Извор: РТС

Руски удар на центар Харкова; патријарх Вартоломеј позвао на размену заробљеника "сви за све"

Рат у Украјини – 802. дан. Васељенски патријарх Вартоломеј је током Васкршње литургије позвао Украјину и Русију на хришћански гест – размену свих за све. У нападу на Харков повређено је најмање 14 особа, саопштавају украјинске власти. Руске снаге су током ноћи лансирале на десетине дронова широм Украјине, саопштио је командант Ваздухопловних снага Николај Олешчук. Наводи да су у Дњепропетровској, Херсонској и Харковској области елиминисана 23 дрона.

Напад на термоелектрану Славјанскаја

Руске снаге су из вишецевног ракетног бацача "смерч" пуцале на термоелектрану Славјанскаја, јавља Униан.

Територију електране погодило је пет ракета, рекао је заменик начелника војне управе града Николајевке, где се заправо налази термоелектрана.

 

(УНИАН)

Украјински генералштаб: Сто руских ваздушних удара и 57 напада МЛРС

Украјински Генералштаб је саопштио да су украјински авиони у протекла 24 сата напала 13 подручја концентрисања особља и четири противваздушна ракетна система руских трупа.

Јединице ракетних снага погодиле су један рејон концентрације људства, три радарске станице, два система ПВО и два артиљеријска оруђа, саопштио је Генералштаб Украјине.

У међувремену, Руси су извршили два ракетна и 100 ваздушних удара и извршили 57 напада вишецевним ракетним системима (МЛРС) на положаје украјинских трупа и насељена места, наводи се у саопштењу.

(УНИАН)

Опширније Краће

Најмање 14 повређених у нападу на центар Харкова

У нападу на центар Харкова у послеподневним часовима повређено је 14 људи, саопштио је начелник Регионалне војне управе Олег Синегубов. Једна жена је у тешком стању.

Већина повређених је задобила повреде од крхотина стакла.

(УНИАН)

Руски удар на центар Харкова

У руском нападу на централни део Харкова најмање две особе су повређене, саопштио је градоначелник  Игор Терехов.

"Руске снаге у гађале централни део града, у стамбеној зони. Према прелиминарним информацијама, рањене су две особе", навео је Терехов на Телеграму

(Укринформ) 

Опширније Краће

Уништен још један тенк "абрамс"

Оружане снаге Украјине изгубиле су још један тенк "абрамс" као резултат руског напада у Доњецку.

"Оружане снаге Украјине изгубиле су до 380 војника, тенк 'абрамс' америчке производње, два борбена возила пешадије, борбено оклопно возило и три камионета", наводи се у извештају Министарства одбране РФ.

(Известия) 

Опширније Краће

Руске трупе заузеле Очеретино у ДНР

Руске трупе преузеле су пуну контролу над селом Очеретино у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР).

Министарство одбране Русије саопштило је да су борци групе трупа "Центар" такође побољшали тактичку ситуацију и поразили формације две бригаде Оружаних снага Украјине у Архангелској и Новгородској области ДНР.

Руска војска је током дана одбила осам контранапада украјинских јуришних авиона у областима Новокалиново, Очеретино, Соловјево, Бердичеј, Семеновка и Нетајово у ДНР, преноси РИА Новости.

Агенција наводи да је преузимање контроле над Очеретином стратешки важно за руску војску, пошто се то село налази на командној висини и може послужити као погодна одскочна даска за развој офанзиве у два правца паралелно.

Осим тога, из Очеретина се отвара пут у позадину јединица Оружаних снага Украјине које држе село Новгородскоје (Њујорк), чије ће ослобађање бити кључ за Ђержинск (Торецк).  Из тог града украјинска војска напада Горловку, један од највећих градова ДНР, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Истовремено, заузимање Очеретина ће омогућити пресецање логистичких рута које повезују три кључна војна чворишта за Оружане снаге Украјине – Константиновку, Красноармејск (Покровск) и Велику Новоселку.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Патријарх Вартоломеј позвао за Васкрс на размену заробљеника"свих за све"

Васељенски патријарх Вартоломеј је током ноћне литургије на Васкрс позвао Украјину и Русију на хришћански гест – размену свих за све. Како је рекао духовник православља, то би био елоквентан израз за Бога поводом великог празника.

"Духовно подржавамо иницијативу Нашег изласка за размену ратних заробљеника између Русије и Украјине поводом великог празника Васкрса. Ово би био врло конкретан израз силе Васкрсења", поручио је Вартоломеј.

