Извор: РТС

Лукашенко допутовао у Москву; Зеленски: Ако опколе Бахмут, донећемо одлуке да спасимо војнике

Рат у Украјини – 405. дан. Док се ишчекује контраофанзива украјинских снага у Бахмуту, обе стране трпе велике губитке. Председник Володимир Зеленски допутовао је у Пољску. Руске снаге саопштиле су да се украјински ударни дрон срушио близу нуклеарке Запорожје. Немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек изјавио је да Немачка не сме да постане страна у рату у Украјини.

Украјински авион пао на руску територију, ухваћен пилот

Гранично одељење руске службе безбедности за Брјанску област саопштило је да се украјински авион срушио у Клинцовском округу у поменутом региону.

"Из непознатих разлога, авион се срушио у близини села Бутовск“, додаје се у саопштењу.

Тврде да су руски граничари ухапсили пилота који је покушао да побегне на украјинску територију. Специјална служба покренула поступак против прекршилаца државне границе.

Украјинска војска је у више наврата из ваздуха напала област Брјанска, превасходно уз помоћ дронова.

Опширније Краће

Мађарска неће подржати одлуке НАТО које доводе до директног сукоба са Русијом

Мађарска неће подржати ниједну одлуку НАТО, ни оне које буду донете на предстојећем самиту алијансе у јулу, уколико те одлуке воде ка директном сукобу са Русијом, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на састанку шефова дипломатија чланица НАТО у Бриселу.

"Сматрамо да је фундаментална раније донета резолуција НАТО да алијанса није укључена у рат у Украјини. Морамо поштовати ову одлуку и учинити све како бисмо избегли директан сукоб између НАТО и Русије", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, све што одступа од оваквог става представља ризик од изазивања сукоба са Русијом јер ће НАТО постати активна страна у украјинском рату, што је за Мађарску неприхватљиво.

 

Сијарто је нагласио да ће Мађарска пазити на свако кршење "кључне одлуке" о немешању НАТО савеза у било коју борбену акцију у Украјини.

"Ово је наша обавеза јер је сваки директан сукоб између НАТО и Русије раван почетку светског рата и доноси ризик од нуклеарног рата", поручио је.

Опширније Краће

Пожар у згради руског Министарства одбране у Москви

На снимцима који се деле на друштвеним мрежама види се мали облак црног дима који се диже из седишта руског Министарства одбране након извештаја државних медија да је избио пожар у згради у центру Москве.

За сада нема детаља о евентуалним жртвама или узроку пожара.

Опширније Краће

Путин: Западне обавештајне службе умешане у украјинске терористичке нападе

Руски председник Владимир Путин оценио је током седнице Света за националну безбедност у Kремљу да су западне обавештајне службе умешане у планирање украјинских терористичких напада на тлу Русије.

"Украјински неонацисти и њихови саучесници не делују само у новоприпојеним регионима Федерације, већ врше злочине и у другим деловима Русије", рекао је руски лидер.

На седници Савета за националну безбедност на којој су учествовали и лидери четири региона који су прошле године припојени Руској Федерацији, Путин је оптужио Украјину да је уз помоћ западних обавештајних служби починила злочине против руских локалних званичника, безбедносног особља, новинара и просветних радника.

"Постоји основ да верујемо да су ресурси трећих земаља и западних обавештајних служби ангажовани у припремама ових саботажа и терористичких аката", рекао је Путин.

Опширније Краће

Захарова: САД промовишу све што уништава европску безбедност

Kоментаришући ширење НАТО-а на север Европе, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова је истакла да САД већ дуго ''промовишу све што уништава европску безбедност''.

Она је навела да амерички званичници долазе у Европу са другог континента да би разговарали о питањима који немају везе са безбедношћу Европе.

"То је оно што се десило са северном Европом. Неутралност тих земаља им је дуги низ година гарантовала 'ауру безбедности'. Потезом да се они увуку у НАТО, окончана је ова ера", рекла је Захарова.

Опширније Краће

Столтенберг: Издвајање од 2 одсто из буџета да буде доњи праг, а не плафон

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да се на састанку земаља чланица Алијансе разговарало о повећањима издатака за одбрану.

''На самиту у Вилњусу, очекујем да ће се савезници договорити о амбициозном новом предлогу о повећаном улагању у одбрану, тако да издвајања од два одсто из буџета буде доњи праг, а не плафон'', рекао је Столтенберг.

Опширније Краће

Лукашенко допутовао у Москву

Председник Белорусије Александар Лукашенко допутовао је у дводневну радну посету Москви.

Белоруски лидер разговараће с руским председником Владимиром Путином, а у четвртак ће учествовати на састанку Врховног државног савета Савезне државе Белорусије и Русије.

Опширније Краће

Шеф ИАЕА са руским званичницима о НЕ Запорожје

Шеф Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси састао се са руским званичницима у Калињинграду на разговорима о нуклеарној електрани Запорожје у Украјини, која је од почетка рата под контролом руских снага.

