Извор: РТС, Танјуг

Вучић: Споразум о слободној трговини изузетно значајан; Ел Сиси: Уговор ће ојачати већ добре односе Србије и Египта

Председник Александар Вучић, који је у дводневној посети Египту, изјавио је да је Споразум о слободној трговини, потписан на пленарном састанку делегација, од изузетног значаја и да ће се односи Србије и Египта брже развијати. Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси оценио је да ће потписани споразуми ојачати већ добре односе две земље.

Председник Србије Александар Вучић је током званичне посете Египту рекао за РТС да је срећан због потписивања споразума о слободној трговини и истакао да је посао државе да обезбеди пољопривредницима равноправне услове.

Египат већ има уговор о слободној трговини са чланицама Европске уније. Председник је оценио да до данашњег потписивања "нисмо имали никакву шансу" да извозимо производе у Египат поред држава чланица Европске уније.

"Ако ми наставимо да растемо на овакав начин, имаћемо шансу и те како, посебно за пољопривредне производе у којима њихов квалитет није бољи од нашег, без обзира да ли је свеже или је смрзнуто, воће, поврће или је реч о ратарским културама. Тако да верујем да је то за нас у овом тренутку прилика, али и у будућности и за индустријске производе. У сваком случају мислим да ту имамо слободан простор. Бар можемо да се такмичимо. Не можете да се такмичите, ако они немају царину никакву, а ми имамо 40 или 50 или 60 посто, онда никакву шансу нисмо имали", навео је Вучић.

Истакао је да је срећан због потписивања споразума јер је то, како је навео, посао државе – да омогући својим пољопривредницима да имају равноправне услове.

"Ми ћемо да гледамо да као влада са владом, држава са државом, још поправимо шансе за прављење послова међу Србије и Египтом", нагласио је председник Србије.

Навео је како Србија и Египат имају готово истоветан однос према сукобу у Украјини, као и да су, на иницијативу председника Сисија, разговарали о резолуцији о Сребреници и да је египатски председник био врло коректан.

Опширније Краће

Момировић: Захваљујући споразуму трговинска размена биће увећана неколико пута

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић оценио је као велики дан за српску привреду и економију то што је у Каиру потписан Споразум ослободној тргвовини између Египта и Србије и нагласио да су тиме за Србију отворена једна од највећих врата у Африци.

"То је још један велики корак који ће отворити простор за сва наша предузећа, пре свега за наше пољопривреднике", рекао је Момировић у Каиру за Танјуг и нагласио да ће захваљујући споразуму трговинска размена бити увећана и неколико пута.

Министар је прецизирао да Споразум ступа на снагу након што прође Скупшитнску процедуру, а да ће даном ратификације практично 87 одсто српских пољопривредних производа, укључујући јабуке, суво грожђе, малине, залеђене малине, боровнице, купине, сво бобичасто воће, брескве, трешње и вишње бити постепено ослобађане царина.

"Даном ратификације сви ови производи или нестају са царинских стопа или су оне значајно смањене”, рекао је министар, који са делегацијом на челу са председником Србије Александром Вучићем борави у званичној посети Кариу. Момировић је рекао да ће споразум донети велику добробити за обе земље.

Опширније Краће

Побратимљени Ужице и Асуан; градоначелница: Имамо много тога да понудимо Египћанима

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић изјавила је да ће потписани Споразум о братимљењу Ужица и египатског Асуана допринети не само развоју сарадње на пољу културе, јер је Ужице овогодишња престоница културе, већ и економије, туризма и спорта.

"Споразум се односи на економску сферу, на сферу културе, туризма и развоја спорта између наша два града. У протеклих неколико месеци били смо у контакту са челницима Асуана и договорили смо њихову посету већ у октобру јер ове године Ужице је престоница културе Србије", рекла је Раковић Радивојевић за Танјуг која као део делегације на челу са председником Србије барави у званичној посети Египту.