Како се наводи на страници "Наш излаз", руска организација се обратила патријарху поводом празника са молбом да подржи одговарајућу иницијативу.

У апелу покрета се каже: "Ми, у име родбине заробљених војника, молимо вас на овај дан Светог Васкрса, на дан свеопштег опроштаја и величине Духа, да позовете силе које треба да размене заробљенике по принципу сви за све".

(Унијан)

Опширније Краће

Гранатирана погранична подручја Сумске области

Руси су четири пута пуцали на погранична подручја и насеља Сумске области, забележено је 11  експлозија“, наводи се у саопштењу обласне војне управе.

Гранатиране су заједнице Хотин, Велика Писаривка, Шалихине и Середино-Буда.

"Поред тога, ноћу је непријатељ користио вишецевне ракетне бацаче великог домета у региону Суми. Прелиминарно, нема повређених", саопштава војна управа.

(Укринформ)

Опширније Краће

Шолц: На православни Васкрс посебно мислимо на Украјину

Немачки канцелар Олаф Шолц честитао је Укрс по јулијанском календару, уз поруку да данас посебно мисли на православне хришћане у Украјини.

У објави на свом Икс налогу немачки канцелар је поручио да ће Немачка подржати Украјину "колико год то буде потребно".

"На данашњи православни Ускрс посебно мислимо на многе православне хришц́ане у Украјини који не могу да прославе овај празник у миру са својим породицама. Јасно је да ћемо подржавати Украјину колико год то буде потребно", поручио је Шолц.

(Танјуг) 

Опширније Краће

Украјинци покушавају да напусте земљу бежећи преко Молдавије

Војно способни Украјинци често покушавају да побегну из земље користећи транзитни пут у Одеској области који пролази кроз село Паланца у Молдавији, изјавио је Андреј Демченко из државне Граничне службе Украјине.

Граничари обезбеђују контролу уласка и изласка са овог транзитног пута. Али, нажалост, врло често људи изаберу овај транзитни пут да би илегално напустили земљу. Неки се крију у возилима да би дошли до овог дела, а други напуштају своја возила и покушавају да се домогну територије Молдавије", рекао је Демченко, преноси Тас.

Навео је да гранична служба Украјине покушава да спречи овакве покушаје бекства у сарадњи са молдавским колегама.

Раније су украјински медији објавили снимак на којем се види много напуштених аутомобила на деоници аутопута Мајаки–Удобноје–Паланца, кроз украјинско-молдавску границу у Одеској области, наводи.

Власти у Кијеву предузимају све могуће мере да спрече бекство из земље, а војноспособним мушкарцима забрањено је да напусте Украјину. Како тврди руска новинска агенција, регрутују се и они који су због здравствених проблема неспособни за војну службу.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Путин: Васкрс инспирише на добра дела и тежње

Руски председник Владимир Путин честитао је Васкрс православним хришћанима.

"Од срца честитам православним хришћанима, свим грађанима Русије који славе Свето Васкрсење Христово. Прославе Васкрса у нашој земљи имају богате духовне традиције које спајају милионе људи, преносе се са колена на колено и инспиришу на добра дела и тежње“, наводи се честитки објављеној на сајту Кремља.

Шеф државе је посебно истакао стваралачки и плодоносан рад Руске православне цркве и других хришћанских конфесија на очувању историјског, духовног и културног наслеђа и успостављању трајних моралних вредности у друштву.

Према његовим речима, у контексту актуелних озбиљних изазова, хришћанске верске организације пружају ефикасну помоћ свима којима је подршка потребна.

Путин је упутио честитке и Патријарху московском и целе Русије Кирилу, коме је изразио захвалност за подвижничку службу и плодну сарадњу у јачању Отаџбине и њеном развоју.

(Известия) 

Опширније Краће

Зеленски: Бог има шевро с украјинском заставом на рамену

Председник Владимир Зеленски обратио се Украјинцима поводом Васкрса поручивши да нас Библија учи да волимо ближње.

Додао је да је Библија и данас показала право значење тих речи, када су се сви Украјинци зближили.

"А бивши комшија, који нас је стално малтретирао, заувек нам је далек. Прекршио је све заповести, тражио наш дом, дошао да нас убије. Свет то види. Бог то зна. И верујемо: Бог има шевро с украјинском заставом на рамену. Дакле, са таквим савезником, живот ће дефинитивно победити смрт", поручио је Зеленски.

(Украјинска правда)

Reuters/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Опширније Краће

Пожари у Харкову и Бериславу након напада дроновима

Услед руског напада "шахедима" у Харкову су запаљене три куће, саопштио је градоначелник Игор Терехов.

