Извор: РТС

Председник Египта у Београду – Вучић: Посета има историјски карактер; Ел Сиси: Волимо српски народ

У званичној тродневној посети Србији је шеф египатске државе. Испред Палате "Србија" организован је свечани дочек уз највише почасти за председника Абделa Фатахa ел Сисиja, а потом је уследио састанак са председником Србије Александром Вучићем. Током вишедневне посете разговара се о јачању сарадње, инвестицијама и трговини између две земље, које негују пријатељске односе још од времена оснивања Покрета несврстаних. Потписан је низ билатералних споразума и меморандума о разумевању, а два председника су посету назвала историјском и најавили убрзан развој сарадње две земље на свим нивоима.

Вучић са Ел Сисијем: Наздравили смо за пријатељство

Председник Александар Вучић на Инстаграму је поставио фотографије сусрета са египатским председником Абдел Фатахом ел Сисијем.

"Разговоре са пријатељима наставили смо у мање формалној атмосфери, у традиционалном духу познатог српског гостопримства. Наздравили смо за пријатељство и будуће пројекте на добробит наших грађана", написао је председник Вучић уз фотографије објављене на Инстаграму.

Дачић са Ел Сисијем

Председник Народне скупштине Ивица Дачић у сусрету са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем истакао значај његове посете за међусобне дипломатске односе, који постоје већ 114 година.

Последња званична билатерална посета Београду била је посета тадашњег египатског председника Мухамеда Хосни Ел Саједа Мубарака Југославији у јулу 1987. године.

Дачић и ел Сиси су се сложили да две земље имају дугу традицију добрих политичких односа и изразили су потребу за даљим унапређењем свеобухватне сарадње у образовању, туризму, култури као и заштити животне средине, чему ће велики допринос дати и потписивање низа билатералних споразума током ове посете.

Дачић је пренео саговорнику да је парламент Србије традиционално заинтересован за сарадњу са колегама из Египта, о чему најбоље говори податак да је посланичка Група пријатељства са Египтом у претходном сазиву имала 50 чланова. Подсетио је и да је као председник парламента имао веома успешну посету Египату у децембру прошле године.

Закључено је да Египат остаје при ставу замрзнутог признања тзв. Косова, а Дачић је истакао да Србија високо цени египатски став који подразумева да Каиро не гласа за чланство Приштине у међународним организацијама.

Опширније Краће

Вучић и Сиси на изложби о дипломатским односима Србије и Египта

Председници Србије и Египта, Александар Вучић и Абдел Фатах ел Сиси, обишли су изложбу Државног архива Србије и Архива Југославије "Српско/југословенско-египатски дипломатски односи", која је поводом званичне посете шефа египатске државе приређена у Палати "Србија".

На изложби су представљена документа која сведоче о дипломатским односима у периоду од покретања иницијативе за оснивање српског дипломатског представништва у Египту 1906. године, до посете председника Египта Хоснија Мубарака СФРЈ, саопштено је из Државног архива Србије.

Како се наводи, пажња двојице председника посвећена је указу краља Петра Првог Карађорђевића о постављењу Бошка Чолак-Антића за првог српског дипломатског агента у Египту, извештајима дипломатских представника у Египту из времена Краљевине Србије, те указу краља Александра Првог Карађорђевића о отварању Генералног конзулата Краљевине СХС у Каиру.

Такође, пажњу су привукли и записник о разговорима вођеним између Јосипа Броза Тита, председника ФНРЈ, Гамала Абдела Насера, председника Уједињене Арапске Републике и Џавахарлала Нехруа, премијера Републике Индије.

Осим архивских докумената, представљене су и фотографије српских и египатских званичника из времена Краљевине Србије, Краљевине Југославије, ФНРЈ и СФРЈ.

Изложбену поставку представили су директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић и директор Архива Југославије др Милан Терзић.

Опширније Краће

До краја године споразум о слободној трговини са Египтом

Министарка трговине, туризма и текеклмуникација Татјана Матић најавила је, на српско-египатском пословном форуму, да би до краја октобра, а најкасније до краја ове године требало да буде потписан споразум о слободној трговини између Србије и Египта.

"Договорили смо се данас да ћемо све наше снаге усмерити како би до краја године или до краја октобра имали усаглашен Споразум о слободној трговини, јер имајући у виду дешавања на глобалној сцени, економску кризу коју је произвео рат у Украјини, сви видимо велику корист да тражимо нова тржишта и нове трговинске партнере, а посебно када су то традиционално пријатељски народи као што је египатски", изјавила је министарка на скупу који су отворили председници Србије и Египта Александар Вучић и Абдел Фатах ал Сиси.