Додала је да ће по доласку представника Асуана у Ужице прецизирати и све наредне кораке у сарадњи. "Важно је да смо тим споразумом направили пре свега заједништво и пријатељство између наша два народа, а на нама је самима да даље спроведемо све што је обухваћено споразумом", рекла је она.

Када је реч о везама и сарадњи на пољу туризма, градоначелница подсећа да је Ужице град који може да се похвали мноштвом туристичких локалитета и наглашава да ће сарадњу са Асуаном искористити да Египћане упознају и са старим градом, средњовековном тврђавом из 14. века из доба Николе Алтомановића. 

Опширније Краће

Тамара Вучић са Ентисар ел Сиси о унапређењу дипломатских односа Србије и Египта

Супруга председника Србије Тамара Вучић разговарала је у Каиру са супругом председника Египта Ентисар ел Сиси о модалитетима унапредјења свеукупних дипломатских односа две земље, у светлу 116 година од њиховог успостављања. Током састанка, саговорнице су посебан акценат ставиле на питања културне дипломатије и сарадњу и размену у тој области.

Раније данас, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси и његова супруга Ентисар уприличили су свечани дочек испред председничке палате Ел Итихадеј за председника Србије Александра Вучића и његову супругу Тамару Вучић.

Након састанка и ручка супруге председника Србије и Египта су обишле Национални музеј египатске цивилизације. Ово је трећи сусрет Тамаре Вучић и Ентисар ел Сиси, што је још један ниво потврде пријатељских односа две земље.

У Каиру су у четвртак отворени "Дани српске културе у Египту" у оквиру којих су организоване изложбе "Јованка Броз: дипломатија лепоте", "Београд- Каиро, 116 година дипломатских односа" и "Два лица: колекција пиротских ћилима", а такође су наступили Културно-уметничко друштво "Коло" и египатско фолклорно друштво "Реда".

Фото: Танјуг / Марко Ђоковић
Опширније Краће

Вучић: Сви се у свету наоружавају, Србија не може да чека да је неко згази

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се у свету сви наоружавају и да не може никога да критикује због тога, као и да се Србија наоружава, јер, како је рекао, не може да чека да је неко згази.

Вучић је на питање новинара да је Словенија најавила да купује додатну војну опрему и да се наоружава, а у хрватским медијима се изражава забринутост, јер се њихове комшије наоружавају и наводи да купују француске хаубице и ракетне системе, да троше милионе евра, каже да сви то раде и да не зна зашто су забринути када су чланица НАТО и једни и други.

"Ваљда треба да буду срећни. Сви то раде. Шта очекујете друго. Сви се наоружавају и сви се опремају. Ништа не иде на светском тржишту као алва, баш ништа као што иде оружје и муниција. Не можете да произведете, шта год да произведете истог секунда, само ставите штанбиљ и оде", рекао је Вучић.

Он је додао да не можете да произведете, колико може да се прода. "Скупо је и зато што фирме морају да праве велике профите. Тако да није то лако произвести, много је тешко и компликовано. Зато се ми мучимо, али као што видите и даље успевамо да производимо, да будемо пропорционално своје величини једна, не мала сила у производњи макар муниције", рекао је Вучић. Што се оружја тиче, Вучић додаје да, производимо неке сложене системе, који нису безначајни, али још смо далеко од онога што би желео да види.

"Како да критикујем ове што се наоружавају, па немам кога да критикујем. Они се наоружавају, ми се наоружавамо, сви се наоружавају. Шта мисле да чекамо? Да чекам да нас неко згази, па ће сутра да измисле неки разлог, а прошли пут су измислили хуманитарну катастрофу", рекао је Вучић и додао да су разлози које су наводили за агесију на Србију били више него пародија, али и трагедија за нас, као мање и слабије, јер када је неко јачи може да измисли било који разлог.

Опширније Краће

Вучић: Од септембра крећем на већу афричку и азијску турнеју

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће гледати да од јесени крене на једну већу афричку и азијску турнеју и истакао да о значају овог дела света говори и то што су кинески председник Си Ђинпинг, руски Владимир Путин и јапански премијер недавно посетили седиште Арапске лиге које се налази у Египту.

