Извор: РТС, Танјуг, Фонет

Вучевић у Скупштини: Декларација није памфлет; Јовановић: Уместо да је једина, налази се међу 60 тачака дневног реда

Посланици Скупштине Србије расправљали су о 60 законских предлога, међу којима је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Премијер Милош Вучевић рекао је да Декларација није никакав партијски памфлет и фикција него права "национална декларација". Шеф посланичке групе коалиције НАДА Милош Јовановић сматра да је власт "осрамотила" седницу, јер је Декларацију сместила међу 60 тачака дневног реда, уместо да о томе сазове посебну седницу. Седница се наставља сутра у 10 часова.

Извештај Милице Милосављевић

Посланици завршили рад, наставак седнице сутра у 10 часова

Посланици Скупштине Србије завршили су данашњи рад, а начелну расправу о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и осталим тачкама дневног реда наставиће сутра у 10 часова.

Јоргованка Табаковић: Раст животног стандарда се заснива на одрживим основама

Покривеност минималне потрошачке корпе минималном зарадом сада износи 88,9 одсто, а 2013. године износила је 58 одсто, изјавила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и навела да је када је постала гувернер инфлација у Србији износила 12,2 одсто а да је спуштена на 2,2 одсто, све док због ковид кризе није порасла као и у целом свету.

Она је у Скупштини Србије одговарајући на примедбе посланика Драгана Ђиласа рекла да је 2012. инфлација била висока због играња са курсом и због лоше фискалне политике и навела да је у јуну инфлација сведена на 3,8 одсто, те да је две трећине инфлације увезена инфлација, а не последица лоше економске политике.

"Имали смо у једном тренутку инфлацију сличну али нижу од земаља у региону зато што нисмо дозволили да се терет кризе раста енергената пренесе ни на привреду, ни на грађане, него је држава преузела терет одржавања стандарда становништва и енергетске кризе", рекла је она.

Навела је да се раст животног стандарда у Србији заснива на одрживим и трајно одрживим основама. "Смањењем учешћа потрошње становништва у БДП-у, који је са 73 одсто из 2013. године снижен на 63 одсто у 2023. Покривеност потрошачке корпе минималном платом била је 2013. године 58 одсто, а данас је 88,9 одсто", рекла је она.

"Немам ја селективан однос ни према једном грађанину када говоримо о стабилности курса, када говоримо о одржавању могућег, одржавању могуће отплате кредита на стамбене кредите који имају променљиву каматну стопу и нема ту разлике да ли је неко припадник ове или оне партије", истакла је Табаковићева.

Опширније Краће

Мали: Просечна плата за мај 100.170 динара

Просечна плата за мај износи 100.170 динара или 855 евра, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је у Скупштини Србије рекао да ће у децембру просечна плата бити већа од 900 евра.

Ђилас: Декларација папир којим треба да се сакрије корупција

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас оценио је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа "папир којим треба да се сакрију корупција, криминал и издаја националних интереса коју чине председник Србије Александар Вучић и СНС".

Сматра да је требало позвати САНУ и универзитете да саставе предлог декларације, као и да је у дефинисање текста требало укључити Српску православну цркву, представнике нашег народа из других земаља, политичке странке власти и опозиције. 

Према његовом мишљењу, Декларација је покушај да се сакрије одлука "да се у Србији ископава литијум који не може да се вади у Немачкој".

"Декларација треба да сакрије чињеницу да су нам се образовни и здравствени систем распали и да се одржавају само на огромном ентузијазму наставника, професора, медицинских сестара и лекара, да нам 75.000 људи годишње оде из земље, да имамо највећу инфлацију у Европи, да имамо највећу стопу корупције, да сакрије да се у Србији рађа четвртина беба мање него пре 20 година. И треба да сакрије нешто што ни ваши медији не могу сакрити – да сте обећали странцима да ће се у Србији копати литијум", изјавио је Ђилас.

Ђилас је поручио да српски народ и грађани Србије неће литијум ни у Јадру, ни у Ваљеву, нити било где другде, а да власт изгледа да још није чула поруку са протеста која "гласи кратко и јасно – нећеш копати", али да ће је чути.

"Ви сакривате истину и зато нам нудите маску за ваше противуставно деловање, за вашу диктатуру простаклука и неморала, мржње, насиља, страха и превара. Народу дајете заставе и саборе, себи позиције и милијарде, странцима новац, територију, богатства, земљу", нагласио је Ђилас.

