Извор: РТС

Москва упозорава Запад на разорни удар освете ако подржи напад на Крим; Зеленски: Нова фаза општег руског рата

Рат у Украјини – 800. дан. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да ће сваки украјински удар на Кримски мост или против самог Крима а који подржи Запад бити дочекан разорним осветничким ударом Русије. Украјина је саопштила да завршава изградњу утврђења у пет региона, укључујући и Доњецк. Русија је објавила да је од почетка године заузела 547 квадратних километара територије нових региона Федерације. Немачки канцелар Олаф Шолц грубо је исмејао захтев Украјине за ракете "таурус", преноси "Билд". Поручио је да се не може расправљати као између пријатеља: "Зар ми не верујеш, ја верујем, али не бих почео да дајем свима све оружје“, иронично је одговорио и насмејао се Шолц.

УСАИД шаље Кијеву 250 милиона долара за пољопривреду

Више од 250 милиона долара биће послато за обнову и проширење пољопривредног сектора Украјине у оквиру новог програма УСАИД ''Харвест'', рекао је заменик украјинског министра пољопривреде Денис Башлик.

Губици и штете на пољопривредном сектору Украјине, као резултат војне интервенције Русије, износили су преко 80 милијарди долара до краја фебруара, према проценама Кијевске школе економије и Светске банке, наводи Кијев индепендент.

Програм, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), подржаће мале произвођаче житарица и уљарица у проширењу њихових тржишта извоза, рекао је Башлик.

Програм УСАИД ''Харвест'' има за циљ повећање пољопривредног извоза за 1,5 милијарди долара и привлачење додатних 500 милиона долара приватних инвестиција, рекла је заменица директора УСАИД Изабел Колман.

Украјина је извезла више од 13 милиона тона производа у вредности од 3,3 милијарде долара у априлу, што је више од количине из фебруара 2022. пре почетка руске инвазије, рекла је украјинска министарка економије Јулија Свириденко.

Опширније Краће

Зеленски: Украјина се суочава са новом фазом општег руског рата

Украјина се суочава с "новом фазом" општег руског рата, рекао је председник Володимир Зеленски током састанка с граничним чуварима у области Хмељницки.

Шеф украјинске војне обавештајне службе (ХУР) Кирило Буданов рекао је раније да Украјина треба да очекује обновљени руски напад касно у пролеће или почетком лета, а напад би се интензивирао у околини источне области Донбаса.

"Окупатор се сада припрема да прошири свој напад. И сви ми - Украјинци, војници, држава, партнери - морамо учинити све да пореметимо план Русије за напад", рекао је Зеленски.

Часив Јар, град у области Доњецк, остаје једна од кључних мета Русије, јер би могао да олакша даље напредовање ка оближњим градовима Костиантнивка, Краматорск и Словјанск, рекао је Олександр Павлиук, командант Украјинских копнених снага.

"Русија има за циљ да потпуно окупира области Доњецк, Луганск и, ако је могуће, Запорожје у 2024. години", додао је Павлиук.

(Танјуг)

Опширније Краће

Захарова Камерону: Запамтите да Москва има нуклеарно оружје

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је британском министру спољних послова Дејвиду Камерону да треба да "запамти да Москва има нуклеарно оружје'' док говори да Украјина може да изводи нападе унутар Русије.

"Питање је само колико треба бити луд, замишљајући себе, да тако кажем, једним од лидера наводно цивилизоване земље, да изговара такве ствари. Штавише, од колике амнезије може да пати неко ко се не сећа да говоримо о нуклеарним земљама", рекла је Захарова коментаришући изјаву Камерона да Украјина има право да користи оружје Велике Британије за напад на циљеве унутар Русије, пренео је Тас.

Захарова је рекла да ће руске агенције задужене за одбрану земље несумњиво узвратити ако дође до било каквих напада унутар Русије.

Током званичне посете Кијеву у четвртак, Камерон је обећао да ће Британија издвајати сваке године по три милијарде фунти (око 3,5 милијарди евра) за војну помоћ Украјини и то "докле год буде потребно".

Нагласио је да званични Лондон нема приговор на коришћење тог оружја по циљевима на територији Русије.