Говорећи о важности посете Египту, рекао је да Србија ради заједно са Мађарима, да за сада са том земљом имамо три заједничка представништва у свету, пре свега због смањења трошкова, као и да се договорио са мађарским премијером Виктором Орбаном да две земље покрију 80 до 90 одсто Африке дипломатским представништвима што заједничким што индивидуалним, као и да оснују заједничко спољно-трговинско представништво.

"Ми одавде увозимо калцијум, фосфат, највећи део нашег извоза односи се на дуван за пушење, како се то каже и цигарете Филип Морис су углавном највећи извозник у Египат. То ће све на нивоу ове године бити нешто више, око 120, можда 130 милиона евра, али то није довољно и ми верујемо да можемо да идемо и на 500 милиона, само је важно да видимо, да прво ми повећамо своје могућности и капацитете за извоз", рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао и да постоји прилика за извоз меса, да би оно могло у неограниченим количинама да се извози, али да је проблем у Србији што људи неће да се баве сточарством.

"Људи покушавају да са мање труда зараде више него да морају да раде 365 дана", приметио је Вучић и додао да све мањи број људи то хоће да ради, тако да ће морати да се дају много веће субвенције за сточарство. Он је додао да имамо велике прилике и да је после Кине уговор о слободној трговини са Египтом велики аманет људима који знају и који желе да развијају посао.

"Са нама је 40 компанија дошло овде и оне ће имати данас и сутра састанке и верујем да ћемо успети да направимо за будућност нешто више него што је то био случај до сада", рекао је Вучић. Када се ради о војсци, он је најавио да ће до краја године специјалне јединице Египта доћи у Србију, где ће заједно са српском војском одржавати вежбе, тренирати, дружити се са нашим момцима и девојкама.

Опширније Краће

Вучић новинарима: Са Египтом договорена сарадња и на војном нивоу

Председник Александар Вучића изјавио је у Каиру да је са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем разговарао о свим важним геополитичким питањима, али и о најконкретнијој билатералној сарадњи између две земље, као и да је посебно важно што је договорена сарадња на војном нивоу.

"Оно што је битно, то је да смо договорили и сарадњу на војном нивоу, војнотехничком, војноекономском, али и у питању преноса технологије сарађиваћемо истовремено, као и војно-војном нивоу", рекао је Вучић новинарима.

Каже да су договарали и како да се повећа трговинска размена две земље, као и размена услуга.

"Потврдили смо да имамо заједничке ставове по важним геополитичким питањима и оно што је за људе најважније то је да имамо, да смо потписали споразум о слободној трговини, дакле имаћемо 30,5 одсто индустријских производа за које одмах по ратификацији споразума можемо да извозимо из Србије без икаквих царина и 87 одсто наших пољопривредних производа које ћемо моћи без царине или значајно либерализовано да извозимо. Укупно преко 10.400 тарифних бројева, за египатске производе ми смо обезбедили 6.075 тарифних линија за производе које могу да извозе у Србију без икаквих царина", рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да за привреднике створимо услове у којима они могу да планирају пласирање својих производа дугорочно. 

Такође, истакао је да је реч о земљи која расте за 2,5 до три милијона људи сваке године.

"Огромна будућност за земљу, али наравно важно је за њих рећи да не могу ни да упосле све своје људе. Ви знате да они овде имају већинско становништво муслимана, имају и хришћанске Копте и они су са Грцима већ радили ту врсту размене и око 10.000 Египћана, углавном хришћана, отишло је у Грчку да ради. Они желе да запосле своје људе, да их обуче, да их запосле па да раде негде и у неким другим земљама. Пошто смо и почели да увозимо радну снагу посебно за грађевинске послове и неке друге послове и то је једна од варијанти у којој можемо себи да помогнемо у будућности", рекао је Вучић.