Матићева је додала како су данас потписан документ о стратешком партнерству двеју земаља и други билатерални документи важни, јер су тржишта Србије и Егиота комплементарна. 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је на отварању пословног форума да две земље улазе у нову еру привредних односа и да од тог састанка очекује бројне значајне инвестиције у наредном периоду.

"Мало је пословних форума које можемо да почнемо тако добрим вестима као што је овај. Данас смо добили читав пакет међудржавних докумената и почињемо да радимо на Споразуму о слободној трговини Србије и Египта", рекао је Чадеж.

Опширније Краће

Вучић египатским инвеститорима: Дођите у Србију, добродошли сте

Председник Александар Вучић поручио је египатским инвеститорима, на пословном форуму Србија–Египат, да су добродошли у Србију и пожелео привредницима обе земље пуно нових фабрика, заједничких пословних подухвата и успеха.

Вучић је, обраћајући се представницима тридесетак египатских компанија на форуму, рекао да Србија има стабилне јавне финансије, да брине о сваком инвеститору, као и да има добру и обучену радну снагу.

Имамо стабилне јавне финансије и јавни дуг од само око 53 одсто БДП-а, чиме може да се похвали свега неколико земаља у Европи, истакао је Вучић.

Додао је да је то постигнуто захваљујући тешким финансијским реформама започетим 2014. године.

Вучић је подсетио да је Фајненшел тајмс прогласио Србију за првака у региону у првилачењу директних страних инвестиција пропорционално броју становника.

Председник је истакао да Србија годишње привуче између 3,2 и 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција и да ће и ове године прећи број од три милијарде упркос рату у Украјини.

Каже да Срби воле туристички да посећују Египат и да ће ићи у још већем броју и у шали додао да једна ајкула у мору у Египту не може да уплаши Србе.

"И ви сте добродошли у Србију, имамо фантастичне ски-центре и планине, када вам је лети вруће дођите у Србију, која има пуно неоткривених лепота", поручио је Вучић.

Нека живи пријатељство две земље, нагласио је председник.

(Танјуг) 

Опширније Краће

Ел Сиси: Српски привредници добродошли у Египту, као што су египатски овде

Српски привредници су добродошли у Египту, као што су и египатски у Србији, казао је председник Египта Абдел Фатах ел Сиси обраћајући се на отварању српско-египатског пословног форума поручујући да је српски успех уједно и египатски успех.

Ел Сиси је истакао да Египат ради на промени и осавремењивању сарадње са разним државама, а да је Србија веома успешна држава, која има бројне потенцијале.

"Имамо велики програм који радимо у сфери пољопривреде, хоћемо да повећамо производњу. Све што треба Србији може да се нађе у Египту", казао је Ел Сиси.

Истакао је да ће за продубљивање економске сарадње од велике користи бити споразум о обостраном укидању царине на робу, односно о слободној трговини.

Подсећа да је Египат велико тржиште био и пре него што је успоставио слободну трговину са разним афричким државама.

Поручио је привредницима да и он и председник Србије Александар Вучић имају вољу да унапреде сарадњу привредника две земље и позвао их да им се обрате уколико буду наишли на било коју препреку.

Пренео је да је са председником Вучићем разговарао и о проблемима у вези са енергијом и навео да су у последњих осам година забележили велики напредак у енергетици.

Пренео је да се у Египту гради гради око 4.000 километара брзих пруга и да желе да најбржи железнички саобраћај.

Такође, Ел Сиси је истакао да се шири површине града Каира због све већег броја становника.

(Танјуг) 

Опширније Краће

Брнабић: Историјски дан и посета

Премијерка Ана Брнабић поручила је да је посета председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија историјска и представља показатељ да расте међународни углед Србије.

"Председниче Ел Сиси, добро дошли у Србију! Историјски дан и историјска посета. Председник Египта у тродневној званичној посети Србији, првој после 35 година. Велики искорак у вишедеценијском пријатељству са Египтом и најбољи показатељ растућег међународног угледа Србије", навела је Брнабићева на Твитеру.

Опширније Краће

Ел Сиси: Египатски народ воли Србију, желим јачу сарадњу

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси рекао је на конференцији за новинаре да му је част  што је први пут у Србији и захвалио на гостопримству.

Као што српски народ воли Египат, како је рекао председник Вучић, тако и египатски народ воли српски народ, истакао је Ел Сиси.

"Ви сте увек добродошли у своју другу домовину", рекао је египатски председник. 

Навео је да се нада добрим резултатима посете и пожелео још јачу сарадњу у свим сферима.