"Украјина има право на то. Баш као што и Русија напада циљеве унутар Украјине, може се потпуно разумети зашто Украјина, бранећи се, осећа потребу да узврати на исти начин", рекао је Камерон и додао да је на Кијеву одлука да ли ће то и учинити.

(Танјуг/Тас)

Опширније Краће

Шмигаљ: Русија уништила или оштетила више од 250.000 кућа у Украјини

Украјински премијер Денис Шмигаљ каже да је у руским нападима уништено или оштећено више од 250.000 украјинских кућа, те да се очекује да обнова земље кошта 486 милијарди долара, преноси Укринформ.

“Борба за слободу Украјине се наставља. Али ми већ планирамо обнову, укључујемо партнере и тражимо ресурсе“, рекао је Шмигаљ и поручио да “Русија мора да плати све у потпуности“.

(Укринформ)

Опширније Краће

Захарова: Разорни удар освете ако Запад подржи напад на Крим

Сваки украјински удар на Кримски мост или против самог Крима који подржи Запад биће дочекан снажним осветничким ударом Русије, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Желела бих да упозорим Вашингтон и Брисел да су све агресивне акције против Крима не само осуђене на пропаст, већ ће бити дочекане и разорним ударом освете", рекла је Захарова.

(Reuters)

Опширније Краће

"Зар ми не верујеш, ја верујем" – зашто се Шолц шали с Кијевом

Немачки канцелар Олаф Шолц грубо је исмејао захтев Украјине за ракете "таурус".

Како преноси Билд, канцелар се у недељу састао са становницима града Линебурга. Питали су Шолца зашто Берлин не испоручује Кијеву немачке ракете дугог домета "таурус". 

"Постоји оружје које се може набавити само ако се одржава контрола над свиме што се ради с њим. А овде се не може расправљати као између пријатеља: "Зар ми не верујеш, ја верујем, али не бих почео да дајем свима све оружје“, иронично је одговорио Шолц и насмејао се.

Колумниста Билда Џулијан Левенич назвао је Шолцов одговор "неукусном шалом на рачун Украјинаца“.

"Шолц се забавља, шали се – док се Украјинци свакодневно суочавају са смрћу од руских пројектила и заиста се ослањају на то да ће Путин прекинути доводе снабдевања. Ефекат овог говора: канцелар опет грди Украјинце као пријатеље, очигледно им не верује довољно да би им обезбедио оружје које им је потребно", рекао је Левенич.

(Билд, Унијан)

Опширније Краће

Терехов: Русија напала Харков, људи под рушевинама

Руске снаге су гађале Харков, оштећен је и трамвај који превози путнике, саопштио је градоначелник Игор Терехов.

Навео је да је неколико кућа је уништено и да су људи су под рушевинама. Према речима Терехова, операција потраге и спасавања је у току.

(Унијан)

Опширније Краће

Украјинске снаге гађале стамбену зграду у Запорошкој области

Оружане снаге Украјине гађале су стамбену зграду у Токмаку у Запорошкој области, саопштио је шеф региона Јевгениј Балицки.

"Кијевски терористи су извршили још један напад на петоспратну стамбену зграду у Токмаку. Према прелиминарним подацима, под рушевинама се можда налазе људи“, написао је Балицки на Телеграму

Према речима губернатора, на месту инцидента раде спасиоци.

(Известия)

Опширније Краће

Британија тражи 100-годишњи споразум о партнерству с Украјином

Велика Британија настоји да постигне 100-годишњи споразум о партнерству с Украјином, наводи се у поруци британске амбасаде у Кијеву на Фејсбуку после посете министра спољних послова Дејвида Камерона.

Шеф дипломатије је посебно одао почаст отпору Украјинаца руским нападима и напоменуо да је овај рат изазов за целу генерацију и да Украјина не може да се бори сама: "Сви морамо учинити више да Украјини дамо оно што јој је потребно како би победила."

Истовремено, Камерон је такође потврдио пружање 36 милиона фунти помоћи за енергетску инфраструктуру Украјине, укључујући 20 милиона фунти хитног финансирања за опоравак од недавног таласа напада на критичну инфраструктуру и додатних 16 милиона за победнике конкурс за иновациони пројекат.

