Извор: РТС

Процене ЦЕСИД-а и ИПСОС-а - листи око СНС-а највише гласова у Београду, Нишу и Новом Саду, као и у већини осталих општина

Листа око СНС-а има највише гласова у Београду, Нишу и Новом Саду као и у већини градова и општина. Према проценама ЦЕСИД-а и ИПСОС-а на основу око 90 одсто обрађеног узорка, Београд сутра има 64 мандата, Крени промени 21, а Бирамо Београд 14 мандата. Имате отворен мандат за све што сте тражили од народа, поручио је председник Александар Вучић из изборног штаба СНС-а. Председник СНС-а Милош Вучевић прогласио победу у готово свим градовима и општинама.

Здрава Србија прогласила победу у Чајетини

Здрава Србија саопштила је незваничне податке пребројавања гласова за Скупштину општине Чајетина, према којима је изборна листа Милан Стаматовић-Здрава Србија освојила 4.944 гласова.

Према тим подацима Група грађана "Наши људи за наше место–Марко Пантовић“ освојила је 2.016 гласова, листа Александар Вучић-Чајетина сутра 1.229 и листа Милош Парандиловић-Ново лице Србије-Бирам борбу 231 глас.

"Како смо и рекли, Здрава Србија је поновила добар резултат и то је нешто што смо постигли по основу свега што смо радили свих ових претходних година. И народ је то наградио. Хвала им на подршци, хвала им на фер и поштеној кампањи и надам се да их ни у будућем периоду нећемо разочарати“, рекао је председник Здраве Србије Милан Стаматовић док је са руководством и члановима странке прослављао и ову изборну победу.

Опширније Краће

На основу више од 90 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса у Београду, Новом Саду и Нишу највише гласова за листе око СНС-а

БЕОГРАД

Према проценама Цесида и Ипсоса у Београду је, на основу 92,6 одсто обрађеног узорка, највише гласова освојила је листа "Београд сутра" са 52,9 одсто гласова.

На другом месту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто, док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,3 процената.

Четврто место је, према проценама, припало листи "Ми снага народа" која је освојила 9 одсто гласова. У београдски парламент ће још и Руска странка са 1,2 одсто.

НОВИ САД

У Новом Саду је, на основу 89 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса, највише гласова освојила листа "Нови Сад сутра" – 53,1 одсто.

Следи листа "Удружени за слободни Нови Сад" са 24 одсто, а на трећем месту је листа "Крени промени" са 9,8 процената гласова.

Према проценама, четврто место заузела је листа "Хероји" са 3,8 одсто гласова, а у новосадски парламент ће још и Савез војвођанских Мађара са 1,2 одсто гласова.

НИШ

Према проценама на основу 93,2 одсто обрађеног узорка, највише гласова у Нишу освојила је листа "Ниш сутра" – 44,5 одсто.

Следи Група грађана "Др Драган Милић" која је добила 24,4 одсто гласова, док је на трећем месту листа "Бирамо Ниш" са 15,9 процената.

У нишки парламент ће још и листа "Крени промени" са 3,9 одсто и Руска странка са 1,1 одсто гласова.

Шапић: Листа "Београд сутра" освојила 64 мандата

Кандидат листе "Београд сутра" за градоначелника Александар Шапић навео је да је на основу 81,5 обрађених података, та листа освојила 53 одсто гласова, односно 64 мандата.

На другом месту је листа "Крени промени" са 16,8 одсто гласова, 20 мандата, док је треће место, према тој процени, заузела листа "Бирамо Београд" са 12,2 процента, односно 14 мандата.

Четврто место заузела је листа "Ми снага народа" са 8,3 процената (10 мандата), а у престонички парламент ући ће и Руска странка са 1,2 одсто гласова (два мандата), наводи Шапић.

Изјава Александра Шапића

Веселиновић: Опозиција може да формира власт у Старом граду

Добрица Веселиновић са листе “Бирамо Београд“ рекао је да ће СНС у Београду моћи сâм да формира власт, али да "и у том мраку постоје бастиони слободе".

Према њиховим подацима, како је рекао, у Старом граду опозоција ће моћи да формира власт.

Најавио је да разговарати са листом Марка Бастаћа.

Мирослав Алексић са исте листе рекао је да на изборима за Скупштину општине Врачар убедљиво воде са 42,19 процената, док листа “Београд сутра“ има 37,2 одсто, и још две листе по четири одсто.

