Извор: РТС

Први Свесрпски сабор – Усвојен нацрт Декларације о заједничкој будућности српског народа, празник фолклора на Тргу републике

Владе Србије и Републике Српске, на Првом свесрпском сабору под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", усвојиле нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Вучић: Односи Србије и РС не смеју никад да трпе. Додик: Само српски државни и национални интерес немају алтернативу. Фолклораши из Србије и Републике Српске преплавили су у послеподневним часовима Трг републике, док су мигови надлетали централну манифестацију Свесрпског сабора.

На левој обали Саве, из Парка Републике Српске приређен је ватромет поводом Првог свесрпског сабора.

Бакљада на Старом савском мосту поводом Првог свесрпског сабора

Поводом Првог свесрпског сабора под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска" на Старом савском мосту организована је бакљада.

У близини моста, на Кули "Београд", исписано је “Живела Србија, живела Српска“, као и “Један народ, један сабор“ уз осветљење у бојама српске тробојке.

Обраћања Додика и Вучића на тераси Тржног центра "Галерија"

Председник Републике Српске рекао је на неформалном окупљању на тераси Тржног центра "Галерија" да односи Србије и Српске никада нису били тако пуни разумевања до доласка Александра Вучића.

“Осећамо да нисмо само браћа, већ да смо заједно спремни да носимо тетрет и одговорност и заједно кажемо шта хоћемо, а не да гледамо на далеке канцеларије и нагађамо шта би они хтели… Овај народ ће се ујединити и сигурно ће бити једно“, рекао је Додик.

Истиче да српски народ “има две државе, Србију и Републику Српску“.

“То није само територија и становништво, није само извршна власт, већ љубав према њој и кад то кажем имам на уму оно што је БиХ. Каква је то држава у којој нема љубави, него силе и присиле“, упитао је Додик

Истакао је да данашњи дан пише нову историју.

“Добили смо многе позиве да нас питају шта је то (декларација), ми не морамо све да кажемо, али за почетак да ћемо 15. 2. обележавати Дан државности Републике Српске и Републике Србије“, рекао је Додик.

После председника Српске окупљенима се обратио и председник Србије Александар Вучић. Указао је да су данас постављени темељи за много дивних ствари у будућности и захвалио Додику што је “заштитио огњишта нашег народа“. Указао је и ако неко мисли да угрози опстанак Републике Српске не треба да сумња на чијој страни ће бити Србија.

Навео је да је Милораду Додику данас за нијансе лакше него њему јер се осврнуо на политичке противнике.

“Зашто је Милету и данас за нијансу лакше? Кад вам падну на памет политички противници, то значи да вам је довољно лако и да имате времена да се на њих осврнете. Ја немам времена, што значи да Милету лакше. Видим тежу ситуацију за нас него што је сви други виде. Због свега што нам раде у Приштини, што се збива у свету биће све теже свакога дана“, рекао је Вучић.

Шапић: Историјски дан за српски народ; Станивуковић: Сваки педаљ наше земље је драгоцен

Одржавање првог Свесрпског сабора је велики дан за српски народ и симболички важан дан, рекао је председник Привременог органа Београда Александар Шапић, који је са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем посетио манифестацују "Београдски дани породице". 

Према његовим речима, Срби морају да се чувају где год живели јер "кад год смо се држали једни уз друге, тада се у историји није појавио онај ко би изашао на крај са нама". 

"Београд, као старији брат, жели да помогне Бањалуци где год може, да искуство у пројектима које спроводимо пренесемо и у Бањалуку", рекао је Шапић и додао да ће и политичари у будуће морати да негују интересе српског народа. 

Поручио је да Сабор отвара потпуно ново поглавље српског народа, истакавши да је од велике важности да Београд има српског градоначелника, јер ће тада свима бити добро – и мањинским народима и Србима.

"Данас се десио историјски дан и тек ћемо видети шта ће из њега произаћи и које околности ће створити за наш народ у будућности. Сабором шаљемо поруку да нико више неће играти на српску неслогу и да ћемо повести више рачуна о дијаспори. Нема мира без договора са нама, нема мира без српског народа, нема стабилног региона без нас", нагласио је Шапић. 

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да, када се оба града развијају, српски народ иде напред  – и Србија и Српска. 

Напоменуо је да њих двојица представљају два престижна српска града, те да су се договорили да сваки велики пројекат у оба града обележимо тако што ћемо један другог посетити. 

"Наша дужност је да сарађујемо, а она произилази из велике љубави према нашим земљама и нашим градовима. Састали смо се на важан историјски датум, први Свесрпски сабор, донели смо заједничку декларацију, да чувамо химну, грб, земљу, ћирилицу, српски језик, сваки педаљ наше земље је драгоцен", рекао је Станивуковић. 

Напоменуо је да су три "свете српске речи" – уједињење, слобода/независност и мир. 

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик обишли су Народни музеј у Београду у оквиру Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

Са њима су били и министри културе Србије и Српске Никола Селаковић и Жељка Стојичић.

Вучић је истакао да је Народни музеј као институција национално благо, али да није посећена у оној мери у којој заслужује и позвао све људе из целе Србије и Републике Српске, Црне Горе и других крајева да га посете.

"Позвао бих све људе да дођу у Народни музеј. Позивам људе из Београда, целе Србије, Републике Српске, Црне Горе и да дођу и виде. Невероватне ствари имамо", поручио је Вучић приликом обиласка.

Председник Вучић је рекао и да ће држава покушати да откупи сва наша уметничка дела која се налазе на аукцијама као и да постоји могућност да је пронађен заручни прстен књегиње Милице.

"Ми се трудимо да вратимо све у земљу што се налази на аукцијама. Покушаћемо да као држава то купимо и да вратимо у земљу и предамо Народном музеју. И још неколико књига, али ово је најважније", рекао је Вучић.

FOTO: Tanjug/RADE PRELIĆ (STF)
Опширније Краће

Мигови надлећу централну манифестацију Свесрпског сабора на Тргу републике

Мигови Војске Србије надлетели су Трг републике на крају Централног обележавања манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно" у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

Пилот из Мига је у уживо преносу поздравио све учеснике Сабора.

Вучић: Постигнут је договор о српском јединству који ће трајати довека

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас важан дан из много разлога.

"Немамо свест о историјским догађајим, њих се сетимо после много деценија. Данас је постигнут договор о српском јединству који ће трајати довека. Нико неће моћи да прави кораке уназад", поручио је председник окупљенима на Тргу у центру Београда.