Истовремено, напомиње се да је министар отпочео преговоре са Украјином о 100-годишњем партнерству – новом споразуму који ће изградити чврсте везе између две земље у читавом спектру односа: од трговине, безбедности и одбране, до науке и технологије, образовања, културе и још много тога.

(Унијан)

Опширније Краће

Украјина завршава утврђења у пет региона

Министарство одбране Украјине саопштило је да се тренутно завршава изградња утврђења у пет региона, посебно у Доњецку, где се настављају активне борбе.

"Сумска, Запорошка, Доњецка, Херсонска и Харковска област: при крају је изградња одбрамбених утврђења у пет праваца", прецизирало је то Министарство.

Нису саопштени други детаљи, али се на објављеном снимку види постављање подземних бетонских склоништа и такозваних "змајевих зуба" намењених успоравању копнене офанзиве непријатеља.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Шојгу: Заузели смо 547 квадратних километара Украјине од почетка године

Од почетка године руске трупе су преузеле контролу над 547 квадратних километара територије нових региона Руске Федерације, саопштио је министар одбране Сергеј Шојгу.

"Руске трупе настављају упаде у систем непријатељских упоришта дуж целе линије борбе. Јединице Оружаних снага Украјине покушавају да се држе појединачних линија, али су под нашим налетом принуђене да напусте своје положаје и повуку се. Од почетка године преузели смо контролу над 547 квадратних километара територије нових региона земље", рекао је Шојгу.

Подсетио је да је у протекле две недеље руска војска преузела контролу над насељима Новобахмутовка, Семеновка и Бердичи Доњецке Народне Републике (ДНР).

Шојгу је рекао да се украјинске снаге повлаче дуж целе линије фронта. Уверен је да ће руске трупе наставити да ослобађају територије.

(Известия, Ројтерс) 

Опширније Краће

Више од 80 одсто Руса позитивно оцењује Путинов рад

Рад председника Владимира Путин позитивно оцењује 83 одсто Руса, показују подаци истраживања Фондације за јавно мњење (ФОМ), објављени на на сајту.

Како се наводи, сличан број грађана, 83 процента изразио је поверење председнику Руске Федерације.

Поред тога, 58 одсто испитаника рекло је да руска влада добро ради свој посао.

Недељна анкета је спроведена од 26. до 28. априла 2024. године међу 1.500 испитаника старијих од 18 година из 104 градска и сеоска насеља у 53 конститутивна ентитета Руске Федерације.

(Известия)

Опширније Краће

Зеленски именовао новог шефа државне управе Хмељницки

Председник Володимир Зеленски потписао је указ о именовању Сергија Тјурина за шефа регионалне државне администрације Хмељницки.

Тјурин, који је раније био на функцији заменика начелника Регионалне државне управе, дуго је обављао дужности шефа администрације од смене Сергија Гамалије у марту 2023.

Тјурин има 46 година, правник, радио је као адвокат.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Кремљ: Камеронове изјаве опасне и забрињавајуће

Кремљ је назвао изјаву британског министра спољних послова Дејвида Камерона да би Украјина могла да употреби британско оружје против циљева унутар Русије ако жели као "директну ескалацију" сукоба.

Камерон је јуче обећао три милијарде фунти (3,74 милијарде долара) годишње војне помоћи Украјини "колико год буде потребно", додајуц́и да Лондон нема ништа против да се оружје користи у Русији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков описао је коментаре као опасне и забрињавајуће и рекао да би могли да угрозе цео систем европске безбедносне архитектуре.

(Reuters) 

Опширније Краће

ФСБ Русије ликвидирао украјинског агента, припремао терористичке нападе

Официри ФСБ-а елиминисали су украјинског војног обавештајца који је припремао терористичке нападе на руској територији, укључујући и објекте Министарства одбране, саопштила је служба безбедности.

Наводи се да се испоставило да је агент Рус, за којим се раније трагало због кривичног поступка за припрему саботаже и незаконите трговине експлозивом или експлозивним направама.

"Диверзант је у Подмосковље стигао из Литваније у марту 2024. године са циљем да извади компоненте експлозивних направа из скровишта које су припремиле украјинске специјалне службе, састави импровизовану експлозивну направу и изврши саботажу и терористичке нападе на војну и енергетску инфраструктуру региона", наводи се у саопштењу Министарства.

