Извор: РТС

Шесторо украјинске деце рањено у удару на Харковску област; битка за Часов Јар се заоштрава

Рат у Украјини – 799. дан. Русија је распоредила 25.000 војника у близини Часовог Јара и напредовала у предграђу Авдејевке. Кијев наводи да је шесторо деце рањено у удару на градић у Харковској области. Москва тврди да ПВО систем свакодневно обарају на десетине украјинских дронова. Више од половине избеглих Украјинаца планира да се врати у земљу, иако је удео смањен за око 20 одсто у односу на истраживање из претходне године.

Двоје цивила погинуло у Доњецком региону, експлозије у Маријупољу и Бердјанску

Више експлозија одјекнуло је у подручјима лучких градова Бердјанск и Маријупољ, након чега је избио пожар, преноси Укринформ.

Градови на југоистоку Украјине су под руском контролом, а заменик градоначелника Маријупоља потврдио је да је у фабрици избио пожар, као и да се вероватно ради о експлозији.

Претходно је Украјина навела да су руске трупе гађале подручја у Доњецком региону и да је у тим нападима погонуло најмање двоје цивила, укључујући и једно дете. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Волошин: Ситуација на истоку Украјине се погоршава

Ситуација на фронту у источној Украјини се погоршава, али украјинске снаге засада чврсто држе одбрамбене линије против одлучног напада бројнијих и боље опремљених руских снага, изјавио је Назар Волошин, портпарол украјинске стратешке команде Исток.

Рекао је да је Русија концентрисала трупе у Доњецкој области како би пробила украјинску одбрамбену линију.

"Непријатељ активно напада дуж целог фронта, А у неколико праваца су постигли одређене тактичке помаке. Ситуација се динамично мења", рекао је Волошин на националној телевизији.

(Танјуг)

Опширније Краће

НАТО: Хибридни удари Москве на чланице неће нас одвратити од подршке Кијеву

Чланице НАТО-а су дубоко забринуте због недавних појачаних злонамерних хибридних напада Русије на територији земаља Алијансе који представљају претњу безбедности, саопштио је тај савез.

То, како се наводи у саопштењу објављеном на сајту НАТО-а, укључује нападе који су резултирали истрагом и оптуживањем више појединаца у вези са непријатељским активностима које су имале утицаја на Чешку, Естонију, Немачку, Летонију, Литванију, Пољску и Велику Британију.

НАТО је осудио понашање Русије и позвао је да поштује своје међународне обавезе, наводећи да акције Москве неће одвратити чланице Алијансе да наставе да подржавају Украјину.

(NATO) 

Опширније Краће

Зеленски: Први мировни самит за Украјину инспирација за будући мир

Први самит мира за Украјину који ће бити одржан у јуну у Швајцарској послужиће као платформа за дијалог о начинима постизања свеобухватног, праведног и трајног мира за Украјину у складу са Повељом Уједињених нација (УН) и нормама међународног права, саопштено је из Канцеларије председника Украјине Володимира Зеленског.

"Све позване стране су потврдиле поштовање ових принципа. Сврха Самита је да се развије оквир за постизање овог циља како би се инспирисао будући мировни процес", истиче се у саопштењу.

Самит мира за Украјину биће одржан од 15. до 16. јуна у Бургенштоку, у близини Луцерна, договорено је на састанку Зеленског и председнице Швајцарске Конфедерације Виоле Амхерд у јануару.

(Танјуг, Ukrinform)

Опширније Краће

Директорка обавештајне службе САД: Рат у Украјини се неће скоро завршити

Директорка Националне обавештајне службе Сједињених Држава Аврил Хејнс оценила је да се рат у Украјини неће ускоро завршити, а да развој ситуације на домаћем и међународном плану иде у корист руског председника Владимира Путина.

Хејнс је пред сенатским Одбором за оружане снаге рекла да је Русија интензивирала ударе на украјинску инфраструктуру како би умањила способност Кијева да размешта војску и наоружање, успорила војну производњу и приморала Украјину да размотри могућност преговора.

"Путинова растућа агресивна тактика против Украјине као што су удари на украјинску енергетску инфраструктуру, има за циљ да у Украјини створи утисак да ће наставак борбе само повећати штету по Украјину и неће понудити пут ка победи", рекла је Хејнс.

Говорећи пред одбором о процени претњи по САД у 2024, она је рекла да ће "та агресивна тактика вероватно да се настави", а да се "рат неће скоро завршити".

Хејнс је навела да Русија напредује на бојном пољу и да би њене снаге ускоро могле да направе тактички продор у Доњецку и Харкову.

(Танјуг)

Опширније Краће

Шесторо деце рањено у руском удару на градић у Харковској области

Најмање 7 особа, укључујући шесторо деце, рањено је у руском нападу навођеним пројектилима на Харковску област на североистоку Украјине, изјавио је регионални начелник Олег Синегубов.