Истакао је да не смеју никада да се свађају Србија и Српска и да нам се никада не понове блокаде и барикаде на Дрини.

"Постигли смо много договора. Сваки министар из Србије прво место где ће ићи биће Бањалука, а министри из Републике Српске ће ићи прво у Београд. Сада ће екскурзије ићи у Србију и Српску, па када упознамо Србију и Српску можемо да упознајемо свет", каже Вучић.

Напоменуо је да ће он да надгледа изградњу Меморијалног центра у Доњој Градини и у Београду и да ће се са тим пројектом ићи брзо.

"Говорили смо о изградњи ауто-путева. Хоћемо да сваки човек у Српској упозна све лепе градове по Србији, као и народ из Србије упозна и најмање место у Републици Српској", рекао је Вучић.

Напоменуо је да живимо у тешко време и да смо ми за неке били колатерална штета и да зато умемо да препознамо колико је важна слобода.

"У наредном периоду морамо да будемо мудрији. Гинули смо у 20 већу више него сви. Хајде да покушамо да сачувамо мир и слободу и да кроз то сачувамо наше виталне интересе", каже председник Србије.

Истакао је да данас нису говорили представници КиМ јер имају свог председника.

"Тридесет и пет година покушавају да сруше наш народ и увек смо ми криви, али долази до промена у свету, морамо да сарађујемо и са Западом и са Истаком. Морамо да напредујемо. Све што имамо имамо захваљујући доброј економији", нагласио је Вучић.

Каже да је економија потребна и за ових пет мигова који ће да надлећу Београд.

"Србија ће увек помагати Српску. Имали смо преломни тренутак, после свих притисака, увек погнемо главу према туђим жртвама, али 30 година нисмо чули реч утехе због српских жртава, а онда су кренули са Саветом Европе и са Генералном скупштином и резолуцијом", каже Вучић.

Напоменуо је да има три питања у вези са одлукама у УН.

"Јесте ли велики победници, колико је било земаља уз вас? Мала Србија вам се супротставила. Друго - имамо ли више помирених у региону, да ли сте постигли циљ? И као треће - шта ћемо са тим, да чекамо нове тужбе и нове проблеме?", упитао је председник Србије све оне који су се залагали за усвајање резолуције о Сребреници.

Вучић је рекао да је донео заставу из УН којом се огрнуо на седници Генералне скупштине.

"Сањао сам је ноћима, борио сам се за њу. Ми ћемо јединство да чувамо, сачуваћемо мир, сачуваћемо Српску и Србију, ништа прече од Србије и Српске", рекао је Вучић и раширио заставу.

Додик: Очувати мир по сваку цену, загледани смо само у Србију и српски народ

Председник Републике Српске Милорад Додик обратио се окупљенима на Тргу републике, истичући да је данас кључна српска реч слобода, али и да је важно очувати мир по сваку цену и борбено се односити према циљевима.

Навео је да се Србија под вођством Александра Вучића ослободила страног утицаја и утицаја амбасада, као и да је данас Србија уважена и може да подржава Србе где год они били.

Додик је рекао и да је Вучић уложио готово немогући напор и обезбедио да се чује глас Срба у Генералној скупштини УН, када је реч о усвајању резолуције о Сребреници.

“Да није било Србије, данас би наша нерођена деца већ могла да имају етикету припадника геноцидног народа“, рекао је Додик.

Истакао је приврђеност Дејтону и миру, али је и рекао да ће “брзо морати да дође и тражи подршку више“ за статус Републике Српске јер је, каже, “немогуће да живимо са онима који су покушали да нам наметну геноцидност као трајно обележје народа који то није“.

"Све ћемо то учинити у миру. Наша загледаност је искуључиво у Србију и српски народ", поручио је Додик.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Почело централно обележавање манифестације "Један народ, један сабор – Србија и Српска"

Интонирањем химнe Србије и Свечане песме Републике Српске на Тргу републике почело је централно обележавање манифестације "Један народ, један сабор – Србија и Српска".

На Тргу републике наступају фолклораши из 20 Културно-уметничких друштава Репубике Српске, који су нешто после 16 сати кренули од Скупштине града Београда преко Теразија до фонтане испред Културног центра Београда, где су се срели са члановима 30 КУД-ова из Србије, а који су Кнез Михаиловом продефиловали од платоа на Калемегдану.

На месту укрштања разменили су националне заставе.

Министарства пољопривреде Србије и РС: Меморандум доноси ефикасније аграрно плаћање

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је саопштило да ће Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања између Србије и Републике Српске омогућити ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.

Меморандум је потписан у оквиру Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" на заједничкој седници влада Републике Србије и Републике Српске. 

"Наша Министарства су компатибилна и по областима које обухватају - пољопривреда, шумарство и водопривреда. Јуче смо одржали веома конструктиван, пријатељски састанак током којег смо разменили искуства, пре свега, када је у питању функционисање наших институција за аграрна плаћања", наводи се у саопштењу Министарства. 

Наводи се да је Србија направила крупан искорак успостављањем система "еАграр" који омогућава брзо пријављивање за субвенције којима Република Србија подржава своје пољопривредне произвођаче.

"Причали смо о сарадњи у области фитосанитарне инспекције, о сарадњи у области ветеринарства, али и о томе да имамо усклађене и нивелисане цене, генералну компатибилност, и, што је веома важно, да омогућимо заједнички излазак на трећа тржишта са одређеним пољопривредним производима Републике Србије и Републике Српске", саопштава Министарство.

Додаје се да су два министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Мартиновић и Саво Минић, свечано отворили сталну Музејску поставку пољопривредне, саветодавне и стручне службе Србије у просторијама Пољо клуба, у оквиру Сектора за рурални развој.

Циљ те поставке јесте приказивање традиције, обичаја и културе српских домаћина кроз све крајеве наше земље који представљају пољопривреду и рурални туризам Србије.

FOTO:Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ (STF)
Опширније Краће

Почео културно-уметнички програм

Сплетом игара српског фолклора, у оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска", представило се 30 културно-уметничких друштава из Републике Србије на платоу на Калемегдану.

Дефиле културно-уметничких друштава из Републике Српске од Скупштине града Београда преко Теразија до Кнез Михаилове улице, планиран је за 16 сати.

У исто време чланови културно-уметничких друштава из Србије са Калемегдана ће кренути ка Кнез Михаиловој улици.

Колоне ће се према програму Сабора сусрести испред фонтане у Кнез Михаиловој улици у 16.30.

За 17 сати на Тргу републике предвиђена је централна манифестација сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно", где ће више од 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске играти српско коло.

