Извор: РТС

Пригожин зауставио трупе "Вагнера", напустили Ростов на Дону; Москва објавила амнестију

Рат у Украјини – 486. дан. Шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин зауставио је своје трупе и наредио повлачење после разговора са белоруским председником Александром Лукашенком. Поступак који је Федерална служба безбедности Русије покренула је поступак против Пригожина је обустављен, рекао је портпарол Кремља. Раније данас трупе "Вагнера" прошле су кроз руску Липецку област која се налази на 400 километара од Москве, казао је локални начелник. Пригожин је претходно тврдио да су његови борци преузели контролу над Јужним војним округом у Ростову на Дону без испаљеног метка.

Улице у Ростову на Дону поново отворене за саобраћај

Улице у центру јужног руског града Ростова на Дону поново су вечерас отворене за саобраћај након што је руска паравојна организација "Вагнер" почела да повлачи борце који су преузели контролу над војним објектима у том граду, јавља руски Интерфакс.

Како су претходно пренеле РИА Новости, шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин, заједно са својим борцима, напустио је штаб Јужног војног округа у Ростову на Дону.

(Танјуг)

Опширније Краће

Вагнеровци се повукли из штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону

Лидер руске паравојне формације "Вагнер" Јевгениј Пригожин, заједно са борцима "Вагнера", напустио је штаб Јужног војног округа у Ростову на Дону, јављају РИА Новости.

(Танјуг/РИА Новости)

Песков: Обуставља се поступак против Пригожина, сви борци Вагнера могу да потпишу уговор са војском

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће кривични поступак против шефа "Вагнера" Јевгенија Пригожина бити обустављен, преноси Спутњик.

Такође је рекао и да ће Пригожин отићи у Белорусију. Песков, међутим, није прецизирао чиме ће се Пригожин тамо бавити.

Песков је такође казао и да сви борци Вагнера могу убудуће да потпишу уговор са Министарством одбране Русије.

Казао је и да припадници Вагнера који су учествовали у дашањим дешавањима неће бити кривично гоњени.

Упитан да ли Путин и даље верује шефу руског одбрамбеног ресора, Песков је рекао да му није познато да се по том питању "било шта променило“.

(Спутњик)

Опширније Краће

Трупе "Вагнера" започеле повлачење из Ростова на Дону

Тас је пренео да су борци руске паравојне групе "Вагнер" почели су да напуштају просторије штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону.

Како наводи руска ахенција, до сада су четири камионета, која припадају "Вагнеру", напустила простор ико штаба.

У близини зграде штаба појавила су се возила војне полиције, јављају РИА Новости.

(Танјуг/Тас/РИА Новости)

Опширније Краће

Пригожин: Борци се враћају у базе да се не би "проливала руска крв"

Шеф паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да су се његове трупе зауставиле кретање ка Москви "како се не би пролила руска крв".

У аудио-поруци Пригожин је навео да је Вагнер на 200 километара од руске престонице стигао "без иједне капи проливене крви својих бораца" и да ће се сада окренути у супротном смеру.

Додао је да је борцима "Вагнера" издао команду да се врате у базе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Побуна "Вагнера" разоткрила потпуни хаос у Русији

Украјински председник Володимир Зеленски у свом редовном видео-обраћању рекао је да је побуна приватне војске "Вагнер“ у Русији разоткрила потпуни хаос у земљи.

„Данас свет може да види да господари Русије ништа не контролишу. То значи потпуни хаос и одсуство било какве предвидивости“, рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању.

Зеленски је рекао да Украјинци неће ћутати, неће бити пасивни и да "безбедност источног крила Европе зависи искључиво од одбране украјинских снага“.

(Reuters)

Опширније Краће

Пригожин зауставио трупе "Вагнера", договорио се са Лукашенком да деескалира ситуацију

Шеф Вагнера Јевгениј Пригожин, према наводима Спутњика, потврдио је да је променио маршруту свог конвоја и да се трупе те приватне војске враћају назад.

