио моћно оружје - високоексплозивну ваздушна бомба од једне и по тоне - на људе и њихове куће", казао је Болвинов.

У овом пограничном селу у Купјанском округу није остало више од стотину мештана и није било ни једног војника. Руси су опремили ФАБ 1500 специјалним модулом како би бомба могла да клизи у ваздуху након лансирања из авиона".

Према речима Болвинова, оружје такве снаге је употребљено први пут: "Једино што су успели да постигну је да униште куће сељана и убију 88-годишњу жену. Њено тело је извађено из испод рушевина после удара".

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Руски маневри нестратешких нуклеарних снага

Генералштаб оружаних снага Русије почео је припреме за вежбе употребе нестратешког нуклеарног наоружања, саопштило је  Министарство одбране Русије.

По наређењу председника Русије и врховног комананта Владимира Путина, а у циљу повећања спремности нестратешких нуклеарних снага за извршавање борбених задатака, Генералштаб је почео припреме за одржавање вежби ракетних јединица Јужног војног округа, преносе РИА Новости.

Маневри ће бити одржани у блиској будућности и укључиће и авијацију и морнарицу. Циљ вежби је одржавање готовости људства и опреме јединица за борбену употребу нестратешког нуклеарног наоружања за одговор и обезбеђење територијалног интегритета и суверенитета државе, наводи руско Министарство.

Додаје се да је то одговор на "провокативне изјаве и претње појединих западних званичника" против Русије.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Кремљ: Оптужбе о руским саботажама у Европи неозбиљне и неосноване

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да извештај Фајненшел тајмса у којем се наводи да Русија припрема акте саботаже широм Европе "није озбиљан" и да је "неоснован".

Фајненшел тајмса је у недавном извештају навео да су европске обавештајне агенције упозориле своје владе да Русија планира насилне акте саботаже широм континента, јер се обавезала на ток трајног сукоба са западом.

(Reuters)

Опширније Краће

Министарство здравља: број рањених у Белгороду порастао на 42

У нападу украјинских дронова на аутомобиле у Борисовском округу Белгородске области погинуло је шест особа док рањено 42 особе, најновији су подаци, саопштио шеф руског Министарства здравља Алексеј Кузњецов.

"Према оперативним подацима, у нападу украјинских националиста дроновима у Белгородској области повређено је 40 особа, међу којима троје деце. Њих 30, укључујући децу, хоспитализовано је, 10 је добило амбулантну медицинску негу. Нажалост, шест особа је умрло на лицу места“, рекао је Кузњецов.

(Известия) 

Опширније Краће

ГУР објавио снимак уништавања руског глисера на Криму

Главна обавештајна управа потврдила је специјалну операцију на привремено окупираном Криму, у којој је ноћас уништен руски глисер.

"Као резултат операције ГУР јединице Министарства одбране Украјине 'Група 13', један брзи руски чамац је уништила јуришна маринска беспилотна летелица", наводи украјинска служба.

Као потврду акције ГУР је објавио снимак.

(Украјинска правда) 

Опширније Краће

Нове руске потернице за бившим украјинским министрима

Министарство унутрашњих послова Русије ставило је на потерницу бившег секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексија Данилова, бившег премијера Владимира Гројсмана и бившег министра унутрашњих послова Арсена Авакова.

Поред тога, како преноси Укринформ, на веб-страници Министарства доступни су фајлови за бивше министре спољних послова Украјине Павла Климкина и информационе политике Јурија Стеца.

Нису дати детаљи о оптужбама против Гројсмана и Климкина. Међутим, у априлу је Руски истражни комитет оптужио обојицу за "извођење удара и чињење других злочина у Донбасу".

Данилов и Аваков, који се налазе на руској листи терориста и екстремиста, такође се траже по непрецизираном члану.

(Укринформ)

Опширније Краће

Без струје више од 400.000 потрошача у Сумској области

Руски напад дроном преко ноћи прекинуо је доток струје за више од 400.000 потрошача у Сумској области, саопштило је украјинско Министарство енергетике.

Радови на обнављању струје настављени су до јутра јер је 91 насеље остало без струје у региону, навело је то министарство. 

Украјина је оборила 12 од 13 руских дронова.

(Reuters) 

Опширније Краће

Високонапонски објекат "Укренерга" оштећен у Сумској области

У руском нападу дроновима и ракетама на Сумску област у Украјини оштећен је високонапонски објекат Националне енергетске компаније "Укренерго".

"Међу оштећеном цивилном инфраструктуром је и високонапонски објекат 'Укренерга'. Ремонтне екипе 'Укренерга' раде на постепеном обнављању снабдевања потрошача енергије", саопштио је тај оператер.

Додаје се да руски напади на енергетске објекте у Харковској области не престају и да је у недељу, из безбедносних разлога, искључена опрема локалне регионалне енергетске компаније. 