Опширније Краће

Вучић: Мир и економски напредак кључни и витални интереси српског народа

Председник Србије Александар Вучић истакао је, након заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Српске са председником Републике Српске Милорадом Додиком и црквеним великодостојницима, да су мир и економски напредак кључни и витални интереси српског народа.

"Време је да, чувајући мир, градимо будућност за наш народ. И зато је мир наш кључни интерес. Економски напредак сваког нашег човека и Србије и Српске, од виталног је интереса за све нас и то је оно што нам даје снагу. Економија је национални интерес, то је једна од области у којој морамо више да радимо заједно, рачунајући и друге у региону и све наше европске партнере", написао је Вучић на Инстаграм налогу.

Додао је да ће српски народ увек бити спреман на разговоре који ће да воде миру и побољшању односа.

"Морамо да будемо отворени за разговор са свима, морамо да сарађујемо са нашим партнерима. У самој Декларацији постоји и тачка која говори о очувању нашег пријатељства, оног којег се нисмо стидели и никада нећемо", написао је председник Србије.

Вучић је истакао да ће Србија увек бити ту за свој народ.

"За једну ствар немојте да бринете никада, јер ће Србија увек да буде ту за свој народ. Молим вас да се боримо и изборимо за мир, напредак наше економије, а за јединство нашег народа изборили смо се данас и не дајте да нам га ико икада сруши", навео је Вучић. 

Опширније Краће

Председници Србије и Српске са ветеранима у Дому Гарде

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик у Дому Гарде на Топчидеру обратили су се ветеранима Републике Србије и Републике Српске. 

"Снажна Србија је она за коју се сви боримо, а за коју сте ви давали делове својих тела, која је интерес свих нас. То најбоље ради Вучић, ако вам нешто није јасно, онда гледајте шта каже Вучић. Дакле, то је политика одговорна према народу, држави и историји, која афирмише Србију као земљу српског народа и других који у њој живе", навео је Додик на скупу ратних ветерана.

Председник Вучић захвалио је ветеранима Србије и Републике Српске, јер су бранили своја огњишта и додао да су се свих претходних година многи плашили да се захвале ветеранима.

"Хвала и вама из Србије који сте свуда штитили наше интересе и на Кошарама и на Паштрику и свуда где вас је држава позвала ризикујући своје животе", рекао је Вучић.

Вучић каже да је поносан јер данас "не стављамо српске јунаке у црне џакове, већ их поштујемо и погнемо главу пред њима и кажемо хвала".

Танјуг/Страхиња Аћимовић
Опширније Краће

Вучевић се састао са Србима из региона

Премијер Србије Милош Вучевић састао се у Палати Србија са Србима из региона.

Претходно, Вучевић је имао састанак са председником Црне Горе Андријом Мандићем, а учествовао је и на заједничкој седници две владе, Србије и Српске.

Опширније Краће

Размена потписаних докумената

Размена потписаних докумената између ресорних министара у владама Србије и Републике Српске обављена је у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

Меморандум о сарадњи између Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске разменили су министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић-Ковачевић и министарка Управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

Меморандум између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о сарадњи у области аграрних плаћања разменили су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић и министар пољопривреде Саво Минић.

Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Министарства просвете и културе РС о сарадњи у области филмске уметности и другог аудиовизуелног стваралаштва разменили су министар културе Никола Селаковић и министарка просвете и културе РС Жељка Стојичић.

Споразум о сарадњи између Министарства за бригу о породици и демографију Републике Србије и Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске разменили су министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски и министарка за породицу, омладину и спорт РС Селма Чабрић.

Меморандум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске ради јачања веза припадника српске дијаспоре са Републиком Србијом и Републиком Српском разменили су министар без портфеља Ђорђе Милићевић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић.

Меморандум о заштити заједничких трговинских интереса између Министарства унутрашње и спољне трговине Републике Србије и Министарства трговине и туризма Републике Српске разменили су министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министар трговине и туризма РС Денис Шулић.

Уговор о донацији књига др Слободана Ристановића разменили су саветница председника Републике Србије Бранка Ђукић и министарка просвете и културе Владе Републике Српске Жељка Стојичић. Размена докумената уследила је након заједничке седнице влада Србије и РС.

Опширније Краће

Донета одлука о расписивању конкурса за изградњу меморијалних центара

Владе Србије и Републике Српске усвојиле одлуку о хитној припреми конкурса за идејно решење изградње меморијаланих центара за обележавање места страдања у Доњој Градини и у Београду.

Министар културе Никола Селаковић изјавио је да ће управљачки одбор за реализацију те одлуке у наредном периоду у хитном року припремити детаљан план активности, као и да ће се локација у Београду накнадно утврдити, али да ће она бити на обали Саве.

"Сава је та спојница између Јасеновца, Доње Градине и Београда", поручио је министар.

Министар је прецизирао да конкурс треба да буде мешовит и да има циљ да се дође до идејног решења за обележавање места страдања и изградњу меморијалних центара.

На заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске, једногласно је усвојен нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Парламенти Србије и РС би у наредних 90 дана требало да усвоје Декларацију.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да су у самој Декларацији пажљиво биране речи, као и да је говорено о свему.

Истакао је да се у Декларацији говори о КиМ, поштовању Резолуције 1244, али се јасно говори и о дијалогу као суштинском начину решавања проблема између Срба и Албанаца и јер, како је рекао, не постоји друго решење сем дијалога и инсистирања на поштовању Бриселског споразума и испуњавања обавеза о ЗСО.

Србија је, како је додао, уважила неке захтеве РС, јер је важна саборност.

"Деларација ће своје снажно упориште имати управо у Дејтонском споразуму, Уставу БиХ, које Србија безрезервно поштује", рекао је Милорад Додик.

Опширније Краће

Споразум о сарадњи Крагујевца, Приједора, Фоче и Козарске Дубице

Делегације града Приједора и општина Фоча и Козарска Дубица посетиле су Крагујевац и потписале споразум о сарадњи с тим градом.

Сарадња је успостављена у области спорта и културе.

Извештај Бранка Вукашиновића
Опширније Краће

Срадња Братунца и Гаџиног Хана

У оквиру посете делегације братске општине Братунац у Републици Српској општини Гаџин Хан у Нишавском округу потписани су уговори о сарадњи две општине у области привреде и културе.

Договорено је да индустрија комуналних возила и опреме "Ресор" из Гаџиног Хана обнови сарадњу са Јавним комуналним предузећем у Братунцу и да у перспективи у том месту отвори сервис за комунална возила.