Изјаве Добрице Веселиновића и Мирослава Алексића

Драган Милић: Ниш од вечерас слободан град, нема сарадње са СНС-ом

Носилац листе "Др Драган Милић", лекар Драган Милић, изјавио је да је од вечерас Ниш слободан град.

"Од вечерас никада више невидљива београдска рука неће управљати нашим градом. Нишлије ће се питати шта, где, како и ко. Ми смо превазишли политичке разлике, нама је у интересу био Ниш", рекао је Милић новинарима у центру Ниша.

Навео је да је битка била потпуно неравноправна, да је резултат тесан, али да верују у победу.

Милић је истакао да неће бити никакве сарадње са Српском напредном странком.

"Ниш није на продају и никада неће бити на продају", истакао је Милић и поручио свима да се "не играју са вољом Нишлија".

Милић је рекао да успех заједнички и изразио захвалност листама Крени-промени, Нада и Бирам борбу.

Носилац листе "Бирамо Ниш" Ђорђе Станковић истакао је да је Српска напредна странка (СНС) у Нишу пала.

"Ниш ће добити нову власт и СНС одлази у историју", истакао је Станковић.

На скупу опозиције на градским улицама учествовали су и представници листе Крени-промени

Опширније Краће

Како се гласало у осталим градовима у Србији

Прелиминарни резултати у Врњачкој Бањи - листа "Врњачка бања сутра" 72,2 одсто, листа и ја сам Врњачка Бања - Бирам борбу Радосав Пејовић 17 одсто, а листа "Уједињена опозиција Љубиша Карамарковић" 7,95 одсто гласова. Излазност је била 56,2 одсто.

Извор СНС-а саопштио је да је на основу 86 одсто обрађених места у Јагодини коалиција Јединствена Србија - СПС освојила је 57 одсто гласова, СНС 28 одсто, "Ми снага народа" 3,79 одсто, а коалиција опозиционих странака 6 одсто.

Извор СНС-а у Суботици показује да је "Александар Вучић Суботица сутра" освојила 51,28 одсто гласова - 35 мандата, "Савез војвођанских Мађара др Балинт Пастор" 27,30 одсто - 19 мандата. На трећем месту "За праведну Суботицу Демократски савез Хрвата у Војводини, Странка правде и поммирења, Томислав Жигманов" 4,32 одсто - 3 мандата, затим "Суботица против насиља" 15,29 одсто - 10 мандата и на петом месту "За културну Суботицу" 1,81 одсто - без мандата.

Незванични резултати показују да је у Зрењанину "Зрењанин сутра" освојио 57,96 одсто, "Вода и слобода" 17 одсто и "Зрењанин против насиља" 13,91 одсто, МИ снага народа 5,24 одсто, а СВМ 3,52 одсто.

Прелиминарни резултати извора из СНС-а у Сремској Митровици, на основу 90 одсто обрађених гласова "Александар Вучић Сремска Митровица сутра" освојила је 60 одсто, "Град за све нас" 21 одсто, "Сремска Митровица против насиља" 7,5 одсто, "Крени промени" 6 одсто, "Нада за Митровицу" 2 одсто и "Европска Митровица" 0,65 одсто гласова.

Прелиминарни резултати показују да је у Вршцу "Александар Вучић Вршац сутра" освојио 68,8 одсто - 32 мандата, "Вршац заслужује боље" 27,3 одсто - 12 манадата и "Бирам Вршац" 3,3 одсто - 1 мандат.

Према првим резултатима на основу података СНС-а у Пожаревцу листа око СНС-а освојила је 63,74 одсто - 47 мандата, "Влашка странка" 3, "Искорак" 4, "Ми глас народа" 2, "Бирам борбу" 8, ПОКС 2 и "Мој град, моје село, моји људи" 2.

На изборима за Скупштину града Чачка, листа "Чачак сутра" освојила је 53,3 одсто гласова или 41 мандат, саопштио је градоначелник Милун Тодоровић.

Група грађана Иван Чаловић има 14,67 одсто или 10 мандата, Двери 5,3 одсто (четири мандата), листа "Сви за Чачак 5,33 одсто и четири одборничка мандата, листа број "Пробудимо Чачак 13,37 одсто или 10 одборничких мандата. Листа број “Чачак против насиља - Нови ДСС“ има 6,67 одсто, односно пет мандата, а мањинска листа Руска странка 1,33 одсто и један мандат, саопштио је Тодоровић.