Синегубов је на Телеграму нагласио да је у нападу на градић Дергачи четворо деце задобило средње тешке повреде, а двоје лакше, пренео је Ројтерс.

Синегубов је навео да су у нападу погођени и цивилна инфраструктура и приватне куће.

(Reuters)

Опширније Краће

Истраживање: Све мање Украјинаца планира да се врати у земљу

Више од половине украјинских избеглица у иностранству и даље планира да се врати у Украјину, иако је њихов удео смањен за више од 20 одсто у односу на 2023. годину, наводи се у анкети агенције за истраживање јавног мњења Инфо сапијенс.

Тако је 26,2 одсто украјинских избеглица уверено да ће се вратити кући, а још 26,3 одсто вероватно планира да то уради, пренео је Униан.

Међу њима, 61 проценат планира да се пресели у Украјину након завршетка рата.

Поређења ради, у новембру 2022. године истраживање је показало да 49,7 одсто украјинских избеглица дефинитивно планира повратак кући.  Њих 24,3 одсто се изјаснило да планира да то учини.

Удео одраслих који планирају да се врате кући је већи, док је међу децом овај проценат је мањи и њих 22 одсто дефинитивно жели да се врати, а 25 одсто вероватно жели.

Већина оних који желе да се врате су деца узраста од шест до 14 година и они који уче у украјинским школама.

Истовремено, расте број Украјинаца који више желе да живе у иностранству него у Украјини. Очекивано, дужи боравак у иностранству је праћен високим нивоом адаптације на нови живот.

(Unian)

Опширније Краће

Тешке борбе у селу Очеретин – Руси контролишу део насеља

Украјинске снаге предузимају акције против руских трупа у подручју око села Очеретин у Доњецкој области, навео је потпуковник војске Назер Волошин.

"Непријатељ је у Очеретину је успео да пробије барикаде и стабилизију се у насељу. Тај део села сада је под контролом руских снага. Други део и даље ми контролишемо. Воде се тешке борбе", нагласио је Волошин.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Макрон поново није искључио могућност слања трупа у Украјину

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је у интервјуу за Економист да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија "пробије линије фронта" и ако Кијев то затражи од Париза, преноси портал БФМТВ.

"Кад би Руси пробили линије фронта и да постоји украјински захтев – што данас није случај – било би легитимно да се постави то питање", рекао је Макрон.

Макрон је већ у фебруару изнео могућност слања западних трупа на украјинско тло, подсећа БФМ.

"Као што сам рекао, ништа не искључујем јер је и са друге стране неко ко ништа не искључује. Без сумње смо превише били сумњичави када смо дефинисали границе нашег деловања", рекао је француски председник.

Макрон је рекао да би "априори одбацивање" могућности слања трупа значило да "нису извучене поуке из две последње године", јер су у лето 2022. године били против слања тенкова, ракета дугог домета и авиона, а сада све то испоручују Украјини.

"Имам јасан стратешки задатак: Русија не сме да победи у Украјини. Ако Русија победи у Украјини, неће бити безбедности у Европи", додао је он.

"Ко може да тврди да ће се Русија ту зауставити? Која сигурност је за друге суседне земље, Молдавију, Румунију, Пољску, Литванију и толико других? А затим, која је то кредибилност за Европљане који би потрошили милијарде, рекли да је у питању опстанак континента, а не би омогућили средства да се Русија стопира? Тако да не треба ништа да искључимо", истакао је Макрон.

(БФМТВ)

Опширније Краће

Зеленски: За месец дана Русија употребила 300 пројектила, више од 3.000 бомби

Украјински председник Володимир Зеленски навео је на Телеграму да је Русија у априлу употребила више од 300 различитих пројектила и 3.200 ваздушних бомби против Украјине.

"Само у априлу, руски терористи су против Украјине употребили више од 300 пројектила разних типова, скоро 300 бомбаша-самоубица и више од 3.200 навођених бомби“, нагласио је Зеленски.

Указао је и да су хиљаде украјинских живота спасене захваљујући помоћи лидера и земаља које су већ подржале украјински ваздушни штит и које већ ефикасно притискају санкције руској војној машини.

"Али, нажалост, ови напади су однели много живота и само сила може зауставити овај терор, снага јединства света, сила притиска на Русију, снага система противваздушне одбране који се пружају Украјини, снага наших војника који држе линију фронта“, уверен је Зеленски.

Опширније Краће

Руске снаге напредовале у предграђу Авдејевке

Министарство одбране Русије саопштило је да је руска војска “ослободила“ село Бердичи из предграђа Авдејевке у ДНР, преноси РИА Новости.

