Извор: РТС

Руси заузели село у Доњецкој области; Сирски: Погоршало се стање на истоку Украјине

Рат у Украјини – 795. дан. Москва тврди је заузела село Новобахмутовку у Доњецкој области, док командант украјинске војске Олександар Сирски наводи да се стање на истоку земље погоршало. Локални званичници тврде да су три особе погинуле у нападима на делове Запорошке и Доњецке области под контролом Русије. Кремљ истиче да је у последња 24 сата оборено 17 дронова из правца Украјине.

Кијев: У Немачкој избодени украјински војници, ухапшен Рус

Држављани Украјине који су у суботу преминули у Немачкој од последица убадања били су војници на медицинској рехабилитацији, а ухапшен је Рус који је осумњичен за њихово убиство, саопштило је украјинско министарство спољних послова, преноси Укринформ.

Министарство је навело на Телеграмu да је реч о војницима В. К. и В. Б. који су пронађени са убодним ранама у близини тржног центра у граду Мурнау у суботу увече.

Како се наводи, један од њих је преминуо на лицу места, а други касније у болници.

Убрзо након инцидента, полиција је привела руско-немачког држављанина (57) који је живео у близини и који је осумњичен за двоструко убиство.

Баварска полиција навела је да су уочи сукоба сва тројица, војници и Рус, пили заједно.

(Укринформ, Танјуг)

Опширније Краће

Естонија разматра затварање још једног граничног прелаза са Русијом током ноћи

Влада Естоније разматра затварање граничног прелаза Коидула са Русијом током ноћи, као што је то учињено у Нарви, изјавио је естонски министар финансија Март Ворклаев.

"Постоје два разлога за ово. Прво, то ће значити детаљније праћење санкција. Проток транспорта је опао и не би требало држати границу с Русијом отвореном током ноћи. Друго, уштедеће се новац", рекао је  државној радио станици ЕРР.

Међутим, према радио станици, затварање граничног прелаза током ноћи може изазвати негативне економске последице за оближња насеља, наводи ТАСС. ЕРР је раније пренео да ће према одлуци владе, прелаз у Нарви радити од 7.00 до 23.00 увече, док ће прелази Коидула и Лухама остати отворени 24 сата.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Украјина исчекује америчку помоћ

Украјина ишчекује испоруку оружја и муниције од Сједињених Америчких Држава и ради заједно са америчким властима на изради споразума о безбедносним гаранцијама, рекао је украјински председник Володимир Зеленски и изразио очекивање да ће споразум са Америком бити најчвршћи међународни безбедносни договор за Украјину.

"Још увек чекамо испоруке које су обећане Украјини. Очекујемо испоруке војне опреме која може да промени ситуацију на бојном пољу у корист Украјине. Важно је да се сви споразуми које смо постигли спроведу. Да се спроведе све што ће донети практичне резултате на бојном пољу и повећати морал наших снага на линији фронта", рекао је Зеленски.

Зеленски је рекао да је разговарао са Хакимом Џефрисом, лидером демократске мањине у Представничком дому америчког Конгреса и нагласио да су Украјини хитно потребни ПВО системи "патриот".

"Радимо са нашим партнерима на свим нивоима како бисмо постигли ниво ефикасности у помоћи који је потребан не само да бисмо задржали наше позиције, већ и да бисмо пореметили ратне планове Русије", рекао је Зеленски и нагласио да Украјина и САД тренутно раде "на конкретном тексту" билатералног безбедносног споразума између две земље.

Опширније Краће

Командант Војске Украјине: Стање на истоку земље се погоршало

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександар Сирски рекао је да се ситуација на терену погоршала и да његове трупе заузимају нове позиције на најмање три линије фронта.

Навео да руске снаге активно нападају дуж целе линије фронта, а да су украјинске јединице прешле на нове линије западно од Бердичија, Семеновке и Новомихајловке.

Нагласио је да руска страна са четири бригаде покушава да развије офанзиву западно од Авдејевке и Маринке, пробијајући се до Покровска и Курахова, преноси Унијан.