Према првим резултатима на основу обрађеног целокупног бирачког тела у Тутину СДА, Селма Кучевић има 18 мандата, СПП, Фарис Решовић 6 мандата, Заим Реџеповић 3 мандата, СДП, Јејла Реџематовић  6 мандата, Тутин на првом месту, Бајро Гегић 2 мандата, Љутвија Балкан 1 мандат и Хоћемо, можемо боље за Тутин, Аднан Шеховић 1 мандат.

Нове процене из Новог Сада – "Нови Сад сутра" 53,1 одсто, "Удружени" 24 процента

Према проценама Цесида и Ипсоса, на основу 85,3 одсто узорка, највише гласова у Новом Саду освојила је листа "Нови Сад сутра" – 53,1 одсто.

На другом месту је листа "Удружени за слободан Нови Сад" са 24 процента гласова, док се на трећем месту налази листа "Крени промени" која је добила 9,7 одсто гласова.

На четвртом месту је листа "Хероји" са 3,8 одсто, а у новосадски парламент ући ће и листа Савеза војвођанских мађара са 1,2 одсто гласова.

Остале листе, према проценама, нису добиле довољан број гласова за прелазак цензуса.

Нове процене из Београда – "Београд сутра" 52,6 одсто, "Крени промени" 17,5 процената

Према проценама Цесида и Ипсоса на основу 72 одсто обрађеног узорка, највише гласова освојила је листа "Београд сутра" – 52,6 одсто.

На другом месту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто гласова, док је треће место, према проценама, заузела листа "Бирамо Београд" са 12,5 процената.

Четврто место заузела је листа "Ми снага народа" са 8,1 процената, а у престонички парламент ући ће и Руска странка са 1,2 одсто.

Остале листе, према проценама, нису освојиле довољан број гласова за прелазак цензуса.

Процењена излазност у главном граду је 46,9 одсто.

Нове процене из Ниша – листа "Ниш сутра" 45,1 одсто, на другом месту група грађана "Др Драган Милић" са 24,5 одсто

На основу 83 одсто узорка Цесида и Ипсоса, највише гласова у освојила је листа окупљена око СНС-а "Ниш сутра" – 45,1 одсто.

Следи Група грађана "Др Драган Милић" са 24,5 одсто гласова, док је на трећем месту листа "Бирамо Ниш" са 15,4 процената.

Листа "Крени промени" је на четвртом месту са 3,9 одсто гласова, а Руска странка освојила је 1,2 одсто.

Остале листе, према проценама, нису прешле цензус.

Александар Вучић рекао је у штабу СНС-а да ће у Београду њихова листа имати 63 мандата од 110. Рекао је да је забележена велика победа и у Новом Саду.

"У Београду ћемо имати 63 одборничка мандата, наша листа имаће 52 одсто гласова од оних који су изашли, то је невероватна победа, убедљива победа и у Новом Саду", рекао је Вучић.

Прве процене у Новом Саду: Листа "Нови Сад сутра" освојила 52,7, "Удружени" 24,2 одсто гласова

Према 63,3 одсто узорка ИПСОС-ЦЕСИДА-а на градским изборима у Новом Саду, листа "Александар Вучић – Нови сад сутра" освојила је 52,7 одсто, "Удружени за слободан Нови Сад" 24,2, а листа “Крени-промени“ 9,9 процената.

Прва процена резултата у Београду: Листи "Београд сутра" 53 одсто гласова

Према процени ИПСОС-ЦЕСИД-а на основу 51,1 одсто обрађеног узорка, листа "Александар Вучић - Београд сутра" освојила је 53 одсто гласова.

На другом месту је листа "Др Саво Манојловић - И ја сам Београд – Крени-Промени" са 17 одсто, а трећа "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић - Милош Павловић" са 12,6 одсто.

На четвртом месту је листа "Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић" са 8,2 одсто освојених гласова.

Пета је листа "За зелени Београд - Кад ако не сад - др Дејан Жујовић" са 1,3 одсто.

Остале листе, према процени, имају мање од један одсто.

Несторовић: У Београду смо освојили између 9 и 10 одсто, то је 10-15 одборника

Председник покрета ''Ми снага народа'' Бранимир Несторовић изјавио је да је изласност на данашњим локалним изборима била ниска, оцењујући да велики део грађана ''више није заинтересован'' за изборе.

''Према подацима којима располажемо, које су нам пренели контролори са бирачких места, у Београду смо освојили између девет и десет одсто, што је отприлике 10 до 15 одборника'', рекао је Несторовић, и додао да ће покрет сачекати резултате, како би на основу односа снага рамотрили даљу ситуацију.