"Морам рећи да у Египту сви знају ко је био Јосип Броз Тито, он је код нас много цењен", рекао је Ел Сиси.

Рекао је да је са председником Вучићем разговарао о политици, науци, бизнису, поготову о инвестицијама и размени искуства у пољопривреди.

Било је речи и о рату у Украјини, а египатска визија је да се све реши мирно и кроз споразуме, рекао је Ел Сиси.  

Најављујући да ће у Шарм ел Шеику бити одржана конференција o климатским променама, Ел Сиси је позвао Вучића да јој присуствује. 

Опширније Краће

Вучић: Историјска посета, договорена убрзана сарадња

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му је велика част што Србија има прилику после готово четири деценије да угости египатског председника.

"Ова посета за нас има историјски карактер. Неретко волимо да нешто назовемо историјским, али сам сигуран да ће нам продубљивање односа много тога донети у будућности. Уверен сам да су наши данашњи разговори пружили снажан импулс који ће се видети у међународној арени и у најконкретнијим економским областима и бројним пројектима које ћемо радити заједно", казао је Вучић.

Много је области, додаје, које су отворени са Египтом.

"То је тек почетак. Договорили смо убрзану сарадњу, од сајмова, свуда ће Србија присуствовати", навео је Вучић.

Разговарали су, додаје, о много конкретних тема.

"Сигуран сам да ћемо установити добру сарадњу у продаји житарица Египту. Добили смо сертификате за пшеницу и јабуку, надамо се и за говеђе месо. Покушаћемо до краја године да усагласимо споразум о слободној трговини", истакао је председник Вучић.

Сматра да у области војнотехничке сарадње имамо много тога да понудимо једни другима, да направимо заједничка предузећа и да се ослонимо једни на друге.

"Само у пољопривреди ове године смо у првих шест месеци покрили оно што нам је у претходној години била размена", указује Вучић.

Наводи да је директна авио-линија због ковида морала да буде прекинута, али да би требало да се успостави директна линија Београд–Каиро.

Говорили су, додаје, о ситуацију у свету, у региону Медитерана, Европи, и ситуацији у Украјини.

"Договорили смо се о веома блиској сарадњи између наших министарстава спољних послова, да у међународним форумима блиско сарађујемо. Имаћемо времена и сутра да говоримо. Жеља српског народа и свих грађана Србије која је неподељена – никада нећете чути лоше од грађана Србије о Египту. Поносан сам што после 35 година могу да будем домаћин египатском председнику, уверен да ће наша сарадња бити много ближа у будућности, захваљујући и тако великом лидеру као што је Ел Сиси", истакао је Вучић.

Потписано више споразума и меморандума

Током церемоније између Владе Србије и Владе Египта потписано је више билатералних споразума и меморандума о сарадњи.

Вучић уручио одликовање председнику Египта

Председник Србије Александар Вучић уручио је орден председнику Египта Абделу Фатаху ел Сисиjу. Ел Сиси је одликован за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат.

Вучић: Председник Египта посетом учинио Србији велику част

Председник Србије Александар Вучић, који је домаћин шефу египатске државе Абделу Фатаху ел Сисију, поручио је да је његова посета велика част за Србију.

"После 35 година, драги пријатељи су поново наши гости. Председник Ел Сиси нам је учинио велику част својом посетом", навео је Вучић на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav", уз фотографије свечаног дочека и са састанка.

Вучић је приредио свечани дочек, са војним почастима испред Палате "Србија" за председника Египта, а затим је уследио састанак у четири ока двојице званичника.

Почео тет-а-тет састанак Вучића са Ел Сисијем

У Палати "Србија" почео је састанак у четири ока председника Александра Вучића и египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија.

Свечани дочек за Ел Сисија испред Палате "Србија"

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси стигао је испред Палате "Србија", где га је дочекао српски колега Александар Вучић.

У току свечани дочек, уз присуство гарде Војске Србије.

Бисенић: Посета председника Ел Сисија комплимент Србији

Драган Бисенић, бивши амбасадор Србије у Египту, наводи за РТС да пуна радна посета египатског председника Абделa Фатахa ел Сисиja Србији након 35 година представља добар знак.

Указује да се Ел Сиси прошле недеље састао са америчким председником Џозефом Бајденом у Саудијској Арабији, да је након тога посетио Берлин, где је учествовао на конференцији о клими, те да након посете Србији одлази у Париз где ће се састати са француским председником Емануелом Макроном.

"Чињеница да се Београд налази у том низу може нама да служи као комплимент, али истовремено указује на могућности и значај две земље у овим новим околностима постају важни не само за њих већ и за шири контекст догађаја у свету", каже Бисенић.