Претходно је Александар Лукашенко телефоном jе разговарао са шефом паравојне групе "Вагнер" Јевгенијем Пригожином који је, како се тврди у саопштењу прес-службе белоруског председника, прихватио предлог да заустави кретање својих бораца на територији Русије и предузме кораке за деескалацију тензија.

Наводи се да да постоји нацрт прихватљиве опције за решавање ситуације са "Вагнером", која подразумевају безбедносне гаранције за његове борце, преносе РИА Новости.

Наглашава се да је разговор обављен уз сагласност председника Русије Владимира Путина.

Додаје се да су преговори трајали читавог дана и да је резултат тога ''споразум о неприхватљивости покретања крвавог масакра на територији Русије''.

(Спутњик, Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Начелник генералштаба Војске САД отказао службени пут, Француска саветује грађане да не иду у Русију

Генерал Марк Мили, начелник генералштаба Војске САД отказао је путовање у Израел и Јордан због ситуације у Русији, рекао је његов портпарол.

Француске власти препоручиле су својим грађанима да не путују у Русију с обзиром на "високу нестабилност" војне и безбедносне ситуације у земљи, објавило је у тамошње министарство спољних послова.

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден разговарао са лидерима Француске, Немачке и Британије

Амерички председник Џо Бајден разговарао је са лидерима Француске, Немачке и Уједињеног Краљевства о ситуацији у Русији, саопштила је Бела кућа.

"Лидери су разговарали о ситуацији у Русији. Такође су потврдили своју непоколебљиву подршку Украјини“, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Пет хиљада Вагнеровца приближава се предграђу Москве

Конвој побуњених Вагнероваца који се друмом приближава предграђу Москве садржи око 5.000 људи на челу са вишим командантом Вагнера Дмитријем Уткином, рекао је у извор Ројтерса близак руководству у делу Доњецка који је под контролом Русије.

Извор, који се према наводима Ројтерса показао поузданим, рекао је да је Дмитриј Пригожин има укупно мање од 25.000 људи на располагању и да је око пет хиљада њих било у Ростову на Дону, за који шеф Вагнера тврди да је преузео контролу.

Тај извор је додао  да је план групе "Вагнер" за Москву да заузме положаје "у густо насељеној области."

(Reuters)

Опширније Краће

Путин потписао закон о могућности позивања осуђеника на војну службу по уговору

Руски председник Владимир Путин потписао је закон којим је предвиђена могућност да осуђеници буду позвани на војну службу по уговору, објављено је на званичном порталу правних информација.

У документу се наводи да се тим законом утврђују правне гаранције и основ за ослобађање од кривичне одговорности особа позваних ради мобилизације, које закључе уговор о служењу војног рока у Оружаним снагама Руске Федерације, преноси лист Известија.

Додаје се да се закон примењује на особе које су починила кривична дела мале или средње тежине, која имају кривични досије, осим за кривична дела против полног интегритета малолетника.

Закон такође предвиђа могућност склапања уговора са Оружаним снагама РФ за делимично способне грађане током периода мобилизације или рата.

(Танјуг/Известија)

Опширније Краће

Руски МСП: Ситуација ће "ускоро бити решена"

Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће ситуација ускоро бити решена, као и да ће сви циљеви специјалне војне операције бити реализовани, преноси Спутњик.

Како се наводи, Русија ће наставити да спроводи све мере како би се осигурала безбедност државе, како би се одбраниле све вредности и како би се формирао мултиполарни светски поредак.

Министарство је уједно и упозорило западне државе да се суздрже од било каквих корака да искористе тренутну ситуацију у Русији како би остварили сопствене "русофобне циљеве".

(Спутњик)

Опширније Краће

Градоначелник Москве: Понедељак нерадни дан како би се "смањили ризици"

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин апеловао је на грађане да се уздрже од путовања по граду колико год је то могуће с обзиром да је проглашена противтерористичка операција додвши да је ситуација "тешка".

Собјанин је такође навео да ће понедељак бити нерадни дан, са неким изузецима, како би се "смањили ризици'".

(Reuters)

Опширније Краће

Летонија затворила границу са Русијом

Летонија је, у међувремену, затворила је своју границу са Русијом.

