ЕУ упозорила Кину да не шаље оружје Русији; Подољак: Нема преговора док руске снаге не напусте целу Украјину

Рат у Украјини – 406. дан. Док се и даље воде исцрпљујуће борбе у украјинском граду Бахмуту, председник Володимир Зеленски први пут је рекао да би украјинске трупе могле да буду опкољене. Шведско тужилаштво је саопштило да је још нејасно ко стоји иза саботаже гасовода "Северни ток". Француски председник Емануел Макрон рекао је у Пекингу кинеском колеги Си Ђинпингу да зна да може да рачуна на то да ће "Кина уразумити Русију." Белоруски председник Александар Лукашенко у дводневној посети Москви.

Лавров стигао у Турску

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у Турску где ће са својим колегом Мевлутом Чавушоглуом разговарати о наставку споразума о извозу украјинског жита преко Црног мора.

Лавров ће током боравка у Анкари разговарати и са турским председником Тајипом Реџепом Ердоганом.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Турска се нада да ће Шведска испунити обавезе за улазак у НАТО

Турски министар одбране Хулуси Акар рекао је америчком колеги Лојду Остину да је чланство Финске у НАТО-у показало подршку Анкаре проширењу и нада се да ће Шведска испунити своје обавезе што пре.

Kако је навело турско Министарство одбране, током разговора двојица министара су дискутовала и о важности брзог закључења турског захтева за набавку и модернизацију борбених авиона Ф-16.

Турска би требало да купи 40 нових ловаца Ф-16 у вредности од 20 милијарди долара, као и комплете за ремонт постојећих 79 таквих авиона у турској флоти.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Подољак: Нема преговора док руске снаге не напусте целу Украјину

Михаил Подољак, виши саветник председника Володимира Зеленског, одбацио је мировне преговоре док руске снаге не напусте целу Украјину, укључујући и Крим.

Подољак је на Твитеру написао да "није било речи о било каквим територијалним уступцима или преговарању о сувереним правима".

Његов твит је уследио након што је други саветник Зеленског, Андриј Сибиха, рекао да би Кијев можда био вољан да разговара о будућности Крима са Москвом ако њене снаге стигну до границе полуострва које је окупирала Русија.

Крим је под руском контролом од фебруара 2014.

ЕУ упозорила Кину да не шаље оружје Русији

Кина је спремна да унапреди стратешко међусобно поверење са ЕУ, рекао је у кинески председник Си Ђинпинг.

Кина и ЕУ треба да успоставе исправно међусобно разумевање и избегну неспоразуме и погрешне процене, рекао је Си током састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Пекингу.

Са своје стране, Вон дер Лајенова је рекла да је упозорила кинеског лидера да би било каква испорука оружја Русији "значајно штетила" односима.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Грчка шаље више оружја Украјини, али поставља ограничења

Украјински министар одбране Алексеј Резников посетио је данас Атину у оквиру редовних састанака са званичницима земаља НАТО-а и том приликом обећано му је више артиљеријских средстава и муниције за малокалибарско оружје, пренео је АП.

Украјина може да рачуна и на приступ грчким болницама за рањено војно особље, као и на додатна борбена возила пешадије из совјетске ере.

"Грчка ће пружити сваку подршку Украјини у овој веома важној, кључној фази рата", рекао је грчки министар одбране Никос Панајотопулос током заједничког наступа са Резњиковом.

Војни званичници рекли су да је Грчка такође обезбедила тренере за украјинске специјалне снаге и оператере тенкова, као допринос масовној војној помоћи коју предводе САД и њихови савезници.

Панајотопулос је, говорећи у парламенту уочи Резникове посете, рекао да Грчка неће пружити никакву војну помоћ која би могла да угрози њену одбрану, и нагласио да главни планови набавке оружја остају непромењени упркос недавном отапању тензија са суседом Турском, која је такође чланица НАТО-а.

Тенкови немачке производње "леопард", рекао је министар посланицима, нису могли да буду обезбеђени, као ни борбени авиони или С-300.

"Дајемо оно што можемо, али ништа што би и најмање ослабило наше одбрамбене способности с обзиром на наше изазове када је реч о националној безбедности", навео је грчки министар.

Резников је рекао да је Грчка понудила помоћ Украјини да боље интегрише своју морнарицу у НАТО.

"Након овог рата и победе Украјине, заједно са нашим партнерима наставићемо да развијамо нашу одбрамбену способност", рекао је Резников.

Русија, која је традиционално имала блиске везе са Грчком пре рата у Украјини, деценијама је била добављач наоружања за чланицу НАТО-а, укључујући и ракетни систем ПВО С-300.

(Taнјуг/АП)

Опширније Краће

Украјина покренула мобилну апликацију за налажење нестале деце

Украјина је данас покренула мобилну апликацију за помоћ у проналажењу деце која су нестала током више од 13 месеци рата у тој земљи, саопштила је украјинска полиција.

Према проценама Кијева, 19.544 детета депортована су у Русију током рата, а њих 328 се вратило у земљу.