Он је навео да је циљ покрета остао исти, односно да се пређе изнад цензуса.

''Циљ нам је био да пређемо изнад цензуса, да имамо непрекидан раст који се огледа у више одборника, и развој покрета, што је и остварено'', рекао је Несторовић. Захвалио се онима који су гласали за покрет. ''Резултат који смо остварили је фантастичан, у следећем периоду покушаћемо да оправдамо поверење грађана и још мало порастемо'', рекао је Несторовић и навео да ће кандидат покрета Борислав Антонијевић постати окосница тима.

Навео је да су будући циљеви покрета да ''до 2026 постане једна од најјачих политичких снага у Србији и да тада преузме власт''.

''Нећемо ни са ким ићи у коалицију, остајемо при ставу из децембра прошле године. Можемо да видимо ко ће нас подржати, и да тако формирамо мањинску власт'', рекао је Несторовић, додајући да ће покрет ''Ми снага народа'' увек изаћи на изборе, ''јер тако треба''. Оценио је да је део опозиције који је бојкотовао изборе издао своје бираче бојкотом.

Опширније Краће

Манојловић: Најнерегуларнији избори, упутство свим контролорима да не потписују записнике

Кандидат за градоначелника Београда листе "Крени-промени" Саво Манојловић рекао је вечерас да су издали упутство свим својим контролорима да не потписују записнике, јер су ово били најнерегуларнији избори до сада.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да анкете показују да је "Крени-промени" остварио најјачи процентуални резултат опозиције од 2012. године.

"То је велики успех ових људи, свих контролора, кандидата, људи који су подржавали 'Крени-промени' у немогућим условима", навео је Манојловић.

Он је нагласио да немају шта да славе у земљи са "оваквим изборним условима".

Изјава Сава Манојловића
Опширније Краће

Прелиминарна процена резултата у Нишу

Према 60 одсто узорка ИПСОС-ЦЕСИДА-а на градским изборима у Нишу, листа "Александар Вучић – Ниш сутра" освојила је 46,6 одсто, Група грађана "Др Драган Милић" 24,2, "Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић" 14,5, "Уједињени - нада за Ниш" 3,7, "Др Саво Милошевић - И ја сам Ниш – Крени – промени" 3,7, Руска Странка – Русија и Ниш у Срцу – Тихомир Перић” 1,3.

Лазовић: Имали смо два противника – СНС и дојучерашње колеге из опозиције

Копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић изјавио је вечерас да су процене листе “Бирамо борбу” да ће одзив бирача у Београду бити 46 одсто, али је указао да је та листа у овој кампањи имала два противника – Српску напредну странку и дојучерашње колеге из опозиције.

Лазовић је, у првом обраћању медијима, рекао да су борбу изабрали и “борбу су добили”.

Уколико се одзив пореди са претходним локалним изборима, који су одржани самостално без парламентарних или председничких, попут 2018. године, одзив је тада био 51 одсто.

Можемо рећи да бојкот није наишао на велику подршку грађана, али јесте утицао на изборни резултат, рекао је Лазовић и предочио да су за победу очекивали одзив око 58 одсто, као у децембру прошле године.

Лазовић је навео да је кампања бојкота у Београду и створила огромну конфузију код бирача, а верује да ће се то видети по броју гласова које су добиле “лажне листе”.

У овој кампањи, додао је, имали смо два протвника – СНС, на коју смо се навикли, али и дојучерашње колеге, и сада желим да кажем да су нам гурани клипови у точкове, што је тешко, тужно и болно.

Оптуживани смо да смо Вучићеви или Хилови, указао је Лазовић, који сматра да је то оставило трага на одзиву и видеће се на резултату у Београду.

Добра вест је да се у овом тренутку надамо победама у Нишу, Новом Саду и београдским општинама. Сматрам да ће, упркос свему, данас ипак кренути промена, предвидео је Лазовић.

Лазовић је захвалио свим чланицама коалиције "Бирам борбу" на правој партнерској сарадњи, али и листи Саве Манојловића, са којом су имали сарадњу и наредних дана ће их позвати на договор.

Говорећи о данашњем изборном дану, Лазовић је рекао да су активисти коалиције спречили огроман број малверзација и на скоро 10 локација зауставили рад СНС кол-центара.