Такође, договорена је сарадња у области пољопривреде, нарочито малинарства, у чему Братунац има добре резултате, а разговарало се и о сарадњи у области ловног туризма, спорта, и других области. Делегације две братске општине отпутовале су у Београд на Свесрпски сабор.

Опширније Краће

Град Врање и Општина Брод потписали протокол о сарадњи

Градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, и начелник Општине Брод у Републици Српској, Зоран Видић, потписали су у малој сали Скупштине Града Протокол о сарадњи.

"Имајући у виду значај, положај и досадашњи допринос унапређењу и развоју својих локалних заједница, Град Врање и општина Брод изражавају обострану жељу и интерес да успоставе сарадњу засновану на принципима равноправности, међусобног уважавања и поштења", пише у тексту у тексту Протокола.

На састанку је договорена сарадња у областима привреде, трговине, спорта, образовања, културе, унапређења положаја младих и очувања културно-историјске баштине два братска града.

Град Врање и Општина Брод потписали су Повељу о братимљењу пре пет година, 7. септембра, на 75. годишњицу ослобођења Врања у Другом светском рату. Том приликом, градоначелник Миленковић је рекао да је тај чин "круна добрих односа две локалне заједнице које деле заједничку историју, традицију, језик, веру и културу", додајући да је "веза између Брода и Врања постала јаснија и снажнија".

Потписивању протокола присуствовали су и  заменик градоначелника Милан Илић и градски већници Ненад Ђорђевић, Небојша Стаменковић и Саша Стаменковић.

Мали: Економска размена Србије и Српске премашила милијарду евра, биће још већа

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је економска размена између Србије и Републике Српске прошле године премашила милијарду евра, као и да очекује да ће у будућности бити још већа.

Мали је на заједничкој седници влада Србије и Српске, у оквиру Свесрпског сабора, подсетио да је Србија од 2018. године до данас за пројекте у локалним самоуправама Српске и у четири града у Федерацији Босне и Херцеговине одредила 100 милиона евра. Мали је истакао да је специјализована изложба Експо 2027. највећа развојна шанса за Србију, Српску и цео регион.

"То је највећа шанса за подизање инфраструктуре, раст плата, пензија, да дођемо до магичне вредности годишњег БДП-а од 100 милиона евра, од чега ће и Република Српска имати користи", истакао је Мали.

Додао је да ће Србија наредне седмице издвојити 10 милиона евра за изградњу ауто-пута Бијељина – Сремска Рача, као и да ће ауто-пут Кузмин – Сремска Рача бити завршен до краја године, али и да ће ускоро бити изабран извођач радова и започето пројектовање саобраћајнице од Пожеге до Котромана на граници са Републиком Српском.

"То ће додатно убрзати проток робе и људи и приближити Србију и Српску", нагласио је Мали. Навео је и да има много планова када је реч о железничком саобраћају, који се односе на пругу Београд–Сарајево, као и инвестиције у области енергетике, попут пројеката у горњем току Дрине, као што су хидроелектране Паунци, Фоча и Бук Бијела.

Додао је да се ради много када је реч о преносном систему, односно на изградњи Трансбалканског електроенергетског коридора. Мали је истакао да је од велике важности и повезивање привредних комора Србије и Српске, као и да се што пре направи индустријска зона између Бијељине и Зворника, где ће се отворити нова радна места. "То је основа свега. То гарантује мир и стабилност", закључио је Мали.

Опширније Краће

Заједничка седница влада Србије и Републике Српске у присуству председника Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика почела је у подне у Палати Србија, у оквиру Свесрпског сабора који се данас одржава у Београду.

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да је усвојен дневни ред. "Радићемо заједнички на спровођењу свих споразума и меморандума“, рекао је Вучевић на почетку седнице.

Навео је да је кључни документ декларација која ће бити предложена Народној скупштини Србије.

"Спремни смо да заједнички радимо са Владом Републике Српске на спровођењу свих усвојених меморандума, на очувању идентитета, не угрожавајући никога, декларацију ћемо дати на усвајање у наредних 90 дана", рекао је Вучевић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да српски народ жели да креира своју будућност.

"Ово је данас историјски дан", рекао је Вишковић и додао да оно што је до сада рађено треба да буде и документовано. "Биће формиран посебан савет који ће пратити дешавања везана за декларацију", рекао је Вишковић.

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да је дужност српских политичара у Црној Гори да пронађу заједнички језик са комшијама и другим народима и нагласио да српски народ у будућности мора да остане на окупу.

''Ово није само скуп две државе, требало би да будемо најближи једни другима, као и стотинама година раније'', рекао је Мандић. 

Председник Демократске партије Срба у парламенту Северне Македоније Иван Стоилковић рекао је да је српско јединство одговор на све претње и изазове са којима се суочавају Срби у региону.

Стоилковић је рекао да је карта српског јединства карта на коју су Срби добијали скоро све битке. Одговор на све изазове и све претње и све што се дешава нашем народу, поготово Србији и Републици Српској, јесте српско јединство", казао је Стоилковић.

Председник РС Милорад Додик поручио је да ће декларација коју ће усвојити бити историјски и суштински национални документ који рехабилитује српске националне интересе, а само српски национални и државни интерес немају алтернативу.

Декларацијом се обухватају сви важни аспекти наших односа, а међу њима и да ћемо 15. фебруар обележавати и као Дан Републике Српске, а 9. јануар ће бити дан настанка РС, навео је Додик.

"РС је била задовољна аутономијом коју је добила путем Дејтонског споразума, али је то доведено у питање. БиХ не може да настави са кршењем Дејтона, боље је да живимо као добре комшије него да будемо трајно посвађани укућани. Српски народ жели мир", истакао је председник РС.

Председник Александар Вучић рекао је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, да без обзира на различита мишљења – никад не смеју да трпе односи Србије и Српске. 

"Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољим, а понекад не у најбољим односима – да никада не смеју да трпе због тога наши односи", истакао је Вучић, на заједничкој седници влада Србије и РС. 

Нагласио је да тај договор подразумева се никада у Србији не сме чути лоша реч о Српској и обрнуто, као ни о онима који воде Србију и Српску.

Председник је навео да се у декларацији, која ће данас бити усвојена, говори о Косову и Метохији, поштовању Резолуције 1244, али и о дијалогу и поштовању споразума.

"Градићемо и изградити меморијалне центре у Доњој Градини и Београду, ја ћу сада да надгледам то и да урадимо што је могуће пре и брже", рекао је Вучић.