"То је један од инструмената за проналажење деце и њихово поновно спајање са породицама. Ако на такав начин пронађемо макар једно дете или поново ујединимо једну породицу, то је већ победа, мала, али сваким кораком моћи ћемо да вратимо децу кући", поручио је заменик начелника украјинске полиције Олександар Фацевич.

Он је рекао да је апликација бесплатна за преузимање и једноставна за руковање.

Фацевич је навео да ће апликација омогућити полицији да прикупи више података на безбедан начин, чак и од људи у Русији, Белорусији или на територијама под контролом Русије, који желе да помогну украјинској деци.

Међународни кривични суд прошлог месеца издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина и руске комесарке за права деце Марије Љвове-Белове, оптужујући их за отмицу украјинске деце.

Москва, која контролише делове источне и јужне Украјине, негирала је оптужбе о отмици деце и навела да су она одведена на безбедно ради сопствене сигурности.

(Reuters)

Опширније Краће

Фон дер Лајенова Сију: Контактирајте са Зеленским

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је, одговарајући на новинарско питање, да је охрабрила кинеског председника да ступи у контакт са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Лукашенко о нуклеарном оружју: Понашаћемо се као Вашингтон

У Кремљу је данас почео састанак Врховног државног савета Савеза Русије и Белорусије, којем председавају руски председник Владимир Путин и његов белоруски колега Александар Лукашенко.

Ситуација око Русије и Белорусије је компликована, али су две државе достојанствено издржале "масовне ударце", изјавио је у Москви Лукашенко, на састанку Врховног државног савета руско-белоруског Савеза.

Лукашенко је истакао да се заједнички савез Русије и Белорусије може похвалити ефикасном одбраном која им је омогућила да подигну безбедност граница, пренели су руски медији.

Лукашенко је рекао данас да је сагласан са француским председником Емануелом Макроном по питању нуклеарног оружја и да САД треба да га повуку из земаља у које су га распоредиле, а док се то не уради, Минск и Москва ће се понашати као Вашингтон.

Како подсећа руска агенција, на конференцији за новинаре у Пекингу, Макрон је рекао да је одлука Русије да распореди нуклеарно оружје у Белорусији "неупоредива" са њеним обавезама према међународном праву.

Према његовим речима, ниједна земља ни под којим условима не може да распореди нуклеарно оружје на страној територији.

"Слажем се с њим. Зато је неопходно повући све америчко нуклеарно оружје из пет или шест земаља у којима је распоређено. И то је поента", рекао је Лукашенко.

Русија не мора да поставља нуклеарно оружје у близини Сједињених Држава, додао је белоруски лидер.

(Танјуг/Тас)

Опширније Краће

Си: Кина и Француска апелују да се избегне ескалација украјинске кризе

Кина и Француска позивају међународну заједницу да избегне ескалацију украјинске кризе, рекао је кинески председник Си Ђинпинг.

"Европа је независни пол у мултиполарном свету и Кина подржава њену стратешку аутономију", рекао је Си на заједничкој конференцији за медије са француским председником Емануелом Макроном који је у посети Пекингу.

(Reuters)

Фото: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
Опширније Краће

Пригожин: Украјинске трупе не напуштају Бахмут

Шеф руске паравојне милиције Вагнер рекао је да украјинске снаге не напуштају град Бахмут и да се борбе настављају у западном делу града.

"Мора се јасно рећи да непријатељ никуда не иде“, рекао је Јевгениј Пригожин на свом Телеграм каналу.

Украјински председник Володимир Зеленски истакао је у среду да постоје изгледи за могуће повлачење украјинске војске из града, рекавши да ће Кијев донети "одговарајуће“ одлуке ако његове снаге у граду буду у ризику од опкољавања.

(Reuters)

Опширније Краће

Суд у Москви о жалби Гершковича 18. априла

Московски суд ће 18. априла размотрити жалбу адвоката извештача америчког Волстрит џорнала Ивана Гершковича на одређивање притвора, пренела је агенција Интерфакс, позивајући се на прес-службу суда.

Гершкович, држављанин САД, ухапшен је прошле недеље у граду Јекатеринбургу на Уралу под оптужбом за шпијунажу коју су Волстрит џорнал, западни лидери и колеге извештача оценили као лажну.

Убрзо након његовог хапшења, суд у Москви одредио је Гершковичу притвор у московском затвору Лефортово најмање до 29. маја.

На том рочишту, како тврди Ројтерс, Гершковичу није било дозвољено да се састане са својим адвокатом, а тужиоци нису поделили ниједан материјал из предмета.

Саслушање 18. априла такође ће бити одржано иза затворених врата, јер Русија сматра да су информације у вези са оптужбама поверљиве, пренео је Интерфакс.

Гершковичево хапшење изазвало је негодовање западних лидера, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, који је позвао Русију да га "пусти", и додатно је заоштрило односе између САД и Русије, ионако већ на најнижем нивоу у последњих неколико деценија.

Волстрит џорнал је саопштио да "оштро одбацује" оптужбе, а десетине медијских организација позвале су Русију да одмах ослободи Гершковича.