У твиту министар спољних послова Едгар Линкевич је навео да сваки захтев да уђе у земљу неће бити разматран.

Власти Естоније саопштиле су да појачавају безбедност дуж своје границе, а премијерка Каја Калас је додала да је у "блиском контакту“ са својим летонским, литванским и финским колегама.

(RTS, bbc.com)

Опширније Краће

Ограничена путовања у областима близу Москве

Гувернер Калушке области, која се граничи са Московском облашћу, рекао је да ће кретање на путевима у региону бити ограничено у областима које се граниче с неколико оближњих региона Тулске, Брјанске, Орловске и Смоленске области.

„Молим вас да се уздржите од путовања приватним возилима овим путевима осим ако је то апсолутно неопходно“, рекао је Владислав Шапша на Телеграму.

Нема наговештаја да се трупе "Вагнера", који су примећени јужно од Москве, налазе у Калуги. 

Али изгледа да се крећу на север, отприлике у правцу главног града.

(Би-Би-Си, Телеграм)

Опширније Краће

Ердоган понудио Путину помоћ за мирно решење ситуације

Руски председник Владимир Путин разговарао са турским председником Тајипом Ердоганом, који је рекао да подржава руско руководство у обрачуну са побуњеном приватном плаћеничком војском "Вагнер", наводи се у саопштењу Кремља.

У саопштењу канцеларије турског председника, наводи се да је Ердоган рекао Путину да делује у "духу здравог разума."

Истиче се да су двојица председника разговарали о недавним дешавањима у Русији, а Ердоган је рекао Путину да је Турска спремна да учини свој део како би помогла у проналажењу мирног решења ситуације.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Блинкен: САД прате ситуацију у координацији са партнерима

Амерички државни секретар Ентони Блинкен написао је на Твитеру да ће САД остати у блиској координацији са савезницима и партнерима док "ситуација у Русији наставља да се развија."

Блинкен је додао да је разговарао са министрима иностраних послова земаља Г7 и високим представником ЕУ за спољне послове Жосепом Борељом.

Опширније Краће

Трупе "Вагнера" у Липецкој области, 400 километара од Москве

Војна техника групације "Вагнер" креће се преко територије Липецке области, а према  наводима начелника те области, предузимају се све мере како би се осигурала безбедност грађана, преноси Спутњик.

Такође, начелник је позвао све становнике да не напуштају своје домове и да се суздрже од било каквих путовања.

Москва је од Липецке обасти удаљена само 400 километара.

(Спутњик)

 

Опширније Краће

Експлозија муниције оштетила неколико аутомобила у Вороњежу

Експлозија муниције на паркингу у стамбеном комплексу Озерки на периферији Вороњежа оштетила је неколико аутомобила и разбила прозоре на оближњој кући, јавља дописник РИА Новости.

Претходно је у складишту нафте у Вороњежу дошло до смањења притиска резервоара са авио горивом, а пожар је угашен, саопштио је гувернер региона Александар Гусев.

Мештани су рекли да су пре тога видели или чули хеликоптер који је пролетео.

„Било је 12.25 по московском времену. Седео сам на балкону, пио кафу, гледао – људи су показивали у небо, тамо је био хеликоптер. Онда – прасак, погледао сам у двориште, све је било у белом диму“, рекао је Роман Наумов.

Како је додао, зграбио је документа и истрчао из стана.

„Видео сам дим из резервоара, а онда сам отишао да погледам ауто“, наставио је Роман и додао да аутомобил није имао задње стакло, бочна стакла на левој страни, док су задњи точкови избушени и оштећена каросерија.

Вороњеж, уз Ростов на Дону, један од два града у којима је паравојна формација наводно заузела кључна места. Раније је гувернер Вороњешке области Александар Гусев одбацио као гласине тврдње о конвојима војне опреме и возила на путевима у том региону.

 (Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Локалне власти: Гори резервоар горива код Вороњежа

Начелник Вороњешке области Александар Гусев рекао је да ватрогасци покушавају да угасе запаљени резервоар горива код Вороњежа, пренео је Ројтерс.

Гусев је на Телеграму навео да пожар гаси више од 100 ватрогасаца и да је оштећен само један резервоар.