Лидер Странке слободе и правде је током расправе у Скупштини поменуо породицу гувернера НБС Јоргованке Табаковић, а на то су реаговали председница парламента Ана Брнабић, као и министар финансија Синиша Мали, који су оценили да је политика опозиције напад на породицу кад немају других аргумената.

Опширније Краће

Потврђени мандати двојици народних посланика

Републичка изборна комисија доделила је мандате народних посланика Љубинку Ђурковићу и Едину Нумановићу, којима су мандати и потврђени, рекла је председница Народне скупштине Ана Брнабић.

Након тога су Ђурковић и Нумановић положили заклетву.

Пауновић: Декларација најважнија тачка дневног реда, али важне су и друге

Шеф посланичке групе СПС-а Снежана Пауновић рекла је да се слаже са председником Владе Милошем Вучевићем да је најважнија тачка дневног реда о којима расправљају посланици Скупштине Србије Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

"Бурна је била ова расправа у протекла два дана. Причало се на све теме, осим на оне о којима би требало да разговарамо. Ту изузимам одређене колега који су се јасно и суштински бавили овом декларацијом", рекла је Пауновићева поводом примедби опозиције због обједињеног дневног реда.

Она је додала да је важна и расправа по тачки три о Предлогу закона о измени и допунама закона о посебним условима за реализацију пројекта и изградњу станова за припаднике снага безбедности. Пауновићева је подсетила да је прошле недеље усред Србије албански терориста са тзв. Косова убио припадника полиције.

"Мало пре тога, догодио се напад на жандарма испред амбасаде Израела, усред бела дана у Београду. Шта смо то превидели када се бавимо периферним стварима? Шта то покушавамо да урадимо и за чији рачун, када кренемо да намећемо тему литијума као да смо сви овде из владајуће већине узели по један ашов и кренули да преоремо Србију", упитала је Пауновићева.

Додала је да ју је некадашњи функционер СПС-а и министар у неколико ранијих Влада Милутин Мркоњић научио да никада не треба критиковати инфраструктурне пројекте какви год они били, јер је важно градити своју земљу сваки пут, био он ауто-пут или локални, својом изградњом може да допринесе развоју буџета државе.

"Зато и кад се сетимо колико је кредита на дневном реду углавном ућутимо, јер ваљда знамо колика је важност деонице Рума–Шабац–Лозница", оценила је Пауновићева.

Додала је да посланици на овој седници бирају и гувернера Народне банке Србије (НБС) и председника Фискалног савета, и нагласила да Јоргованка Табаковић има пуну подршку СПС-а за реизбор на позицију гувернера НБС.

Подсетила је да су многе тачке дневног реда пред посланицима јер је због трагедија у ОШ "Владислав Рибникар", прошле године Скупштина скоро месец и по дана расправљала о том догађају, а да је након тога стигао захтев за хитним ванредним изборима, који је на крају испуњен.

"И ми зато имамо бар 20 тачака на овом дневном реду које су заостале. И нису стигли да их у прошлом сазиву обраде. Ово је морало да у једном тренутку дође на пленарну седницу", рекла је Пауновићева.

Опширније Краће

Претрес настављен – Новаковић и Јованов о Декларацији и литијуму

Седница је настављена обраћaњем заменика посланичке групе Народни покрет Србије – Ново лице Србије Борислав Новаковић, који је такође критиковао то што Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа није једина тачка дневног реда.

Читајући делове Декларације, рекао је да је тачка 46 увод у координисану акцију за рударење литијума и у Србији, и у Републици Српској на један потпуно, како тврди, поражавајући начин, а да је у РС у питању локација у општини Лопаре на Мајевици, као што је овде Јадар.

Новаковић се осврнуо и на питање Косова и Метохије и оценио да у овом тренутку ниједна "национална заједница не трпи толики притисак као српска на КиМ" и позвао власт да одговори на питање како је могуће да се воде преговори у околностима где "Србија даје све, а не добија ништа". 

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов рекао је да је Новаковић помешао појмове, јер је српски народ на КиМ назвао "националном заједницом".

"Ако он Србе сматра националном мањином на Косову и Метохији, то много говори о њиховој политици", рекао је он.

Поновио је и став ове странке да неће бити ни ашова у земљи уколико није све у складу са еколошким стандардима које тражи и Европска унија, али и више од тога.  

Он је одговарајући Новаковићу рекао да само покушавају да заплаше народ и да промене власт.

