Извор: РТС

Интерфакс: Гершкович званично оптужен за шпијунажу; Си: Политичко решење једини "исправан" излаз из украјинске кризе

Рат у Украјини – 407. дан. Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је могућу контраофанзиву Кијева у наредним недељама. Пентагон истражује цурење наводних тајних докумената о плановима САД и НАТО-а за јачање украјинске војске, пише Њујорк тајмс. Руски истражитељи званично су оптужили новинара Волстрит џорнала Евана Гершковича за шпијунажу, јавила је агенција Интерфакс. Пекинг: Кина и Француска потврдила посвећеност неширењу атомског оружја.

Вашингтон: Москва стоји иза цурења тајних докумената

Три америчка званичника рекла су Ројтерсу да су иза цурења информација о плановима за украјинску контраофанзиву вероватно стоје Русија или проруски елементи.

У једном документу објављеном на друштвеним мрежама наводи се да је од почетка рата погинуло 16.000 до 17.500 руских воjника. САД верују да је стварна цифра много већа, на око 200.000 убијених и рањених војниика, кажу званичници.

(Reuters)

Опширније Краће

Си: Политичко решење једини "исправан" излаз из украјинске кризе

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је политичко решење једини "исправан" излаз из украјинске кризе, саопштило је кинеско Министарства спољних послова.

"Све стране треба да се састану на пола пута како би створиле услове за политичко решење", рекао је Си француском председнику Емануелу Макрону током вечере у кинеском граду Гуангџоу, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Интерфакс: Гершкович званично оптужен за шпијунажу

Руски истражитељи званично су оптужили новинара Волстрит џорнала Евана Гершковича за шпијунажу, јавила је новинска агенција Интерфакс, цитирајући свој извор.

Руска Федерална служба безбедности саопштила је 30. марта да је ухапсила Гершковича у граду Јекатеринбургу на Уралу и да је покренула случај шпијунаже против 31-годишњака због прикупљања, како је рекла, државних тајни о војно-индустријском комплексу.

Из Волстрит џорнала одбацили су оптужбе против Гершковича захтевајући да се, како су рекли, њихов "поуздани и посвећени новинар“ одмах ослободи.

САД су позвале Русију да ослободи Гершковича и оцениле да су руске тврдње о шпијунажи "смешне.“

(Reuters)

Опширније Краће

Пекинг: Кина и Француска потврдила посвећеност неширењу атомског оружја

Кина и Француска су поново потврдиле своју посвећеност промовисању неширења нуклеарног оружја, нуклеарног разоружања и мирољубиве употребе нуклеарне енергије, наводи се у заједничком саопштењу које је пренела званична новинска агенција Синхуа.

Како се наводи у саопштењу, две земље подржавају све напоре за успостављање мира у Украјини на основу међународног права и принципа Повеље УН и противе се оружаним нападима на нуклеарне електране.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјинска врховна команда разматрала мере за спречавање цурења информација

Штаб врховне команде украјинске војске разматрао је на састанку мере за спречавање цурења информација, саопштила је канцеларија председника Володимира Зеленског.

Њујорк тајмс је у четвртак објавио да су поверљиви ратни документи са детаљима о тајним америчким и НАТО плановима за јачање украјинске војске уочи планиране офанзиве на Русију процурили на друштвеним мрежама.

У саопштењу се не помиње да је заиста и дошло до цурења информација.

(Reuters)

Опширније Краће

Подољак.: Наводни тајни амерички планови руска операција дезинформисања

Цурење поверљивих докумената који детаљно описују наводне тајне планове САД и НАТО-а да помогну Кијеву изгледа као руска операција дезинформисања која треба да посeје сумње у планирање контраофанзиве Украјине, рекао је саветник шефа кабинета украјинског председника.

Михаило Подољак је рекао Ројтерсу да подаци који су процурили и предати Њујорк тајмсу садрже “веома велику количину фиктивних информација“ и да је то покушај Москве да поврати иницијативу на фронту.

Опширније Краће

Кремљ: Пекинг неће под спољним утицајем променити став о рату 

Кина неће променити став о украјинском сукобу под спољним утицајем, саопштио је Кремљ.

Истакао је и да је пратио, како је навео, "важне разговоре" између кинеског председника Си Ђинпинга, француског председника Емануела Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Блинкен: Могућа контраофанзива Украјине у наредним недељама

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је могућу контраофанзиву Украјине у наредним недељама.

Блинкен је у интервјуу за француски лист Вест-Франс ове седмице изнео мишљење да за бројне пријатеље и партнере Украјине у свету, укључујући САД, постоје два циља у Украјини.

"Први циљ је да учинимо све што је могуће да помогнемо Украјини да поврати територије које је Русија заузела, укључујући контраофанзивом, која се очекује наредних седмица", рекао је Блинкен.

Према његовим речима, други циљ је да се помогне Украјини да "изгради своје средњорочне и дугорочне капацитете ради одвраћања сваке агресије" и да се "сама брани ако се, ипак, догоди нова агресија".

Амерички државни секретар рекао је да све док Русија не промени правац, САД и савезници морају "одржати притисак без преседана, који су бројне земље започеле против Русије санкцијама и контролом извоза".