Извор из руске безбедносне структуре рекао је за Ројтерс да је "Вагнер" преузео контролу над војним објектима у Вороњежу, међутим, та информација није потврђена.

Вороњеж се налази на око 500 километара јужно од Москве.

(Reuters)
Опширније Краће

Неколико хитаца испаљено у близини штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону

У седишту Јужног војног округа у Ростову на Дону, који су оградили борци Вагнерове групе, чуо се јак прасак, јавља дописник РИА Новости с лица места.

Како наводи руска агенција, снажан прасак, највероватније од експлозива, чуо се на раскрсници Буденовског проспекта и Пушкинове улице, где се налази штаб Јужног војног округа.

Очевици такође извештавају о неколико хитаца испаљених у ваздух из аутоматског оружја.

Неки од мештана који су се окупили на лицу места и пратили шта се дешава почели су да се разилазе, јавила је руска агенција.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Пригожин: Заузели смо Јужни војни округ у Ростову без испаљеног метка

Шеф руске паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да су његови борци преузели контролу над штабом Јужног војног округа Русије у Ростову на Дону без испаљеног метка.

Са друге стране, према његовим речима, на његове људе су на путу за Ростов пуцали артиљерија и хеликоптери, преноси Ројтерс. Пригожин је у аудио-поруци навео да мисли да има подршку руског народа за оно што је назвао "маршем правде".

РИА Новости објавиле су слику припадника "Вагнера" на крову штаба Јужног војног округа Русије у Ростову на Дону.

Федерална служба безбедности Русије покренула је у петак поступак због наводне побуне против шефа приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина, који је позвао министра одбране Русије Сергеја Шојгуа и начелника Генералштаба генерала Валерија Герасимова да дођу у Ростов на Дону на састанак са њим, и запретио да ће, у супротном "кренути на Москву".

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Хеликоптери руске војске отворили ватру на конвој "Вагнера"

Хеликоптери руске војске су отворили ватру на војни конвој паравојне групе "Вагнер" на ауто-путу М4, у близини Вороњежа, јавља Ројтерс, позивајући се на изјаву сведока.

Британска агенција је претходно објавила да се неке јединице "Вагнера" крећу кроз Вороњеж са циљем да дођу до Москве.  

(Ројтерс)

Опширније Краће

Песков: Путин ради у Кремљу

Потпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да руски председник Владимир Путин ради у резиденцији у Кремљу.

Путин је раније обећао да ће угушити оружану побуну групе "Вагнер".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Власти Липецке области позвале становништо да остану у својим домовима

Власти руске области Липецк затражиле су од становништа да остану у својим домовима из безбедносних разлога.

Упозорење је издато, након информације да борци "Вагнера" пролазе кроз регион на путу за Москву.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кулеба: Време је да се напусти лажна неутралност, дати Украјини потребно оружје

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба поручио је, поводом побуне руске паравојне формације "Вагнер",  да је сада време да се напусти лажна неутралност и страх од ескалације.

"Они који су рекли да је Русија превише јака да би изгубила - погледајте сада. Време је да се напусти лажна неутралност и страх од ескалације. Дати Украјини сво потребно оружје; заборави на пријатељство или посао са Русијом", написао је Кулеба на Твитеру.

(Танјуг)

Опширније Краће

Ројтерс: Колона војних возила "Вагнера" виђена код Вороњежа

Колона војних возила "Вагнерових" бораца прошла је поред руског града Ворењежа, рекао је Ројтерсу сведок.

Једно од возила био је камион с равном платформом који је превозио цистерну.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Путин и Токајев о ситуацији у Русији

Председници Казахстана и Руске Федерације Касим Жомарт Токајев и Владимир Путин разговарали су телефоном, а Путин је информисао Токајева о тренутној у земљи, саопштила је прес-служба казахстанског лидера.

"Касим-Жомарт Токајев разговарао је телефоном са председником Русије. Путин га је обавестио о ситуацији у земљи“, наводи се у саопштењу, преноси РИА новости

Токајев је напоменуо да су догађаји који су у току унутрашња ствар Русије, додајући да су уставни поредак и владавина права неопходан услов за одржавање реда и мира у земљи, основа безбедности и успешног развоја друштва.