Председник је истакао српски национални интерес економија без које, како је рекао, нема ни очувања ћириличког писма, ни очувања језика.

Навео је да ће Србија у понедељак уплатити десет милиона евра намењених за изградњу ауто-пута Бијељина – Сремска Рача.

''Надамо се ускоро инвестиционом рејтингу, то би био први пут у историји Србије, али то би био и успех Српске и сваког Србина'', рекао је Вучић.

Патријарх Порфирије поручио је да сваки народ, као и српски, има право да се сабира и одржава своје саборе и потврђује духовни идентитет.

"Ово јесте Сабор нашег српског народа, пошто сваки народ има свој печат и своју посебност, то јест има свој идентитет, што је духовна категорија. У зависности од тога који је духовни идентитет, што ће рећи какав је и који је корен – зависиће све остало. И у томе је наш народ један и јединствен и просторно и дијахроно", рекао је патријарх.

Како је рекао, све ово што су пре њега говорили на заједничкој седници влада, а нарочито председник Србије Александар Вучић подвлачећи фундаментални значај економије, без које нема сигурности нити безбедности, још је један једнако важан фактор, а то је духовни идентитет.

Поручио је да се зато сабирамо не против било кога, већ за то да будемо оно што јесмо.

"Сабирамо се да бисмо дарове које смо добили од Бога умножили у славу Његову, да бисмо без страха и без комплекса, знајући ко смо и шта смо, ступали у креативан, плодотворан дијалог са свима који су око нас и који су са нама, како бисмо онда били способни да умноживши оно што је наше, обогаћујемо и наравно увек отворени, кад год је то могуће, да обогаћујемо себе", навео је патријарх.

После заједничке седнице влада Србије и РС размењени су потписани документи.

Опширније Краће

Митић: Свесрпски сабор закаснео, али и правовремен

Александар Митић из Института за међународну политику и привреду рекао је да је одржавање Свесрпског сабора, изузетно важан дан.

Сматра да је до њега требало да је дође раније, али је ипак, каже, дошао правовремено, пошто смо сведоци паралелног хибридног притиска на два најосетљивија питања за српски народ – притисак по питању Косова и Метохије и притисак на Републику Српску.

Та два процеса су, указује, део хибридног рата против српског народа и одвијају се паралелно, што значи да су били оркестрирани и организовани.

"Имали смо паралелно и методе које су се примењивале, узурпирања имовине, хапшења, и зато је важно било организовати овакав скуп, да ли ће бити историјски зависиће од људи који то договарају, али и будућих генерација", рекао је Митић.

Према његовим речима, притисак је и на Дејтонски споразум, јер водеће светске силе покушавају да свет заснован на повељи УН буде заснован на правилима.

"Дејтон онакав какав је био 1995. године, дакле слово Дејтона, део је међународног права и нешто што би требало да се поштује. Све након тога, укидање ингеренција Републике Српске, наметање такозваног високог представника, све су то та правила, креативна интерпретација Дејтона, које су, као што можемо да видимо, уместо учвршћивања те снаге БиХ, практично довели ту земљу до ивице", рекао је Митић.

Уколико се не вратимо изворном Дејтону, уколико се не вратимо међународном праву, Босна и Херцеговина реално нема будућност, навео је Митић. 

Опширније Краће

Вучић: Посветићемо пажњу економском напретку и пројектима од заједничког интереса

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Републике Српске Милорадом Додиком, председницима парламената и влада Србије и Српске, као и са патријархом Порфиријем и поручио да ће посебна пажња бити посветићена економском напретку, пројектима од заједничког интереса и даљем свеукупном продубљивању свих видова сарадње.

"Посебну пажњу посветићемо економском напретку, пројектима од заједничког интереса и даљем свеукупном продубљивању свих видова сарадње. Наставићемо да се залажемо за очување мира, стабилности, националног, културног и верског идентитета", објавио је Вучић на Инстаграму.

Опширније Краће

Министри Мартиновић и Минић: Сарадња Србије и Српске у низу области

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић каже да би недавно потписани споразум и меморандуми, који чекају ратификацију у скупштинама Србије и Српске, у пракси требало да омогуће ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.

"Србија је ту отишла пар корака испред нас када је у питању сам систем обрачуна, површина контроле, начин плаћања. Ми желимо да преузмемо све те добре праксе, али је веома битно да имамо усклађене цене. Србија је највећи спољнотрговински партнер Српске и требало би да уговоримо компатибилност", истиче Минић.

Његов колега из Србије Александар Мартиновић указује да се сарадња наставља и у низу других области, попут договора у пољу фитосанитарне инспекције, која ће допринети бољем протоку робе.

"Разменили смо искуства, а бавећи се аграром, мислим да смо направили један крупан искорак са е-агаром, који омогућава прзо пријављивање за субвенције. Имамо низ других информатичких достигнућа које ћемо радо поделити са нашим колегама и пријатељима из РС", закључује Мартиновић.

Министри су као важан договор истакли и специјални споразум о односима Србије и Српске у области уређења доњег тока реке Дрине.

Опширније Краће

Кнежевић: Наше присуство овде шаље поруку да нисмо мањина у Црној Гори

Један од политичких лидера Срба из Црне Горе Милан Кнежевић рекао је да је бројна делегација на Сабору и данашњи Сабор демонстрира нераскидиве везе Србије са Црном Гором, због заједничке прошлости и изазова.

"Верујем да заједнички можемо да градимо будућност без обзира на све што се издешавало претходних неколико недеља и месеци када су неке несмотрене и погрешне одлуке владе Милојка Спајића погоршале односе са Србијом", подвукао је Кнежевић.

Наше присуство овде шаље поруку да нисмо мањина у Црној Гори и да већинска Црна Гора не подржава одлуку Спајића, поручио је Кнежевић.

Говорећи о резолуцији о Сребренци, Кнежевић напомиње да Црна Гора није била коспонозор резолуције, али је поднела амандмане, за које се закачила Немачка.

"Верујем да ће наше данашње присуство отворити нове видике сарадње Србије и Црне Горе", рекао је Кнежевић.

"Сада је на потезу премијер Спајић да уважи просрпске странке које не могу да пређу преко гласања о резолуцији о Сребреници. Желимо да потпишемо међудржавни споразум о двојном држављанству, желимо специјалне и духовне везе са Србијом и да створимо основ да се више никад не деси резолуција о Сребренци", закључио је Кнежевић.

Опширније Краће

Лончар и Шеранић: Настављамо сарадњу у области здравства у интересу грађана Србије и Српске

Министар здравља Србије Златибор Лончар и министар здравља Српске Ален Шеранић поручили су да се наставља сарадња Србије и Републике Српске у области здравства.