Каже да је имао заиста добар разговор и посебно захвалио представницима Арапске лиге и генералном секретару те организације. Вучић је додао да то показује какав је однос Србије према 22 земље чланице Арапске лиге и обрнуто, а то је велико поштовање. И верујем да ћемо пре краја године генералног секретара Арапске лиге да угостимо у Србији, навео је Вучић.

"Ми ћемо моћи даље да развијамо наше односе и градимо своју будућност, јер видели смо колико нам је то све значило у УН када смо имали проблем, али не само тај политички проблем, већ колико то може да нам значи у даљем економском развоју. Африка и Азија су континенти који најбрже расту", рекао је Вучић. Навео је да ће делегација имати, састанке и са председником владе и са представницима парламента.

"И видећемо тај нови главни град у који је већ уложено око 60 милијарди , а при томе има 700 квадратних километара. Рекао ми је председник Сиси да ће и он да се пресели у тај нови главни град", рекао је Вучић. Изразио је уверење да ће две земље успети неке ситне ствари да реше и да ће блиско сарађивати у будућности.

Опширније Краће

Председник Вучић се састао са генералним секретарем Арапске лиге

Председник Србије Александар Вучић се у Каиру састао са генералним секретаром Арапске лиге Ахмедом Абул Геитом.

Арапска лига је регионална организација арапских земаља северне Африке, Рога Африке и југозападне Азије. Основана је у Каиру 22. марта 1945. године, и тада ју је чинило шест чланица.

Данас Лига има 22 члана, а главни циљ организације је приближавање земаља чланица и координација међусобне сарадње, чување њихове независности и суверенитета, као и разматрање питања од општег интереса арапских земаља.

Опширније Краће

Обраћање председника Вучића и председника Ел Сисија

"Са Ел Сисијем о свим видовима сарадње, ускоро заједничка војна вежба"

Вучић је навео да је са египатским председником разговарао и о свим геополитичким питањима и свим видовима сарадње, од пољопривреде до војно-техничке сарадње и најавио да ће се веома брзо одржати заједничке вежбе српске и египатске војске, односно специјалних јединица.

Рекао је и да ће гледати да се српски инвеститори доведу у Египат, као и да су египатски инвеститори добродошли у Србију, али и да верује да у појединим областима може да се уради много тога по питању заједничке производње, чиме бисмо запошљавали људе.

"Верујем да споразум и меморандум везан за права рада, радника, размени радне снаге, који је данас потписан, може много да донесе обема земљама по питању квалификација, али и добијања посла који су од интереса за обе земље", рекао је Вучић.

Истакао је да ће на политичком плану Србија и Египат одржавати сталне консултације о различитим питањима, како би се помагали на форумима, заступајући сличне или истоветне интересе, рекао је Вучић.

"Желим да вам кажем, председниче Ел Сиси, да вам се дивим на начину на који водите земљу посебно имајући у виду окружење – Судан, Либију, присуство Хута, Сирију и све проблеме у Гази, Либан. Плус девет милиона избеглица, а да толико градите у земљи и правите нови главни град и северну обалу Египта. То заслужује посебно поштовање и срећан сам што сам много тога научио од вас. Желим да се тако развија и моја Србија", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Египат у Србији увек имати поузданог и лојалног пријатеља, као и да се радује посети египатских министара Србији.

"Верујем да ћете и мој позив прихватити и доћи поново у Србију. Нека живи пријатељство Египта и Србије", поручи је Вучић на крају свог обраћања.

Опширније Краће

"Мало земаља које смеју да позову на мир, а не на пораз неке од страна"

Вучић је навео да су он и египатски колега изразили жељу да буде мир у свету.

"Тачно је да смо се сагласили око једне ствари и ја сам мислио да је за нормалне људе то уобичајено, а онда видим да је то чудо када нас двојица морамо да поновимо. Нас двојица смо изразили жељу да буде мир у свету. Некада би то било глупо рећи, а данас је то реткост и готово забрањено да се каже, јер је мали број земаља који сме да позове на мир, а не на пораз неке од страна", рекао је Вучић.