Путин је захвалио на разумевању Казахстана за актуелну ситуацију у Руској Федерацији, истиче се у саопштењу.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Мелонијева: Побуна показала да се инвазија на Украјину окренула против Путина

 Италијанска премијерка Ђорђа Мелони оценила је да је побуна од Јевгенија Пригожина, шефа "Вагнера", показала да се руска инвазија на Украјину окренула против руског председника Владимира Путина.

Потврдила  је да Италија "будно прати догађаје који се одвијају у Русији" и указала да инвазија на Украјину подстиче нестабилност унутар Руске Федерације, преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Зеленски о побуни "Вагнера": Слабост Русије је очигледна

Украјински председник Володимир Зеленски, коментаришћи побуну шефа "Вагнера" изјавио је да је "слабост Русије очигледна".

Према његовим речима, Москва ће изазвати још више "хаоса" у земљи, што буду дуже руске снаге буду у Украјини.

"Слабост Русије је очигледна. Пуна слабост", написао је Зеленски на Телеграму.

(Ројтерс)

Опширније Краће

ЕУ: Ситуација у Русији унутрашње питање, подршка Украјини

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да "помно прати" ситуацију у Русији и да је у контакту са лидерима земаља чланица ЕУ и партнерима Г7.

"Ово је очигледно унутрашње руско питање", написао је Мишел на Твитеру.

Према његовим речима, подршка ЕУ Украјини и њеном председнику Володимиру Зеленском је "непоколебљива".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Опкољена зграда "Вагнера" у Санкт Петербургу

Зграда приватнe паравојне организације "Вагнер" у Санкт Петербургу је ограђена и опкољена.

На улазу су полицајци и припадници Националне гарде, а ситуација у околини овог објекта тренутно је мирна, преноси Тас.

Неколико полицијских аутомобила је паркирано испред седишта "Вагнера", а група новинара се утаборила преко пута зграде.

Агенције за спровођење закона у Санкт Петербургу заједно са градским властима контролишу ситуацију, али мере безбедности у граду су појачане, саопштила је прес-служба градске управе.

"Ситуација у Санкт Петербургу је мирна и под контролом. Гувернер Александар Беглов је у сталном контакту са шефовима градских агенција за спровођење закона. У Санкт Петербургу остају на снази пооштрене мере безбедности", саопштила је прес-служба.

Фото: Танјуг/АП

Пригожин: Путин дубоко погрешио, нико се неће предати

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер", коментаришући Путиново обраћање јавностиЈевгениј Пригожин изјавио је да је руски председник "дубоко погрешио" када га је назвао издајником.

"Нико се неће предати на захтев председника... Не желимо да земља настави да живи у корупцији и лажима", истакао је Пригожин.

 

(Ројтерс)

Опширније Краће

Медведев позвао Русе да се окупе око Путина

Бивши руски председник Дмитриј Медведев позвао је у суботу Русе да се окупе око председника Владимира Путина.

Руски председник Владимир Путин претходно јеу хитном телевизијском обраћању рекао да је "оружана побуна" плаћеника групе "Вагнер" била издаја и да ће свако ко је подигао оружје против војске бити кажњен.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Естонија појчава мере безбедности на граници са Русијом

Премијерка Естоније Каја Калас изјавила је да је та земља појачала мере безбедности на граници са Русијом.

Каласава је позвала људе да не путују ни у један део Русије.

"Могу да уверим да нема директне претње нашој земљи“, написао је Каласова на Твитеру.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Пригожин: Спремни смо да погинемо за руски народ

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин изјавио да су његови борци "спремни да умру" у оружаној побуни коју је покренуо, обећавши да ће срушити руско војно руководство.

"Сви смо спремни да умремо. Свих 25.000, а онда још 25.000. Умиремо за руски народ", навео је Пригожин на Телеграму.

(Гардијан)

 

Опширније Краће

Захарова: Сада је најважније да се ујединимо

Портпаролка руског руског министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграм каналу написала је да је "сада најважније да се ујединимо".