"Какав литијум, каква прича. Ту исту причу, додуше, на једној много трагичњој основи су гурали прошле године. Тако да они сваки пут траже нешто око чега ће да се окупе. Данас је то литијум, сутра нешто друго", рекао је Јованов. 

Он је рекао да је претходна власт довела Рио Тинто и омогућила да "све живо копају по Србији", да су доносили законе где су везали истраживање и експлоатацију и 2006. и 2011. године. 

"Два пута је потврђено да ко истражује, само тај може да експлоатише. Тако да кад причају о експлоатацији, говоре о себи", рекао је Јованов и истакао да је то покушај да се створи један широки покрет и странака и невладиних организација и појединаца, "све оно што смо имали прошле године када су брутално злопотребили смрт деце у Рибникару", рекао је он.

Опширније Краће

Брнабићева одредила једночасовну паузу

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је једночасовну паузу за ручак.

Полемика Весића и Јовановића Ћуте о комплексу "Парк Шумице“ и сечи стабала

Министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић навео је да кум посланика Еколошког устанка Александра Јовановића Ћуте, инвеститор Мирослав Ковачевић, за кога тврди да га зову Мића Ћускија, због изградње комплекса "Парк Шумице" посекао 461 стабло.

"Да ли сте могли да чујете да се неко око тога бунио? Наравно да не. Значи оно што може кум, не могу други. То су двоструки аршини", рекао је Весић. 

Јовановић Ћута је одговорио да воли свог кума, али да се не меша у његове послове.

Додао је да му дозволе није издао он, већ Град Београд.

"Ако је нешто посечено, а није тачно да је посечено, нисам му ја дао било какве дозволе, ту сте били ви, господо, ви сте издавали грађевинске дозволе свима", навео је Јовановић Ћута.

Упитао је и Весића "колико је тежак" и позвао га да отвори "своје имовинске карте".

Опширније Краће

Весић: Пројекат "Чиста Србија" вредан 3,5 милијарди евра, завршено 70 одсто прве фазе

Пројекат "Чиста Србија", чија је инвестициона вредност 3,5 милијарди евра, треба да покрије 73 јединице локалне самоуправе на 93 локације, са 159 постројења за прераду отпадних вода, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, одговарајући на примедбе појединих посланика опозиције да делови земље немају канализацију и да је њена изградња неопходна.

Весић је навео да је већином реч о малим постројењима за прераду отпадних вода, али да има и великих, као постројење у Новом Саду, које је еквивалент за 300.000 становника.

"У првој фази пројекта, а она је завршена преко 70 одсто, рађене су канализације на 16 локација, укупна вредност прве фазе је 336 милиона евра, гради се 680 километара канализације и гради се 25 постројења за прераду отпадних вода, углавном мањих постројења", рекао је Весић.

Истакао је да се пред посланицима налази задужење за другу фазу, чија је вредност 216 милиона евра и додао да се нада да ће они то одобрити.

Навео је да је у другој фази предложено да се гради канализација и постројење на девет локација и да се њоме покрива 50.000 становника.

Опширније Краће

Милош Јовановић: Осрамотили сте седницу, Декларација међу 60 тачака дневног реда уместо да је једина

Шеф посланичке групе коалиције НАДА Милош Јовановић поручио је власти да је осрамотила ову седницу Скупштине, јер је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, за коју су се хвалили да је историјски документ, сместила међу 60 тачака дневног реда, уместо да о томе сазове посебну седницу.

То говори о вама, колико сте искрени кад тврдите да је то историјски документ. Скачете себи у уста. Хвалили сте се Свесрпским сабором и Декларацијом, а нисте нашли за сходно да закажете посебну седницу, истакао је Јовановић, поручујући да посланици коалиције НАДА неће гласати за Декларацију, поред осталог што у њену израду нису позвали никог из опозиције.

Према његовом мишљењу, текст Декларације је "скоро па добар", али су неке ствари у њој недоречене, јер има бар две озбиљне противречности.

Добро је, сматра Јовановић, што се помиње Српска православна црква као један од стубова духовног, културног и националног идентитета, јер треба промишљати питање српског националног идентитета, пошто смо данас готово дезоријентисани као народ.

Као недореченост Јовановић је навео помињање резолуције УН о Сребреници и то да је Српски национални сабор не подржава, и запитао зашто у текст није стављено да се тамо није десио геноцид и да се на такву лаж никад неће пристати.