Додаје се да ће то омогућити кретање руске војске ка реци Волочја, где је једна од кључних линија одбране украјинске војске.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Унијан: Часов Јар опустошен, изгледа као Бахмут и Авдејевка

Унијан наводи да стратешки важан град Часов Јар, који је већ месецима под нападом руских снага, данас подсећа на рушевине окупираних Бахмута и Авдејевке.

Асошијејтед прес је објавио снимак града дроном. На снимку се виде разарања великих размера у Часовом Јару, где готово да нема нетакнуте зграде.

Град у којем је некада живело 12.000 људи постао је практично пуст.

Његово заузимање ће Русији дати контролу над врхом брда, са којег ће моћи да нападне друге градове који чине основу источне одбране Украјине, наводи Унијан.

(Унијан)

Tanjug/AP
Опширније Краће

Кулеба: Русија оштетила половину енергетске инфраструктуре Украјине

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је за Форин полиси да је, као резултат руског гранатирања, оштећена половина енергетске инфраструктуре Украјине.

"Руске балистичке ракете су права пошаст овог рата. У последње време се углавном користе за уништавање нашег енергетског система. Усуђујем се да кажем да, ако би неку другу земљу толико гранатирали, изгледала би много, много горе од Украјине. Ми се држимо јер смо много научили, знамо шта је то, али да буде јасно, половина нашег енергетског система је оштећена", рекао је Кулеба.

(Унијан)

Опширније Краће

Министарство одбране Русије: Оборено 12 украјинских дронова

Министарство одбране Русије саопштило је да су снаге ПВО током протекле ноћи пресреле или обориле 12 украјинских беспилотних летелица изнад пет области.

"Дежурни системи ПВО пресрели су и уништили 12 украјинских беспилотних летелица, од којих пет изнад Брјанске, по једну изнад Курске и Белгородске области, две изнад територије Ростовске области и три изнад Краснодарске Покрајине", наведено је у саопштењу, преноси Интерфакс.

Од почетка напада на Украјину у фебруару 2022. године званична Москва готово свакодневно саопштава о нападима украјинских дронова на пограничне и централне области Русије.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Зеленски сменио начелника одељења за сајбер безбедност

Председник Украјине Володимир Зеленски потписао је указ о смени Иље Витјука са места шефа Одељења за контраобавештајну заштиту државних интереса у области информационе безбедности Службе безбедности Украјине (СБУ).

Декрет о томе објављен је на сајту украјинског председника, преноси Интерфакс Украјина. У одлуци нису наведени разлози за смену Витјука, али Украјинска правда наводи да су почетком априла новинари истраживачи портала Слидство.инфо открили да је Витјукова супруга у децембру 2023. године купила луксузни стан од скоро 200 квадратних метара.

Након тога је СБУ саопштила да је Витјук суспендован док се проверавају околности случаја и послат на прву линију фронта.

Национална агенција за спречавање корупције почела је потом провере "како би утврдила кореспонденцију животног стандарда Витјука И. А. са имовином коју он и чланови његове породице имају и приходима које су остварили", наводи Украјинска правда.

(Интерфакс Украјина)

Опширније Краће

Русија: Украјински дронови покушали напад на енергетски објекат у Смоленској области

Украјинске беспилотне летелице покушале су да нападну објекат цивилне енергетске инфраструктуре у Смоленској области, изјавио је губернатор Василиј Анохин.

Анохин је рекао да нема повређених, преноси Интерфакс.

Претходно је губернатор Орловске области Андреј Кличков изјавио да су услед напада дроном оштећени објекти енергетске инфраструктуре у Глазуновском и Свердловском округу. Према речима Кличкова, дошло је до прекида у снабдевању електричном енергијом једног броја корисника.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Важно упориште украјинских оружаних снага на истоку Украјине, Часов Јар трпи огроман притисак руске војске.

Према Фајненшел тајмсу, Русија је последњих недеља распоредила до 25.000 војника у близини града. На другим жариштима дуж линије фронта, московска војска такође гура напред, са циљем да заузме што је могуће више територије пре него што стигне помоћ Запада.

На том трагу, руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио је већу и бржу испоруку оружја.

Москва напомиње и да су трупе на терену уништиле штаб оперативне команде украјинске војске "Југ".

Са друге стране, Оружанe снагe Украјине тврде да су уништилe су два руска противваздушна ракетна система "бук" у области Сумија. Из Кијева истичу да су беспилотне летелице погодиле две рафнерије нафте у руским регионима Рјазањска и Вороњежа.

Украјина настоји да исцрпи руске капацитете за прераду нафте, што би требало да подрије извоз и проузрокује скокове цена на домаћем тржишту.

Министарка спољних послова Летоније Баиба Браже каже да постоје земље које су Украјини дале оружје за ударе по територији Русије без ограничења.

Напоменула да Украјина већ добија дронове дугог домета и батерије америчког ракетног система ATACMS чији је домет већи од 300 километара.

Читај ми!