Златибор Лончар је истакао да ће Министарство здравља Републике Србије, као и наши здравствени радници, наставити да пружају подршку колегама из Републике Српске.

"Јуче смо имали прилике да покажемо оно што је у међувремену урађено у Србији у последњих пар година, да имају увид и министар и његови директори на шта могу да рачунају у Србији и да виде како то функционише код нас јер и они граде много нових болница, тако да мислим да ће им то значити за будућност. Друга ствар – ми имамо један споразум од пре пар година да сва здравствена стања која не могу да се реше Републици Српској да се решавају у Србији и треће – појачаћемо усавршавање свих лекара и сестара из Републике Српске, посебно у местима где се отварају нове болнице: Зворник, Добој и Требиње, где ће бити потребан кадар", наводи Лончар.

Истиче да заједнички раде на томе да не морају грађани Републике Српске ни Србије да иду само у велике клиничке центре, већ да све што је потребно обаве и у мањим центрима.

"Да и они буду способни, да имамо обучене људе, да помажу, да не малтретирамо наше грађане да одлазе на нека друга места него у најближој могућој болници да се све заврши", наводи Лончар.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је значај изузетне сарадње са Министарством здравља Републике Србије, која је, каже, у највећем интересу свих грађана Српске.

Указао је да је договорено да се заврши пројекат успостављања регистра матичних ћелија донора из РС и подсетио на, како каже, немерљиву подршку Србије у време пандемије.

Опширније Краће

Почео састанак званичника Србије и Српске

У Палати "Србија" почео је састанак председника Републике Србије и Републике Српске, председника влада Републике Србије и Републике Српске, српског члана Председништва Босне и Херцеговине, председника народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, и патријарха српског.

Опширније Краће

Свечани дочек испред Палате "Србија"

Дачић: Два хеликоптера за гашење пожара биће смештена у РС

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је јуче одржан историјски састанак између два министарства.

"Било је стотинак људи у униформама и начелници подручних полицијских управа. Сваки сектор ће направити програм сарадње, то је оперативна сарадња по свим линијама рада од криминалистичке полиције до ванредних ситуација. Са друге стране, да се види шта треба од споразума потписати, затим обука за полицијске послове за сналажење у одређеним ситуацијама", рекао је Дачић.

Даћемо опративне системе за безбедни пренос података унутар самог министарства, биће мешовитих патрола и на крају два хеликоптера ће бити смештена у РС током лета за гашење пожара, додаје Дачић.

Изнео је податак да је око 590.000 грађана БиХ од 1997. до данас добило држављанство Србије.

"То је знак да смо добар посао обавили", закључио је Дачић.

Опширније Краће

Арно Гујон: Радићу на јачању културних веза Србије и Српске

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон каже да је током досадашњих обилазака Републике Српске и региона приметио како је у сваком месту постојала нека донација Република Србије.

"Било да је то помоћ општини или изградња неке школе, вртића, болнице", каже Гујон.

Истиче и да је током претходних година Србија је уложила око 107 милиона евра у Српску.

"То је огроман новац, али се не ради само о њему, већ и о културним везама и развоју, солидарности. Председник Вучић је покренуо тај ланац солидарности, а поготово након поплава 2014. године", указао је Гујон. 

Као председник Канцеларије, наглашава да ће радити на јачању културних веза Србије и Српске и народа и са једне и са друге стране Дрине.

"Ми ћемо у Канцеларији за јавну и културну дипломатију подржати напоре Владе Републике Србије и председника Републике Србије. Видели смо кроз дипломатску офанзиву коју је водио председник Вучић у Уједињеним нацијама, где смо успели у намери да 109 држава не гласа за резолуцију о Сребреници, да Србија има и те како подршку на светском нивоу. Ми желимо кроз културну и јавну дипломатију да промовишемо наше успехе, наше вредности", закључује Гујон.

Опширније Краће

Вучић: Молимо се да све неслоге остану иза нас

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је молебну за Србију и Републику Српску у Храму Светог Саве са председником Републике Српске Милорадом Додиком, званичницима највиших инстутуција Републике Србије и Републике Српске и представницима Срба из региона.

"Молимо се да све неслоге остану иза нас, да пошаљемо поруку мира, слоге и братске љубави, да гласно кажемо да српски народ највише жели мир, јер је највећу цену увек плаћао када мира било није. Да у слози и узајамном поштовању живимо са својим комшијама, да заједно напредујемо и сами бирамо своју будућност", поручио је Вучић на Инстаграм налогу.

Председник Србије је оценио да су времена тешка, да је изазова много, а да је историја научила Србе да само у заједништву и саборности могу да нађу ону снагу и мудрост које су потребне како би сачували народ и државу од неумитних токова историје. Зато је овај сабор посвећен будућности, док се са поносом сећамо славних предака, наше духовности, културе и традиције. Само на тим чврстим темељима можемо да градимо наше сутра", навео је Вучић.

Опширније Краће

Вучевић се састао са Мандићем, касније разговори са Србима из региона

Премијер Србије Милош Вучевић састао се у Палати Србија са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Вучевић ће касније имати састанак и са Србима из региона.

У 11 часова у Палати Србија одржаће се састанак председника влада Републике Србије и Републике Српске, председника Републике Србије и Републике Српске, српског члана Председништва Босне и Херцеговине, председника народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, и патријарха српског.

Опширније Краће

Беседа патријарха Порфирија: Сабирање и саборовање је у природи нашег православног народа

Патријарх Порфирије поручио је након молебна у Храму Светог Саве, у оквиру Свесрпског сабора, да се српски народ данас сабира за духовно јединство и мир међу свим људима и свим народима, за наше добро, али и добро свих који живе с нама и око нас.

"Сабирамо се у једно, браћа и сестре, да бисмо дарове добијене од Бога употребили за добро због свега и за све, речју, не сабирамо се против било кога, него се сабирамо за добро најпре своје али и свих који живе с нама и око нас", рекао је патријарх. 

Нагласио је да сваки други циљ и садржај сабирања није наш и неће и не може бити благословен.

"Само када знамо ко смо и када чувамо и негујемо православни начин живота и вредности, када следимо светосавски и косовски завет, ми добро знамо ко смо", рекао је патријарх.

Патријарх је истакао да је Свесрпски сабор почео у саборном и заветном храму посвећеном светитељу Сави, духовном родоначелнику нашег рода, да се помолимо Богу за јединство духовно и за саборност нашег народа, као и за мир међу свим људима и свим народима.