Руска војска бацила је експлозив из дрона на претходно гранатирану образовну установу у Бериславу у Херсонској области, након чега је избио пожар, објавила је обласна војна управа Херсона.

Како је саопштено, руске трупе су током протеклог дана нанеле штету на 22 насеља у области Херсон.

(Украјинска правда, Укринформ) 

Опширније Краће

Зеленски: Мировни самит ће се одржати и требало би да буде успешан

Председник Украјине Володимир Зеленски истакао је да ће се Глобални самит мира одржати и да треба да буде успешан, без обзира на покушаје да се он поремети.

"Сви треба да запамтимо да Русија може бити принуђена само да остави Украјину на миру. И ово ће се десити. Наша снага ће то сигурно учинити. Снага нашег народа, наша војна снага, снага нашег јединства са светом, снага наших партнера – снага наше дипломатије“, поручио је Зеленски у обраћању Украјинцима.

(Укринформ) 

Опширније Краће

ИСВ: Руси значајно напредовали код Авдејевке

У Украјини је у току потпуни рат, а руске снаге су направили значајно тактичко напредовање северозападно од Авдијевке код Архангелског у ноћи између 3. и 4. маја, наводи Амерички институт за проучавање рата (ИСВ).

Указује се да се то можда догодило након одлуке украјинске стране да се 3. маја повуче с тог простора. 

Додатни геолокацијски снимци објављени 4. маја показују да су руске трупе напредовале на источним предграђем Архангелска.

ИСВ оцењује да руско заузимање Архангелска такође указује да руске снаге вероватно контролишу Керамик и Новокалиново (оба јужно - источно од Архангелског).

Аналитичари кажу да су Украјинци „можда одлучили да мењају простор за време“ јер очекују да ће ускоро на фронт стићи још америчке помоћи.

(Унијан)

Опширније Краће

Саливен открио кад Кијев планира нову контраофанзиву

Украјина планира да покрене нову контраофанзиву  2025. године након што је добила 61 милијарду долара америчке војне помоћи, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен.

Истакао је да, упркос пакету финансирања који су амерички законодавци одобрили за помоћ Украјини, он очекује "руски напредак у наредном периоду", преноси Фајненшел тајмс.

Према његовим речима, "немогуће је моментално пребацити прекидач".

Истовремено, Бајденов саветник за националну безбедност додао је да ће захваљујући новој помоћи Сједињених Држава, украјинска војска имати прилику да "држи фронт" и одупре се руској агресији током 2024. године.

Говорећи о могућем ратном сценарију следеће године, Саливан је напоменуо да Украјина намерава да "крене напред како би поново преузела територију коју су им Руси одузели".

(Унијан)

Опширније Краће

Руски "васкршњи" удар на Украјину

Командант Ваздухопловних снага Оружаних снага Украјина Николај Олешчук известио је да руске снаге током ноћи лансирале на десетине дронова широм копна.

"Противници су лансирали 24 јуришна беспилотна летелица типа "шахед", потврдио је Олешчук.

Према његовим речима, у Дњепропетровској, Херсонској и Харковској области елиминисана су 23 дрона убице.

"Ваздушни напад непријатеља су одбиле противваздушне ракетне јединице Ваздухопловства и покретне ватрене групе украјинских одбрамбених снага“, додао је генерал-потпуковник.

(Унијан)

Опширније Краће

Током претходног дана на фронту су изведена 74 борбена окршаја, Оружане снаге Украјине су одбиле 18 непријатељских напада у правцу Авдијевке, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Руске снаге гађале су ракетама Харков, а становништву је издато наређење за евакуацију, преноси Укринформ.

Председник Володимир Зеленски рекао је да сви Украјинци и савезници Украјине морају да учине све да блокирају планове Кремља, који се, како каже, спрема да прошири офанзивне операције.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да "Формула мира“ украјинског председника треба да се сведе на прекид испоруке оружја са Запада кијевском режиму.

Тако је прокоментарисала изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да би без испоруке оружја са Запада Украјина капитулирала за две недеље.

Иначе, Министарство унутрашњих послова Русије ставило је на потерницу садашњег и бившег председника Украјине, Володомира Зеленског и Петра Порошенка, као и команданта копнених снага. 

Италија остаје при ставу да се њене снаге неће мешати у оружани сукоб у Украјини јер би у случају додатне ескалације Рим изгубио много, рекао је министар одбране Гвидо Крозето.

Читај ми!