Извор: РТС

Столтенберг у Кијеву: Нисмо испунили обећано, али оружје ће стићи; Москва: У Авдејевки пронађена тела са траговима мучења

Рат у Украјини – 796. дан. Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг борави у ненајављеној посети Кијеву. Рекао је да нису испунили обећано Украјини, али да ће оружје стићи. У ракетном нападу на Одесу страдале су најмање четири особе. Истражни комитет Русије саопштио је да су у граду Авдејевка, који су руске снаге заузеле прошлог месеца, откривени сахрањени цивили са знацима тортуре. Руска војска преузела је контролу над селом Семеновка у Доњецкој области, саопштило је руско Министарство одбране.

Остаци из ракетe која је 2. јануара пала у украјински град Харков били су од севернокорејске балистичке ракете серије Хвасонг-11, навели су посматрачи Уједињених нација у извештају достављеном Савету безбедности УН у који је Ројтерс имао увид.

(Reuters)

Расте број жртава напада на Одесу

У руском ракетном нападу на образовну установу у украјинској црноморској луци Одеса, према последњим подацима, погинуле су четири особе, а повређено је 28 особа.

Регионални начелник Олех Кипер навео је на Телеграму да је четворо повређених у тешком стању.

Навео је да је међу повређенима двоје деце и једна трудница.

Фото: Танјуг/АП/Victor Sajenko

Регионални гувернер: Ракетни напад на Одесу, двоје погинулих

У руском ракетном нападу на луку Одесу погинуле су две особе, а осморо је повређено, рекао је регионални гувернер Олех Кипер.

Кипер је на Телеграму напоменуо да је међу повређенима и дванаестогодишњи дечак, и да су оштећене куће и цивилна инфраструктура.

(Ројтерс)

Руска инвазија на Украјину подстакла је Европску унију (ЕУ) да ради на примању нових чланица, рекао је председник Европског савета (ЕС) Шарл Мишел и изразио наду да ће и ЕУ и кандидати бити спремни за проширење до 2030. године.

''Због рата који је Русија покренула против Украјине, постоји нови подстицај, оживљавање стратегије проширења. То је изазовно. Али шта је алтернатива? Алтернатива томе би била неодговорна грешка ЕУ", поручио је Мишел.

Позвао је балканске земље, Украјину, Грузију и Молдавију да изврше неопходне реформе за приступање Унији до 2030. године, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски позвао савезнике да убрзају испоруку оружја Кијеву

Председник Украјине Володимир Зеленски данас је поново позвао савезнике да убрзају испоруку оружја Кијеву истичући да ситуација на фронту зависи од брзине снабдевања муницијом.

''Правовремено подржите нашу војску. Још увек не видим ништа позитивно. Има залиха, полако стижу, али процес треба убрзати'', поручио је Зеленски на заједничкој прес-конференцији са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Кијеву.

Он је такође истакао потребу за залихама софистицираних система за лансирање ПВО "патриот" који Кијев жели да добије од својих савезника да се супротстави руским далекосежним ракетама и дроновима.

Рекао је да је Кијев постигао одређени напредак у набавци ракета за систем "патриот", али да и даље фале лансери који испаљују ракете.

САД су прошле недеље одобриле пакет помоћи Украјини од 61 милијарду долара, подсећа Ројтерс.

Председник Украјине напоменуо је да су се трупе повукле из три села на истоку земље где је у току руска офанзива.

''Руска војска покушава да искористи ситуацију док чекамо залихе од наших савезника и зато брза испорука значи стабилизација фронта. Русија се спрема за офанзивне акције'', оценио је Зеленски.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: У Авдејевки пронађени сахрањени цивили са траговима мучења

У граду Авдејевка у Доњецкој области, који су руске снаге заузеле прошлог месеца, откривени су сахрањени цивили са знацима тортуре, саопштио је данас Истражни комитет Русије.

У саопштењу објављеном на Телеграму се наводи да је покренута истрага о "најновијим злочинима оружаних формација Украјине" над цивилима из Херсонске, Запорошке и Доњецке области.

Напомиње се да ће истражитељи утврдити све околности инцидента и идентификовати "умешане у извршење злочина", преносе РИА Новости.

Руске снаге преузеле су контролу над Авдејевком, северном предграђу Доњецка, 17. фебруара.

Званичник Министарства спољних послова Русије Рођон Мирошник рекао је након тога за руску агенцију да, према прелиминарним информацијама, у Авдејевки "постоје тајна места за мучење и сахрањивање".

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Столтенберг у Кијеву: Нисмо испунили обећано, оружје ће стићи

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас, током ненајављене посете Украјини, да земље чланице тог савеза у последњим месецима нису испуниле обећања о војној помоћи Кијеву, али је обећао да ће се испоруке оружја и муниције сада повећати.