"И заиста нема бољег места за сабирање и саборовање, нема погоднијег места за почетак сваког доброг и благословеног дела од Дома Божјег. Јер као што Христос каже, где су два или три сабрана у име моје, онда сам ја међу њима. Зато друго име за цркву и јесте сабор. Сабрани у цркви, једно смо с Богом, а када смо једно с Богом, онда смо сви једно међу собом", навео је Порфирије.

Поручио је да је духовни закон такав да што све више приближавамо Богу, ближи смо и једни другима.

"А када се удаљимо од Бога, када се удаљимо од цркве, тиме се удаљујемо и једни од других, као појединци и као народ. Рећи ћу то једноставно, где има цркве, има и нашег народа, а тамо где нема цркве, где се народ удаљи од цркве, он одумире, престаје да постоји. Бог је створио човека као саборно биће, као биће заједнице и саборност је самим тим и у природи цркве", истакао је Порфирије.

Навео је да је зато саборност и у природи нашег српског православног народа, што је обликовало и обликује наш идентитет. Патријарх је замолио све Србе да буду јединствени и сложни и да у исто време граде мир и односе са свима, имајући на уму речи Господње – "будите мудри као змије, а безазлени као голубови".

"Јер сетимо се, не тако давно, тек пре пар деценија, било је незамисливо да се православни Срби окупе са свих страна у храму Божјем, са државним вођством, са истакнутим представницима друштва, привреде, културе, војске и да чују мајчинску топлу реч цркве која не прави разлику међу децом, а многима је то незамисливо и данас", рекао је Порфирије.

Нагласио је да црква и једне и друге непрестано позива и вапи раширених руку да дођу у братски загрљај, у дом Божји, у дом Светога Саве, помиритеља и ујединитеља браћа и народа.

"Баш онако како је у студеничкој Богородичној лаври помирио завађену браћу Свети Сава је готов да и данас и увек уједињује и мири, све зацељује везама Христове љубави у духовно јединство", рекао је Порфирије.

Патријарх Порфирије је додао да кроз векове од истока до запада, од севера до југа, независно од државних и политичких граница, културних простора, различитих локалних обичаја, наречја и дијалеката, где год да живи српски народ, постоји златна нит која га повезује и која га чини једним, јединственим и непоновљивим.

"То је, браћо и сестре, нит која се зове православна вера, која се зове СПЦ. Сви добро знамо да су се кроз историју границе држава и места обитавања нашег народа мењале. Међутим, константа и гарант како у прошлости и у садашњости, тако и у будућности нашег непоколебљивог и трајног јединства јесте жива православна вера, вера коју ни за шта нисмо мењали и која нас је обликовала и очувала неизмењене", рекао је патријарх.

Према његовим речима, у доба када "орканске буре витлају данашњим светом и прете да претворе све у прах и пепео", СПЦ позива очински и братски све на духовно јединство, на међусобну љубав, на разумевање и поштовање без обзира на легитимне разлике и погледе по било ком питању.

"Да и ми као наши свети и славни сваке хвале достојни преци надахњујемо братско јединство и љубав црпимо из свете литургије тог небеског божанског дара који нам је оставио и завештао сам Христос из молитве које нас је такође научио Христос и сви свети из еванђеља његовог, који је једина сигурна лествица којом се пењемо у вечност", поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх је изразио жељу да се народ српски сакупља и сабору на славу Божју и на понос и славу свих његових светих предака који су ради благослова и добра своме народу, не штедећи свој кратки век, положили свој живот цару васељене када је то требало.

"Позивамо вас, децо Светога Саве, да се већ у четвртак вече на Спасовдан, славу Београда, окупимо у Спасовданској литији после свете литургије са моштима великог и дивног светитељ из наших времена, Светога аве Јустина Ћелијског. И да молитвено и саборно призовемо благослов Божји на град овај, на земљу ову и народ наш и на читав свет", рекао је Пофирије.

Нека нас све, један у тројици, Бог, Отац и Син и Свети дух благослови", поручио је Порфирије.

Опширније Краће

Цвијановић: Један смо и недељив народ

Један смо и недељив народ где год живели, поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић на свом Инстаграм налогу поводом почетка данашњег Свесрпског сабора.

Горан Николић: Најважније путно повезивање Београда и Бањалуке

Економиста Горан Никовић рекао је да су улагања Србије у Републику Српску око милијарду евра.

Према његовим речима, од 2004. до 2023. највећа инвестиција је била аквизиција "Телекома". 

Истакао је да су Републици Српској потребна улагања у енергетику и инфраструктуру.

"Најважније је путно повезивање Београда и Бањалуке. Оно што се ради јесте ауто-пут Кузмин-Рача и део ауто-пута од Раче до границе са Дистриктом Брчко и та два пројекта у изградњи“, рекао је Николић.

Говорећи о трговинској размени Србије и РС, Николић је указао да је реч о етничкој трговини, а то је случај, како каже, када постоји заједничка граница.

Опширније Краће

Молебан у Храму Светог Саве служи патријарх Порфирије

У Храму Светог Саве се одржава молебан за српски народ, чиме је почео Свесрпски сабор "Један народ, један сабор – Србија и Српска".

Молебан служи патријарх српски Порфирије.

Молебну присуствују председници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, чланови влада и грађани.

Раде Ристановић: Србија и РС заједно да обележавају страдања српског народа

Историчар Раде Ристановић рекао је, у специјалној емисији РТС-а посвећеној Свесрпском сабору који се одржава у Београду, да је историја испреплетана.

Подсећа да је Србија настојала да помогне народу преко Дрине, а 1918. је дошло до уједињења.

"Имамо и страдања Срба са обе стране Дрине, страдали су у логору Земун, где је довођена нејач са Козаре", рекао је Ристановић.

Говорећи о Старом сајмишту, Ристановић каже да смо дуго црвенели као друштво када одемо испред оронуле куле – како смо допустули да буде у таквом стању. 

"Сада имамо зграду и институцију логора на Сајмишту", додаје Ристановић. 

Према његовим речима, неопходно је јачање сарадње, стварање заједничких музеја, да заједно Србија и РС обележе страдања српског народа. 

"То је важно, посебно у сегменту меморијализације Јасеновца. То треба да буде државно питање. Ником не служи на част што немамо меморијализацију тога", навео је Ристановић.  

То је заједнички пројекат који треба заједнички да спроведу, подвукао је Ристановић.

