Извор: Танјуг

Амбасадор Салах: Историјска посета Вучића Египту, биће потписани важни споразуми

Амбасадор Египта у Србији Басел Салах оценио је да ће посета председника Србије Александра Вучића Каиру бити историјска и нагласио да ће том приликом бити потписани споразуми у бројим областима на добробит обе земље и оба народа, а који би између осталог требало да допринесу и да се трговинска размена повећа четири пута.

"Посета председника Вучића ће бити као ниједна до сада виђена посета Блиском истоку и Африци", рекао је амбасадор Басел Салах у интервјуу за Танјуг пред одлазак председника Србије у посету Каиру.

"Искрено смо били дирнути количином великодушности и срдачности у Београду 2022. током сусрета председника Ел Сисија са пријатељем, председником Вучићем", рекао је Салах.

Председник Вучић ће од данас до 14. јула боравити у званичној посети Арапској Републици Египат, а Салах је додао да је то прва посета председника Србије Египту после 14 или 15 година.

Амбасадор једне од политичики и економски најутицајнијих земаља на афричком контитнету, али и у региону Блиског истока подсетио је да Египат и египатски народ Србију сматрају веома важним пријатељем и веома битним партнером и савезником.

Он је нагласио да је посета веома важна за обе државе и да ће током ње бити потписано неколико споразума у различитим областима - на пољу инвестиција, трговине, образовања, високог образовања, рада, културе.

Дубља сарадња на различитим пољима

"Србија је највећа држава на Западном Балкану, огроман економски светионик који обећава будућност", рекао је он и додао да је управо природно да се такве чињенице осликавају и на председничке посете.

Пријатељство и партнерство наше две земље и током претходне три године сведочило је политичком, друштвеном и економском моментуму какав до сада није виђен и природно је да се та чињеница, како је нагласио, одрази на дубиљу сарадњу на различитим пољима.

Заједнички пројекти већ постоје

"Већ постоје заједнички пројекти и сарадња, који се остварују од историјске посете председника Ел Сисија Србији, прве посете једног председника Египта Београду након 35 година. Тада смо потписали 13 споразума, укључујући и Декларацију о стратешком партнерству. Очекујемо да потпишемо још толико током посете председника Вучића Египту, у различитим областима, међу којима су трговина, инвестиције, развој, рад, култура, сарадња између музеја, сарадња између Етнографских музеја, економска сарадња, и царина", рекао је амбасадор.

Како је нагласио, у те споразуме о сарадањи укључени су и споразуми о братимљењу наших градова.

"Сарадња Србије и Египта је дубља од сарадње Београда и Каира, као наша два главна чворишта, и она иде и ка локалу и другим градовима”, рекао је Салах.

Споразум о слободној трговини важан за обе државе

Споразум о слободној трговини је, како је нагласио, стратешки и историјски важан за обе државе.

"Лично радим на том споразуму последње две године, чак и пре посете председника Сисија Србији. Преговарачки тимови два министарства за трговину детаљно су радили на њему. Он покрива робу и услуге на различитим пољима укључујући пољопривреду, дуван, индустријске производе, хотелске и услуге менаџмента, све што има додату вредност за обе државе", рекао је он.

Салах је нагласио да ће споразум дефинитивно имати јак ефекат на ниво трговинске размене између две државе и вероватно ће је учинити четири пута вишом него што је тренутно.

Који су производи потребни Египту

"Србија има много производа који су нама у Египту потребни и Србији је потребно пуно производа из Египта. Српске јабуке су један од најбољих производа на свету и становништво Египта ће имати привилегију да ужива у њима. С друге стране, ви немате манго, ми имамо више од 20 врста, а чија величина иде и до величине лубенице", рекао је Салах и нагласио да ће грађани Србије имати прилику да пробају египатски манго по ниској цени када се укину порез и царине.

Амбасадор земље чији је број становника почетком 2020. прешао 100 милиона, каже да је за њихово тржиште веома важно српско жито, али и наглашава да мора да се реши проблем високе цене транспорта како оно не би изгубло на конкурентности.

"Српско жито једно од најквалитетнијих на свету"

"Српско жито једно је од најбољих и најквалитетнијих на свету, то је жито прве класе, а ми смо један од највећих, ако не и највећи увозник на свету. Увозимо га из различитих извора и напорно сам радио да увозимо жито из Србије која је као извозник већ акредитована у египатском систему увоза. Наш главни изазов је био и јесте, а то је оно што покушавам да решим, логистика транспорта", рекао је он. Амбасадор је напоменуо да конкурентност српског жита поништавају трошкови логистике и транспорта до египатских лука.

"Покушавамо да нађемо креативне идеје како да решимо тај проблем, било транспортом рекама или друмом до лука у другим државама и онда да га увеземо у Египат", рекао је Салах.

О Новом Каиру

Амбасадор наводи да је на агенди председника посета и новој административној престоници Египта Новом Каиру који је мега пројекат, мегалополиса где би према договору требало да буде измештена и амбасада Србије.

"Кажу то је град који је четврта генерација, има седам милиона људи, већи је и од Сингапура и већ је почео да функционише и читава влада ту ради", навео је амбасадор. Према његовим речима, посета Новом Каиру је велика прилика да се размене искуства везана за реализацију великих, мега пројеката, какви постоје и у Србији.

"Председник Вучић је веома заинтресован да обиђе овај мега пројекат да би са нама поделио своја искуства, и научио из египатског искуства. Ми учимо из српског искуства. Ви сте већ изградили пуно мега пројеката у Србији, о којима сам обавештавао Каиро.

Посета новој административној престоници са свим што она представља сјајна је прилика да разменимо искуства", нагласио је он.

Нова врхунска зграда за амбасаду

Амбасадор Салах је рекао и да су интензивним преговорима са српском амбасадом у Каиру да нађу нову врхунску зграду за амбасаду која би одражавала наше пријатељство и партнерство.

Он је подсетио и да је зграда египатске амабасаде у којој су смештени у Београду већ шест деценија, сведок историје и историјског обраћања председника Јосипа Броза Тита и Насера становницима Југославије.