"Бићу веома искрен и према председнику Зеленском и у парламенту и рећи да НАТО савезници последњих месеци нису испоручили оно што смо обећали. САД су потрошиле шест месеци да договоре пакет, а еропски савезници нису испоручили муницију коју смо обећали. Али сада сам уверен да ће се ствари променити, рекао је он у возу којим је допутовао у Кијев.

Рекао је да очекује и друге "нове обавезе".

"То ће направити разлику - као што је недостатак подршке направио разлику, рекао је он, алудирајући на украјинске неуспехе на бојном пољу.

Навео је и да су "Руси платили високу цену за маргиналну територијалну добит" и оценио да и Украјина и даље може "да преокрене ствари.

"Још није касно да Украјина превлада и зато је толико хитно да НАТО савезници сада учине оно што смо обецали и да те обавезе претворимо у стварне испоруке оружја и муниције", поручио је он.

Столтенберг ће се састати са украјинским председником Володимиром Зеленским, а требало би да се обрати и у парламенту.

Ово је његова трећа посета Украјини од почетка рата.

(Reuters)

Фото: Танјуг/АП/Ukrainian Presidential Press Office
Опширније Краће

Пољски пољопривредници обуставили вишемесечну блокаду границе са Украјином

После више месеци, пољски пољопривредници обуставили су блокаду граничног прелаза са Украјином, преноси Ројтерс.

Украјински министар пољопривреде поздравио је напоре Пољске на обустављању блокаде и објавио да су одблокирани сви гранични прелази са Пољском.

Блокаде су почеле крајем прошле године услед протеста пољских пољопривредника због изузећа украјинских пољопривредника од обавезе да траже захтев за улазак у Пољску.

Варшава и Кијев водили су преговоре више месеци како би пронашли решење за блокаду, а Украјина је позивала и Европску унију да интервенише.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Руске трупе преузеле контролу над селом Семеновка у Доњецкој области

Руска војска преузела је контролу над селом Семеновка у Доњецкој области, саопштило је данас руско Министарство одбране. У саопштењу се наводи да су село заузеле јединице "Центар", преносе РИА Новости.

Министарство одбране Русије јуче је саопштило да је руска војска преузела контролу над селом Новобахмутовка у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, које је било кључна тачка у борби протеклих дана.

Како наводе РИА Новости, Новобакхмутовка се налази северозападно од Авдејевке, на истоку Украјине, а преузимањем контроле над тим селом отвара се могућност да руске снаге опколе украјинске снаге које бране село Бердичи.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександр Сирски рекао је јуче да се ситуација на терену погоршала и да његове трупе заузимају нове позиције на најмање три линије фронта. Он је на свом Телеграм каналу навео да руске снаге активно нападају дуж целе линије фронта, а да су украјинске јединице прешле на нове линије западно од Бердичија, Семеновке и Новомихајловке.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Генералштаб: Више од 130 окршаја са руским снагама

Током протеклог дана на фронту је дошло до 131 окршаја са руском војском. Авијација Одбрамбених снага погодила је 13 подручја на којима се налазе непријатељске снаге, објавио је на Фејсбуку Генералштаб Оружаних снага Украјине, преноси Укринформ.

Према том извештају, изведено је више од 108 ракетних напада на положаје украјинске војске и насељена места.

Током протеклог дана ваздушним ударима погођено је више насеља у Харковској, Луганској, Доњецкој, Херсонској области.

Више од 120 насеља у Черниговској, Сумској, Харковској, Луганској, Доњецкој, Запорошкој, Дњепропетровској, Херсонској и Николајевској области било је под артиљеријском ватром, наводи Генералштаб.

(Укринформ)

Опширније Краће

Настављају се сукоби на истоку Украјине, а најжешће борбе током претходног дана вођене су у Доњецкој, Запорошкој и Херсонској области. 

Москва тврди је заузела село Новобахмутовку у Доњецком региону, као и да су најмање четири особе погинуле у украјинском гранатирању градова и села у подручјима Запорожја и Херсона. 

Са друге стране, главнокомандујући Војске Украјине Олександар Сирски наводи да се ситуација на терену погоршала и да трупе заузимају нове позиције западно од Бердичија, Семеновке и Новомихајловке.

Док трају борбе, Кијев ишчекује америчку испоруку оружја и муниције и нада се да ће најављени споразум о безбедносним гаранцијама са Сједињеним Државама бити најчвршћи међународни договор за одбрану земље.

Кремљ је демантовао наводе да би уступио поједине освојене територије у замену за одмрзавање дела замрзнуте руске имовине на Западу. 

Володомир Зеленски наставља дипломатску мисију и у Европској унији, а украјински председник сматра да је држава, у том погледу, испунила све услове за фактички почетак преговора о приступању.

Читај ми!