"Данас сам у Калињинграду срео високе званичнике из неколико агенција. Настављам са својим напорима да заштитим Нуклеарну електрану Запорожје. Моја недавна посета електрани потврдила је хитну потребу да се постигне овај витални циљ, који је у интересу свих", написао је на Твитеру Гроси.

Зеленски: Одговарајуће одлуке у случају опкољавања Бахмута

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је ситуација у Бахмуту на истоку Украјине заиста тешка и да ће "одговарајуће одлуке" бити донете ако тамошње украјинске трупе буду у ризику да их опколе руске снаге.

Зеленски је у Пољској рекао да му је најважније да заштити животе војника.

Он је захвалио Пољској на "историјској" помоћи, рекавши да она треба да постане кључни партнер у обнови земље када се "руска инвазија заврши".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Столтенберг: Помоћ Kине Русији била би историјска грешка

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да би било каква "смртоносна помоћ" Kине, којом би снадбела Русију за рат у Украјини, била "историјска грешка" која би имала велике последице.

Столтенберг је у седишту НАТО-а у Бриселу, после састанка министара спољних послова Алијансе, рекао да је будућност Украјине у евроатлантској породици и поручио да ће НАТО наставити да подржава и Грузију, Молдавију и БиХ.

Столтенберг је казао да су чланице Алијансе, након што су прихватиле улазак Финске, сагласне да би Шведска требало да постане њихов савезник што је пре могуће.

Рекао је да будуће чланство Украјине у Алијанси мора да буде засновано на томе да је та земља независна и демократска, што је сада изазов због "руске инвазије".

Столтенберг је оценио да би, уколико би руски председник Владимир Путин победио у Украјини, то послало опасну поруку, како је навео, "ауторитарним земљама широм света".

Опширније Краће

Путин: Русија је отворена за конструктивно партнерство са свим земљама

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Русија отворена за конструктивно партнерство са свим земљама и да се неће изоловати, упркос сложеној ситуацији у свету.

Он је на почетку церемоније преузимања дипломатских акредитивних писама од 17 нових амбасадора у Русији рекао да Москва истовремено очекује да ће се страни партнери придржавати принципа равноправности.

Председник Русије рекао је амбасадору Европске уније Ролану Галарагу да су односи Русије и европског блока "озбиљно деградирани", те да је ЕУ покренула "геополитичку конфронтацију" са Русијом.

Путин је поручио новој америчкој амбасадорки у Москви Лин Трејси на церемонији у Kремљу да је америчка подршка револуцији у Украјини 2014. довела до садашње ситуације у којој су Русија и Украјина у сукобу.

Казао је да су односи са Вашингтоном у дубокој кризи.

Путин је поручио данском амбасадору Јакобу Хенингсену да се нада да ће Данска подржати позив Русије да се обави независна истрага о нападу на гасовод Северни ток.

Опширније Краће

Рјапков: Русија и Америка у фази горућег сукоба

Русија и Сједињене Америчке Државе се налазе у фази горућег сукоба, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјапков у интервјуу радију Спутњик.

"Примећујемо директно уплитање те земље у хибридни рат против Русије у разним правцима. Неки облици тог рата су, једноставно, нечувени и они нису постојали и нису могли да постоје у периоду оног Хладног рата", рекао је руски дипломата.

Навео је да се сада "нажалост, много полемише о нуклеарном сукобу".

Према речима Рјапкова, амерички противници се у многим односима понашају апсолутно непромишљено, док Русија стално наглашава да у нуклеарном рату не може бити победника и то је разлог што га не треба започињати.

(Спутњик)

Опширније Краће

Пољски министар пољопривреде поднео оставку због увоза украјинског жита

Пољски министар пољопривреде Хенрик Ковалчик поднео је оставку услед растућег незадовољства пољопривредника због утицаја украјинског увоза житарица на цене.

Ковалчик је рекао да је одлучио да напусти функцију због одлуке Европске комисије да продужи бесцарински увоз за украјинско жито до јуна 2024. године.

Пољски фармери су тражили увођење тарифа. "Пошто је јасно да овај захтев неће испунити Европска комисија у овом тренутку, одлучио сам да поднесем оставку место министра пољопривреде", рекао је Ковалчик.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Хабек: Немачка не сме да постане страна у рату у Украјини

Немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек изјавио је да Немачка не сме да постане страна у рату у Украјини.

Хабек је, по повратку из дводневне посете Кијеву, позвао на опрез када је реч о подршци Украјини, пише Велт.

"Ангажман Немачке има своје границе – не смемо постати страна у рату. Важно је да та граница увек постоји", истакао је Хабек.

Хабек је, на питање где би лично повукао црвену линију када је реч о подршци Украјини, одговорио да је то присуство немачких трупа у тој земљи.

(Танјуг)

Опширније Краће

Шпанија ће послати "леопарде" у другој половини априла

Шест тенкова "леопард 2А4", за које се Шпанија обавезала да их пошаље Кијеву, напустиће земљу у другој половини априла, саопштила је министарка одбране Маргарита Роблес.