(Reuters)

Опширније Краће

Француски председник Емануел Макрон рекао је у Пекингу кинеском председнику Си Ђинпингу да зна да може да рачуна да ће Пекинг уразумити Москву и вратити све стране за преговарачки сто.

Макрон је то рекао током државне посете Пекингу током састанка са Сијем.

"Руска агресија у Украјини задала је ударац (међународној) стабилности. Знам да могу да рачунам на вас да ћете Русију вратити разуму и све вратити за преговарачки сто", истакао је Макрон у разговору са кинсеким колегом.

(Reuters)

Опширније Краће

Шведско тужилаштво: Још се не зна ко стоји иза саботаже "Северног тока"

Шведско тужилаштво је саопштило да је још нејасно ко стоји иза саботаже гасовода Северни ток који повезује Русију и Немачку преко Балтичког мора.

"Радимо безусловно и преврћемо сваки камен и ништа не препуштамо случају“, рекао је тужилац Матс Лунгквист у саопштењу.

"Надамо се да ћемо моћи да потврдимо ко је починио овај злочин, али треба напоменути да ће то вероватно бити тешко с обзиром на околности", додаје се у саопштењу Лунгквиста.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Руску девојчицу која је цртала антиратне цртеже мајка одвела из сиротишта

Рускa девојчица која је послата у дом након што је нацртала антиратну слику и прeсуде њеном оцу за дело дискредитације оружаних снага мајка је извела из сиротишта.

Само неколико сати пре него што је суд требало да одржи саслушање о родитељским правима оца девојчице, руска комесарка за права детета рекла је да је разговарала са мајком девојчице која ју је покупила из установе социјалног старања.

Њен отац, самохрани родитељ Алексеј Москаљов, осуђен је за дискредитацију оружаних снага на две године затвора, остављајући своју ћерку Марију, или Машу, у рукама државе, јер њена мајка није живела са њима годинама.

Комесаркa за децу Марија Љвова-Белова рекла је да је разговарала са девојчицом и њеном мајком, по имену Олга.

"Маша у почетку није хтела да иде код своје мајке, а њено мишљење је законски обавезно да се узме у обзир. Сада се њен став променио, то ми је сама рекла телефоном“, рекла је Љвова-Белова.

Олга је већ одвела Машу из центра за социјалну рехабилитацију", рекла је комесарка. "Надајмо се да ће мами и ћерки све успети."

Љвова-Белова је објавила слику на којој су девојчица и њена мајка заједно.

(Reuters)

Опширније Краће

Лукашенко почиње дводневну посету Москви

Председник Русије Владимир Путин дочекао је синоћ свог белоруског колегу Александра Лукашенка који је допутовао у дводневну посету Русији.

У свом првом појављивању и обраћању јавности, двојица лидера нису помињала рат у Украјини.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков најавио је прошле недеље да ће Путин и Лукашенко разговарати о апелу председника Белорусије на хитан прекид ватре у Украјини.

Прошлог месеца Путин је саопштио да ће Русија распоредити своје тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.

"Морам да кажем да смо заједничким радом постигли много тога у свим областима. Ово се односи и на нашу сарадњу у међународној арени и на заједничко решавање питања безбедности наших држава", рекао је Путин обраћајући се Лукашенку, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Руска комесарка: Нисмо примили захтев од Кијева за повратак украјинске деце

Руске власти нису добиле од Украјине званични захтев за повратак украјинске деце, тврди руска комесарка за права детета Марија Љвова-Белова.

"Сви на друштвеним мрежама причају о разним листама. Сви траже да се родитељи и деца поново споје. То се дешавало и данас у Уједињеним нацијама", рекла је Љвова-Белова за руски ТВ канал Русија-24.

Наглашава да руска страна није добила "ниједну чињеницу, ниједан документ од украјинске стране, осим изјава које руководство те земље објављује на друштвеним мрежама и у медијима", преноси Тас.

Љвова-Белова је истакла да до данас шеснаесторо украјинске деце борави у дечјим здравственим камповима на Kриму и у Kраснодарском крају.

(Танјуг, ТАСС)

Опширније Краће

Русија је починила ратне злочине у Украјини који морају бити кажњени, рекао је пољски председник Анджеј Дуда током посете украјинског председника Володимира Зеленског Пољској.

Зеленски је изјавио да је ситуација у Бахмуту веома тешка, да би украјинске трупе могле да буду опкољене и да му је најважније да заштити животе војника.

Мађарска неће подржати ниједну одлуку НАТО-а, ни оне које буду донете на предстојећем самиту Алијансе у јулу, уколико те одлуке воде ка директном сукобу са Русијом, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Шеф међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси разговарао је у Калињинграду са руским званичницима о украјинској нуклеарној електрани Запорожје, над којом од почетка рата контролу имају руске снаге.

Украјински авион срушио се на руску територију у Клинцовском округу, саопштиле су руске безбедносне службе. Тврде да су руски граничари ухапсили пилота који је покушао да побегне на украјинску територију. Специјална служба покренула поступак против прекршилаца државне границе.

Читај ми!