"Имамо једног главнокомандујућег. Не два, не три. Једног. И позвао је све на уједињење. И то је сада најважније", написала је Захарова, преноси РИА.

Према њеним речима, "непријатељ само чека грађански сукоб" у Русији и поручила да је "велико искушење да се своје мишљење стави изнад интереса земље и народа". 

"Али ако подлегнете томе, све за шта живимо и боримо се, урушиће се. Уједините се. Ви сте браћа. Не штитите интересе појединаца, већ свих нас. Ви штитите своју огромну породицу и ми верујемо у вас", додала је Захарова. 

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Кадиров спреман да гуши побуну

Чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио је да су његове снаге спремне да помогну у гушењу побуне шефа војне групе "Вагнер" Јевгенија Пригожина, као и да користе оштре методе ако буде потребно.

Кадиров је у саопштењу позвао руске војнике да не подлежу никаквим "провокацијама".

(Ројтерс)

Опширније Краће

САД и Немачка прате ситуацију у Русији

Америчка администрација пажљиво прати ситуацију која се одвија у Русији, преноси Си-Ен-Ен. 

"Пратимо ситуацију и консултоваћемо се са савезницима и партнерима о том развоју", навео је у саопштењу портпарол Савета за националну безбедност Адам Хоџ.

Председник Џозеф Бајден је обавештен о ситуацији, додао је Хоџ.

И из канцеларије немачког канцелара Олафа Шолца саопштено је да та земља помно прати дешавања у Русији.

(Си-Ен-Ен, Ројтерс)

Опширније Краће

Кључни човек у борбама у Донбасу који је руску офанзиву крунисао освајањем Бахмута, само два месеца касније подигао оружану побуну у Ростову на Дону и запретио војном руководству у Москви. Ко је Јевгениј Пригожин – Путинов кувар, плаћеник, ослободилац или побуњеник?

Опширније Краће

Путин са Лукашенком о ситуацији у Русији

Руски председник Владимир Путин разговарао је јутрос телефоном са белоруским лидером Александром Лукашенком о кризној ситуацији у Русији и побуни у коју је своје борце повео шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин, саопштила је прес-служба председника Белорусије.

"Председник Русије је јутрос позвао председника Белорусије, обављен је телефонски разговор. Владимир Путин је обавестио белоруског колегу о ситуацији у Русији", преноси Белта.

(Ројтерс, Танјуг)

Опширније Краће

Пригожин тврди да држи под контролом војне објекте у Ростову, позива војску да не пружа отпор

Шеф руске приватне паравојне формације "Вагнер" Јевгениј Пригожин изјавио је јутрос да његове снаге имају под контролом војне објекте у Ростову на Дону, укључујући и аеродром, јавља АП.

Он је, такође, позвао руску војску да му не пружа отпор јер, како је рекао, "ово није војни удар, већ марш правде".

Пригожин је у видео снимку објавио да је са својим трупама ушао у Ростов на Дону, где се налази руски војни штаб који надгледа борбе у Украјини.

У другим видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама виде се војна возила, укључујући тенкове, на улицама града. Пригожин је прецизирао да су његове снаге прешле у Русију из Украјине и стигле до Ростова.

Он је рекао да се "Вагнеровци" притом нису суочили са отпором младих регрута на контролним пунктовима и додао да се његове снаге "не боре против деце".

"Али уништиц́емо сваког ко нам стане на пут, Идемо до краја", рекао је он у једном од низа оштрих видео и аудио снимака објављених на друштвеним мрежама почевши од петка увече.

Пригожин је, такође, тврдио да је начелник Генералштаба, генерал Валериј Герасимов, наредио ратним авионима да гађају конвоје "Вагнера", који су кретали поред обичних возила. Он је рекао и да су његове снаге обориле руски војни хеликоптер који је пуцао на цивилни конвој, али није било независне потврде, додаје АП.

Пригожин је навео да су теренски кампови "Вагнера" у Украјини погођени ракетама, хеликоптерима и артиљеријском ватром по наређењу Герасимова, након састанка у Ростову са министром одбране Сергејем Шојгуом на којем су одлучили да униште ту паравојну формацију.