Јовановић је као противречност окарактерисао то што у Декларацији стоји залагање за европске интеграције, јер, како истиче, Европска унија тражи од Србије да имплицитно призна независност Косова.

Резултати ваше дванаестогодишње владавине по питању косовске политике су да је све мање државе Србије на Косову и све мање Срба на Косову. Суочите се са одговорношћу. Са таквом политиком, нема сумње да је Република Српска следећа, рекао је Јовановић, уз констатацију да је власт претворила земљу "у партијску прћију".

Опширније Краће

Вучевић: Декларација није памфлет

Премијер Милош Вучевић рекао је, одговарајући на критике посланика опозиције, да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа није никакав партијски памфлет и фикција, него права "национална декларација".

„Уместо да постигнемо национални консензус, ви Декларацију називате националним памфлетом. Ово није партијска него национална декларација", рекао је Вучевић на седници Скупштине, на чијем је дневном реду као прва тачка тај акт, проглашен почетком јуна на Свесрпском сабору Србије и Републике Српске.

Вучевић је позвао опозицију да се "скине из страначких униформи" и размишља о одговорности према српском народу, грађанима и "отаџбини Србији".

Премијер је рекао да се не може Декларација називати демагогијом са оваквим стањем на Косову и Метохији и у Републици Српској.

Наводећи да тренутно има 300 коначних решења о исељавању Срба из северне Косовске Митровице из својих станова, да Аљбин Курти покушава силом да отвори мост на Ибру, да су на делу стални покушаји ревизије Дејтонског споразума, Вучевић је рекао да Декларација, нажалост, не решава те проблеме, али доноси политичку подлогу.

Вучевић је поручио да ће Влада Србије бити брана и бедем да Србија не оде у странпутицу.

"Позивам све странке у парламенту да подрже Свесрпску декларацију јер је она основ политичке борбе за опстанак српског народа, опстанак Србије, РС и тешку борбу за српски народ на Косову и Метохији", нагласио је Вучевић.

"За све сте експерти – и за јадарит, рударење, екологију и националну декларацију, само вас грађани неће", рекао је Вучевић одговарајући на добацивања посланика Еколошког покрета Александра Јовановића.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изрекла је опомену Јовановићу јер је премијеру добацио “да ће му извући уши”.

Опширније Краће

Јованов: Неће бити експлоатације литијума уколико не буде заштићена животна средина

Посланици у Скупштини Србије и данас су, у наставку расправе о Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору 8. јуна, поново полемисали о литијуму и пројекту "Јадар", а шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов нагласио је да експлоатације литијума неће бити, уколико не буде заштићена животна средина.

Јованов је, обраћајући се после излагања посланика Зелено-левог фронта Радомира Лазовића, рекао да опозиција каже да "ова власт није у стању да организује експлоатацију литијума" и да су и сада против тог пројекта, као што су били и против других великих пројеката.

"То о чему говоре је само покушај да се поново окупе око неке теме, као што су се окупили око убијене деце прошле године, када смо исто ове тираде од истог овог човека слушали скоро месец дана. То је сада тема литијума, прошле године је била нажалост нешто друго, следеће године ће бити нешто треће, и то вам је то", рекао је Јованов.

Јованов је поручио да неће бити експлоатације литијума уколико не буде у потпуности заштићена животна средина и живот грађана у Србији.

Шеф посланичке групе Зелено-левог фронта Радомир Лазовић је рекао да ће та странка припремити своју декларацију о угроженим интересима грађана која ће се, како је рекао, бавити пре свега социјално-економским правима људи, да живе у достојанственом друштву које им не трује ваздух, где вода и земљиште нису загађени.

Посланик Народног покрета Србије Ђорђе Станковић рекао је да се та странка залаже за забрану експлоатације литијума и инсистирају да се таква забрана усвоји у парламенту.

"Важну ствар сте рекли, да ли ће трпети ово загађење и ваша деца. Па хоће. И ту лежи главна трагедија свега овога", додао је Станковић. Kaзao je и да ће сви удисати отровни ваздух и да ће све људе тровати загађене река и земља.

Опширније Краће

Министарка државе управе и Лазовић о потписима за Народну иницијативу о забрани експлоатације литијума

Јелена Жарић Ковачевић, министарка државе управе и локалне самоуправе, затражила је од шефа посланичке групе Зелено-левог фронта Радомира Лазовића да не износи неистине и да она није ни видела, нити је сакрила потписе грађана за Народну иницијативу о забрани експлоатације литијума.