Каже да је зато захвалан председнику Ел Сисију на мудрим речима и по питању украјинске кризе и сукоба, али и по другим питањима у свету која су горућа.

Вучић је навео да Египат и Србија имају јединствено и заједничко мишљење, а то је да је мир неопходан и да је мир најважнији.

Опширније Краће

Вучић: Брже ћемо развијати односе у трговини и индустрији

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са египатским колегом, после пленарног састанка две делегације, изјавио да је Споразум о слободној трговини од изузетног значаја.

Навео је да је потписано укупно 10.412 тарифних линија за Србију и 6.075 тарифних линија за Египат.

“Брже ћемо да развијамо наше трговинске односе, и односе између наших индустрија“, истакао је Вучић и оценио да је то урађено пре свега захваљујући председнику Ел Сисију и његовој визији савременог света.

Ел Сиси: Потписани споразуми ће ојачати већ добре односе Србије и Египта

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да је са председником Александром Вучићем у Каиру разговарао о политичким и економским темама, додајући да је истакнута улога Србије у јачању сарадње и стабилности у региону.

Указао је да су се током данашњих састанака сагласили и о значају јачања сарадње у науци, затим и кроз Споразум о слободној трговини што ће, каже, ојачати трговинску сарадњу двеју земаља.

"Имамо комитете за економску и војну сарадњу што ће додатно ојачати сарадњу нарочито када је реч о инвестицијама у пољопривреди, туризму, информационим и телекомуникационим технологијама", рекао је Ел Сиси.

Подсетио је на сарадњу две земље у оквиру Покрета несврстаних, истичући да Египат високо цени традицију и историју српског народа.

"Унапред се радујемо размени искуства и стручности за јачање мира и стабилности у региону и свету. Залагања која смо данас показали и председник Вучић и ја потврђује наше заједничко стремљење да наставимо са замајцем који сведочи о нашим билатералним односима после моје посете вашој пријатељској земљи 2022. године, при чему гостопримство које сте ми показали и циљеви које смо постигли после те моје посете у различитим областима од политике, војне области, економије, осликавају наша заједничка уверења за заједничким темељима у циљу обухватног развоја односа Србије и Египта", рекао је Ел Сиси.

Истакао је да Египат подржава примену иницијативе Отворени Балкан и жели да се земље тог региона зближе и да ојача регионална стабилност.

"Заиста подржавамо примену иницијативе Отворени Балкан и желимо да се земље Западног Балкана зближе и да се ојача регионална стабилност", поручио је египатски председник.

Навео је да је са председником Вучићем разговарао о дешавањима на међународној сцени, са посебним освртом на Појас Газе и Украјину.

"На међународном нивоу наши разговори су укључили размену мишљења о различитим међународним и регионалним питањима, посебно о украјинској кризи и кризи у Појасу Газе где смо изразили потребу за што хитнијим постизањем мира. Поред тога, било је речи о дешавањима у Судану, Либији", рекао је Ел Сиси.

Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи

У присуству председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија у Каиру је потписан Споразум о слободној трговини између две земље и још 10 билатералних докумената о сарадњи две земље у различитим областима.

Споразум о слободној трговини потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан ел Хатиб.

Заједнички акциони план између Надлежно тело за инвестиције и слободне зоне ГАФИ – Арапска Република Египат и Развојне Агенције Србије (РАС) – Република Србија за 2024-2025. потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан ел Хатиб.

Споразум о сарадњи између Града Београда и Града Каира потписали су градоначелник Београда Александар Шапић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Ужица и Гуверније Асуана – Града Асуана потписали су градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Новог Пазара и Града Дамијета потписали су градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства рада Египта у области рада и запошљавања потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Протокол о сарадњи између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Универзитета Ел Азар у Египту потписали су министар здравља Србије Златибор Лончар и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства комуникација и информационих технологија Египта о сарадњи у области комуникација и информационих технологија потписали су министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар комуникација и информационих технологија Арапске Републике Египат Амр Талат.

Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Врховног савета за антиквитете Египта за сарадњу у области антиквитета и музеја потписали су министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фати.

Меморандум о разумевању између Етнографског музеја у Београду и Врховног савета за антиквитете Египта о сарадњи у области музеја потписали су министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фати.

Меморандум о разумевању између Управе царина Министарства финансија Србије и Царинске службе Египта о сарадњи у царинским питањима потписали су в. д. директора Управе царина Србије Бранко Радујко и министар финансија Египта Ахмед Кучук.

Министар Момировић је раније изјавио да ће након ратификовања Споразума о слободној трговини са Египтом бити укинуте царине за готово целу српску пољопривреду.

"Чим Споразум о слободној трговини буде ратификован биће укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће. Царине на производе наше прехрамбене индустрије које се сада крећу у распону од 20 до 60 одсто полако ће кренути да се смањују, док ће бити укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су сада између 20 и 30 одсто", навео је Момировић.

Истакао је да је то једна велика шанса за пољопривреднике и домаћине из Србије, али и огромна шанса за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије.

РТС
Опширније Краће

Вучић: Србија и Египат ће додатно учврстити односе и отворити нове путеве сарадње

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем разговарао о најважнијим питањима односа између Србије и Египта, могућностима за ширење сарадње и конкретним пројектима на којима ћемо сарађивати у предстојећем периоду.

"Разменили смо мишљења и о свим изазовима који оптерећују данашњи геополитички контекст, као и о месту и улози наших земаља у новој регионалној и глобалној стварности. И Србија и Египат, свако у свом делу света, представљају стубове мира, напретка и сарадње и гарант стабилности, чиме је наша одговорност за њихово очување огромна. Уверен сам да ћемо заједно успети у том тешком и часном подухвату", написао је Вучић на Инстаграм профилу @будућностсрбијеав.

Указао је и да ће данас Србија и Египат додатно учврстити историјске и традиционално одличне билатералне и економске односе и отворити нове путеве сарадње на добробит нашег народа.

(@budućnostsrbijeav)

Опширније Краће

Почео састанак делегација Србије и Египта у Каиру

У Председничкој Палати у Каиру одржава се пленарни састанак делегација – Србије и Египта, у присуству председника Александра Вучића и председника Абдела Фатаха ел Сисија, јавља репортер РТС-а.

Састанку присуствују министри у Влади Србије, Томислав Момировић, Александар Мартиновић, Јелена Беговић, Златибор Лончар и Дејан Ристић, као и градоначелник Београда Александар Шапић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Након тога, у присуству двојице председника, биће одржана церемонија потписивања билатералних докумената, а председници ће одржати и заједничку конференцију.

Председник Вучић присуствоваће затим и свечаном ручку, који ће у његову част организовати председник Ел Сиси.

Опширније Краће

Почео састанак Вучића и Ел Сисија

У Председничкој палати у Каиру почео је тет-а-тет састанак председникâ Вучића и Ел Сисија, јавља репортер РТС-а.

Свечани дочек уз војне почасти

Испред Председничке палате у Каиру, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси дочекао је председника Александра Вучића.

За председника Вучића приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, уз интонирање химни Србије и Египта.

Након тога уследиће састанак двојице председника.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић
Опширније Краће

Вучић положио венце: Делимо љубав према слободи и независности

Председник Вучић је посетио Меморијални комплекс Незнаном јунаку у Каиру, у дистрикту Наср, и положио венац на гроб Незнаном јунаку.

Њега је дочекао генерал мајор Абдел ел Моти Алем, командант Централне војне зоне.

Такође, Вучић је обишао и спомен-гробницу председника Египта Анвара ел Садата, која се налази у оквиру Меморијалног комплекса и положио венац на гроб.

Председник је поручио да са египатским народом делимо љубав према слободи и независности, као и "исту културу сећања на све оне који су нам својом борбом и храброшћу омогућили да наставимо да градимо наше земље у миру".