Пригожин је, такође, рекао да има 25.000 војника под својом командом и да ће "казнити" Шојгуа.

Шеф "Вагнера" је, притом, позвао војску да не пружа отпор: "Ово није војни удар, већ марш правде".

Снаге "Вагнера" одиграле су кључну улогу у руском рату у Украјини, успевши да заузму Бахмут, где су се водиле најкрвавије и најдуже битке.

Али Пригожин је све више критиковао руску војску, оптужујући је за неспособност и за недовољно слање оружја и муниције.

АП констатује да је Kремљ озбиљно схватио Пригожинову претњу, пошто је појачана безбедност у Москви и Ростову на Дону, али није одмах било јасно како је успео да уђе у јужни руски град или колико је војника имао са собом.

(Танјуг)
Опширније Краће

Владимир Путин је поручио и да је свако ко је подигао оружје против војске издајник.

Истакао је да су оружане снаге добиле све неопходне наредбе и затражио од припадника групе "Вагнер" да обуставе своје криминалне акције.

Путин је рекао и да ће предузети одлучне кораке како би се стабилизовала ситуација у Ростову на Дону која је тренутно тешка.

Путин: Ово је забијање ножа у леђа нашем народу

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се обраћа онима који су преваром или под претњама увучени у авантуру оружане побуне. Борцима Вагнера поручио је да су они хероји који су ослободили Донбас, али је и најавио оштар одговор на побуну.

Навео је да власти неће дозволити да се понови раскол у Русији и да ће заштитити народ

Ово је забијање ножа у леђа, рекао је Путин.

Руско Министарство одбране упутило поруку борцима "Вагнера"

Министарство одбране Русије навeлo je у саопштењу упућеном плаћеницима "Вагнерa" да су "преварени и увучени у злочиначку авантуру“ шефа те групе Јевгенија Пригожина.

У саопштењу објављеном на Телеграму, министарство је позвало борце "Вагнера" да контактирају представнике министарства, поручујући да ће им безбедност бити загарантована.

(Reuters)

Кијев: Троје страдало у руским ракетним нападима

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко рекао је да су ракетни напади забележени у најмање пет региона широм земље, при чему су три особе погинуле, а осам је повређено у вишеспратници у Кијеву.

Осам особа је повређено и у региону Дњепропетровска, од којих двоје деце, саопштавају тамошњи званичници. Неколико зграда је, према њиховим наводима, уништено.

(Reuters)

Регионални начелник: ПВО одбрана одбија нападе дронова изнад Курска

Руска противваздушна одбрана одбила је напад дроновима на руски град Курск, изјавио је регионални начелник Роман Старовојт.

"Наша противваздушна одбрана је синоћ активирана изнад Курска. Напад украјинске беспилотне летелице је успешно одбијен, нема жртава и штете. Желео бих да захвалим нашим трупама на успешном дејствовању", написао је Старовојт на Телеграму.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Како је дошло до раскола између руских власти и шефа Вагнера

Припремио Небојша Котлајић

Путин се ускоро обраћа јавности

Руски председник Владимир Путин ускоро ће се обратити јавности преко телевизије, пренела је агенција Тас наводе Кремља.

Шеф паравноје групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин претходно је позвао руског министра одбране Сергеја Шојгуа да дође у Ростов на Дону код њега на састанак.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Пригожин: Стигли смо у Ростов, ако не дођу Шојгу и Герасимов крећемо ка Москви

Шеф приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин у видео-снимку објављеном на друштвеним мрежама захтева да министар одбране Сергеј Шојгу и највиши руски генерал Валериј Герасимов дођу код њега на састанак у Ростов на Дону.

"Стигли смо овде, желимо да примимо начелника генералштаба и Шојгуа", рекао је Пригожин на снимку.

Према његовим речима, ако не дођу, блокираће град Ростов и кренути ка Москви.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Градоначелник: Москва појачава мере безбедности

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је да се појачавају "антитерористичке" мере безбедности у руској престоници.