Приликом хапшења, агент украјинске службе безбедности је пружио оружани отпор и неутралисан је. 

(Известия) 

Опширније Краће

Пављук: Русија планира да заузме Харков и Суми

Генерал-потпуковник Оружаних снага Украјине, командант Копнене војске Александар Пављук, изјавио је да Русија планира да заузме Харков и Суми.

Како је рекао у интервјуу за Тајмс, заузимање Харкова могао би да буде један од циљева руске офанзиве на лето.

"Наше обавештајне службе кажу да Руси имају план да заузму Харков или Суми, али не знамо колико су ти планови озбиљни и да ли су у стању да их спроведу снагама које имају", нагласио је Пављук.

Истовремено, генерал-потпуковник је изразио оптимизам да ће дуго очекивани пакет војне подршке Сједињених Држава, у комбинацији са снажном европском подршком, помоћи не само да се ослаби или преокрене руска офанзива током лета, већ ће можда и Украјини дати стратешку подршку. 
 
(Унијан)
Опширније Краће

Глатков: Напад на бензинску станицу, пожар у резервоару

Дрон Оружаних снага Украјине напао је бензинску станицу у Белгородској области, саопштио је губернатор те области Вјачеслав Глатков.

"У граду Шебекино, украјинске оружане снаге су дроном камиказа напале територију бензинске станице. У тренутку напада била је само једна радница која није повређена“, написао је Глатков на Телеграму.

Поред тога, како је навео, експлозија је изазвала пожар у резервоару. 

(Известия) 

Опширније Краће

Нападнути Никопољ и Марганец

Руска војска је јутрос дроновима напала Никопољ и заједницу Марганец Дњепропетровске области, известио је на Телеграму начелник те регионалне војне упрве Сергиј Лисак.

"Најпре је увече агресор дроном-камиказом погодио окружни центар. Затим је из тешке артиљерије пуцао на Червоногрихоривску општину. Ујутро су поново на удару Никопољ и Марганец", навео је Лисак.

Додао је и да нико није повређен.

(Укринформ)

Опширније Краће

Орбан: Мађарска ће повећати издвајања за одбрану ако се рат продужи

Мађарска ће морати да повећа потрошњу на одбрану и следеће године ако се рат у Украјина продужи и 2025. године, смањујући на тај начин износ расположивих средстава за остале трошкове, изјавио је премијер Виктор Орбан.

Он је за државни радио рекао да, ако се рат у Украјини продужи до 2025. године, нивои издвајања за одбрану Мађарске за 2023. и 2024. годину неће бити довољни и мораће да буду повећани, преноси агенција МТИ. 

Орбан је навео да је забринут за будућност Европе и да мађарска влада неће дозволити да Мађарска буде присиљена да у уђе у рат трећи пут, након што је учествовала у Првом и Другом светском рату.

Премијер Мађарске сматра да је потребно европско безбедносно решење које укључује Русију и да је од рата у Украјини највише профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву.

"Наше историјско искуство са ратом је да можете само изгубити. Што сте ближе ратној зони, то је већа цена коју плаћате", навео је Орбан.

Мађарска је знатно повећала издвајања за одбрану прошле године и то на 2,43 одсто БДП-а, што је изнад два одсто, на шта су се обавезале чланице НАТО-а, наводи МТИ.

(Танјуг)

Опширније Краће

Бивши украјински министар финансија и шеф Народне банке на потерници Русије

Министарство унутрашњих послова Руске Федерације ставило је на потерницу бившег министра финансија Украјине Александра Шлапака и бившег шефа Народне банке Степана Кубива, објављено је на званичном сајту тог Министарства. 

Није прецизирано по ком члану Кривичног законика се тражи Шлапак и Кубива.

(Известия) 

Опширније Краће

Генерал ГУР-а: Губитак Часовог Јара je известан, само је питање када ће се то десити

Заменик начелника Одбрамбене обавештајне службе Украјине, генерал-мајор Вадим Скибицки, истакао је у интервјуу за Економист да је "вероватно само питање времена" када ће изгубити Часов Јара у Доњецкој области.