Наводи да ће на српско-египатском пословном форуму бити представљено око 130 компанија двеју земаља које ће, како каже, у директним разговорима пронаћи могућности за међусобну сарадњу.

Указује да су у фокусу посете развој билатералне сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

"Биће потписано скоро 15 споразума и меморандума, а најважнији споразум је о стратешкој сарадњи који је заправо кровни споразум између две државе и он гарантује одређени степен привилегованог положаја и једне и друге државе у својој сарадњи и могућност да се многи проблеми решавају без уобичајних формалности какве би иначе постојале.

Указује да Египат и наша земља имају историјске и дипломатске односе још од 1908. године.

"Египат и Србија од тада кроз различите фазе имали си блиске, пријатељске и значајне односе", оцењује Бисенић.

Указује да је Египат данас држава на милион квадратних километара са 104 милиона становника.

"Он је по бруто националном производу мереном по потрошачкој снази на 21. месту у свету, а само по бруто националном производу на 35. месту у свету. Чланица је Групе 20, то су државе у развоју тј. економије које могу највише да просперирају захваљујући својим потенцијалима и демографском саставу", указао је Бисенић.

Опширније Краће
Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже за РТС да је Египат друга по снази привреда Африке, одмах после Нигерије.

"То је велики нето увозник робе и земља која има велике инфраструктурне пројекте. Робна сарадња Србије и Египта је значајно испод потенцијала. Према подацима за 2021. годину, око 70 милиона евра, али је у првих пет месеци ове године значајно повећана та размена. Ова посета на највишем државном нивоу даће јасне смернице у смислу који ће бити даљи развој економских односа двеју земаља", рекао је Станић.

Србија извози, додаје, пре свега производе дуванске индустрије, специјализовану војну опрему и пољопривредне машине.

"Када се говори о увозу из Египта, то су пре свега одређена хемијска једињења, соли и одређено воће. Ове године је био значајан увоз урее из Египта, што је имало користи за производњу вештачких ђубрива", истиче Станић.

Напомиње да је и наша привредна делегација била у Египту.

"На данашњем форуму ће бити 200 привредника. Већ имамо најаве да ће инвестирати у Египат, компанија 'Еликсир' ће правити компанију у Египту, а има интересовања и египатских компанија. Ово је значајно за наш пољопривредни сектор, јер ће се говорити о смањењу царина на робу из Србије. Египат је ушао и у дигитализацију привреде, па је и то шанса за наше компаније из области информационе технологије, а оно што се помиње је и отварање директне авио-линије између Београда и Каира", додаје Станић.

Србија, према његовим речима, није међународно значајна туристичка дестинација, "у смислу да је врло препознатљива". Али у последњих неколико година се туризам у Србији се значајно развио.

"Значајан је врло и потенцијал реке Дунав. Иако Египат излази на два мора, њихово становништво је везано за реку Нил, па је њима Дунав интересантан. У том смислу постоји потенцијал Србије који би био значајан за становнике Египта, као и цео регион Западног Балкана", напомиње Станић.

Опширније Краће

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић каже за РТС да ће посета председника Ел Сисија бити веома богата, јер се очекује потписивање чак 13 различитих споразума и декларација. 

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси допутовао је јуче у посету Србији. Ово је прва посета шефа египатске државе у последње три и по деценије.

На Аеродрому "Никола Тесла" приређен је дочек на црвеном тепиху, уз постројену гарду Војске Србије. Авион из Египта допратило је шест "мигова 29", а Ел Сисију је добродошлицу пожелео председник Србије Александар Вучић.

Церемонија свечаног дочека египатског председника приређена је испред Палате "Србија", након чега се одржао састанак двојице председника.

Одржан је пленарни састанак делегација Србије и Египта, а председник Вучић је уручио одликовање шефу египатске државе.

Потписани су билатерални споразуми. Уследио је затим и Српско-египатски пословни форум.

Током посете Србији, Ел Сиси ће разговарати и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем. 

Ел Сиси борави у Србији до четвртка, 21. јула, а поводом његове званичне посете, у Београду је, у знак добродошлице, постављено више стотина заставица у бојама египатске заставе, дуж ауто-пута, испред Палате "Србија", у централним градским улицама, испред Дома Народне скупштине...

Абдел Фатах eл Сиси је први египатски председник који је дошао у Србију, после 35 година и посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.

Очекује се да ће посета допринети великом пробоју у билатералним односима и трговини између двеју земаља, које негују одличне односе још од времена оснивања Покрета несврстаних.

У фокусу разговора биће развој сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

Читај ми!