Собјанин је рекао да град, такође, уводи додатне провере на путевима, преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кремљ: Службе даноноћно извештавају Путина о покушају оружане побуне

Руски председник Владимир Путин даноноћно добија информације од свих релевантних државних безбедносних служби о мерама које се предузимају да би се спречио покушај оружане побуне.

Русија је претходно оптужила оснивача приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина да је позвао на оружану побуну након што је, без пружања доказа, навео да је војни врх убио огроман број његових бораца, обећавши да ће их казнити.

(Ројтерс)

Опширније Краће

ФСБ: Нетачне информације на друштвеним мрежама у име Пригожина

Све информације које су објављене на друштвеним мрежама у име оснивача "Вагнер" групе Јевгенија Пригожина о нападима које је руско Министарство одбране наводно извршило на позадинске јединице те приватне војне компаније нису тачне, саопштила је руска Федерална служба безбедности (ФСБ).

ФСБ је додао да је реч је о информативној провокацији.

"Позивамо борце 'Вагнер' групе да не чине непоправљиве грешке, да обуставе било какве насилне акције против руског народа, да не извршавају Пригожинова злочиначка и издајничка наређења и да предузму мере да га приведу", саопштила је ФСБ.

Додаје се и да је Пригожин изјавама и поступцима позвао на отпочињање оружаног грађанског сукоба на руској територији и "ударио у леђа" руским војницима који се боре против украјинских снага.

"Оружане снаге Русије настављају да извршавају борбене" задатке на линији додира са Оружаним снагама Украјине, наводи се у саопштењу, преноси РИА новости.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Украјина: Експлозије у Кијеву и Харкову

Украјинске власти саопштиле су да експлозије одјекују у Кијеву и Харкову, као и да је земља у стању приправности због нових руских ракетних удара.

"У Харкову се чују експлозије", написао је градоначелник тог града Игор Терехов на друштвеним мрежама, док су власти у Кијеву саопштиле да делују ПВО системи широм земље.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Како преноси Ројтерс, шеф руских паравојних јединица “Вагнер“ Јевгениј Пригожин оптужио је у руску војску да “уништава“ његове борце, не образлажући у потпуности оптужбу и обећао да ће зауставити “зло“ војног врха.

Руско Министарство одбране је издало саопштење у којем се наводи да Пригожинове оптужбе "нису тачне и представљају информативну провокацију".

Украјински председник Володимир Зеленски је након састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) указао да се навршило годину дана од када је Украјина постала кандидат за приступање Европској унији.

"Ове године је циљ да почнемо преговоре о чланству. Украјина ће свакако урадити свој део посла", поручио је Зеленски.

Русија је значајно проширила листу представника ЕУ којима је забрањен улазак у ту земљу као одговор на најновије санкције Запада, саопштило је руско министарство спољних послова.

Москва је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да осигура да Украјина неће гранатирати нуклеарну електрану у Запорожју, да би се омогућио безбедан рад нуклеарке.

Саветник председника Украјине Михаило Подољак објавио је на Твитеру да је украјинска војска наставила са нападима у бројним областима.

"Прави рат није холивудски блокбастер. Контраофанзива није нова сезона Нетфликсове серије. У току су формацијске операције за успостављање бојног поља", навео је Подољак.

Најмање две особе су погинуле у руском нападу на Херсон на југу Украјине, рекао је регионални начелник.

Гувернер Олександр Прокудин навео је објави на Телеграму да је у нападу погођено општинско транспортно предузеће.

Турска компанија Бајкар планира да покрене производњу борбених дронова "бајрактар ТБ2" и "бајрактар акинџи" у Украјини 2025. године, рекао је извршни директор те компаније Халук Бајрактар.

Руска служба безбедности ФСБ саопштила је да је ухапсила пет особа које су покушавале да купе килограм радиоактивног цезијума-137 за 3,5 милиона долара у име грађанина Украјине, пренела је агенција Тас.

Украјинска државна гасна компанија "Нафтогас" саопштила је у да је покренула правни поступак у САД против Русије којим се тражи да Москва исплати пет милијарди долара према, како се каже, пресуди суда у Хагу као компензацију за штету и изгубљену имовину на Криму.

Читај ми!