Роблесова је, у интервјуу за ТВ станицу 24Х, рекла да њено министарство припрема још четири додатна тенка, како би се опремила за борбена дејства и евентуално била послата у Украјину.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Зеленски у Пољској

Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је у Пољску, саопштено је из кабинета пољског председника, преноси Ројтерс.

Посета коју је ове недеље најавила Пољска, али је Кијев није званично потврдио, долази у тренутку када Украјина планира да покрене контраофанзиву у наредним недељама или месецима, наводи британска агенција.

Помоћник пољског председника Марчин Пшидач потврдио је приватној телевизији ТВН24 да је Зеленски стигао у Пољску.

У изјавама за медије у уторак уочи посете, он је саопштио да посету "треба разумети као знак поверења и захвалности Пољској и Пољацима".

Зеленски ће се током посете састати са председником Анджејом Дудом и премијером Матеушом Моравјецким и разговарати са украјинским избеглицама и пољском јавношћу, рекао је Пшидач.

"Неће бити изненађење да украјинска страна тражи већу подршку од Пољске и других страних партнера, али морамо бити свесни да је Пољска већ много урадила", нагласио је пољски званичник.

Пољска је примила више од милион украјинских избеглица од напада Русије на Украјину пре 13 месеци, а као чланица НАТО-а је такође одиграла важну улогу у убеђивању других западних сила да испоруче тенкове и друго оружје Кијеву, наводи Ројтерс.

"Током разговора са председником Зеленским свакако ћемо разговарати о украјинском житу и другим пољопривредним производима, јер не желимо да било каква трговина са Украјином дестабилизује наше тржиште", изјавио је раније Матеуш Моравјецки.

(Ројтерс)

Зеленски и Дуда у Варшави
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Руске снаге: Украјински ударни дрон срушио се близу нуклеарке Запорожје

Командант јединице Оружаних снага Русије која обезбеђује нуклеарну електрану Запорожје изјавио је да се украјинска ударна беспилотна летелица пољске производње срушила у непосредној близини те нуклеарке.

"Украјински режим је поново покушао да нападне електрану беспилотном летелицом произведеном у Пољској, упркос присуству запослених", рекао је командант руске јединице за РИА Новости.

Према његовим наводима, тежина дрона била је већа од два килограма, а локација на коју су пали његови делови може указивати на то да је циљ напада била инфраструктура нуклеарке Запорожје.

"Узроке пада беспилотне летелице утврђују стручњаци", рекао је он.

Нуклеарка Запорожје је под контролом руских снага, а све стране узајамно се оптужују за гранатирање подручја око електране.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

У Бахмуту и Руси и Украјинци имају велике губитке, у људству и техници. Украјинске резервне снаге распоређују се у околини града, спремајући контранапад. Ако Бахмут падне, отвориће пут руским војницима према Славјанску и Краматорску, што би их приближило потпуном освајању Доњецке области.

На мети руских дронова поново је била и лука Одеса. Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба из Брисела где је Финска формално примљена у НАТО, поручује да за евроатлантску безбедност нема бољег решења од чланства Украјине у Алијанси.

САД обећавају додатних 2,6 милијарди долара у оружју и муницији.

Шеф финске дипломатије Пека Хависто предао је у Бриселу документ о приступању те земље Северноатлантској алијанси америчком државном секретару Ентонију Блинкену. Хелсинки наглашава да ће "интензивно радити на томе да осигура чланство Шведске у НАТО-у." 

Руска економија остала је стабилна упркос санкцијама, оценио је председник Владимир Путин на састанку Државног савета за развој индустрије.

"Сви схватамо да ће санкције, наравно, дуго трајати. Зато су, уз приоритетне мере за замену увозних технологија и производа, потребне и средњорочне и дугорочне трансформације усмерене ка стратешким циљевима сувереног развоја земље", навео је Путин.

Москва сматра Европску унију непријатељском организацијом, каже министар Сергеј Лавров, истичући да је Брисел сам крив што је изгубио Русију. Оптужује Запад да жели да забије клин између Русије и Кине. Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ не одговара на оптужбе Москве, али тражи од Пекинга да престане да подржава Русију.

Руски истражитељи званично су оптужили 26-годишњу Дарју Трепову за тероризам због убиства утицајног војног блогера Владлена Татарског. У поклон пакету који му је предала Трепова, у кафићу у Санкт Петербургу у недељу, била је бомба у чијој експлозији су повређене 32 особе.

Новинар Волстрит џорнала Еван Гершкович, који је прошле недеље ухапшен и оптужен за шпијунажу у Русији, састао се са својим адвокатима, рекла је главна уредница Ема Такер у поруци члановима редакције листа.

У покушају да пронађу сопствено место у новонасталим околностима и превладају тешкоће, у Пекинг иду шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и француски председник Емануел Макрон. Очекује се да ће с кинеским председником Си Ђинпингом разговарати о мировном плану Пекинга за решење украјинске кризе, односима с Москвом, као и о економској сарадњи Уније и Кине.