Вучић је на Инстаграму навео да се са "великим пијететом поклонио сенима ратника који су дали живот за свој народ и државу и положио венац на спомен-гробницу Анвара ел Садата, човека који је далеко видео, мудро водио своју земљу, променио њено лице уз искрену посвећеност миру и који је због тога платио највећу цену".

"Поштовање према највећој жртви која се даје за свој народ увек остаје путоказ за генерације које долазе и подсетник да је мир једна од највећих и најскупљих вредности за коју сви морамо да се боримо", написао је Вучић.

Меморијални комплекс Незнаном јунаку у Каиру је споменик у облику пирамиде у дистрикту Наср, чију је изградњу наредио председник Анвар ел Садат 1974. године у част Египћана и Арапа који су изгубили животе у Октобарском рату 1973. године. У оквиру комплекса налази се и спомен-гробница председника Анвара ел Садата, који је убијен у октобру 1981. године.

Састанак Вучића и Ел Сисија око десет часова

Очекује се да председник Александар Вучић у десет часова (11.00 по локалном времену) стигне у председничку палату, где ће се састати са египатским колегом Абделом Фатахом ел Сисијем, јавља репортер РТС-а.

Заједничка конференција за новинаре двојице председника предвиђена је у 11.50.

Извештај Николине Ракић

Председник Вучић, који је синоћ допутовао у посету Египту, прво је посетио Меморијални комплекс незнаном јунаку и положио венац на гроб Незнаном јунаку, а обишао је и спомен-гробницу председника Египта Анвара Садата, где је положио венац на гроб.

Након тога, уследио је званични сусрет са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем у Председничкој палати.

По доласку у Каиро, председник Вучић је разговарао са министром за инвестиције и спољну трговину Арапске Републике Египат Ел Хатибом и истакао да је посета Египту ''велика и важна''.

''Радујем се сусрету и разговору са председником и великим пријатељем председником Абделом Фатахом ел Сисијем, прилици да поново разменимо мишљења о јачању билатералних и економских односа Србије и Египта, али и да конкретизујемо раније договоре'', навео је Вучић.

Након сусрета двојице председника, одржан је и пленарни састанак две делегације превођене председником Вучићем и председником Египта.

У делегацији са председником Вучићем су и министри у Влади Србије Томислав Момировић, Златибор Лончар, Дејан Ристић, Александар Мартиновић и Јелена Беговић.

У делегацији су и градоначелник Београда Александар Шапић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и в. д. директора Управе царине Бранко Радујко.

Шта је потписано

По завршетку пленарног састанка две делегације, у присуству двојице председника, потписан је низ билатералних споразума и меморандума у различитим областима – на пољу инвестиција, трговине, образовања, високог образовања, рада, културе.

Међу најважнијим споразумима је Споразум о слободној трговини између Србије и Египта, који ће након ратификације обухватати 16.000 производа који ће се увозити и извозити између две земље без царина.

Одржана је и заједничка конференција за медије двојице председника, након чега је приређен свечани ручак у Председничкој палати.

Касније током дана председник Вучић разговараће и са председником Арапске лиге Ахмедом Абул Геитом, а на крају дана посетиће и комплекс пирамида у Гизи.

Ово је прва посета председника Србије Египту после скоро 15 година.

Претходно је у јулу 2022. године у званичној посети Србији боравио председник Eгипта Ел Сиси, што је била прва посета шефа египатске државе у последње три и по деценије нашој земљи.

Том приликом потписано је 13 споразума, укључујући и Декларацију о стратешком партнерству.

Вучић и Ел Сиси су тада ту посету назвали историјском и најавили убрзан развој сарадње две земље на свим нивоима.

Током другог дана посете, у недељу, председник Вучић састаће се са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом александријским Тавадросом II, а имаће и одвојене сусрете са председником Парламента Арапске Републике Египат Ханафијем Али Гебелијем, као и председником Владе Арапске Републике Египат Мустафом Мадбулијем, након чега ће се обратити на Египатско-српском пословном форуму, који ће окупити велики број српских и египатских привредника.

Читај ми!