Сирски наводи да постоји "динамична промена ситуације" и да појединачни положаји прелазе "из руке у руку" неколико пута у току дана, што даје повода за "двосмислено разумевање ситуације".

Министарство одбране Русије саопштило је да је руска војска преузела контролу над селом Новобахмутовка у Доњецкој Народној Републици, које је било кључна тачка у борби протеклих дана.

(Reuters, Unian)

Опширније Краће

Москва: Руске трупе заузеле село у Доњецкој области

Руско Министарство одбране саопштило је да су московске снаге заузеле село Новобахмутовку у Доњецкој области у близини Очеретина, које је постало жариште борби последњих дана, пренео је Интерфакс.

Како се наводи, руске трупе одбиле су серију украјинских контранапада у близини Часовог Јара, још једне кључне тачке у том региону.

(Reuters)

Опширније Краће

Три особе погинуле у нападима на делове Запорошке и Доњецке области под контролом Русије

Две особе су погинуле када су украјинске снаге гранатирале град Пологи у делу Запорожја под контролом Русије, објавио је на Телеграму Олег Мељниченко, шеф области Пенза.

Одвојено, руска новинска агенција Тас цитирала је власти у делу Доњецке области коју контролише Москва, да је једна особа погинула у украјинском гранатирању у селу Александровка.

(Reuters)

Опширније Краће

Локалне власти: Оштећен хотел у Николајеву у удару руске беспилотне летелице

Начелник Николајевске области Виталиј Ким рекао је да је у удару руског дрона тешко оштећен хотел у граду Николајеву. 

"Непријатељ је напао град беспилотном летелицом типа 'шахед'. Услед тога је тешко оштећена зграда хотела, избио је пожар који је брзо угашен. Нема жртава, рекао је Ким на Телеграму.

Ким и украјинска државна служба за ванредне ситуације саопштили су да је руски напад такође оштетио прозоре и у оближњем хотелу и да је оштећена топлана.

РИА Новости навеле су да су руске снаге погодиле фабрику за изградњу бродова и хотел у Николајеву где су били смештени страни плаћеници који се боре на страни Кијева.

Ваздухопловство Украјине је такође саопштило на свом Телеграм налогу, без навођења детаља, да су њене снаге уништиле руски дрон изнад Николајева.

Ваздухопловство је издало саопштење да су још четири беспилотне летелице које је лансирала Русија уништене изнад региона око главног града Кијева, централне Виницке и Кировоградске области и изнад западног региона Хмељницки.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: ПВО оборила 17 украјинских дронова

Руски системи противваздушне одбране оборили су током ноћи 17 украјинских беспилотних летелица изнад Брјанске, Курске, Белгородске и Калушке области, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.

У саопштењу се прецизира да су дежурни системи ПВО "уништили и пресрели" девет дронова изнад Брјанске области, три изнад Курске области, два над Белгородском и три над Калушком области, преноси РИА Новости.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Руске снаге су током претходне недеље извеле 35 високопрецизних удара на енергетске објекте и војноиндустријске комплексе Украјине, саопштава Министарство одбране Русије.

Кијев наводи да су напади Москве циљали постројења важна за снабдевање Европске уније.

Украјински дронови извршили су удар на рафинерије нафте Илски и Славјанск у руском Краснодарској Покрајини, изазвавши пожаре на објектима, пише Ројтерс. Рафинерија у Краснодарској Покрајини делимично обуставља рад.

Русија је послала још војника у Очеретине у источној Украјини како би појачала офанзиву, али кијевске снаге углавном држе село, саопштава украјинска војска.

Тренутно нема основа за мировне преговоре између Русије и Украјине због формалног одбијања Кијева да преговара са Москвом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Москва може да одговори на било какву америчку конфискацију девизних резерви Русије замрзнутих на Западу, наводи високи безбедносни званичник Дмитриј Медведев.

Читај ми!