Опширније Краће

Предраг Марковић: У тешким тренуцима Срби се сабирају и показују слогу

Историчар Предраг Марковић каже да је данашње окупљање на Свесрпском сабору у Београду битно са аспкета показивања слоге српског народа обе српске државе у тешким тренуцима.

"У таквим моментима Срби се сабирају. Живот Срба у Републици Српској јесте тежи, али то су чвршћи Срби", истиче Марковић. 

Историчар наглашава и да су заједничко страдање и искушење део заједничког сећања два српска народа.

"Први концентрациони логори у Првом светском рату прављени су за Србе у Републици Српској, у Добоју", присећа се Марковић у специјалној емисији поводом Првог свесрпског сабора у Београду.

Наводи и да је река Дрина велики ресурс Српске и благо целог српског народа.

"Република Српска је у доба суша једна од ретких територија са пуно чисте воде. Срећом, скоро цео слив Дрине иде кроз РС", указује историчар.  

Опширније Краће

Потписан Меморандум о сарадњи МДУЛС и Министарства Републике Српске

Министарка државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Јелена Жарић Ковачевић и министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић потписале су, у оквиру данашњег Свесрпског сабора, Меморандум о сарадњи између два министарства.

Споразум је потписан ради јачања партнерства и успостављања динамичког оквира за успостављање оквира за одрживу и динамичну сарадњу у области реформе јавне управе и локалне самоуправе, као и унапређења, планирања и спровођења пројеката у локалним самоуправама, уз координацију и прибављање донаторске подршке за пројекте од локалног значаја.

Подсећајући на чврсте и нераскидиве везе Републике Србије и Републике Српске, министарка Жарић Ковачевић истакла је за Танјуг да потписивање споразума у данима Свесрпског сабора значи још један симбол заједништва Републике Србије и Републике Српске.

"Наша два министарства ће на основу овог споразума имати прилику да сарађују у области јавне управе, али и другим областима које прате нове токове, као што су дигитализација и усавршавање кадрова који раде у нашим управама, навела је Жарић Ковачевићева.

Изражавајући задовољство потписаним Меморандумом, министарка Јујић рекла је да потписивањем споразума два министарства настављају дугогодишњу сарадњу размене добрих пракси и искустава у реформи јавне управе.

Циљ потписаног Меморандума је размена добре праксе и нормативних решења између потписница, размена искустава и пружање експертске подршке у планирању, припреми и спровођењу пројеката, као и размена публикација и друге стручне литературе, укључујући и друге облике сарадње.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић
Опширније Краће

Дејан Ристић за РТС: Сабор је позив да се вратимо исконским националним вредностима

Министар информисања и телекомуникација у Влади Србије рекао је за РТС да је овај сабор у духу народне традиције, а то је потреба да истакнемо своје национално јединство и сагласје око најважнијих државних и националних питања.

"Стога је дубоко је утемљен у нашој народној традицији. Позив председника Вучића да се окупимо не само у Београду, већ у читавој Србији и РС, на свим просторима где живе наши сународници, јесте позив да се вратимо исконским националним вредностима и идеалима који красе наш народ", подвукао је Ристић.

Говорећи о протоколу, Ристић каже да је осмишљено да на почетку то буде реминисценција на народну прошлост, када су сабори почињали у црквама молитвама за бољитак народа.

"После молебна у Храму Светог Саве, идемо у Палату Србија, следи седница двеју влада, где ће се усвојити декларација. О многим важним националним питањима и декларацији говриће председници Вучић и Додик“, каже Ристић.

Према његовим речима, потом следе разне манифестације, а издваја две.

"Једно је програм који ће бити реализован од 17 часова на Тргу републике, где ће више од 2.500 чланова културно-уметничких друштава извести сплет игара, толики број нисмо имали до сада у Београду, укупно 48. А у Топчидеру ће бити скуп ветерана Србије и РС којима дугујуемо слободу и независност", напомиње Ристић.

Подсећа да је јуче био организован читав низ састанака са колегама из Владе РС, ради конкретизације договора и продубљивања сарадње. 

"Не ради се о промени граница, ради се о томе да треба да афирмишемо политички субјективитет народа, по угледу на друге европске народе који то чине у 21. веку", подвукао је Ристић.

Што се тиче сарадње јавних сервиса, Ристић каже да је јуче договорено унапређење програмске делатности, као и преношење знања, и јачање капацитета у логистичком и инфраструктурном смислу.

"Имаћемо читав низ програма који ће бити зајднички, са обе стране Дрине која нас не дели, она нас спаја. Дрина је кичма српског народа", закључио је Ристић.

Опширније Краће

Кула Београд у бојама застава Србије и РС: Један народ, један сабор

Кула Београд синоћ је била у бојама застава Србије и Српске са поруком: "Један народ, један сабор".

Поруком "Живела Србија, живела Српска", најављен је данашњи Први свесрпски сабор.

На Првом свесрпском сабору учествоваће председник Србије Александар Вучић заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, председником Владе Републике Србије Милошем Вучевићем и званичницима највиших институција Србије и Републике Српске, представницима Срба из региона, као и великодостојницима Српске православне цркве.

Опширније Краће

На Свесрпском сабору учествују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, као и црквени великодостојници Српске православне цркве.

Сабор је почео у 9.30 у Храму Светог Саве одржавањем молебна за Републику Србију и Републику Српску, након чега је одржан састанак Вучића и Додика, као и српског члана Председништва БиХ, председника народних скупштина Србије и Републике Српске и председника влада Србије и Републике Српске са српским патријархом Порфиријем.

У Палати Србија је после молебна одржан састанак премијера Вучевића и председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.

Потом су се састали председници влада Републике Србије и Републике Српске, председник Републике Србије и Републике Српске, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, председници народних скупштина Републике Србије и Републике Српске и патријарх српски.

У подне је почела Заједничка седница влада Србије и Републике Српске у присуству двојице председника и црквених великодостојника, након чега су размењени потписани докуменати.

Вучић и Додик су са ресорним министрима две владе обишли ветеране.

Централно обележавање манифестације "Један народ, један сабор – Србија и Српска" почеће у 17 часова на Тргу републике, а ватромет је планиран у 21 час из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

Александар Вучић је јуче рекао новинарима да ће на Свесрпском сабору бити донето много важних одлука, међу којима и одлука двеју влада о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

Свесрпски сабор окупиo je nеколико хиљада људи из Србије и Републике Српске.

Први пут на једном месту окупили су се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске. Око 2.500 играча из чак 48 културно-уметничких друштава показаће сплет српских народних игара на београдском Тргу републике.

Читај ми!