Напомиње да je oва тачка подршке на великој надморској висини "кључ" за даље напредовање руских окупационих снага до последњих већих градова Доњецке области и да Часов Јар може поновити судбину Авдејевке, коју су Руси потпуно уништили.

"Наравно, не данас или сутра, али све зависи од наших резерви и залиха", додао је Скибицки.

Познато је да Русија има успеха на југозападу у селу Очеретино, где је пропала недавна ротација украјинских трупа. Руске трупе успеле су да пробију прву линију одбране и створе важан мостобран површине 25 квадратних километара.

"Украјина је на одређеном путу стабилизације ситуације, док Русија баца „све“ што мора да постигне већи успех. Руска војска више није она бахата организација каква је била 2022. године, сада делује као један организам, са јасним планом и под једном командом", указује Скибицки.

Наводи да се Русија спрема да искористи "трослојни“ план за дестабилизацију Украјине и да ће се то догодити у мају. Како каже, то укључује војне, дезинформационе и међународне компоненте.

Према његовој прогнози, преговори између Украјине и Русије могући су најраније у другој половини 2025. године, када ће Руска Федерација наићи на озбиљне "препреке".

"Капацитет руске војне производње је повећан, али ће имати проблем почетком 2026. године због недостатка материјала и инжењера", рекао је Скибицки и додао да ће обе стране имати проблема са оружјем.

(Унијан)

Опширније Краће

Камерон: Кијев може британским оружјем да напада Русију

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон обећао је три милијарде фунти (3,74 милијарде долара) годишње војне помоћи Украјини.

Камерон је у интервјуу Ројтерсу рекао да Украјина има право да користи оружје које је обезбедио Лондон за напад на циљеве унутар Русије и да је на Кијеву да одлучи да ли ће то учинити.

"Украјина има то право. Баш као што Русија удара унутар Украјине, можете потпуно разумети зашто Украјина осећа потребу да се побрине да се брани", нагласио је британски шеф дипломатије.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија појачала јуришне нападе код Авдејевке

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је у јутарњем извештају да су на фронту била 134 сукоба, а да су руске снаге извеле три ракетна и 70 ваздушних удара и да се посебно фокусиране на регион Донбаса.

Како се наводи, украјинске снаге су одбиле највише руских напада, чак 50 у правцу Авдејевке. 

Поред тога, Бахмут остаје још једна врућа област, где Руси покушавају да пробију одбрану украјинских оружаних снага, наводи Генералштаб.

Такође, борбе не престају код Купјанска, Лиманска, Херсона, као и на Новопавловском и Ореховском правцу.

(Унијан)

Опширније Краће

Москва: Током ноћи оборено шест украјинских дронова

Руско министарство одбране је саопштило да су снаге противваздушне одбране уништиле шест украјинских дронова –.пет изнад Белгородске области и један над Кримом.

Министарство није саопштило детаље о евентуалној штети због напада.

(Reuters)

Настављају се жестоке борбе на истоку и североистоку Украјине – две особе су погинуле у Доњецком и Харковском региону, док је најмање шесторо деце повређено у ударима руских трупа током претходног дана.

Портпарол украјинске стратешке команде Исток Назар Волошин упозорио је да се ситуација на фронту у источној Украјини погоршава, премда украјинске снаге "и даље чврсто држе" одбрамбене линије против, како је навео, боље опремљеног непријатеља.

Москва је своје трупе концетрисала у Доњецком региону где су, како је саопштено, оствариле напредак у правцу код Авдејевке и села Очеретин, и опкољен – са обе стране – стратешки важан град Часов Јар.

Далеко од борби, директорка Националне обавештајне службе Сједињених Држава Аврил Хејнс оценила је да се рат у Украјини неће ускоро завршити, те да развој ситуације на домаћем и међународном плану иде у корист руског председника Владимира Путина.

Огласили су се и из НАТО-а, дубоко забринути због појачаних хибридних напада Русије на територији земаља Алијансе који представљају претњу безбедности. Ипак, НАТО је уз осуду Кремљу нагласио да овакве акције неће одвратити чланице Алијансе да наставе да подржавају Украјину.

Читај ми!