"Потписи нису били у Одбору за уставна питања и законодавство, нити сам их сакрила, нити сам их видела", рекла је Жарић Ковачевићева.

Министарка је реплицирала Лазовићу, који је говорио да су против бивших председника парламента Ивице Дачића и Владимира Орлића, као и против ње, поднели кривичне пријаве због нестанка кутија са 38.000 потписа грађана.

"Немојте измишљати и тражити јефтине политичке поене на неистинама које сервирате грађанима Србије", нагласила је.

Лазовић је рекао министарки да он није био члан Одбора, али ју је позвао да пронађе ко је и где сакрио те потписе.

"Ми се залажемо за забрану ископавања литијума, зато и тражимо да Народна иницијатива дође на дневни ред", нагласио је Лазовић.

Опширније Краће

Понош и Вулин о "уништавању" војне технике

Уследила је и полемика шефа посланичке групе Србија центар – Срце Здравка Поноша и потпредседника Владе Александра Вулина.

Одговарајући на критике његовог рада када је био начелник Генералштаба Војске Србије, Понош је поставио питање Александру Вулину како је за време његовог мандата толико наоружање продато, ако је Понош "све то претходно уништио".

Понош је изнео податак да се 2018. године, док је Вулин био министар одбране, продато 29 тенкова у старо гвожђе.

Додао да су 2015. продате стотине тенкова и хаубица, хиљаду противавионских топова, више од 5.000 ручних бацача ракета, три радара.

Вулин је одговорио да је садашња власт подигла војску на ниво којим би се свака европска армија поносила.

Тврди да су од тенкова који су за време Поноша уништавани, Израел и Египат направили машине које служе за извлачење других тенкова, санитетска возила.

"Само вама нису били потребни, а користе их и данас у Украјини", додао је Вулин.

Опширније Краће

Полемика и реплике и на почетку данашње седнице

Почетак данашњег претреса обележиле су реплике и полемика поводом јучерашње расправе.

Како је јуче најавила председница парламента Ана Брнабић завршавајући седницу, за реплику се јавило више посланика. Један од њих – шеф посланичке групе коалиције НАДА Милош Јовановић.

Захвалио је Брнабићевој што је одржала реч, али је оценио да реплика после 15 сати нема много смисла тим пре што у сали није министар Ивица Дачић, коме жели да одговори.

Дачић је јуче у расправи рекао да, што се Декларације тиче, "нама треба много чвршћа и јача Декларација о националним интересима, а у томе се пола вас овде заиста залаже за оно што је (Здравко) Понош рекао да се призна Косово, а пола би хтело и доскоро је имало у свом програму као што је ДСС, залагање за велику Србију".

Дачић је рекао да је то било доскоро, док није дошао Милош Јовановић.

Јовановић је рекао да ће сачекати да Ивица Дачић дође, да би могао да му каже шта има.

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац такође је желео да одговори Ивици Дачићу.

Лутовац је на питање министра Дачића како је могуће да се у време бивше власти није говорило о опасностима и ризицима од копања литијума, рекао да је у то време Рио Тинто добио дозволу за истраживања, а не за експлоатацију.

Потпредседница Народне скупштине и шефице посланичке групе СПС-а Снежана Пауновић поручила је посланицима да је Ивица Дачић дошао у Скупштину и да ће им одговорити.

"Ево, на почетку данашњег заседања имају могућност да схвате да кад нема Ивице Дачића, социјалиста, владајуће већине, ви не бисте имали ни агенду око које ћете се окупити или бар пробати да будете интересантни", рекла је Пауновићева.

Брнабићева је после серије реплика рекла да ће се наставити са расправом по тачкама дневног реда.

Опширније Краће

Настављена седница Скупштине Србије

Посланици су око 10 часова наставили расправу. На дневном реду је 60 законских предлога.

На ванредном скупштинском заседњу, које је почело јуче, посланици су разматрали Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Према речима премијера Милоша Вучевића, Декларација је темељ националне политике и "кишобран под који треба да се саберемо у временима која долазе".

Уместо о дневном реду, на којем су и повећање претплате за Јавни сервис, избор гувернера НБС и председника Фискалног савета, полемисало се о пројекту Јадар.

Док опозиција критикује власт да није питала грађане да ли су за ископавање литијума, напредњаци кажу да је и њима стало да се обезбеди еколошка заштита.

Читај ми!