"Већи део је већ враћен у функцију, али пуно обнављање снабдевања енергијом ометају непријатељства у близини објеката енергетске инфраструктуре", наводи "Укренегро".

(Укринформ)

Опширније Краће

Шесторо погинулих, 35 рањених у нападу на Белгородску област

У Борисовском округу Белгородске области у нападу украјинких дронова на возила компанија "Агро-Белгорје" шест особа је погинуло, а више од 30 је повређено, објавио је регионални оперативни штаб.

Губернатор Белгородске области Вјачеслав Глатков је на Телеграму објаснио да је повређено 35 особа, међу којима двоје деце са површинским повредама.

"Један мушкарац је рањен у стомак и лекари га оперишу. Преостале жртве задобиле су разне повреде од гелера, а пружа им се и лекарска помоћ", рекао је Глатков.

(Известия, Ројтерс, РИА Новости)

Опширније Краће

Лавров: Макрон удише "пећинску русофобију"

Француски председник Емануел Макрон, да би стекао лидерство у Европи, "удише пећинску русофобију", изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Знам каква је структура система моћи у Француској и какве су француске претензије на водећу улогу у Европи и свету. Не искључујем да је ова порозна русофобија коју Макрон сада удише неопходна да би покушао да постане лидер у Европи“, рекао је Лавров у интервјуу за бањалучки ТВ канал АТВ, а текст је објављен на сајту руског Министарства спољних послова.

Према речима министра, приоритет ове теме – русофобије заснива се на вештачки надуваном информационом рату. Шеф руске дипломатије назвао је самоизлагањем речи лидера ЕУ и Северноатлантске алијансе да подржавају Украјину и бране европске вредности за које гину грађани Украјине.

"Тако је и некада било у Европи. Или Наполеон или Хитлер су подигли освојене европске земље у рат против Русије, а потом и Совјетског Савеза. Углавном, то остаје у њиховом менталитету“, рекао је он.

Раније, 2. маја, француски председник Емануел Макрон је још једном изјавио да не искључује могућност слања трупа из Европе на украјинску територију. Званичник Кремља Дмитриј Песков назвао је такве разговоре веома опасним.

(Известия)
Опширније Краће

Под којим условима би америчка војска интервенисала против Русије

Лидер демократске мањине у Представничком дому Хаким Џефрис сматра да ће Сједињене Америчке Државе морати да се умешају у рат против Руске Федерације "не само америчким новцем, већ и војском" ако Украјина падне.

"Не можемо дозволити да Украјина падне, јер ако се то догоди, постоји велика шанса да ће Америка морати да се умеша – не само нашим новцем, већ и војно“, рекао је он за Си-Би-Си њуз.

Џефрис је објаснио да верује да руски председник Владимир Путин настоји да поново створи Совјетски Савез и да ће на тај начин угрозити савезнике у НАТО-у. Путинова инвазија на суседну Грузију није ту стала, истакао је Џефрис, као ни његово преузимање Крима у источној Украјини. 

"Суочени са оваквом агресијом, да ли треба да верујемо да ће се Путин, ако  успе у Украјини, зауставити на Украјини?“, упитао је политичар.

Прошлог месеца, Конгрес је одобрио дуго очекивани закон о обезбеђивању војне и хуманитарне помоћи Украјини од 61 милијарду долара. Први велики пакет помоћи од децембра 2022. дошао је након вишемесечних борби и застоја у Конгресу, због републиканаца који су подељени око помоћи Украјини. 

"У Републиканској странци расте пропутиновска фракција која не жели да подржи Украјину и из неког разлога верује да Русија није непријатељ Сједињених Америчких Држава“, рекао је Џефрис. 

(CBS NEWS)

Опширније Краће

Масовни напад дроновима на енергетске објекте у Сумској области

Русија је масовно напала дроновима електроенергетске објекте у Сумској области, а део града је остао без струје, јавила је регионална војна управа.

Команда ваздухопловства упозорила је да сада постоји опасност од удара беспилотних летелица за Николајевску и Херсонску област.

(Унијан, Укринформ)

Опширније Краће

У руском нападу на центар Харкова оштећено је више од 15 стамбених зграда, приватне куће, аутомобили, спортски комплекс, као и пословне зграде. Повређено је 14 људи, од којих је једна жена у тешком стању, саопштавају локални званичници.

Оружане снаге Украјине изгубиле су још један тенк "абрамс", као резултат руског напада у Доњецку, док су руске трупе у тој области преузеле пуну контролу над селом Очеретино.

Руске снаге су направиле и значајно тактичко напредовање северозападно од Авдејевке код Архангелска.

Васељенски патријарх Вартоломеј је током ноћне литургије на Васкрс позвао Украјину и Русију на хришћански гест – размену свих за све.

Читај ми!