"То је осетна разлика у односу на претходну кампању, зауставили смо напад СНС на демократију", истакао је Лазовић, наводећи примере ангажовања њихових активиста у СЦ Бањица, Карабурми, у ФК Железнику или приватним кућама на левој обали Дунава.

Лазовић је рекао да су режимски медији игнорисали опозицију, јавни сервис јесте дао понеки термин, али је и даље доминирао Вучић, док њихова листа није задовољна како су медији извештавали о њихвој кампањи, јер су више простора посветили кампањи бојкота.

Лазовић је захвалио активистима листе у Новом Саду и Београду на данашњем ангажовању и током целе кампање, најављујући да су због иницидената са кол-центрима покренуте и одређене правне радње.

Обраћање Радомира Лазовића
Опширније Краће

Председник СНС-а Милош Вучевић рекао је да је њихова листа победила у свим градовима и општинама сем у Кањижи, Бачкој Тополи, Сенти и Тутину.

Лукић: Прелиминарни резултати за београдске изборе после 22 сата

Зоран Лукић, председник ГИК-а Београда рекао је да су сва бирачка места затворена у 20 сати и да није било никаквих проблема.

Коначна излазност, биће саопштена са прелиминарним резултатима.

Ковачевић: На пад излазности утицали бројни фактори

Доцент Факултета политичких наука Деспот Ковачевић рекао је за РТС да бројке говоре о паду излазности и да су на то утицали бројни фактори.

Истакао је да је разумљиво да су грађани очекивали већу излазност, имајући у виду теме избора, али да се та већа излазност данас није показала.

Напоменуо је да је изборне кампање било у финишу, а да се пре тога говорило о другим темама, попут резолуције у Сребреници.

Ковачевић је навео да би на локалним изборима требало да буде и већа излазност, пошто се ради о локалним темама.

Истакао је да је због броја листа на појединим општинама очигледно да на гласачким листићима није било потпуне покривености политичког спектра.

Професор Јовановић је оценио да грађани локалне изборе перципирају као изборе нижег ранга, због парламентаризације која је тренд у целом свету.

Опширније Краће

Милан Јовановић: Ефекат бојкота неће бити тако изражен

Професор Милан Јовановић са Факултета политичких наука рекао је у специјалној емисији да је излазност добра, ако се узме у обзир замор код бирача, као и бојкот дела опозиције.

"Процентуално, ефекат бојкота неће бити тако изражен и видљив", оцењује Јовановић.

Убрзо прве процене резултата

Срђан Богосављевић из Ипсос стратеџик маркетинг рекао је у Специјалној емисији РТС-а да се прве процене резултата очекују за пола сата до 40 минута.

Богосављевић је рекао да се око 11 сати видело да нећемо имати велику излазност на овим изборима.

Бојан Клачар из Цесида каже да ће коначну процену објавити када буду имали стабилне вредносте. "Већ су кренули да пристижу резултати и за Ниш и за Нови Сад, каже Клачар. Напоменуо је да је излазлост у односу на децембар била мања.

Представници листа пристижу у изборне штабове

Грађани су данас бирали одборнике у Београду и још 88 градова и општина.

Биралишта су била отворена од седам до 20 часова, до када је била на снази и предизборна тишина.

На изборима за 110 одборника Скупштине главног града надмеће се 14 листа.

И у другим градовима поднет је двоцифрени број изборних листа.

Где се све гласало

Избори за одборнике скупштина градова одржани су у Београду, Ваљеву, Вршцу, Зрењанину, Јагодини, Кикинди, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу и Чачку.

Гласало се и за 52 скупштине општина: Ада, Алексинац, Алибунар, Апатин, Ариље, Бач, Бачка Паланка, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Бечеј, Бољевац, Босилеград, Бујановац, Врбас, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Жабаљ, Житиште, Ивањица, Инђија, Ириг, Кањижа, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Варош, Нова Црња, Нови Бечеј, Нови Кнежевац, Опово, Оџаци, Пећинци, Пландиште, Прешево, Рашка, Рума, Свилајнац, Сврљиг, Сента, Сјеница, Србобран, Сремски Карловци, Стара Пазова, Сурдулица, Темерин, Тител, Тутин, Чајетина, Чока и Шид.

Одржани су и избори за одборнике у 17 градских општина у Београду - Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин.

У Нишу су одржани избори за одборнике пет општина у том граду - Медијана, Палилула, Црвени крст, Пантелеј и Нишка бања, а у Пожаревцу и за градску општину Костолац.