На питање да ли САД намеравају да подрже Кијев у његовој жељи да се силом бори за заузимање Крима и Донбаса, амерички државни секретар је одговорио да је одговорност за такву одлуку на Украјини, а да САД, заједно с многим другим земљама, подржавају Украјину у њеним напорима.

(Танјуг)

Опширније Краће

Лавров: Руски пољопривредни извоз све тежи

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров изјавио је у Анкари да је све више препрека у извозу руских пољопривредних производа.

Лавров је рекао да је са турским колегом разговарао и о извозу украјинског жита, оцењујући да је примена услова из житног споразума "неуспешна".

Ројтерс преноси да је Лавров изјавио да ће Русија радити ван житног споразума ако Запад настави да поставља препреке Москви.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Анкара: Потребно укидање ограничења на руски извоз да би се житни споразум продужио

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушогл, који се састао са шефом дипломатије Русије Сергејем Лавровом у Анкари, изјавио је да се слаже са Москвом да је потребно да се укине ограничење на извоз руског жита и ђубрива.

Ројтерс преноси да је Чавушоглу рекао да је неопходно то урадити како би се житни споразум о извозу украјинског жита продужио. 

 

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кијев: Ситуација у Бахмуту тешка, Руси усредсређени на освајање града

Украјина је објавила да је Русија усредсредила све напоре на освајање Бахмута у Доњецкој области, али је навела да се град и даље брани упркос бројчаној надмоћи Москве.

Из Кијева ситуацију описују као "тешку", преноси Ројтерс.

Портпарол украјинске источне војне команде Сергиј Череватиј рекао је да Кијев држи под контролом ситуацију у Бахмуту и "разуме намере Русије".

Признао је да је Москва остварила "тактички успех" на више места, али тврди да за то "плаћа високу цену". 

"Ситуација је тешка, непријатељ концентрише максималне напоре да заузме Бахмут. Међутим, трпи озбиљне губитке и не постиже стратешки успех", навео је  Череватиј.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Британци: Руси "вероватно" напредовали у центар Бахмута

Русија је "врло вероватно" напредовала у центар града Бахмута, саопштило је у редовном брифингу британско министарство одбране.

Министарство Велике Британије навело је да се "чини да је Русија постигла значајан напредак у Бахмуту", те да украјински пут снабдевања западно од града "вероватно озбиљно угрожен".

(Гардијан)

Опширније Краће

Макрон и Фон дер Лајенова још данас у Кини

Француски председник Емануел Макрон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен завршавају тродневну посету Кини.

Макрон ће данас отпутовати на југ Кине, где ће се састати са студентима, у присуству високих француских званичника, пословних лидера и познатих личности, укључујући композитора Жана Мишела Жара.  

Француски председник јуче је позвао Пекинг да "уразуми Москву", апелујући на кинеског председника Си Ђинпинга да не испоручује оружје Русији.

Председница Европске комисија Урсула фон дер Лајен, која је учествовала на трилатералном састанку Макрона и Сија, поздравила је отвореност кинеског председника за разговоре са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Посета Макрона и Фон дер Лајенове Kини уследила је после вишегодишњег застоја односа са Пекингом око различитих питања, укључујући оптужбе за злоупотребу људских права у Синђангу, заустављени инвестициони пакт и оклевање Kине да осуди Русију због инвазије на Украјину.

(Гардијан)

Опширније Краће

Процурили тајни амерички планови за Украјину, Пентагон истражује

Тајни документи са детаљима о плановима САД и НАТО-а за јачање украјинске војске уочи планиране пролећне контрафанзиве процурили су на друштвеним мрежама, потврдили су за Њујорк тајмс високи амерички званичници.

Њујорк тајмс пише да Пентагон истражује цурење тајних америчких документа објављених на Твитеру и Телеграму.

Заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг потврдила је да је америчко Министарство одбране свесно извештаја о тим документима, те да истражује случај.

Документи који се шире друштвеним мрежама наводно садрже графиконе и информације о испоруци оружја, јачању украјинских снага и друге осетљиве информације. 

(Њујорк тајмс, Гардијан)

Опширније Краће

Сергеј Лавров се у Анкари састао са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом на вечери којом је обележен крај рамазанског поста. Руски министар спољних послова састаће се и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Очекује се да ће Турска покушати да убеди Русију и Украјину да наставе мировне преговоре, надајући се да ће искористити дипломатске напоре које је уложила прошле године.

Михаил Подољак, виши саветник председника Володимира Зеленског, одбацио је мировне преговоре док руске снаге не напусте целу Украјину, укључујући и Крим. Подољак је на Твитеру написао да "није било речи о било каквим територијалним уступцима или преговарању о сувереним правима".

О Украјини је било речи и током посете француског председника Емануела Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Кини. Кина и Француска позивају међународну заједницу да избегне ескалацију украјинске кризе, рекао је кинески председник Си Ђинпинг. Са своје стране, Фон дер Лајенова је рекла да је упозорила кинеске лидере да би било каква испорука оружја Русији "значајно штетила" односима.

Читај ми!